Баварско градче далече от Бавария (Левънуърт, щат Вашингтон)

Днес ще ходим за баварски красоти из далечния Запад 🙂 Люси ще ни покаже градчето Левънуърт в щата Вашингтон (а този, който слага толкова ъ-та в английските имена на български, да ходи да бачка във фирма Искар Сървисиз!)

Приятно четене:

Баварско градче далече от Бавария

Левънуърт, щат Вашингтон

На теория Левенуърт не блести с нищо. Малко градче насред планините в северозападния ъгъл на Щатите. Население около 2 хиляди души. Но снимките в туристическите сайтове са впечатляващи. „Баварски чар и северозападно гостоприемство!“, гласят рекламите. Как да не отиде човек!

Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, ВашингтонЛевенуърт, Вашингтон

Пътят от Сиатъл е запленяващ за любителите на планините, и нервен, за любителите на спокойните прави пътища. Но Левенуърт няма как да се пропусне. Изведнъж сред планината се озовавате в място с много цветя, улична музика, интригуващ аромат на храна и много, много хора.

Левънуърт, Вашингтон 98826, Съединени щати

О, да не пропусна. Всичкото това в баварски стил. Дори сградите на Старбакс и МакДоналдс са в този стил. Ресторантите с немска бира и наденички са на всеки ъгъл. Магазини за немски сувенири – халби, лешникотрошачки, дори традиционните дървени часовници под формата на къщичка с висящи шишарки са навсякъде. Естествено, немска пекарна с вкусни сладкиши.

Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон

Впечатляващото в тази история е, че исторически или демографски Левенуърт няма нищо, ама нищо общо с Бавария. Обаче

историята на градчето е вдъхновяваща

Преди много години Левенуърт бил зависим от индустрия – железница, дървопреработка. Преместването на железницата и намалелият бизнес постепенно довели градчето до икономически упадък. В началото на 60те в отчаян опит за подобрение, градът решил да се преобрази в туристическа дестинация в баварски стил. През 90-те музей на лешникотрошачката отваря врати с над 5000 експоната. А празниците и фестивалите са целогодишна атракция. Хотелите са много, но резервации за тях са нужни поради големия интерес.

Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон Левенуърт, Вашингтон

Сещам се за още една подобна история – друг малък град пък се превърнал в Коледен град, че даже и името му беше сменено. 365 дни Коледа! Като да влизаш в коледна приказка, и да излизаш от нея, когато си поискаш.

На пръв поглед тези истории може да звучат безумно или наивно, но те са позитивни разкази за успех, с много нужни промени в преломен момент за техните жители. Преди време със Стойчо се шегувахме за жизнеутвърждаващия тон, но аз съм убедена, че точно това е нужно, особено в моменти на отчаяние. Също и да държим скептиците на безопасно разстояние!

Поздрави,

Люси Рикспуун

Още снимки

Левънуърт, Вашингтон Левънуърт, Вашингтон Левънуърт, Вашингтон Левънуърт, Вашингтон Левънуърт, Вашингтон Левънуърт, Вашингтон

 

Автор: Люси Рикспуун

 Снимки: авторът

 

 

Други разкази свързани с Вашингтон (щат) – на картата:

Вашингтон (щат)

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Като кукленска къщичка. Докато разглеждах снимките си представих – какво значи да живееш на такова място 🙂

 2. Lucy каза:

  Онзи ден това градче излезе в един списък за най-добрите места за живеене за интроверти! :)))

 3. Стойчо каза:

  ужасно ме сърбеше да те питам тогава – какво е интроверти? затворени хора? или?

 4. 5ко каза:

  Всичко от снимките е около 100 метра на една улица. Мястото е приятно и интересно, но повече от 1-2 часа няма какво да правиш там, и то ако си за първи път. Реката е чиста, и …. това е. Скъпо и далеч от всичко. През зимата е още по-зор. Изглежда сладко, ама не бих живял там 🙂

 5. Lucy каза:

  Стойчо, най-общо казано, хората са интроверти, ако общуването с други ги натоварва. Т.е. докато екстровертите така си отпочиват, като си общуват с други 🙂 Както казваше един мой професор: Какво в това, че гледам телевизия, те кара да си мислиш, че искам да ми разкажеш какво си правила цял ден?! :)))
  Няма нищо лошо или ненормално в това да си едното или другото, просто хората са различни. Забавното е, че често интровертите са привлечени от екстровертите, защото им изглеждат харизматични. А пък обикновено екстровертите намират интровертите за тайнствени и загадъчни ;))))

 6. Lucy каза:

  5ко, и аз така реших за Левенуърт. Става за посещения, не за живеене. Пък с пътя през планината, сигурно пътуването през зимата си е направо приключение. Но историята му ми хареса 😉 Симпатично малко градче, дето нямаше да е такова, ако не са го преобразили.

 7. За жалост, съм далеч от интровертите, този град няма да го обитавам 🙂 Всъщност усещането е много декорно, а пък на живо, предполагам, двойно повече.

 8. Стойчо каза:

  А има ли реални местни жители? Живущи там?

 9. Lucy каза:

  Стойчо, населението е 2 хиляди души 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.