Пътуване в Европа – съветите на Европейската комисия

Пътуване с автомобил, самолет, влак

застраховки, ограничения на скоростта, съвети и много друго…

Шофьорска книжка

Деца наблюдават самолет през прозорец © CorbisВалидната шофьорска книжкаDeutsch (de)English (en)Français (fr) , издадена от държава-членка на ЕС, важи навсякъде в Съюза.

В някои страни освен валидна шофьорска книжка трябва да носите със себе си и регистрационния талон на колата.

Не забравяйте, че в повечето страни трябва да сте навършили 18 години, за да можете да шофирате. Минималната възраст за вземане на кола под наем не е фиксирана на ниво ЕС и варира между 20 и 23 години. Възможни са също ограничения за максимална възраст, вариращи между 65 и 75 години.

Автомобилна застраховка

Когато пътувате в ЕС, автомобилната ви застраховка автоматично ви осигурява минималното покритие („гражданска отговорност“), изисквано от закона. Това е в сила също за Исландия, Норвегия и Швейцария. Ако имате пълна застраховка в своята страна, проверете дали тя е в сила при пътуване в други страни.

Зелената карта не е задължителна при пътуване в ЕС, но е международно признато доказателство за застраховка и улеснява уреждането на искове, възникнали при злополука. Ако не вземете със себе си зелена карта, носете застрахователния си договор.

Системата на зелената карта в момента обхваща 44 страни и се управлява от асоциация на застрахователи. Техният уебсайтEnglish предлага допълнителна информация за системата на зелената карта и нейните цели.

Вашият застраховател може да ви даде европейски формуляр за злополука – стандартен документ, който улеснява подаването на декларация на място, ако претърпите произшествие в чужбина.

Правилата на ЕС улесняват получаването на бърза компенсация за жертвите на пътни злополуки извън страната им. Това важи не само за произшествия в ЕС, но и за такива между две лица от ЕС в страна извън ЕС, участваща в системата на зелената карта. През 2005 г. бяха приети нови подобрения, като бе улеснено получаването и предявяването на застрахователни искове за шофьорите и бе повишена защитата на жертвите на злополуки чрез установяване на по-високи минимални стойности на обезщетенията за наранявания и вреди по имуществото.

Повече информация за правилата на ЕС за автомобилните застраховкиDeutshEnglishFrench .


Безопасно шофиране

Във всички страни на ЕС пътниците трябва да слагат коланите си във всички превозни средства, включително в туристически автобуси и минибуси. Децата също трябва да имат съответните детски предпазни средства в колите и камионите, а при възможност – и в другите превозни средства.

Не забравяйте, че в Ирландия, Кипър, Малта и Обединеното кралство трябва да карате от лявата страна на пътя, и че в някои страни, като например Белгия, Нидерландия, Португалия и Франция, предимство обикновено имат идващите отдясно превозни средства.

Използването на мобилен телефон по време на шофиране увеличава значително риска от фатална злополука и е пряко или косвено забранено във всички страни на ЕС. В някои страни се допуска използването на устройства „без ръце“ (хендсфрий).

Въпреки че в повечето страни на ЕС максимално позволеното количество алкохол в кръвта е 0,5 мг/мл, в други то варира между 0,2 мг/мл и 0,8 мг/мл (0,9 мг/мл в Кипър), а някои страни не допускат никакъв алкохол в кръвта при шофиране. Европейската комисия е препоръчала на всички страни да приемат стандартно ограничение от 0,5 мг/мл.

Позволена скорост

Ограничението на скоростта по магистралите обикновено е 110, 120 или 130 км/ч, а максималната разрешена скорост в населени места е 50 или понякога 60 км/ч. Следете знаците, за да сте сигурни какво точно е ограничението и дали са в сила евентуални специални условия.

Таблицата по-долу показва максимално допустимата по принцип скорост за автомобили през януари 2007 г. В някои страни тя е по-ниска при лоши атмосферни условия или за начинаещи шофьори.

