Най-старият манастир в Европа (с.Златна ливада, Чирпанско)

За 24и май няма да одим далече, но ще идем на едно забележително за Европа място – най-старият ѝ манастир. Наш водач ще бъде Анжело. Приятно четене:

Най-старият манастир в Европа

Манастирът „Св. Атанасий“

с.Златна ливада, Чирпанско

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на

Най-старият манастир в Европа,

който се намира край чирпанското село Златна ливада.

с.Златна ливада, Чирпанско

Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят местните хора. Дали Людмила Живкова е знаела за оскверняването му и за тази легенда – не е ясно. Но когато става председател на Комитета за култура, амбициозната щерка на първия човек в държавата Тодор Живков нарежда да бъде вдигнато съвсем ново внушително крило.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

„Св.Атанасий“ от птичи поглед

През 2004 г. проучване на акад. Росен Милев, президент на Балканската медийна академия, потвърдено и от архивите на Ватикана, установява, че манастирът край Златна ливада действително е най-старият в Европа. Построен е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия, както и от два други френски манастира, вдигнати съответно 29 и 31 години след него.

Манастирът „Св. Атанасий“

носи името на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – свети Атанасий Велики, един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)

6221 Златна ливада, България

По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост на стратегическия път Сердика – Константинопол в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите. Според друга версия посъветвал местните хора да вдигнат храм, за да се спасят от епидемиите, и те го послушали. Години по-късно, след смъртта и канонизирането на св. Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

Новото крило на манастира

Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексът включва църква (възстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г. Сега в църквата се пази чудотворната икона на светеца, обкована със сребро, дарена през 2003 г. от тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII, година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над Атон. Най-старите икони в църквата, на около 300 г., са на лечителите св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, св. Мина и св. архангел Михаил.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

Манастирската църква

В църквата се влиза със своеобразен ритуал – трябва да се прекръстите 3 пъти, да си намислите желание и да прекрачите прага с десния крак.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

Манастирският двор е китна градина

В параклиса е поставена иконата на св. Петка, най-старата в манастира, която се изважда само на празника й – 15. октомври, Петковден.

В светата обител, сред монашеските килии, се е крил Васил Левски. При създаването на революционните комитети в Старозагорско Апостолът често отсядал при родолюбивите монаси. Тук са се крили и други комити и войводи по време на турското робство.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

На поляните зад манастира се събират хиляди поклонници на храмовия празник

И днес манастирът „Св. Атанасий“ е притегателен център за поклонници от цялата страна. Идват и много чужденци, особено гърци. На храмовия празник, който е на 2 май, православните християни идват да се причестят и да запалят свещ в църквата.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

Аязмото сега е каптирано

Много страдалци пък пристигат с надеждата, че ще се излекуват от водата на вълшебното Аязмо. Според преданието св. Атанасий избрал мястото за обителта близо до тракийски нимфей – водно светилище, което превърнал в християнско. По-късно водата от кладенеца е каптирана, изградена е чешма. Говори се, че изцеление носи преспиването с метален медальон с лика на св. Атанасий на болното място. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания.

Аязмото сега е каптирано

На 50-ина метра от манастира е скалната постница на светеца и неговите последователи. Река Стара река, по-скоро вада, я дели от обителта. В скалната ниша те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пости. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект. Който пък успее да се провре през тесния скален отвор, значи е праведен.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

Само праведните могат да минат през тесния отвор

Манастирът край Златна ливада е един от 100-те национални туристически обекта (№ 71). Ние се сетихме, както обикновено, че не сме подпечатали книжката, когато се връщахме и бяхме вече на 20 км от манастира…

Пътят до него от Чирпан е през селата Зетьово или Ценово е 10-12 км. Ако тръгнете през Зетьово, следете за табела „Истанбул“ (?!). Веднага след нея трябва да завиете наляво и пристигате в селото. Указателни табели няма. След като го подминете, след още 3-4 км стигате до с. Златна ливада. Пътят е в отвратително състояние. Бойко Борисов обещал да го оправи, но междувременно детрониран, не могъл да изпълни обещанието си. Кметът на Златна ливада, според слуховете, бил писал на Бойко да даде пари от партийната субсидия. Не че вярваме да стане. Даването, не писането. Всъщност видяхме работници да запълват дупките. С жълт речен пясък! Явно, нова технология! Всъщност табели за Златна ливада няма, но има за манастира. Последните 600-800 м са по утъпкан селски път, и това е най-хубавата част от пътуването.

Препоръчваме да минете през Ценово. Въпреки, че и тук има дупки, пътят е значително по-добър. Ако се ориентирате по GPS, възможно е във вашите карти той да не съществува. Дори Google Maps винаги чертае маршрута през Зетьово (~ 17 km от центъра на Чирпан), а не през Ценово (~ 15 km), защото път № 663 е с по-голяма тежест пред безименния път на втория маршрут.

адрес: с. Златна ливада, BG-6221

GPS: 42.105882, 25.424258

тел.: +359896961151

Отворен за поклонение: 07-16 ч.

Чирпанският манастир предлага настаняване. В обителта има леглова база и манастирска трапезария, но е добре да се направи предварителна резервация, заради сравнително малкия брой места.

Манастир Св.Атанасий – с.Златна ливада, Чирпанско

На хълма над манастира има останки от римската крепост

Ако желаете да посетите останките от старата римска крепост, трябва да тръгнете по немаркирана горска пътечка край пещера-постницата към баира. След половинчасова борба с драките стигате на билото, където ви очаква голямо разочарование – всичко е така обрасло с „парички“, че всяко преминаване е невъзможно. Слизането е по-трудно, защото вече сте изгубили пътеката и трябва да се борите с тръните, докато стигнете до „по-цивилизована“ гора.

Костенурка

Срамежлив горски обитател

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Още снимки от Ⓒ Ема Жунич

България: Златна ливада (2014-04-15 Манастир „Св. Атанасий“)

Други разкази свързани с Другата България – на картата:

Другата България

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 12.03.2015

    […] оригинал. Копие на Реймското евангелие се съхранява в манастира в с. Златна ливада, като достъп до него е възможен само нa манастирския […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.