Пътуване до замъка Твикел, Холандия (2)

 Днес ви представям втората част от пътуването на Янита до холандския замък Твикел, която започнахме миналия път.

Приятно четене:

Пътуване до замъка Твикел, Холандия

втора част

На касата ще ви предоставят и карта на имението с обозначени в нея 22 обекта, които могат да бъдат видяни по време на вашата хаотична разходка из огромните зелени площи на имението, която се извършва само пеша. Велосипеди или други превозни средства в парковете и градините не се допускат.

Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия

 

Стопаните на замъка са помислили за уморените гости. В постройка точно срещу замъка (която в миналото е била оранжерия) има малко кафене, масите на които са разположени така, че да се открива широка панорама към замъка, градината с фонтана и канала около замъка, в чиято хладна прегръдка са отпуснали весла стари лодки. Препоръчвам мястото не само заради тази гледка.

Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия

 

В сградата има и галерия, чиято временна експозиция от картини или скулптури може да бъде разгледана безплатно.

Замък Твикел, Холандия

 

Както вече казах, в миналото тази постройка е била дворцова оранжерия. И за да не бъде забравяно това и до днес около постройката има овощна градина от мандаринови дръвчета, които ухаят омагьосващо силно.

Замък Твикел, Холандия

 

Сред зеленината се издига сламена градинска къща, която не се използва по предназначение, просто атракция на брега на езерото, пред която цъфтят лилии и се извисяват папури. Усещането за време сред тази райска красота се стопява. Обикалях из хипнотично зеления свят и все повече се изгубвах в тихата му безкрайност. Във въздуха се носеше тръпчивия аромат на прясно окосена трева.

Погледната откъм брега, водата приличаше на седефено небе, което непрекъснато се менеше от светлината, от лекия ветрец, който рисуваше по него концентрични окръжности или от бавно и грациозно плуващите из езерото лебеди.

Замък Твикел, Холандия

 

 

Част от градините е и розариумът; градина, изградена в наше време върху ливада, която в миналото се е ползвала за езда. Интересни метални постройки се издигат като стражи от двете страни на входа към розариума. Наричат ги Броеницата, не зная защо. Не е ясно и каква функция изпълняват. Розариумът представлява две дълги лехи с различни видове рози, ограден от гориста местност.

Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия

 

Малко преди розариума, в една обширна оградена площ, е мястото обитавано от животни. Те са част от собствеността на имението и в проспектите са т.нар. фауна. Животните са само сърни и елени, чието количество не надвишава 30 на брой. Достъпът до тях е ограничен и е нежелателно приближаването отвъд оградата, с която е опасана цялата ливада, която обитават.

Замък Твикел, Холандия

Kasteel Twickel, Twickelerlaan 7, 7495 Ambt Delden, Нидерландия

Скитането из пределите на имението в друга посока, отвежда до езерото, над което има няколко достъпни за посетители мостове. Единият се протяга към каменни стъпала, които отвеждат до хълм, на върха на който е построена белокаменна ротонда. А другият отвежда до ливада, в края на която се намира червеникава, вероятно наблюдателна кула. Тази кула е определено архитектурен шедьовър, заради пищната си орнаментика. Вижда се още от градчето Делден и е като опознавателен знак за замъка Твикел.

Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия Замък Твикел, Холандия

 

Около имението се намират няколко ферми (за домашни животни, за коне и за зърно), които са също собственост към имението. Разпознават се лесно по цветовете, с които имението бележи всяка своя постройка, а именно бели капаци на прозорците, оградени с черен кант. Черно и бяло- това са цветовете на Твикел.

Замък Твикел, ХоландияЗамък Твикел, Холандия

 

Част от производството в тези ферми може да бъде закупена от магазин, който е изграден на входа на замъка. Наред със сувенирите, картичките и книгите за замъка се продават вино, мед и пчелни продукти, яйца, плодове, компоти, конфитюри, които носят запазената марка производство на Твикел.

Замък Твикел, Холандия

 

Важно за онези, които искат да разгледат имението, е работното време. Градините и парковете са отворени за посетители от м. Май до м. Октомври от 11.00 до 17.00 часа в дните от вторник до събота включително. Със същото работно време за периода е и магазинът, но в периода от м. Ноември до м. Април е отворен от 11.00 до 16.00 часа. Около замъка Твикел има голям паркинг за автомобили с такса 1 евро за ползването му. Таксата е една и съща, без значение от времето престой. Паркингът за велосипеди и мотопеди е безплатен. Препоръчвам делничните дни за посещение, защото тогава е по- спокойно. През уикендите тук прииждат повече хора, както и във времето на отпуските през юли и август.

Край

 

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът 

 

Други разкази свързани с Холандия – на картата:

 Холандия

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.