Света София – Трабзон, Турция

 Днес Цветан ще ни води до турския Трабзон, за да ни покаже тамошната джамия-църква-музей Света София. Приятно четене:

Света София в Трабзон, Турция

Черноморският град Трабзон е по известен у нас със силният си футболен отбор „Трабзонспор“, който се опитваше да привлече нашия Бербатов. Намира се на 2 дена път с автобус на „Метро“ от Варна. Билетът е само 100 лева, благодарение на курса на турската лира паднал след политиката на Ердоган. (всъщност лирата падна след събитията около парка Гези в Истанбул през 2013 г. До тогава бавно и постепенно растеше – бел.Ст.)

Св.София, Трабзон

Символ на града е църквата „Света София“ построена през 1238 –1263 години от Мануил I Велики Комнин, когато Трабзон е бил столица на византийската империя Трапезунд. Днес тя се намира на крайбрежния булевард „Мехмед Фатих“ сред парк, заобиколен от антични руини и турско гробище с кафене.

Св.София, Трабзон

На върха на купола на църквата висок 13 метра е кацнал гордо полумесецът. След завладяването на града, турците варосват стенописите и я превръщат в джамия Айя София.

 Св.София, Трабзон

Сградата е била използвана като военна болница от руските войски по време на Първата световна война. След това отново става джамия до 1964 г, когато след реставрацията става

музей –Ayasofya Müzesi

Това бижу на късната византийска архитектура кандидатствува да бъде включено в списъка на световното културно наследство. Но турските ислямисти и десни националисти от управляващата партия на справедливоста и развитието (АКР) решават да я превърнат отново в джамия през 2012 година.

Trabzon Hagia Sophia Museum, Fatih Mh., 61040 Трабзон, Турция

Населението на този град се състои от мюсюлмани. Ако мнозинството са мюсюлмани, местата за поклонение трябва да бъдат джамии. Да предположим, че по-голямата част от населението на този град бяха християни или евреи, как мислите: те щяха ли да запазят това място като музей?“ Adnan Ertem, генералният директор на ислямската фондация заяви, че Света София отново ще бъде джамия. Sadık Albayrak, роднината на премиера Ердоган, също присъства на откриването й като джамия и отправи благодарствени молитви. Управляващите остаха глухи за протестите на турските археолози и културното министерство, както и на европейските спонсори, финансирали реставрацията.

Ислямистката програма на правителството на Ердоган е напълно в противоречие с универсалните ценности на светската демокрация на Ататюрк. Тяхното разбиране за свободата на вярата е ограничено до свободата единствено на сунитските мюсюлмани.Твърдоглавият Ердоган показа на Европа, че не му пука за мнението на протестиращите студенти срещу въстановянето на съборената от Ататюрк казарма на еничарите в парка Гези, Истанбул .За щастие, голяма част от хората в Турция живеят много добре и докато е така, няма да излязат на улицата. В Истанбул студентите излизат на улицата не по икономически, а по морални и естетически причини!

Любопитен съм да видя резултатите от трансформацията на този музей в джамия. Може ли нашето мюфтийство да приложи този челен опит в Карлово? 🙂

Св.София, Трабзон

Външният облик на православен храм е съхранен . Каменните релефи и орнаменти над южният портал са изпълнени съгласно местните традиции и в стил запазен и до днес в Грузия и Армения.

Св.София, Трабзон

Едноглавият орел, най-отгоре на императорската арка символизира 275 годишното управление на династията на Комнините в Трапезунд.

 Св.София, Трабзон

Ктиторските портрети на византийските императори не са оцеляли.Но ръкописът от Ватикана ни дава представа за Мануил I Велики Комнин. По време на ремонта са открити уникалните стенописи под дебелия слой вар. Те са реставрирани с пари и под ръководството на университета на Единбург.

 Св.София, Трабзон

Таванът на южното предверие е изписан в 13 век със сцени от Новият Завет. В центъра е младият Христос като ученик в храма.

