AH, GÜZEL İSTANBUL! /Ах, хубав Истанбул!/

Христос воскресе, мили читатели! Пожелавам ви всичко най-хубаво, да сте живи, здрави и да можете и да искате и да можете да искате да пътувате 🙂

Днес Вили ще ни води на фестивала на лалетата вКонстантинопол 🙂 

 

Приятно четене:

 

AH, GÜZEL İSTANBUL! /Ах, хубав Истанбул!/

Фестивал на лалетата

 

Наистина не мога да измисля по-подобаващо заглавие от това на тази чудесна поредица за  Истанбул, водена от Едиз Гюлтен от TV24.
И си мисля, че точно това възклицание най-точно му приляга на този страхотен и любим ми  град.

Ето го и въпросният Едиз Гюлтен, уловен  от папарашката ми камера само преди няколко дни пред Синята джамия  😉 

Истанбул, Синята джамия

 

 

AH, GÜZEL İSTANBUL!

И така, за хората, които не живеят постоянно там, Истанбул, поне според мен, винаги показва нещо ново, нещо старо, нещо интересно и…  нещо впечатляващо  😉

 

Sultanahmet Camii (Blue Mosque), At Meydanı No:7, 34122 Fatih, İstanbul/Истанбул, Турция
Точно в разгара на пролетта – не само парковете му, цял Истанбул е изключително впечатляващ,  просто грее в едно огромно, цветно и невероятно море от лалета. Сорри, но да ме прощава Кьокенхоф, той е просто „слаба ракия“!

 

Истанбул

 

 

 

Всъщност лалетата са един от традиционните символи на Истанбул още от времето на Османската империя. Едва ли не цял свят си мисли, че лалето е най-холандското цвете, ама изобщо не е така. Защото лалето пристига в Турция от централна Азия още по времето на Персия, а по-късно, през 16 век западноевропейските търговци го пренасят в Холандия, където за кратко време то става много популярно.
Документи на Истанбулската Голяма Община твърдят, че в парковете и градините на Истанбул се засаждат над 12 милиона лалета всяка година, а конкретно за тази година бройката им надхвърля 20 милиона от 211 различни вида! (Хехее, на всеки истанбулски жител се пада по едно лале 😉

В зависимост от времето, най-често лалетата започват да цъфтят от края на март – началото на април и радват хората с красотите си от около две седмици до около един месец.

Лале, Истанбул

 

 

 

Тази година

Фестивалът на лалето

официално е от 4 до 18 април. Най-“обилните“ места са, където, ако не си загуби акъла от възторг, човек може спокойно и колкото му душа иска да се наслаждава на тези прекрасни пролетни цветя, Емирган парк, Гюлхане парк и Ялдъз парк в европейската част на Истанбул, и Гюзтепе парк, Фенербахче и Селямичешме Йозгюрлюк парк в азиатската част. Но лалета има дори по хълмовете: на Чамладжъ тепе и Фехри Korusu в Юскюдар, на Хидив Korusu в Бейкоз. Не знам как се превежда „Korusu“ – може би нещо като „гора“, защото тези места са залесени и са на хълмове, а лалетата са нацъфтели покрай алеите.

Фестивал на лалето, Истанбул

 

 

 

 

В действителност лалетата на Истанбул ви посрещат още от магистралите дори преди да навлезете в града, придружават ви по всички булеварди и по-широки улици, сияят многоцветно из всички квартални паркове и градинки и по крайбрежните алеи 🙂
Де факто навсякъде, където има и най-малка зелена площ, има нацъфтели редици или туфички лалета, а на много места и в допълнение с теменужки, мини маргаритки, кукувиче грозде и парички, тук-там и някои поокъснели иглики, нарциси и зюмбюли.
Лалетата като национален и традиционен символ на Турция, определено играят много централна роля в културата и изкустсвото през вековете. А и днес също по един или друг начин. Съответно, в двата най-големи истанбулски парка на двата бряга, Емирган и Гюзтепе парк, по време на фестивала има и програма, която в различните дни предлага жива музика, изложби живопис, различни представления и фотоизложения. Характерно за турците е в почивните дни цялото семейство или група роднини или приятели да наизлязат в парковете или на зелените площи край Босфора, където да си направят пикник или просто да се разхождат, приказват и релаксират. Но, дори и в делничните дни, най-вече истанбулските жени си организират социални контакти и закуски сред лалетата, а от детските градини и училищата водят децата на разходка и игри в парковете. Някои даже използват по-слабата делнична навалица, за си направят сватбените фотосесии 🙂   Но, по-добре нека снимките говорят   🙂

Фестивал на лалето, Истанбул

 

 

Истанбул по всяко време на годината е интересен и кипящ от народ и събития град. Огромен град с контрастиращи си и напълно съвместяващи се древни строения с модерни сгради и небостъргачи, тесни стръмни улички и супер модерни булеварди, екзотични пазари опияняващи с атмосфера и аромати, места с бесен ритъм и изнервяща шумотевица, места с невероятна тишина и пълен релакс, феерия от звуци и багри, уникална история и подчертан стремеж към светло бъдеще. Атмосферата му е неповторима, невероятна и винаги зареждаща с емоции.
Ако тази пролет имате път към Истанбул, независимо, че официално фестивалът на лалето е до 18 април, непременно отидете и поне до Емирган парк – някои от лалетата там са обещали да цъфтят до началото на май 😉
Айде, гюрюшурус!     /Görüşürüз! = Доскоро!/

Фестивал на лалето, Истанбул

Фестивал на лалето, Истанбул

 

 

Автор и снимки: Вили  /8-14 април 2014/

 

Автор: Вили

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:


УВЕЛИЧЕТЕ МАЩАБА, за да видите подробно
 Истанбул

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Teodora каза:

  аХ, Вили, ох, Истанбул!
  Чудесна пролетна глътка!

 2. angie_bg каза:

  Не искам да влизам в безплодни дискусии, но да се сравнява изяществото и пъстротата на Кьокенхоф с кварталните градинки на Истанбул е просто нелепо!

 3. Vili каза:

  Не започвам дебати, но това, което съм написала е от първо лице и е от преди една седмица. Да, точно така, angie_bg, но истанбулските квартални градинки, мисля, нямат амбицията да приличат на Кьокенхоф. Макар че (само за информация, примерно) родните квартални градинки са на сто години назад от истанбулските.
  Аз обаче имам предвид споменатите големи паркове и мисля, че е несериозно човек, ако не ги е видял по време на лалетата, да прави заключения.
  П.П. Ако снимките са недостатъчни, за да дадат представа за какво говоря, мога да предложа още, имам към две хиляди само от парковете 😉

 4. s каза:

  Аз , признавам си, хич не отбирам от китки. Само маргаритката на GURU мий ясна. Ама обичам да чета всичко от Вили.

 5. Teodora каза:

  Добре де, не може ли да се спори, без да се влага негативност? Аз ще се радвам да видя и снимки от Кьокенхоф, angie_bg.

 6. s каза:

  Няма нужда от спор. И 2те локации имат своите достойнства.Със същият игрив тон, Вили можеше да посочи друг парк нейде си , за сравнение. И сигурно пак щеше да се яви някой намусен. Я бе я по ведро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.