Ограничение на скоростта в км/ч :


В населени райони

Извън населени райони

Магистрали
Австрия 50 100 130
Белгия 50 90 или 120 120
България 50 90 130
Кипър 50 80 100
Чешка република 50 90 130
Германия 50 100 130 (*)
Дания 50 80 110 или 130
Испания 50 90 или 100 120
Естония 50 90 или 110
Франция 50 90 или 110 130
Финландия 50 80 или 100 120
Обединено кралство 48
(30 мили)
96 или 112
(60 или 70 мили)
112
(70 мили)
Гърция 50 90 или 110 120
Унгария 50 90 или 110 130
Италия 50 90 или 110 130
Ирландия 50 80 или 100 120
Люксембург 50 90 130
Литва 50 90 или 100 110 или 130
Латвия 50 90 или 100
Малта 50 80
Нидерландия 50 80 или 100 120
Португалия 50 90 или 100 120
Полша 50 или 60 90 130
Румъния 50 90 или 100 130
Швеция 50 70 или 90 110
Словакия 60 90 130
Словения 50 90 или 100 130

*В Германия 130 км/ч е препоръчителната максимална скорост

Момче в кола пълна с багаж © Van Parys Media Пътни такси

Платени пътища има в много страни, включително Австрия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Франция и Чешката република. Посетителите използващи магистрали и първостепенни пътища в Австрия трябва да поставят на видно място в колата си талон или винетка за пътна такса. Те могат да се купят на всички големи гранични пунктове на Австрия и в големите бензиностанции. В Словакия, Унгария и Чешката република има подобна система със стикер, залепен на предното стъкло.

(Стойчо: Конкретните пътни такси за Европа>>>

Вижте и списъка с Цени на газта и газостанции в Европа>>>)


Пътуване със самолет

Създаването на единен европейски пазар във въздушния транспорт доведе до по-евтини билети и по-широк избор на превозвачи и услуги за пътниците. ЕС установи също така набор правила, осигуряващи справедливо отношение към самолетните пътници.

Права на самолетните пътници

Като самолетен пътник вие имате определени праваEnglishFrench когато става въпрос за информиране за полети и резервации, повреда на багажа, закъснели и отменени полети, отказан достъп на борда, компенсация при злополука или трудности с пакетните почивки. Тези права се отнасят до редовни и чартърни полети, както вътрешни, така и международни, от летище на ЕС или до летище на ЕС, когато полетът идва от летище извън ЕС и се извършва от авиокомпания на ЕС.

ЕС поддържа също списък от авиокомпанииEnglishFrench , на които е забранено да летят в ЕС и да използват летища на ЕС. Постепенно се въвеждат нови правила и за инвалидиEnglishPDF и пътници с намалена подвижност, за да им се гарантира безплатно и ефикасно обслужване в самолетите и летищата на ЕС, както и справедливо и недискриминационно отношение.

Ако имате оплакване, свържете се с авиокомпанията или с организатора на пакетната почивка. Ако те не изпълнят задълженията си, оплачете се на съответната национална инстанцияEnglish .

Сигурност

Спестете си забавянето и неудобството от евентуални конфискации, като се уверите, че не носите със себе си забранени предмети. Съществува списък на ЕС с предмети, които не се допускат в кабинатаDeutshEnglishFrench при полети от летища на ЕС, както и списък на артикулите, които не се допускат в багажното отделение. Тези списъци обикновено са изложени в зоната за регистрация за полети.

Неотдавна бяха въведени нови правилаEnglishFrench за течностите, които пътниците могат да пренасят в ръчния си багаж през пунктовете за проверка. Течностите (включително крем, гел, паста за зъби, спрей, парфюм) трябва да бъдат в отделни съдове с максимална вместимост 100 мл. Съдовете трябва да са сложени в една прозрачна, затваряща се пластмасова торбичка с вместимост не повече от 1 литър. Правят се изключения за лекарства и бебешка храна, необходими по време на пътуването. Разрешават се течности като напитки и парфюми, купени в салона за заминаващи пътници. Въвеждат се и ограничения за размерите на ръчния багаж.

Пътуване с влак

В ЕС има 210 000 км железопътни линии, предлагащи най-разнообразни услуги на международните пътници. В няколко страни има високоскоростни линии, по които влаковете развиват до 300 км/ч, като мрежата се разширява тeзи години с нови връзки в Белгия, Германия, Испания, Италия, Обединеното кралство, Франция и Холандия.

Значителни финансови средства се отпускат за трансевропейски проекти като железопътните връзки от Лион до полската граница с Украйна, от Берлин до Палермо, от Париж до Братислава и от Варшава до Хелзинки.

Един от начините да обиколите Европа с влак е да си вземете международен ЖП абонамент и да потеглите на откривателско пътешествие към местата и страните, които ви привличат.

Източник: Европейски съюз

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.