 

 Св.София, Трабзон

Херувимите пърхат под тавана на предверието с евангелистите, където младоженците обичат да се снимат за спомен.

Св.София, Трабзон

Пред северният портал на джамията си събувам обувките и влизам бос без пари в джамията. Слава Богу, когато беше музей се плащаше билетче 🙂

Св.София, Трабзон

В прохладната тишина безмълвно се молят няколко мюсюлмани. Пъстрите фрески на тавана са скрити зад опънатите платна .Зад завесата вляво е женското отделение, където любопитни мъже не пускат.

 Св.София, Трабзон

Централният купол и олтарът след реставрацията, преди да бъде забулен от Дианета – Дирекцията по вероизповеданията в Р. Турция. Църквата Hagia Sophia е важен образец на византийската архитектура с характерен централен купол и 4 големи колонни арки подържащи теглото на купола и тавана.

Св.София, ТрабзонХристос Пантократор -стенопис над олтарна ниша. Днес е скрит в женската част на джамията…

Св.София, ТрабзонПод завесата над входа, която се престраших да открехна открих образите на светии, като на св.Симеон Стълпник.

Св.София, ТрабзонПодът под купола е покрит с мозайка от цветни полускъпоценни камъни. Днес тя е скрита под дебелия молитвен килим.

 Св.София, Трабзон

Под свода на южният портал все още се вижда популярната сцена на Сватбата в Кана Галилейска, където Исус превръща водата във вино.

Св.София, ТрабзонМоже би затова мястото е харесвано за сватбени снимки на младоженците.

 Св.София, Трабзон

Наблизо е камбанарията, висока 24 метра.Тя е построена в 1427 г. и в нея също има фрески. Днес тя е заключена от мюезина, който я ползва като минаре за да призовава вярващите за молитва. Едно старо оръдие ни напомня за стратегическото положение на Трабзон, като бивша американска ракетна база.

 Св.София, Трабзон

Панорамният парк около Ayasofya Camii

е любимо място за разходка на местните жители и туристите. Те се снимат за спомен като това мюсюлманско семейство от 4 жени с децата. Как ли ще ги различи на снимката мъжа им фотограф, като всичките са с еднакво забулени лица? По различния тъмен цвят на робите: зелена, черна, синя и сива!!!

Не останах назад и се снимах за спомен пред забулената Света София с единствената си съпруга и вярна спътница.После огладняли се отправихме към кварталното ресторантче.

Пиде

Двата вида Черноморско пиде (Karadeniz Pide) (кавърмата е с мляно месо, а лодката е със сирене) и Байрам айряна бяха разкошни.

Трабзон, ТурцияВзехме една маршрутка (долмуш) за 1,75 лири до Мейдана (центъра). Над чаршията висеше гордо байрака на „Трабзонспор“.

Католически манастир „Санта Мария“, Трабзон

Тук попаднахме на

католическият манастир „Санта Мария“,

но вратите му бяха здраво залостени. Страхът след убийството на свещенника Санторо, който бе застрелян тук пред олтара през 2006 г. беше още жив сред монахините, въпреки че убиеца е в затвора.

Католически манастир „Санта Мария“, Трабзон

Византийска църква „Света Анна“ в съседният сокак беше отворена. Пуста, като някоя от Несебърските църкви с редки следи от стенописи. Няколко човека отпред пиеха чай и бистреха визитата на Ердоган в Трабзон. Присъедихме се към тях на дебелата сянка с бутилка студена минерална вода от Узунгьол .Гюле гюле Ердоган! Довиждане Ердоган! – и ние тръгнахме любопитни към неговия митинг. (Какво се случи на митинга – очаквайте в продължението – бел. Ст.)

 

Цветан Димитров, 15 юни 2014

Продълженито:

Трабзон: халифатът и султан Ердоган

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът  

Други разкази свързани със Другата Турция – на картата:

Другата Турция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Teodora каза:

    Точно като по поръчка ми дойде този разказ. От известно време ми беше любопитен черноморския турски регион – заради чая, който много харесвам – отглеждан е по тези краища.
    Благодаря много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.