Корфу (3 – 4 ден): Керкира: Нощен живот и завръщане

Днес ще продължим с втората половина на втория ден от пътуването Тони из Корфу – първият ден разказваше за пътя от София, през Игуменца до Дасия,в началото на втория се качихме до крепостта Ангелокастро, а в продължението на втория ден отидохме до манастира Палеокастрица. За последно започнахме с началото на третия ден, в който видяхме двореца  Ахилион и крепост на Керкира, а в днешното продължение ще видим нощния живот и ще поемем обратно към дома

Приятно четене:

 

Корфу

продължение на ден трети и целият четвърти ден

Керкира: Нощен живот и завръщане

 

 

 

Поседяхме по до към 18:00 ч. този ден защото искахме да напазаруваме, да направим сандвичи за следващия ден за закуска и за из път и да вечеряме след което бяхме планували вечерна разходка в Керкира. По една бърза баня и салатка:

Къмпинг на Корфу Къмпинг на Корфу

 

 

 

Стана към 20:30 ч. и запалихме към

Керкира

като си бяхме набелязали паркчето около крепостта. Слезнахме на долу и лудницата беше още по голяма. Място за коли нямаше бяха наредени отстрани по улицата в продължение на 3 – 4 км предполагам не съм ходил до края на опашката, по големия проблем беше, че вече нямаше място и за мотор като нашия да спрем.

Керкира, Гърция

 

Скутери и мотори плътно на по 20 см един до друг, и един голям паркинг целия плътно наредени кошмар. Една кола на аварийки спряла до наредените скутери и гледам зад нея едно по голямо място чист късмет, завъртях мотора и с няколко маневри го вкарах на въпросното място като двата скутера около мене бяха пак на по 20 см.

Нощен живот, Керкира – Корфу Нощен живот, Керкира – Корфу Нощен живот, Керкира – Корфу

 

 

Даже и на пешеходните пътеки бяха наспрели скутерите, тъй като нямаше къде другаде. Не че някой спазва пешеходните пътеки – никой не спира, всички карат като бесни.

Нощен живот, Керкира – Корфу

 

Тръгнахме на разходка – доста приятен е центърът, с едни малки тесни улички и високи сгради, около тях доста уютно се чувства човек.

Нощен живот, Керкира – Корфу Нощен живот, Керкира – Корфу Нощен живот, Керкира – Корфу Нощен живот, Керкира – Корфу

 

 

 

 

На едно място бяха се събрали едни младежи духов оркестър и свиреха доста приятно като се получаваше една хубава акустика между сградите направо красота.

Оркестър, Керкира – Корфу Оркестър, Керкира – Корфу

 

 

Ето това свиреха:

Оркестър, Керкира – Корфу

 

А тук можете и да ги чуете (видео):

http://www.tonyco.net/video/index.php?dir=Corfu_18_07_2013/

Диригентът:

Оркестър, Керкира – Корфу

 

Малко нощни снимки:

Нощна Керкира – Корфу Нощна Керкира – Корфу

 

 

Старата крепост:

Нощна Керкира – Корфу

 

Стана късно и запалихме към къмпинга. Не знам защо по тези тесни смотани пътища всички се състезават. На един светофар посред нощите една мощна леля с една пробита алфа 145 като реши, че ще ме дърпа и онази алфа реве, форсаж здраво, аз си набирам нормално – онази до мене ще избухне. Викам – ей, малумна работа – и върнах газта, ще вземе да кривне и да ни пречука, баси хората. Всеки натиска, бърза за някъде – пък то разстоянията са по 10 – 20 км най- дългите, не знам защо така бясно карат 24/7 :).

Легнахме си късно към 23:30 ч. като имаше една новодошла група – цял рейс, за който не бяха подготвени явно и думкаха и крякаха цяла вечер, при което ги сложиха да спят в къмпинга на една поляна и спалните чували на земята – и така: 50 човека :). Бях замислил отмъщение за другата сутрин с един як форсаж в 6:00 ч. ама не го осъществих е крайна сметка :).

Четвърти ден

На другата сутрин станахме рано в 6:00 ч. бяхме решили да гоним ферибота в 8:30 ч. Имахме си сутрешен гост:

Къмпинг, Керкира – Корфу

 

Мотора натоварен готов за път:

Мотор, Керкира – Корфу

 

Отивам на пристанището

към 7:30 ,ч. оставям мотора и тръгвам по будките на „женския пазар“, където е превозвача за 8:30 ч.

