Асуан, Нубия и коптската катедрала „Архангел Михаил“ (Египет)

Един от любимите ми географски въпроси е: на ширината на кой град в стария свят се намира Флорида? Винаги е полезно да се знае кое колко на юг/север се намира (напр.Ню Йорк е южно от Солун, а Чикаго е точно „при“ Кресненското дефиле). Та, Флорида „се намира“ приблизително на ширината на южния египетски град Асуан, в чията непосредствена близост се намира известната с близките си отношения с България – Нубия 😉 А в действителност в Асуан се намира една от големите православни (коптски) катедрали. Днес сме там 🙂

 

Приятно четене:

 

 

Асуан, Нубия и коптската катедрала „Архангел Михаил“

 

Промоцията за „Круиз по Нил“ на Алма Тур през март 2006 беше примамлива (на половината от днешните пари). След отвличането и убийството на 62 туристи в Луксор през 1996г. хотелите в  Египет бяха още полупразни.

Круиз по Нил, Египет

Круизите започва обичайно от

първият гранитен праг на Нил (Nile cataracts)

при Асуан, откъдето тръгват надолу по течението до Луксор или обратно нагоре. Нубия се простира от първия праг на Нил до Асуан до шестия праг до Мерое в Судан. Асуан е главен град на северна Нубия, която днес се намира на дъното на Асуанския язовир . Друго е мнението на  бившият депутат от  СДС Васил Михайлов. На въпрос в предаването “Ку-Ку” какви са отношенията на България с несъществуващата държава Нубия, той уверено обясни, че са прекрасни и взаимноизгодни 😉

Тогава Египет отчаяно се нуждаеше от туристи, както сега. Организацията на придвижването  между градовете Хургада и Асуан беше военна. Рано сутринта в 5 часа ни дадоха по един сандвич и бутилка вода и настаниха  в един минибус-шест българи и Джони от Тексас. Дебелият  американец беше с патерици, но вървеше неуморно! Благодарен съм му, защото прехвърли мойте снимки от първия ми цифров фотоапарат с малка памет на компютъра си и ги записа на диск. Колоната от коли се водеше от един пикап с картечница. Отзад  ни следваше друг военен джип. Движението по пътя беше в конвой, еднопосочно и безопасно.

Круиз по Нил, Египет

След 3 часа  спряхме в един оазис да се поразтъпчем и се запознаем с местната флора (фурми и захарна тръстика) и фауна (камили и кози) .

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Среща на цивилизациите. Детето на бедуините стоеше мълчаливо, докато малкото европейче хленчеше за сладолед. След снимката дадохме по долар само на детето на пустинята.

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Египетски войници

На всяко кръстовище имаше пост с войници с черни униформи със сериозен вид под палещите лъчи на слънцето. Слава Богу, за наш късмет не срещнахме терористи, а дружелюбни араби.

Докато бродехме из магазините по слънчевия бряг на Хургада, някои търговци като виждаха кръстчето на врата ми, гордо запретваха ръкава си.

 Копти, Египет

Това е татуировката с кръст, която се прави при кръщенето.Тя  е отличителен белег на коренното население на Египет – коптите.Те са 10%  и  са над 10 милиона от населението  на Египет.

През 2013 „Мюсюлманските братя“ след свалянето на президента Мурси се опитаха да разпалят свещенна война (джихад) срещу коптите. Вижте повече в: Изгубената Сирия(6): Свещената война от Маракеш до Маалюля.

Египетска армия

През 2014 армията отново взе под закрила музеите и църквите. Християството в Египет има дълбоки корени. Тук Святото семейство на малкия Исус намира убежище след бягството от Палестина.

Копти, Египет

Според легендата Коптската православна църква е основана от евангелист Марко.

Копти, Египет

Свети апостол евангелист Марко  бил поставен за епископ в  Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостол Марко Му предал своя дух на 25 април 68 година.

Хитрите венецианци откраднали мощите на светеца от Александрия като ги изнесли в кош, покрит със свински пържоли. Кой мюсюлманин би се докоснал дотози товар? Днес те се почитат в катедралата „Сан Марко“.

