Гей парадът във Виена, 2014

 Днес Мечо Пух ще ни водим тазгодишния гей-парад във Виена – за който се интересува, подобен ще/щеше да има тази събота (утре) в София (отмениха го междувременно, вероятно заради днешния потоп във Варна, Добрич и Търновско). Самият пътепис е част от едно все още непубликувано пътуване до Виена, но т.к. имаме повод, тази част за гей-парада я публикуваме отделно – иначе самият пътепис за Виена ще излезе малко по-късно (седмица-две, надявам се)

Т.к.темата е чувствителна за коментиращите, искам да ви припомня правилата за коментиране в сайта: коментира се пътеписа, но не се коментират личностите на автора, на другите коментиращи и на редакцията! 

Приятно четене:

 

Гей парадът във Виена, 2014

Събота, 14. 06. 2014. Виена.

Още сутринта реших след първата обиколка да мина през площада Ратхаус, за да видя как тече подготовката. Там това е проява, която продължаваше цяла седмица (от 11-ти) и всеки ден има някаква проява.

 Гей парад Виена 2014

 

По сградата на самата община бяха спуснати големите знамена с цветовете на дъгата, символизиращи хомосексуалността. Същите знамена бяха спуснати и на по-значимите сгради от трасето, по което то ще мине. Пред общината имаше една голяма сцена, украсена с балони и знамена. Площадът пред общината беше окрасен също със знамена и балони. Имаше няколко шатри, с пейки и маси, на които ще се пие бира (и се е пила през последните вечери). Така добих набързо представа кое къде е , за да мога следобеда по-бързо да се ориентирам. Имам още около два часа време, парада е планиран за 14:00 ч. Така че продължавам да обикалям. (Какво съм обиколил, ще споделя в другите части на пътеписа)

 Гей парад Виена 2014

Прибирам се до хостела, минавам под душа,

нагласям се за парада и заминавам

Вземам метрото и се отправям към Ратхаус. Още на първото прекачване в метрото се качиха и част от участниците – едни кокони, нагримирани, начервени, с едни перуки, на високи токчета и с… адамови ябълки. Спира метрото на Ратхаус и от него се изсипват стотици наконтени красавци и лесбос… Те вървят напред. Зад тях си вървят обикновените пътници, тръгнали по тяхна си работа. И само гледам възрастните баби и дядовци как гледат и се кикотят…

 Гей парад Виена 2014

Всички излизат от метрото и аз тръгвам след тях. Разперили едни големи чадъри, размазали грим, с подскачащи походки, как да не се забавлява човек. От начало плахо си позволих да снимам с телефона някой и друг гей, обърнат с гръб към мен, защото се страхувах да не ме ощъкат и да ми вземат телефона. После снимах няколко персони открито и след като видях, че и други снимат, започнах и аз смело да щракам с телефона – една след друга през цялото време.

City Hall, Friedrich-Schmidt-Platz 1, 1010 Виена, Австрия

Седнах малко под чадърите да пия бира и да гледам идващите персони. Бирата там беше 5 евро, ама пък гледката беше невероятна.

 Гей парад Виена 2014

Музика навсякъде

 

огласяше площада и създаваше настроение. Взех си бирата с чашата и се приближих към пътя, по който ще премине парада. То беше оградено. Нямаше полицаи, само няколко организатора, които регулираха програмата.

 

Мина първият тир – платформа, украсен с балони.

На него уредби със супер яка музика. Накачулени гейчета танцуваха в него. И както е в София, очаквах след този тир да пуснат и хората… Да, ама не. Две преградни рамки в единият край сложени в един постамент, а в другият край с пияно колело. От двете страни на пътя. И двама от едната страна и двама от другата страна. Отварят, пускат първата платформа, затварят след нея. Като мине тира 20 – ина метра, пак отварят и пускат втората. И след нея, няколко участника… И така. Час и половина минаваха само платформи, камиончета, колички и каквито там се сетите превозни средства. Минаха поне 30 – 40… Не съм ги броил.

 Гей парад Виена 2014

От една платформа раздаваха презервативи, а едни други гейчета, раздаваха бонбони и ветрила. Та и аз се сдобих с едно ветрило… Имаше и музиканти, които биеха едни барабани и потропваха с латино стъпка. Имаше едни направо голи, само , че боядисали телата си в плътно синьо, нашарени, имаше едни по боксерки, един гей с рога.

Гей парад Виена 2014

 

 

Аз се бях нагласил с едни нови дънки и с едни очила, стъклата на които представляваха китара, а нагоре като рога се извиваше грифа им, оцветен с цветовете на американското знаме. И няколко човека ме караха да им позирам, за да ме снимат… Като на парад, свирки, пищялки, веселба. Останалото – на снимките.

И след последната платформа пуснаха и зрителите. И аз се пуснах по улицата.

Гей парад Виена 2014 Гей парад Виена 2014 Гей парад Виена 2014

 Гей парад Виена 2014

Гей парад Виена 2014

 

Веднага след края на парада, от един площад пуснаха 5 – 6 цистерни с вода и няколко миячни машини, да измият пътя от флаери, знамена и боклуци. За минути цялото трасе беше измито. Не като в България след подобни прояви на другият ден до обед метачите да махат с метлите до обед и да вдигат пепела…

 

Автор: Мечо Пух

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Виена – на картата:

Виена

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.