Обаче през това време един ми вика – „Ела, ела, имаме ферибот в 9:00 ч“. Викам му: „Искам в 8:30 ч.“ Онзи вика „Мотор с двама човека ли сте?“ – викам „Да“ – „Ще ти дам на половината пари билетите!“ – хаха! и веднага ме заинтригува.

Вика ми „17,75 Eur всичко“ – не е точно на половина, но си е почти 30 лв по-надолу и се навих да почакаме още 30 мин. Гледам билетите после, които са само на гръцки и нещо пише „двама пасажера 50 % и 5 Eur на човек“ и – по-надолу – „мотор под 250 кубика 7,75 Eur“. Викам си „тоя ни метна с’а ще ме карат да доплащам“, ама после викам „сигурно така се прави отстъпката“. Заседнахме да чакаме и междувременно дойде още едно варадеро (вид мотор – бел.Ст.) – пак жълто, но по-стария модел с двама австрийци, мъж и жена, обаче натоварено много повече от нашето.

Дойде кораба, разтовари колите и викам си „сега ще ни качат нас първи, щото сме отстрани“. Ама – не! Зависнахме на моторите пред рампата на ферибота и почнаха коли да товарят. И така на слънцето висяхме около 50 мин и ни натовариха последни – направо изгорях. С билета нямаше проблеми.

После, докато пътувахме, се разговорихме с австрийците, които бяха на около 45 години. Те, хората, по-малко километри от нас бяха карали – хаха. Дошли от Австрия до морето – 450 км – не разбрах кой град, хванали ферибот за Игуменица, след което за Корфу и така. Сега пътуваха за Лефкада и Закинтос, имаха 20 дена и обикаляха крайбрежието спокойно, без да бързат. Спят на квартири и са доволни. Викам им „защо дойдохте на тоя остров“ :), а те казват – било австрийска традиция да се ходи на Корфу. Не знам точно историята, но май е бил австрийска собственост по едно време и тази кралица Сиси е австрийка, и затова – предполагам 🙂

Пристигнахме в Игуменица след 2 часа и точно в 11:00 ч. стартирахме

обратно по магистралата

Бях заредил предната вечер на острова, защото не ми се занимаваше да въртя из Игуменица да търся бензиностанции. Газ обратно – и след единия тол спряхме са кратка почивка и да хапнем по сандвич.

Магистрала за Игуменица Магистрала за Игуменица Магистрала за Игуменица

 

 

 

Оттам – пак по магистралата до бензиностанцията на 284-и км – преди Солун. Заредихме, пийнах една кола, че ми се спеше зверски и – към

България.

Стигнахме бързо и безпроблемно, но вече беше 34 градуса и беше доста жега. Този път реших да мина през обхода в Петрич – доста натоварено в неделя, но с мотора леко-полеко ги изпреварих колите една по една. Спряхме на Градешница, което си е класика да похапнем от вкусните пържоли на Митака.

Градешница с мотор

 

След което минахме още 150 км и акустирахме дома след 1420 км.

На мотор до Корфу

 

 

На острова минахме около 140 км. Общо всичко изхарчихме около 700 лв.

Като цяло

моето мнение е, че острова не е подходящ за почивка тип „плажуване на море“. Като цяло почти няма плажове: голяма брегова ивица и малко плажове, като тези откъм Италия водата не става, много е студена.

Забележителностите не са кой знае какво, по-скоро са по натамънени, за да могат да ти събират пари и да привличат туристи. Страшна скъпотия без особено покритие. Островът е в някакво изоставено положение, слаба поддръжка и според мен запада малко по малко. Предполагам световната известност го прави толкова посещаван и това, че има летище, което кара много туристи, както и пригоденото пристанище да посреща круизерски кораби.

Природата е само камъняци и някакви храстообразни дървета, както и змии и гущери :). Мога да направя сравнение с остров Тасос, на който съм бил няколко пъти, доста по-зелен е отколкото Корфу, има много по-голяма плажна ивица, като има страхотни плажове с пясък.

