Кукери в Ямбол

 „Ямбол е градът!“ пееше преди време един местен рапър – е, той няма как да знае, че Ямбол е и град на един кукерски фестивал, който днес ще посетим заедно с Теодора. Нали знаете, че на нашия сайт обичаме „странните“ български градове 😉

Приятно четене:

Кукери в Ямбол

Фестивал Кукерландия

В нашата страна фестивалите и празниците са придобили едно не особено привлекателно лице за мен – китайски играчки, овехтели стрелбища и димящи скари-бири.  Плюс неприветлива навалица. Все въздишах по разни чуждоземски събития и се тюхках, че у нас са по-различни. Постепенно обаче – снимка тук, разказ там из нета започнаха да оборват тази ми представа.

Та когато една приятелка, близка по дух и сърце ми сподели линк към Кукерландия  в Ямбол – http://www.kukerlandia.com/index.php – трепнах и реших веднага от името на семейството – там сме.

Кукери, Ямбол

Кукерски фестивал, Ямбол

Кукери, Ямбол

Кукери, Ямбол

Бабата все пак е изпълнена с грижовност

Този празник е поне от 2012 и вече поредни три години се организира в малката община в Източна България.  Представя се мало и голямо и атмосферата е много непринудена, щура, ужасно шумна. Да сте чули 10тина мъжаги да скачат с по 10 звънци на кръста (имаше  по повече и от двете)  ? Оглушително е, за сведение.

Кукери, Ямбол

Бляскави кукери дефилират

Кукери, Ямбол

Булчето се грижи за детето

Кукери, Ямбол

Весели момчета забавляват децата по улиците

Та  събрахме се с приятели, натоварихме се на едно ПТС (авторът има предвид МПС 😉 – бел.Ст.) и хванахме пътя към Ямбол баш на 8-ми март и Тодоровден . Мрачен беше денят, дали щото  целия Фейсбук беше пълен с хейт към Женския празник, дали щото дамите  нещо се сърдеха, а може би и от времето (лятото не е така). Опита се някак да ни стресне един облак, прироси, ама ние сме тръгнали за

Ямбол, България

Ямбол на кукерски фестивал

и изобщо не му мигнахме на атмосферното условие. Пристигнахме в малкия град, а там – от вратата за краката. Още стъпили-нестъпили на пешеходната зона, ей насреща ни една цветна група карнавали репетираха  на паважа за дефилето пред журито.

Кукери, Ямбол

Винце за хората

Кукери, Ямбол

Гръцка група многобройна и колоритна

Кукери, Ямбол

Гръцка жизнерадостна булка

Кукери, Ямбол

Гръцки свекър

Защото

Кукерландия

е шествие на кукерски групи от близки и далечни села и градове, дори с международно участие. Групите минават с музика и звънтяща стъпка през площада, спират пред масата на замръзналото жури – показват обичаи и нрави за плодородие, берекет , гонеха злите сили. Булки и младоженци от всякакъв калибър, попове, мечки и феерия фантазна. Рояк фотографи бягаха нагоре-надолу, наляво-надясно, снимаха като луди.   Наоколо хора, без страх от студ, женски празници и претенции на март месец за дъжд. Наоколо имаше димящи скари, вино, имаше занаятчии – ножове се продаваха на юначаги, грънци на баби и млади скопосници, захарен памук, захаросани ябълки, картонени маски, имаше прекрасни изделия на приложници, художници. Чичо рекламираше някакво супер-модерно-технологично ренде и всякаква домакинска техника.  И китайски куклета и камиончета имаше, обаче те никак не впечатляваха.

Кукери, Ямбол

Дефиле ‘от котюр

Кукери, Ямбол

Е, най-накрая се намесва добродетелта

Кукери, Ямбол

Елегантността не е порок

По улиците едни такива жизнерадостни  хора,  кукери оставили тежките  маски, пийваха, хапваха – веселяха се.  Ние с тях. Гледам по едно време, двама зачервени младежи с пояси от звънци и шарени потури,  дебнат девойчетата и се закачат с тях – танцуват им, смеят се, дърпат ги за косите нежно.  Момите пищят и бягат, ама така – срамежливата.  Смех!

В крайна сметка, аз останах най-доволна – не само по чужбинско става хубаво, ние го можем също.  Де да бяхме  по-често  отпуснати и непринудени за празници и делници.