Коптската православна църква е разпространила християнство нагоре по Нил. Чак през 1323г. християнското нубийско царство Макурия приема исляма, но до днес остават Етиопската и Еритрейската православни църкви.

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Асуанският пътнически терминал за круизните кораби

След още 3 часа пристигнахме на нашия модерен круизен кораб. Екипажът ведро ни посречна и настани по каютите.

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Върху  леглото ни бяше кацнала  двойка  лебеди аранжирани от хавлиени кърпи.След дългото пътуване, прашен и потен веднага влязох в банята.С първото ми докосване до крана, изригана воден фонтан, който набързо ме окъпа.Веднага дотърча главният механик с голям френски ключ и затегна кранчето. За наша изненада кранчето беше нашо от Видима, както и тоалетната чиния от Идеал Стандарт, Севлиево! Освежен, окъпан и преоблечен хапнах една салата с вкусни домати отгледани под египетското слънце. Доволен бях и нямах никаква причина да се оплаквам за Бога. Пристигна нашият гид, който говореше руски и ни предложи разходка  с файтон или с платноходка. Но първо  се отправихме към прочутия

Недовършения Обелиск (Unfinished Obelisk)

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Кварталът в края на града, където някои къщи бяха без покрив.Защо? Защото тук вали дъжд, веднъж на 10 години. Вляво е  кариерата, където лежи обелиска.

 

Асуан – Круиз по Нил, Египет

Недовършеният розов гранитен обелиск

 

Недовършеният розов гранитен обелиск. Всяка уважаваща се имперска столица като Рим, Париж, Лондон, Истанбул и Ню Йорк има по един египетски обелиск. Македонска правителствена делегация беше на официално посещение в Нубия. Водеха се разговори да се отпусне рушвет за довършване до края на 2014 на обелиска, поръчан от Александър Велики и  той да  се тури в центъра на Ню Скопие. Александровият обелиск ще стърчи на  42 метра и ще има тегло 1200  тона. Бая тегло ще има, дръж се земьо македонска!

 коптска катедрала на Архангел Михаил, Асуан

Тук на брега на Нил през 2006 в  Асуан (Aswan,  Assuan)  бе завършена огромната

коптска катедрала на Архангел Михаил

(Archangel Michael’s Coptic Orthodox Cathedral).

Kornish Al Nile, Qism Aswan, Асуан, Египет

коптска катедрала на Архангел Михаил, Асуан

Водонапорната  кула конкурира по височина божия дом.

коптска катедрала на Архангел Михаил, Асуан

За Великден 2013  Асуанска православна катедрала е препълнена. Мъжете се молят  вляво, а жените са отделени с преграда вдясно.

коптска катедрала на Архангел Михаил, Асуан

Елегантната камбанария е стилизирана като древен обелиск. След като запалихме по свещ, тяхният патриарх  Шенуда (Pope Shenouda III) ни благослови от високо. През 2012 той почина, но изборът на нов патриарх не се забави.

Копти, Египет

Новият коптски патриарх Теодор II (Tawadros II) бе определен чрез жребий от едно дете със завъзани очи. Така струва ми се,че божията воля е по ясна, отколкото след демократичното гласуване в синода ни.

С божията помощ стигнахме до тук и ще продължим.

Цветан Димитров, Марков ден, 2014

 

Продължението:

Романтична разходка с фелука в Асуан (Египет)

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът  

Други разкази свързани със Другият Египет – на картата:

Другият Египет

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Teodora каза:

  пак приказка! харесвам, много харесвам такива разкази.

 2. Милен каза:

  “напр.Ню Йорк е южно от Солун”
  Хм, според координатите, които са дадени в Wikipedia, Ню Йорк на 3.5′ (около 7км) по на север от Солун. Не, че е кой знае колко, но все пак :).

 3. Стойчо каза:

  Е, аз по нормална географска карта на света го гледах – неточността е в рамките на разумното 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.