Къмпингът, на който бяхме на Корфу е един от най-добрите и е много по-зле от колкото Golden Beach на Тасос – много по-слабо поддържан и по-мърляв. Странното беше, че и хладилник няма общ, ами трябва да си плащаш, ако искаш да ползваш – което по Халкидики и Тасос си е нещо нормално да има общ хладилник. Цените са пъти по-скъпи на Корфу, отколкото на Тасос – както храна, забавления и спане, така и транспорт с ферибот. Посетихме Корфу заради световната му известност, но не вярвам да повторим, докато Халкидики и Тасос ги повтаряме много пъти и все още ни харесва.

До нови срещи !!!

Всички снимки:

http://www.tonyco.net/pictures/Corfu_18_07_2013/index.html

3D снимка на Ахил:

http://www.tonyco.net/pictures/3D/Corfu_18_07_2013

 

Автор: Антон Конакчиев

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с – на картата:

о.Корфу

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Антон Конакчиев

Роден съм в София на 1 Март 1979 г. Мотоциклетите са ми станали начин на живот.

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Антония каза:

  Отишли сте информационно неподготвени на Корфу и затова не се учудвам, че не сте го разбрали и сте пропуснали толкова много. Като човек, който е бил 2 пъти на Корфу, 4 пъти на Тасос и 7-8 пъти на Халкидики ти го казвам 🙂

  Ето ти едно малко късче информация: на Корфу има страхотни плажове. Фактът, че не си ги открил… well, проблемът е у теб. При първото ни ходене на острова обикаляхме с велосипеди, при второто – със скутери и АТВ. Вие сте били с мотор и пак не сте стигнали до интересните места. Ако харесвате пясъчни плажове, трябваше да видите Глифада, Агиос Гордис, южният Агиос Георгиос, дюните край Корисион, плажовете на Лефкими. Ако обичате да се гмуркате, то скалите на Касиопея са страхотни за целта. На Палеокастрица има НЯКОЛКО плажа. Гмуркали сме се там – да, водата е по-студена от Йонийско море с 1-2 градуса, но е кристално чиста и има страшно много риби за гледане. Да ходиш на плаж около Контокали, Дасия и Гувия не е особено разумно, при условие, че има толкова много по-добри варианти.

  А това, че наричаш Ахилейон загуба на време… Не знам, не знам 🙂 За нас например беше интересно да го сравним с Шьонбрун – Сиси е прекарвала много време на така низвергнатия от тебе Корфу, очевидно е имала някакво основание да го предпочита пред Виена, не мислиш ли 🙂

  Към читателите на този пътепис: хора, Корфу е разнообразен и предлага забавления за всеки тип турист. Изберете правилно времето, когато ще го посетите (аз предлагам септември за плажуване и Великден за етно/култи разходки), изберете правилно мястото, където ще отседнете, съберете предварително информация за дестинацията и се опитайте да пообщувате с местните, за да усетите духа на острова.

  ПС: Обичаме Средиземноморието, обиколили сме доста от континентална Гърция, били сме на поне десетина техни острова, разглеждали сме почти всеки по-голям град в Италия (както и доста от малките, разбира се), включително прекрасните Сицилия и Сардиния, правили сме няколко едномесечни екскурзии в Испания… и имаме стотици книги по темата сигурно. Не само пътеводители, но и художествена литература. И мемоари – като тези на Джералд Даръл за Корфу 😉

 2. iaia каза:

  Какво говориш, бе човек?! Много си е хубав Корфу даже! Просто за три дни няма как да го видиш, усетиш и разбереш. Друг път пак да идеш, но за поне десет дена и нека да е през октомври (примерно). После пак ела да разкажеш – сигурна съм, че ще е по-различно 🙂
  /Щом и италианците го любят този остров и току ходят да му радват, при положение, че си имат достатъчно свои си красотни такива, нЕма к’во, нали така 😉 /

 3. vladimir1974m2 каза:

  “И мемоари – като тези на Джералд Даръл за Корфу”-Ето от къде е трябвало да започнете.Книгата е доста дебела и разказва доста нтересни неща.Да Корфу е това,което е, благодарение на австрийският дух,който живее в него.Да, Корфу е световна забележителност.Да на Корфу стават много добри купони ( мястото е Кавос- на върха на острова наляво,към по-острия му край).Да, на острова има много зеленина, но не я търсете в центъра на Керкира…В центъра на Керкира можете да намерите огромно оживление, невъобразим трафик, скутери и АТВ-та,сувенири и вкусна храна.Оставете си багажа,там., където сте се настанили, няма да ви го отмъкнат.Мотора ви е бил в ръцете, използвайте го..За да видите за какви чукари става дума,вземете автобус ( сините) в посока Нисаки и нагоре до Луитсес, след Касиопес,ама седнете най-отзад( на отиване) и най-отпред на връщане…( разстоянието между задните гуми на автобуса долу и последните седалки горе в салона е повече от метър).И когато горе на обръщалото на Луитсес, задните гуми почти докоснат ръба на пропастта, вие отгоре ще сте на метър по-назад…едва ли не във въздуха…И тогава погледнете надолу…И после кажете как е:)

