С Опел за кристал и порцелан (1): Фабриката за кристал в Уотъфорд в Ирландия

Днес с опела на Валентин ще стигнем до ирландския Уотърфорд, за да посетим местната фабрика за кристал. Приятно четене:

 

С Опел за кристал и порцелан

част първа

Фабриката за кристал в Уотъфорд – Ирландия

Една от основните туристически атракции в Ирландия е разглеждането на фабриката за производство на изделия от кристал в Уотъфорд (Waterford). Градът е разположен в южната част на Република Ирландия при устието на река Сюър (Suir), преди вливането й в Атлантическия океан.  Световната известност на това място се дължи на изработваните произведения от кристал.

Сред музейните експонати във фабриката за кристал могат да се видят най-разнообразни и много красиви предмети, изработени от кристал.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална каляска

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Морско конче

 

Впечатляват кристалните вази с най-разнообразна форма и различни орнаменти.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална ваза

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална ваза

До

фабриката за производство на кристал (Crystal Factory)

се стига лесно. От центъра на Уотъфорд се потегля в западна посока по пътя за град Корк. След близо 3 километра ясни указателни табели те насочват да завиеш надясно и веднага следва паркинга на фабриката. Той не е достатъчно голям, поради което в най-натоварените часове трудно се намира място за всичките леки автомобили и автобуси с туристи.

Срещу паркинга е туристическия център, където си купуваш билет за 10 евро и те записват в първата свободна група. Групите за разглеждане на фабриката са организирани с екскурзоводи и тръгват на половин час. Туристите се качват на автобус и той ги откарва в далечния край на завода, където е началото на производствения цикъл. Първо се влиза в зала с голям екран, на който се прожектира филм за историята на кристала, за производствените процеси, за разпространението и използването на предметите от кристал.

След това екскурзоводът развежда групата из производствените цехове, музейните експонати и склада с готова продукция. Обиколката завършва в магазина за сувенири, където също са подредени най-разнообразни изделия от кристал. Туристите с „дебели портфейли” имат голям избор – от обикновени кристални вази за 100 евро до полилеи, струващи 5 000 евро.

Произведенията от кристал, които се продават в магазина за сувенири са по-разнообразни и по-красиви отколкото тези в музейните експозиции на завода.

Фабрика за кристал, Ирландия

Луксозната купа за плодове с морски кончета струва „само” 1000 евро

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Часовник за 155 евро

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Скъп кристален полилей

Фабрика за кристал, Ирландия

Цигулката от кристал е продадена

 

Изработката на изделията от кристал е ръчна –

от нагряването на стъклената маса в пещта, през оформянето на изделието чрез въртене и духане през тръба, до направата на различни фигури на шмиргел. Очевидно тази трудоемкост, изискваща голяма квалификация на работниците, определя и високата цена на готовите изделия.

Уотърфорд, Република Ирландия

Самата фабрика е построена през 1783 година. През 1851 година тя е затворена, но в средата на миналия век производството е възобновено. Днес тази фабрика за кристал е един от главните обекти за индустриален туризъм в Европа. Разглеждането й може да достави огромно естетическо удоволствие на всеки посетител.

Първо стъклената маса се нагрява в пещи с висока температура докато придобие мек вид, подобно на тесто. Това нагряване става на върха на дълъг кух прът.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Нагряване на стъклената маса в пещи

След това дългия прът се върти бързо за да могат центробежните сили да придадат нужната кръгла форма на изработвания предмет.

Фабрика за кристал, Ирландия

Центробежните сили придават нужната кръгла форма на изделието

На следващия етап, чрез духане с уста в тръбата с цел вкарване на въздух в стъклената заготовка, работникът оформя вътрешното пространство на изделието (ваза, кана и т. н.).

Фабрика за кристал, Ирландия

Работникът оформя вътрешното пространство на изделието

След неколкократно повтаряне на операциите с нагряване, въртене и духане изделието придобива завършен вид.

Фабрика за кристал, Ирландия

Изделието придобива завършен вид

Дръжката на каната се оформя като разтопената стъклена маса провисва, а вторият работник я отрязва с ножица. След това, той чрез ловко завъртане оформя дръжката и я залепва за корпуса на каната.

Фабрика за кристал, Ирландия

Оформяне на дръжката на каната

 

Фигурите върху изделията се оформят чрез издълбаване върху кристала със шмиргел.  За това се изисква пълна съсредоточеност и голямо внимание.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Оформяне на фигурите на шмиргел

Този висок над 5 метра полилей е в процес на производство. Кой е клиента и каква е цената му е информация, която представлява фирмена тайна.

Фабрика за кристал, Ирландия

Огромният полилей е в процес на производство

 

Екскурзоводката води групата из завода и разяснява производствените процеси. Сред музейните експонати тя разказва за историята на фабриката, производствената номенклатура и основните клиенти.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Екскурзоводката

 

Самият

Уотъфорд

не е впечатляващ – спокоен пристанищен и търговски град с 45 хиляди жители. Създаден е преди единадесет века от Викингите, които тогава са владеели Ирландското крайбрежие. През ранното средновековие градът се оформя като мощен политически и военен център на Ирландия.

Измежду останките от средновековието най-добре запазена е кръглата кула Reginald’s Tower. Тя е построена през 1003 година.  От 1463 г. тук е разположен монетния двор. В продължение на повече от четири века на това място се секат монетите, използвани в южната част от страната. През 19-ти век кулата е преустроена в затвор. Днес тя е исторически музей, чиято експозиция не впечатлява с нищо особено.

Входната такса за кулата с музея е 2 евро.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кръглата кула

Разходката по улиците на Уотъфорд е приятна и отпускаща.   

Фабрика за кристал, Ирландия

По улиците на Уотъфорд

 

Фабрика за кристал, Ирландия

По улиците на Уотърфорд

 

Следващата част от разказа ще ни запознае с производството на порцелан и с музея на порцелана в Майсен. Ще разгледаме и средновековната част на този очарователен германски град.

 

Ирландия, Август 2007 година

С Опел за кристал и порцелан (2): Фабриката за порцелан в Майсен, Германия

 

Автор: Валентин Дрехарски (град Перник, България)

Снимки: авторът

E-mail: valentin.dreharski@besttechnica.bg

Други разкази свързани с Ирландия – на картата:

Ирландия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

valentin.dreharski

Икономист

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Teodora каза:

    чакам с нетърпение порцелана.

  2. vladimir1974m2 каза:

    Ах,прекрасен разказ, както винаги.Добре би било автора да направи един списък с местата, до които смята да ни заведе в следващите пътеписи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.