От Дебрецен, през Словакия до Полша (част втора на „Из Русия с мотор“)

Продължаваме пътуването с мотор към Русия. Започнахме с подготовката и визите, първия ден пропътувахме от София до Унгария, днес от Унгария ще стигнем до Бяла Подляска в Полша.

Приятно четене:

От Дебрецен, през Словакия до Бяла Подляска, Полша

част втора от

Из Русия с мотор

Ден 2,

15 Юни 2014 г., разстояние за деня 686 км., изминати за 13 часа, температура между 8 и 20 градуса

От Унгария до Полша – карта

Този ден решихме, че имаме 100 км. по-малко от предишния и няма да е проблем вземането на разстоянието за по-малко време, още повече имаше само един малък проход в Словакия и само Шенгенски граници, които се взимат без да спираш да те проверяват. Станахме пак към 6:00 ч. и към 7:15 ч.

потеглихме

към следващата ни цел в Полша, Бяла Подласка. Предлагаха ни закуска в хотела, но беше от по-късно и нямаше време да се мотаме. В хотела имаше кафе и чай на самообслужване, от които все пак се възползвахме за разсънване.

От Дебрецен по нашия път имаше 115 км. магистрала, от която решихме да ползваме за по-бързо придвижване. Единственото място където имаше нужда от винетка за мотоциклет беше Унгария в случай, че искате да ползувате магистрали. Отбихме се в най-близкото ОМВ според GPS-а в Дебрецен да заредим, закусим и купим електронна винетка (5 EUR), която прилича на касова бележка точно като Румънските. За закуска нищо не си харесахме и решихме, че по пътя все ще намерим нещо за хапване като слезем от магистралата. Качихме се веднага на нея и газ.

Магистралата е за Будапеща

и се отклонява на едно място за Мишколц, Фози караше напред и понеже сме на магистрала подремваше :), както и аз, но по едно време чувам в ухото “Отбийте се надясно след 2 км.”, което ме събуди и си погледнах GPS-а. Съответно Фози отпраши посока Будапеща, явно не му се ходеше в Русия :).

След като завихме към Мишколц спряхме да пробвам да му звънна, тъй като и той е с блутут слушалка в каската. Звъня аз ма ниц да ми вдигне. Викам си ще караме, пък ще се чакаме на края на магистралата. Подкарахме и по едно време получавам обаждане в каската, хаха усетил се, че пере за Будапеща и се разбрахме да се чакаме на края на магистралата, така и направихме.

Унгария на моторУнгария на мотор

Не чакахме много, по една пиш пауза и Фози дойде. Междувременно един тир спира на кръстовището, гледам на ремаркето едното колело задържала спирачката и пуши, махнах на шофера, горкия отби след кръстовището, беше с чужда регистрация, кой знае каква е процедурата от тук на сетне.

Потеглихме пак, беше неделя и се оказа, че в „Европа“ мързела е на ниво, и не работи нищо, от където да можеш да си вземеш нещо за закуска. Тук спряхме, там спряхме – няма нищо. Едни малки бензиностанции дето само ядене за МПС-та продават :). На края спряхме на една подобна бензиностанция и избомбихме остатъците от храна в куфарите. За щастие Фози се беше заредил добре. Ей голям мързеливец тоя европеец, нямам думи, не е като при нас 🙂

Унгария на мотор Унгария на мотор

Бяхме доста близо до границата със

Словакия

и не след дълго бяхме там. Разбира се, няма нищо освен знак Словакия, все едно навлизаш в друго населено място,.

Словакия на мотор

Е, и съответните ограничения на скоростта за дадената държава.

Словакия на мотор

Доста се чудех и на отиване, и на връщане, защо на табелките в Словакия пише Словенско*, така и не разбрах (защото на табелите в Гърция пише Елада, а на табелите в Германия пише Дойчланд, а един Господ знае какво пише на табелите в Китай 😉 – бел.Ст.)

Спряхме на една отбивка да щракнем някоя снимка и да починем.

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор

Минахме през първия голям град в Словакия,

Кошице

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на моторСловакия на мотор

Словакия ми се виждаше доста спретната малка държавица. Ние минавахме доста транзитно през нея, предварително бях проучил, че глобите са доста солени за превишаване на скоростта и доста внимавах. След като минахме покрай другия голям град

Прешов,

започнаха едни хълмчета и леки завойчета малко да се събудим от безкрайните прави пътища.

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор

Ето малко и от населените места в Словакия.

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор

Гиралтовце,

нещо като малко курортче.

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор

Пак пътя и китни селца.

Словакия на мотор Словакия на мотор Словакия на мотор

Температурата падна значително някъде към 8 градуса и спряхме да се пооблечем.

Словакия на мотор

Ето ни отново по хълмчетата приближавайки Полша.

Словакия на мотор

Танк във Вишни Комарник.

Словакия на мотор

Танк (вляво)

Военно гробище от Карпатско –дукленската опеарция през Втората световна , Вишни Комарник. Това военно гробище се намира на границата между Полша и Словакия. То съдържа 1265 гроба. Всички войници и партизани, които са погребани тук са паднали по време на операцията Dukla през 1944 година.

