Трабзон: халифатът и султан Ердоган

Продължаваме с разходката на Цветан из Трабзон – миналия път бяхме в музея Света София в града, а днес ще отидем на проправителствен митинг на министър-председателят Ердоган. Т.к. в разказа се разглеждат и политически въпроси или пък други, за които обичайният българин може да не знае, аз  добавих и малко повече уточнения от обикновено (маркирани са)

Приятно четене:

Трабзон

халифатът и султан Ердоган

Трабзон, Турция

Крайбрежният булевард в Трабзон е украсен със знамена и плакати на управляващата партия на справедливоста и развитието (АКР или партията със светещата ламба). Проспериращата икономика на Турция е обект на завист от нейните съседи. Газопроводът „Син поток“ доставящ евтин руски газ* по дъното на Черно море бе реализиран от правителството на Ердоган, както и много други мега проекти с участието на Китай и Япония: тунела „Мармарай“ под Босфора и ж.п. линията с влака стрела.Като кмет на Истанбул Ердоган подобрява водоснабдяването и електрифицирането в бедняшките квартали на огромния град, създава 180 кухни за бедните граждан. Благодарните хора го нарекли турския Робин Худ.След президентските избори той заяви намеренията си да извърши още промени в конституцията, които да засилят правомощията на държавния глава и да превърнат Турция в президентска република. (Много напомня в това отношение както Путин, така и Милошевич, които променяха значението на заемания пост, съобразно това дали те го заемат или не, а не съобразно съответните конституции. Има и много други аналогии между тези политичекси личности – бел.Ст.)

Султан Ердоган

Ердоган веднъж нарече демокрацията – влак, от който можеш да слезнеш, след като си стигнал спирката. Така „TheEconomist” му изкара прякора ;Султан Ердоган“.

Пародоксално българските турци натирени от Тодор Живков днес са пенсионери и получават достойни турски пенсии и са му благодарни, че не са останали в родината си за да получават мизерни пенсии! (Крайно съм несъгласен с подобно опростяване на „възродителния“ процес и последствията му – бел.Ст.)

Ислямист

Карикатура на модерния турски ислямист.

 

След проверка с детектори** се отзовах във Френския културен център на Таксим в Истанбул, където бе изложбата на антирадикалния турски карикатурист Селджук. Мнението на голяма част от турците, които говорят чужди езици е едно,че Ердоган бил терорист заради подкрепата си към джихадистите от ИДИЛ (Ислямска Държава в Ирак и Леванта) в Сирия. Той отричал, синът му да е получавал кутии за обувки пълни с пачки долари от тях. Той твъдял, че това е провокация, както и записите на предупрежденията към сина си да ги скрие. Но факт е, че повече от 3000 турски граждани се бият срещу режима на Асад, както и над 3 000 граждани на ЕС също!!!

Митинг на ислямистите – Трабзон, Турция

Митинг на ислямистите

Днес на 15 юни 2014 на Мейдана (централния площад) в Трабзон бе организиран

митинг на „башбакана“ или премиера Ердоган,

авера на ББ. Неотдавна Ердоган е попитал Борисов как е, и искрено му е пожелал успехи на изборите, както и да направят всичко възможно изборите да са честни, както в Турция на 10 август, така и в България на 5 октомври.

Ердоган се е обадил на Борисов като приятел. Наричал го е приятелю, братко. Те имат едно обръщение да се наричат „моя брат”(кардешим). Обаждането беше много топло“- според „Сега“.

През 60-те си години Ердоган изминава дълъг и труден път от бедно момче, което продава лимонада и сусам по улиците на Истанбул, от кмет на огромния мегаполис до премиер в Анкара, вече трети пореден мандат. Родителите на Ердоган са етнически турци, пришълци от Грузия и затова той се чувства като у дома си в Трабзон. Баща му, който е моряк, го изпраща да учи в религиозно училище. Кариерата на имам не привлича младежа, но от тогава му остава любовта към футбола и прякора Имам Бекенбауер.“-според „Стандарт“.

