Света гора Атон (1): От манастира Великата лавра до Ставроникита

Днес започваме едно поклонническо пътуване до манастира Ставроникита в Света гора (Атон) заедно с Цветан. Приятно четене:

Света гора – Атон

част първа

От манастира Великата лавра до Ставроникита

Великата лавра, Атон

Великата лавра (Μονή της Μεγίστης Λαύρας)

най-големият манастир на Атон не спи, когато трябва да го напуснем на 15 ноември 2013г. В ранния час 6,45 тихо се изнизваме от църквата под мъждукащата светлината на няколко свещи. Утринната литургия е започнала в 4,30 часа и продължава с „Кирие елейсон!”(Господи помилуй!). Гръцкият език е „микро” проблем, защото сценарият на службата във всички православни манастири и църкви е еднакъв съгласно „Божествената литургия на св.Йоан Златоуст”.

манстир Ставроникита, Атон

В манастира Ставроникита (Μονή Σταυρονικήτα) се пази оригиналът на литургията. Горните акварели на Дъг Патерсън доразпалиха моето желание за това поклонение. Но да продължим, днес се налага да хванем единствения сутрешен курс в 7,00 часа на атонските маршрутки (за 7евро) до столицата Карея.

Великата лавра, Атон

Прекръстваме се пред малката Архангелска черква с чудотворната икона,

Великата лавра, Атон

(вляво) на „Богородица Кукузелиса”, пред която се е молил нашият сладкопевец Йоан Кукузел.

Веднъж изморен след като изпял Богородичния акатист той седнал на стола срещу иконата и задрямал.

– Радвай се Йоане! – неочаквано се чул благ глас.

Йоан отворил очи. Пред него обгърната от небесно сияние стояла Богородица.

– Пей и не спирай да пееш и аз няма да те изоставя! – и тя му сложила в ръката жълтица и станала невидима.

Потресен от невъобразимата радост той се разплакал и окачил жълтицата на иконата.

Разстреляната Богородица – Великата лавра, Атон

На излизане от манастира вдясно се покланяме пред „Разстреляната Богородица”. Снимката е със светкавица през стъклото на нишата. Някога турците след като разграбили манастира и убили монасите решили да се подиграят и извадили пищовите и започнали да стрелят по стенописа. Първият изстрел не улучил целта и тогава един бабаит се прицелил точно в Господа, но за негово зла участ този път оловният куршум не се сплескал и паднал, а рекоширал и го ударил право в челото. „Вай, вай! ” – смъртно уплашени побегнали турците. Все още можете да видите следите от куршумите: неточния – долу вляво на трона и фаталния – в малкия Исус.

Великата лавра, Атон.

В този глух час от тъмнината долита грохотът на вълните, който се смесва със скърцането на клоните от вятъра. Към небето продължава да се носи сърдечният вопъл – монашеската молитва. Както и преди хиляди години тя ще крепи този свят.

Великата лавра, Атон

През гъстата пелена от облаци утрото се мъчи да пробие над Великата лавра. Запалвам фенерчето, като внимавам да не се подхлъзна по влажния калдъръм. Един по- ранобуден се е отзовал на празната хеликоптерна площадка, та го привиквам на паркинга, където ни очакват 4 маршрутки. Ще пропуснем трапезата (закуската), която е след литургията в 8,00 часа. Огладнял бъркам в раницата и изваждам една вафла. Споделям вафлата с шофьора – румънец :

– Добро утро, моля Ви да спрете по пътя, за да хванем пътя за Ставроникита! („Буна диминяца, въ ругъм съ оприти де а порним ла друм пентру Ставроникита!).

Микробус, Атон

Той е съгласен и ние потегляме с буса. През нощта беше леко преваляло и нямаше кал или прахоляк по светогорските друмища.

Света гора, Атон

Пътят ни се виеше и покрай заливчето Морфоноу на източния Атонски бряг.

Манастир Каракал, Атон

Минаваме покрай

манастира „Каракал”,

който величествено се издига над околните лозя. Имах щастието да опитам от хубаво вино, което правят там.

Бившият грузински манастир „Иверион”, Атон

Пътят се спуска до брега, където е

бившият грузински манастир „Иверион”

Света гора, Атон

Бурните вълни се пенят в пристанището му. Късна есен е и лодките са прибрани на сигурно. Вдясно в далечината на носа е кацнал

манастирът Ставроникита

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

Пътят поема по баира нагоре и след няколко завоя маршрутката спира на разколона за Ставроникита.