Словакия на мотор

Военно гробище

Стигнахме до границата с

Полша

Подобно на унгарско – словашката и тази се минава транзит, но се намира в планината.

Полша на мотор

Добре дошли в Полша.

Полша на мотор

Един полски пес ни посреща 🙂

Полша на мотор

И за „добре дошли“ – едно оръдие, тоест внимавайте чужденци 🙂

Полша на мотор

По-голямо разнообразие от архитектурни стилове в църквостроенето не бяхме виждали.

Полша на мотор Полша на мотор Полша на мотор

Спряхме в планината от към полска страна да обядваме на една отбивка. Имаше заведения за бързо хранене със WiFi. Това в гората в планината :). Имаше и други мотористи, явно това е единственото място с малко повечко завойчета, където може да се кефят.

На това място, където спряхме имаше някакви военни чествания.

Полша на мотор

След като похапнахме и починахме потеглихме отново. Не споменах, че минахме покрай Жежув, тъй като на околовръстното нямаше нищо интересно. Следващият голям град беше

Люблин

В неделя е доста спокойно, почти нямаше движение, видя ми се екстра. На връщане обаче вече мислех тотално различно. Явно ако не си събота и неделя положението не е толкова добре в Полша, но за това ще ви разкажа на връщане и повече снимки от Люблин тогава.

Карахме стегнато, времето напредваше, стана студено и се появиха черни облаци температурата около 8 – 10 градуса, не повече. Още едно кратко спиране и газ към целта Бяла Подласка. Точно на влизане в

Бяла Подласка

където ни беше хотела се изсипа страхотен дъжд буквално на километър преди да стигнем до хотела направо ни удави, то нямаш време да спираш за дъждобрани пък и няма смисъл. Добрахме се до хотела разтоварихме всичко и след има – няма 15 мин. дъждът спря. Междувременно се настанихме, резервацията беше ОК отново.

Бяла Подляска, Полша

Проснахме дрехите и излязохме да се поразходим малко около хотела.

Проверихме един Лидъл, но беше затворил. Предишния ден сме се сетили, че на следващия ден освен очакваното висене на границата ще загубим и 2 ч. от часова разлика (нещо, което до момента не ни беше дошло на ум). Затова искахме да си купим закуски за сутринта, за да не губим време. Да, но не намерихме нищо работещо. Този ден не бяхме губили или печелили часове от часовата разлика, но явно се бяхме мотали повечко защото 100 км. по-малко разстояние пък пак 13 часа. Вярно спирахме да обядваме, а предния ден карахме на сандвичи.

Слязохме в ресторанта на хотела да хапнем нещо за вечеря. Една лелка се занимаваше с всичко. Казвам и, че искам традиционно ядене за Полша – бигос, а тя се прави, че не може да ме разбере. Викам си – брех Бигос, ако не знае какво е. Както и да е ядохме някакви други мизерии които бързо се приготвят, защото явно и в този хотел нямаше кой знае колко хора и не бяха заредили с храна. На следващия ден ни предстоеше голямо пътуване с доста висене на границата, вече нямаше да пътуваме така лесно като в ЕС и трябваше да лягаме да почиваме, колкото по-рано станехме, толкова по-добре за нас
Кратко видео от деня можете да гледате директно във FullHD 1080p формат ако сте с WEB Browser IE 9+, Chrome 5+ или Safari 3+:

Кратко видео от деня можете да гледате директно във FullHD 1080p формат ако сте с WEB Browser IE 9+, Chrome 5+ или Safari 3+:

http://www.tonyco.net/video/Russia/Po_patia_na_otivane_2.mp4

Автор: Антон Конакчиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Словакия – на картата:

Анастасия Карнаух

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Антон Конакчиев

Роден съм в София на 1 Март 1979 г. Мотоциклетите са ми станали начин на живот.

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Анжело каза:

  „защо на табелките в Словакия пише Словенско“ – защото държавата на словашки се казва Slovensko, Чехия се казва Čechy (мн. ч.) и т. н.
  Точно по този маршрут смятах да заведа жената до Краков и Величка, с връщане през Киев, а то какво стана… Преди година събирах информация за туровете по Нил – революция! Не ми се мисли дали догодина Израел ще съществува…

 2. Автора каза:

  Да това с табелката за Словакия ми го вметна един човек в мотофорума та ми се по изясни, въпреки, че е леко объркващо. По на татък в пътеписа предстои по интересната част, до тук е само горене на бензин :).

 1. 15.01.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

 2. 11.02.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

 3. 19.02.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

 4. 30.03.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

 5. 09.04.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

 6. 15.04.2015

  […] От Дебрецен до Полша (част втора на „Из Русия с мотор“) […]

 7. 22.04.2015

  […] ден пропътувахме от София до Унгария, през втория – от Унгария стигнахме до Бяла Подляска в Полша, третият ден – това беше пътуването през Белорусия, […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.