Meydan Şifa Hamamı, Kemerkaya Mh., 61200 Трабзон/Трабзон, Турция

Много байраци и полиция, но без шампанско „Линденхоф“ като на митинга на ДСБ у нас, бира и интернет 🙂 (не си спомням за шампанско, но бира и интернет наистина имаше на мероприятията на ДСБ – и друг път да има! – бел.Ст.) Телевизията също излъчваше в едър план привържениците, сякаш площада бе претъпкан. Една жена припадна в тълпата до сцената, но веднага от правителствената линейка й помогнаха. Останалите граждани си пиеха спокойно чая в кафенето на сянка, а аз сърбах от ароматния салеп, подобен на мляко с какао.

Митинг на ислямистите – Трабзон, Турция

Верните привърженици бяха докарани с автобуси пред плаката, където Ердоган изтрива сополите или сълзите на разплакано дете. С аплодисменти му бе поднесена огромна Трабзонска погача с надпис „Ердоган“ от кмета.

Султан Ердоган

Изживявайки се като бащица, грижещ се за училищата и насаждащ модата на забрадките и той критикува и популярния у нас сериал „Великолепният век“: „Ние не познаваме този законодател, този султан Сюлейман (родом от Трабзон!). Тридесет години от живота му са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Порицавам пред народа режисьорите и собствениците на телевизията, която го излъчва“. Хайде бре, май пресоли и с това загуби гласовете на българските туркини. (Всъщност загуби гласовете на образованите слоеве в страната си, към които принадлежат и българските туркини – бел.Ст.)

Дар за Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган (Recep Tayyip Erdoğan ) заедно със забрадената си съпруга Емине приеха този нео османски дар- картините на които са изобразени султан Мехмед II Фатих и султан Явуз Селим I(бащата на Сюлейман Великолепни и новият валия на Трабзон).

Как се установява османският халифат в Трабзон можем да проследим по-долу

Морската обсада на Трапезунд (Трабзон)След шестмесечна обсада от турския флот Трапезунд капитулира.

султан Мехмед Фатих влиза триумфално в ТрабзонНа 15 август 1461 г. султан Мехмед Фатих влиза триумфално в Трабзон.

 

Гърците, арменците и грузинците се изселват, децата им са взети за еничари, а останалите приемат исляма. Султанът изпраща последния византийски император Давид Велики Комнин за управител на земите ни по поречието на Струма с годишен доход от 300 000 сребърни акчета.

император Давид Велики Комнин

В това разделно време идва момента, в който султан Мехмед II предлага на императора да избира между две възможности: или да се откаже от вярата си и да пощади живота му или да го убие заедно със синовете му. От това ужасно предложение Давид избра втората опция и смело заявава:

„Няма изтезания, които да ме накарат да се откажа от бащината вяра“

Така Давид се вписа във вечността със замяната на царската си корона с венеца на мъченичеството на 11 Ноември 1463г.

 Джихадист

На 29 юни 2014 водачът на терористите от ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади се обяви за новия халиф Ибрахим и скърши султанския мерак на Ердоган. При последната си юнска офанзива ИДИЛ превзе Мосул в Ирак, както и банката в нея с над 400 мил. долара и взе за заложници над 80 турски служители в консулството и тираджии и поиска за тях 5 милиона долара откуп.

Ердоган и Обама изтърваха джихадисткия джин (дух) от бутилката и сега съжаляват за възроденият халифат, който бе закрит преди 90 години от Ататюрк***

САЩ обявиха 10 мил.долара награда за главата на новия халиф. Лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади призова мюсюлманите да се присъединят към джихада и да се преселят в обявения от него халифат върху превзетите територии в Ирак и Сирия. По думите му настоящият месец на Рамазана е най-подходящият да се тръгне по пътя на джихада и затова мюсюлманите трябва да славят Аллаха чрез джихада. (тазгодишният Рамазан свърши миналата неделя – 27.07.2014 – бел.Ст.)

Разпънат християнин

ИДИЛ разпъва на кръст християните в Рака и разстрелва шиитите в Сирия и Ирак. Строго забранени са в новият халифат алкохола и цигарите, Фейсбук, Ю туб, абортите…

Ердоган забрани на медиите да засягат въпроса с отвлечените турски граждани, докато се водят преговори за тяхното освобождаване. Надявам се, че те ще бъдат освободени в август преди президенските избори в Турция, като кулминация на ПР кампанията му.