 4. Venezia каза:

  Още един коментар против този пътепис! Корфу е уникален остров, който събира на една неголяма площ красива природа, зеленина, заливи, гледки, природни забележителности, град с неповторимо венецианско излъчване и космополитна атмосфера – Керкира, множество малки селца, усамотени вили, туристически градчета, всичко… Кеф ти пуст плаж, кеф ти нощен живот, кеф ти малко селце, сгушено в закътан залив някъде на север, кеф ти разходка с корабче до Паксос, Антипаксос, Парга, Албания… просто отворете сетивата си и се наслаждавайте! Най – добре с Джералд Даръл в ръка:))

 5. Автора каза:

  То за това пишем тук защото всеки си има свое виждане за нещата. На някой едно нещо му харесва на друг друго, мене не ми харесва рекламата, унищожението на културата, чрез направа от красив дворец на казино, самолетите денонощно прелитащи ниско над острова, неповторимо високите цени и т.н., на някой хора това им харесва. Не сме от хората които обичат да висят на плажа та няма как да ни съблазните с това. На плаж ходим само с децата заради тях самите, но в тези ледени водя нам как да си оставя децата да се киснат. На Тасос ходим вече 4 години, децата се къпят на прекрасния пясъчен плаж на Голдън бич, спят си на палатка и всичко е супер, водата е топла и чиста. Радвам се, че такива места харесват на хората, радвам се, че и гърците като народонаселение ви харесват, мене обаче не ми харесват поради куп обективни причини но това си е мое мнение и не е нужно да се съобразява никой с него. Случвало се е много пъти гърци да ме изоставят в момент на нужда, ще те оставят да умреш от глад и няма да ти обърнат грам внимание, виж на изток тези неща се променят и там хората са с друг характер но това е тема на друг разговор, и аз съм обикалял много Гърция на мотор, и много други държави и имам много различни впечатления, едно е да се занесеш до дадено място с автобус, самолет, влак друго е с мотор или кола, едно е да се самоорганизираш, друго е да се метнеш на екскурзия и така. Поздрави на всички.

 6. Дончо каза:

  Авторе ,не е нужно да пишеш повече за Корфу защото си смешен.Естествено ,че си имаш мнение ,но след като го споделяш в Интернет и другите могат да вземат отношение.Тасос е приятен остров.Корфу е по-красив и като остров и като архитектура,Това не е защото аз го пиша.Достатъчно по-компетентни от мен са го написали многократно.На Корфу и в средната и в южната част(където има хубави пясъчни плажове) морската вода е топла.Даже и в Сидари – най-северната част водата през лятото е 26 градуса. Лично потвърждавам(2009,2010,2012г.).
  Правилно си написал ,че гърците могат да те изоставят в момент на нужда и въобще да не те погледнат.Но и в България в последните години нещата са вече такива.

 7. Стойчо каза:

  Дончо, много уважавам и тебе, и мненията ти на сайта. Казвам го съвсем искрено, но също така съвсем искрено НЕ МОГА да приема израза „Авторе,…. защото си смешен“!
  Поставен съм в неудобната ситуация да напомня на уважаван коментатор, че нарушава основното правило за коментиране, а именно: да не обижда останалите участници в дискусиите, авторите или редакцията в мое лице

  Сайтът е за пътеписи и пътешествия, а не за обиди.

 8. Автора каза:

  Дончо не е нужно да се обиждаме, ако са ти слаби нервите вземи мерки. Този сайт е направен за да споделяме мненията и да ги коментираме. Приемам всички коментари от вас написани тук и не се обиждам, всеки вижда по различен начин нещата и е хубаво да ги представя така както ги чувства. Радвам се, че има хора на които им допада но аз не съм от тях и за това съм го споделил. Поздрави на всички и ще чакам да ви прочета пътеписите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.