8,00 часа сутринта, колегите са задрямали и аз трябва да ги разбутам, за да отворят врата и да слезе нашата тройка. Останалата дузина варненци продължават с маршрутката за Карея, а от там до Ватопед и през хребета на Атон с маршов скок до Зограф. Предния ден другата половина от варненската група начело с отец Дончо беше успяла да посети манастирите Ставроникита и Пантократор, които не искахме да пропуснем.

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

Слизайки само надолу по пътя към Ставроникита често се спирахме, но не за да си починем, а за да хапнем от тези апетитни червени плодчета с големината на череши и вкус на малини. М.. м…м..! – но не знам как се казват.

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

След час пеша пред нас изникна най – малкият манастир в Света гора, Ставроникита (Μονή Σταυρονικήτα), но 15 – ти по ранг. Отдалече ни заприлича на малък средиземноморски замък от Италия или Франция.

Stavronikita Monastery, Agio Oros 603 86, ГърцияМанастир Ставроникита – Света гора, Атон Св. Николай Чудотворец ни благославя отгоре[/caption]

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

Над манастирската порта е стенописът със св. Георги. Надяваме се да е чул нашата гореща молба да ни помогне да стигнем днес до Зограф за неговия празник.

Вляво от входа като малка караулка е архондарикът(гостната), където любезният домакин ни черпи с локум, чай, гръцко кафе, вода и портокали. Сърбаме кафето на светлината на газена лампа, когато приближава домакина и ни пита дали искаме да се присъединим към манастирската трапеза в 9,00 часа.

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

Тройката поклонници от Варна – Георги, Валери и Цветан

Съобразителният Валери първи отвръща „Не”, което на гръцки е „Да”. Разбира се, че и останалите са гладни и тръгваме подир домакина, изкачваме стълбите до втория етаж, където е трапезарията. Като черни гарвани в сумрака долитат монасите. Каква чест, ние се оказваме единствените гости.

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

В трапезарията дежурният монах спуска от тавана и запалва газена лампа, която осветява реставрираните стенописи на Теофан Критски. В този манастир липсва електричество! След благословия от игумена архимадрит Тихон ние сядаме на дървените маси, за да споделим скромната гозба от нахут със зехтин, лук и лимон. Отделно има черен хляб, маслини и портокали.

Манастир Ставроникита – Света гора, Атон

Докато се храним, монахът на катедрата до нас чете откъс от Евангелието. По сигнал от звънеца си наливаме вода и отпиваме. Последен звънец, кой ял, кой пил и ставаме. Сити и очаровани от средновековната мистична атмосфера не забравяме да благодарим („Евхаристо!”) и да поискаме от игумена благословия („Евлогите!”).

Цветан Димитров, Никулден, 2013

Продължението:

Света гора – Атон (2): Манастирът Ставроникита

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Атон – на картата:

Атон

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. s каза:

  Благодаря! Беше интересно!

 2. Стойчо каза:

  Има още 🙂 Ама – търпение, де 🙂

 3. s каза:

  Стойчо, ми аде де . Що ме караш да чакам, кат’ знайш, че съм нетърпелива?
  Шегата настрана, но нещо ме загложди отвътре да ида при отец Дончо днес.
  Може да мерна автора наоколо. ..

 4. Parpulov каза:

  Христос воскресе! Драги г-н Димитров, с удоволствие прочетох и трите пътеписа Ви за Света Гора. Направили сте и прекрасни снимки! Много е хубаво, че споделяте опита си и така помагате и на други миряни да намерят пътя до земните градини на Света Богородица – Атон. Попадала ли Ви е книжката “Атон.Пътеводител” -УИ”Паисий Хилендарски” 2013 г. ?
  Светли Христови празници! Парпулов от Пловдив

 1. 17.09.2015

  […] из Света гора Атон . В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, разгледахме го подробно, а за последно бяхме […]

 2. 17.09.2015

  […] из Света гора – Атон . В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, разгледахме го подробно, бяхме в манастира […]

 3. 17.09.2015

  […] Атон заедно с Цветан. В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, после го разгледахме подробно, а днес ще се отправим […]

 4. 17.09.2015

  […] Атон заедно с Цветан. В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, където днес ще се спрем […]

 5. 20.11.2015

  […] из Света гора – Атон . В първата част прекосихме пътя от манастира Великата Лавра до манастира Ставроникита, разгледахме го подробно, бяхме в манастира […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.