Ислямският халифат според ИДИЛ

Бъдещият халифат „Ислямска държава“ според публикуваният от ABC Newsпет годишен план трябва да включи след джихада и Турция и България!!! Гърция, Сърбия, Румъния, Испания, Кавказ и Израел са също в кюпа.

Ракета Скъд

Парадът на джихадиската победа в Рака с трофейна иракска ракета”Скъд“ .

Нека се откъснем от перспективата за въвеждане на шариата у нас за миг, но без да си заряваме главата в пясъците като щрауси пред джихадистката опасност. Нека, след като хеликоптера на Ердоган избръмча над главите ни като досадна муха, да си върнем мисълта пак в мирния, спокоен и консервативен Трабзон. Тук можем да усетим автентичният вкус на османския халифат.

Трабзон

От Боз тепе можеш да се наслаждаваш на прекрасната панорама на града в приятелски лаф с чер чай .Модата на самовара е донесена от руснаците. А англичаните са направили първата чаена плантация в Ризе в 1952г.

Чай и семки – Трабзон, Турция

Интересно е да дочакаш залеза, люпейки чекирдек (Çekirdek-дълги слънчогледови семки за папагали 😉 ), което си е незабравим спомен.

 Трабзон, Турция

Да зяпаш, как кацат самолетите долу в краката ти на плажа в центъра на града също е голям кеф.

 Трабзон, Турция

 

Като огладнееш, трябва да слезнеш долу на Мейдана с долмуш за 2 лири и да замезиш с червеното чий кюфте (Çiğ Köfte) от мляно сурово месо завито в маруля, домат и питка за 7 лири. След като почервенееш от лютия червен пипер можеш да се угасиш пожара със сок от ряпа за 3 лири.

Не е за изспускане варианта да отскочиш на 20 км от Трабзон с долмуша за 3 лири до черния пясъчен плаж на Акчаабат. Там морето си е Черно , но без монокини 😉

 Скара – Трабзон, Турция

 

Димящата скара може да Ви изкуши с прочутото Акчаабат кюфте (Akçaabat Köfte) от агнешко месо. Все още можеш да удариш почти тайно от Аллаха една изпотена бира Ефес, вместо лимонадата препоръчвана от шариата 😉

Афиет олсун! Добър апетит!

Опитали веднъж от вкусът на халифата, патриоти не забравяйте за родната сочна свинска пържола и кебапче 🙂 !

 

 Пристанище – Трабзон, Турция

Пристанището на Трабзон не е така оживено като Варна, но има ферибот от Сочи. С билет за 130 долара, той два пъти седмично внася поредната партида блондинки за радост на турските ергени 🙂

 

 Трабзон, Турция

Лека нощ, но Трабзон не заспива очаквайки да настъпи Шекер Байрамът с баклавата, локума и бетон халвата!****

 Честит Рамазан

 

„Ейд Мубарак!“ Щастлив и Мирен Празник, на всички отвъдморски приятели !

Залез на Черно море – Трабзон, Турция

Хубавото време ни даде шанс да се насладим на красивият залез на слънцето над Черно море.

Молебен

Там, на другия черноморски бряг, ние също посрещнахме красивия изгрев на слънцето на нос Чиракман, Каварна с молитви за мир в целия свят.

Залез на Черно море – Калиакра

Боже, oпази България и Европейския съюз от джихад!

 

Цветан Димитров, July morning, 2014

 

Послепис:

В изявление публикувано в ,,Гардиън” , Isis заяви, че християните, които искат да останат в “халифата”, трябва да се съгласят да спазват условията на “dhimma” договор – историческа практика, според която не мюсюлманите (раята) са защитени в мюсюлманските земи в замяна на специален данък(кюлче злато), известен като “джизя”. “Ние им предлагаме три възможности за избор: Ислям или Договор dhimma – включващи плащане на джизя; ако откажат това, за тях остава нищо друго, освен сабята” . На някои българи,които са чели „Под игото“ на Иван Вазов, това им звучи познато!
След крайният срок поставен от халифа Ибрахим, който изтече тази събота(19.07.2014) , не остана нито един иракски християнин в халифата от 300 000. Всички които можаха избягаха в Кюрдистан(Северен Ирак)! А от там може би към България.?