Кукери, Ямбол

Закачат девойчетата…

Кукери, Ямбол

и баничка

Кукери, Ямбол

и облича девойчетата

Кукери, Ямбол

И хапват сладко-сладко

И тъй като денят бе пълен с какво ли не, най-хубаво е картинно и нагледно да се представим пред светът.

 П.П. Фестивалът е отворен – може да се види от всеки на място, билети няма, танците, парада, сценките, звънтенето – всичко става на пешеходните улици, пред театъра, пред читалището и където може.  Много хубаво.

Автор: Теодора Миткова

Снимки: авторът

 Още снимки

Кукери, Ямбол

Сее берекет: Колкото пшеничени зърна – толкова златна пара

Кукери, Ямбол

Словенска група. Представиха венецианска история лош Казанова невинни девойки и спасяващата добродетел

Кукери, Ямбол

Словенско венецианската дяволица

Кукери, Ямбол

Срамежливо булче с игриви очички и респектиращ младоженец с два попа за сигурност

Кукери, Ямбол

Сърдита много ядосана венецианска матрона

Кукери, Ямбол

Фотограф от словенската група

Кукери, Ямбол

Фотографите също се забавляват

Кукери, Ямбол

Цветни

Кукери, Ямбол

Част от румънска кукерска група

Кукери, Ямбол

Червен страшен гявол

Кукери, Ямбол

Червендалеста булка с яка ръка

Кукери, Ямбол

Чудесни маски

Кукери, Ямбол

Казанова и дяволицата са разочаровани

Кукери, Ямбол

Казанова лъже и маже – те танци му играят

Кукери, Ямбол

Как се мие това

Кукери, Ямбол

Красиви маски

Кукери, Ямбол

Кукерите се подкрепят

Кукери, Ямбол

Кукерско хоро

Кукери, Ямбол

Македонска група

Кукери, Ямбол

Малките кукерчета са в почивка преди следващото представление

Кукери, Ямбол

Малко кукерче – да го хруснеш

Кукери, Ямбол

Мечи танци

Кукери, Ямбол

Опропастено девойче от Венеция

Кукери, Ямбол

Орачите орат

Кукери, Ямбол

Посетителите на фестивала не забелязваха студа

Кукери, Ямбол

Прекрасно сладко и сериозно кукерче

Кукери, Ямбол

Ритъм

Кукери, Ямбол

Румънсите бабички са серт част от румънската група

Кукери, Ямбол

Румънците репетират

 

Други разкази свързани с Другата България – на картата:

Другата България
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. zzz каза:

  Не мога да разбера обаче защо използва думата малък град за Ямбол при положение, че е общински център с около 70 000 души в момента, малки са градове около 10-15 000 или за авторката грандоманка са села.

 2. Teodora каза:

  Ако се почувствахте обиден – извинявам се от все сърце. Въпрос на терминология – има села, градчета, малки градове, големи градове и още по-големи. Надявам се, че останалата част от разказа и снимките са Ви допаднали и още повече се надявам да имате приятен уикенд, както и положително усещане за света.

 3. мими каза:

  Моите корени са от Ямбол. За съжаление почти всичките ми роднинии , които живееха там починаха, но този град остава за мен най- скъпия спомен от детството ми. Винаги се радвам да науча, че нещо хубаво се е случило там.
  Поздравявам авторката за добата идея да направи тези снимки.

 4. Teodora каза:

  Те снимките сами станаха сякаш. Свикнали сме големите, хубавите неща да стават на големите места. А се оказва, че има толкова красота, толкова непринуденост и благинка навсякъде, дори в по-непопулярни и малки градове. Много празнично настроение имаше в този град по това време. Ще ми се да откривам повече такива събития. И ще съм благодарна на всеки, който сподели инфо.

 5. Иван каза:

  http://www.sabori.bg/ – предполагам, че това е добра отправна точка за всеки да се опита да намери нещо по вкуса си 🙂

 6. Радост каза:

  Поздравления за авторката! Аз съм от Ямбол, но отдавана не живея там и съм много приятно изненадана, че такъв красив празник се е организирал там- за мой срам а не знаех за него! Много позитивно и с великолепни снимки сте го отразила- благодаря Ви! А за това , че е малък- да, малък град е- но Вие точно това подчертавате- че и в малки градове могат да се случват интересни неща.

 7. Teodora каза:

  Скоро дискутирахме с приятели, че е нужно да откриваме и споделяме повече положителни неща, за да се уверим, че не всичко е черно, мизерно и прочее. И човек се изненадва – аз, например, много, когато се огледа и се окаже, че има доста цвят около нас. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.