 

Бележки:

* За мене винаги ще остане загадка защо Русия продава евтиния си газ на Турция, а не на България, при условие, че газопроводът за България първо е отдавна построен, и второ – съвсем не е морски –  бел.Ст.

**В Турция детектори за оръжие и проверки има на входа на всяка обществене сграда – вкл.летището (още преди чек-ина) и моловете – тероризмът в страната е далеч от унищожение, за съжаление – бел.Ст.

*** Изключително се съмнявам в подобна версия – най-малкото защото ислямизъм има много преди появата както на Ердоган, така и Обама. Разбира се, има и повече доводи, оборващи подобна версия. – бел.Ст.

**** Шекер Байрам или Рамазан байрам са трите дена след края на Рамазана, през които се празнува с много ядене и особено със сладки неща – тази година Шекер байрамът беше през тази седмица (от понеделник до сряда) 28 до 30 юли 2014 – бел.Ст.

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът  

Други разкази свързани със Другата Турция – на картата:

Другата Турция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Лилия Иванова каза:

  Чуден разказ!

 2. vladimir1974m2 каза:

  Още преди да съм започнал да чета,поглеждам първата снимка най-отгоре и се питам- Дали не може по този начин да изглежда правещото се в момента в София, кръгово движение на изхода за Калотина до м-р-Бриколаж- така оцветено и озеленено:), започвам да чета, доста любопитно ми изглежда на пръв поглед разказа днес…

 3. Мила каза:

  “Карикатура на модерния турски ислямист” – с едно изображение е казано всичко.
  Но допълненията ми бяха интересни. 🙂

 4. teddy каза:

  цветане,
  благодаря искрено да изчерпателното пътеписче.
  нищо не знаех за този халифат,
  то било много страшно дори…

  не искам да мисля за ердоган или техните проблеми, турски,
  имаме си достатъчно и у нас.

  по важното е
  да не ни закачат
  пък каквото ще да става…:))

 5. Цветан Димитров каза:

  На инаугурацията на президента Ердоган в Анкара българският президент Плевналиев се нареди до държавните глави на Косово, Босна, Того, Бенин, Албания, Македония. Нито една страна от ЕС не уважи на подобно ниво церемонията. САЩ изпрати своя дипломат,а Порошенко видя руски войски в Украйна като предлог да не присъства!….
  За съжаление светът обърна сериозно внимание на Халифата след като резнаха главата на един американски журналист, а беше глух докато джихадистите разпъваха на кръст християните.

 6. Стойчо каза:

  Все пак е първия пряко избран президент на съседна държава – мисля, че е постъпил разумно. А Порошенко има проблем точно с нахлуващи чеченци в страната му, съдейки по погребенията в Дагестан и Чечня

 7. Цветан Димитров каза:

  ,,Ислямският халифат” освободи пленените турци в Мосул.Новият президент Ердгоган нарече освобождението ,,успешна операция на турските тайни служби”?! Джихадистите разполагат с 1000 танка и американски БТР изоставени от иракската армия. Те контролират 70 петролни кладенци и продават евтино гориво на Турция с цистерни. Над 500 албанци от Косово и Македония се бият за 65 евро на ден в Балканският батальон срещу шиитите,кюрдите ,язидите и християните.Границата между Ирак и Сирия е премахната от Халифата.Сигурно е, че родната гранична ограда няма да издържи новият наплив от бежанци.

 8. Цветан Димитров каза:

  Халифът Багдади има вече трета съпруга-млада германка, която тайно премина българската граница за да се ожени и да бие срещу християните заедно с други 7 германки в Ислямската държава!Като забременеят те имат право да се върнат и да поискат убежище у нас в ЕС, да родят у нас и да поканят официално бащата в толерантната Европа…

 9. Стойчо каза:

  Е, точно тези германки се знаят кои са, ченгетата знаят какво да правят с тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.