Честна мускетарска! (Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук)

А днес Анжело ще ни води до замъка на мускетара Портос:) Приятно четене:

Честна мускетарска!

Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук

 

Виоле ле Дук ( Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.

Виоле ле Дукe, Пиерфонд

Виоле ле Дук

 

 

 

През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на много замъци и други исторически сгради. Според Виоле ле Дук, при реставрационните работи не трябва само да се възвърне предишния блясък, а историческите факти да се комбинират с творчески модификации. Например готическият реликварий за Трънения венец на Христос и прочутите водоливници (гаргуи) на Нотр Дам дю Пари са добавени при реставрацията на катедралата през 1862 г.

замъкът Пиерфонд, Белгия

замъкът Пиерфонд

 

 

Един от най-прочутите и най-красивите обекти, върху които е работил архитектът, е

замъкът Пиерфонд,

намиращ се в Пикардия. През 14. век Луи де Валоа, херцог на Орлеан, възстановява и разширява намиращият се тук малък замък от 12. век. През 15. век, по време на противопоставянето на Луи XIII и принц Конде, войските на Ришельо слагат началото на разрушаването на замъка. Два века руините остават „без господар“, докато през 1810 г. стават собственост на Наполеон I Бонапарт. Започва някаква реставрация в романтичен стил. На 11.08.1832 г. тук се състои голям банкет по случай сватбата на Луиза, дъщеря на Луи-Филип, и Леополд Сакскобурготски, първи крал на новосформираната белгийска държава.

замъкът Пиерфонд, Пакардия

Като че всеки момент ще се появят рицарите…

 

 

 

Обявен е за исторически паметник от Френското министерство на културата през 1848 г. На 15.07.1850 г. руините са посетени от принц-президента Луи-Наполеон, През 1857 г., вече като Наполеон III, той наема Виоле ле Дук да реставрира замъка с бюджет от 5 милиона франка, 4 от които са от цивилната листа на краля.  Първоначално се е смятало да се реставрира само част от замъка, но през 1861 г. се решава той да стане кралска резиденция за почивка и лов. Реставрацията не е довършена според плановете на архитекта. Абдикацията на краля през 1885 г., шест години след смъртта на ле Дук, спира финансирането на проекта и много от помещенията остават без предвидената полихромна украса. По-късно, макар и с по-бавни темпове, реставрацията продължава, като се използват скиците на Виоле. В момента всяка от осемте кули е украсена със статуя на герой: крал Артур, Александър Велики, Жофруа де Буйон, Исус Навин, Хектор, Юда Макавей, Шарлеман и Цезар.

замъкът Пиерфонд, Франция

Юлий Цезар украсява едноименната кула

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Вътрешният двор дава достъп до отделните части на замъка

замъкът Пиерфонд, Франция

Този „дракон“ всъщност е улук за дъждовна вода

 

 

 

Pierrefonds, Франция

 

 

Централният двор дава достъп до различните части на замъка и параклиса. На първият етаж се намират императорската спалня (в кулата „Юлий Цезар“), проектирана от ле Дук, и знаменитата зала „Salle de Preuses“. Тя е внушителна не само с размерите си – 50 м. дълга, 9 м. широка и 12 м. висока, но и с украсата си. С дървената си ламперия залата прилича на обърнат кораб. В двата й края има скулптурни групи – Шарлеман с паладините си, и 9 жени-воини (preuses, warrior maiden, амазонки, валкирии).

замъкът Пиерфонд, Франция

Голямата зала прилича на обърнат кораб

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Амазонките са на стража

 

 

 

 

 

Пиерфонд е замъкът на

барон дю Валон дьо Брасьо дьо Пиерфон, по-известен като Портос

(Дюма-баща – „Тримата мускетари“, които били четирима).

замъкът Пиерфонд, Франция

Криптата

 

В криптата е събран цветът на френската аристокрация. Голяма част от скуптурите, въпреки традиционната молитвена поза, са със свои собствени физиономии, характери, а детайлизацията на костюми и прически е като учебник по история на модата. Макар и със съвсем различна насоченост, майстори осветители и озвучители и тук, в криптата, са направили театър с невероятно внушение – посетителят изпитва страхопочитание, дори ако не разбира нито думица френски.

замъкът Пиерфонд, Франция

И Анри II е тук…

 

В едно от помещенията има експозиция, посветена на Виоле ле Дук – чертежи, макети, скици, гравюри…

 

Пиерфонд, Франция

Дори медалионите на капандурите, проектирани от Виоле, са произведения на изкуството

Много често, заради типичната си визия на средновековен замък, е използван за филмиране, включително на „Гърбавият“ (Le bossu), Посетителите“ (Les Visiteurs), сериалът „Шотлански боец“ (Highlander), „Жана д’Арк“ (The Messenger: The Story of Joan of Arc), „Желязната маска“ (The Man in the Iron Mask). Това е Камелот в английският сериал „Мерлин“ (Merlin), както и инспирация за Wiz Tech Academy в сериала „Магьосниците от Уевърли плейс“ (Wizards of Waverly Place).

 

Château de Pierrefonds

адрес: rue Viollet-Le-Duc, F-60350 Pierrefonds

GPS: 49.346944, 2.980278

тел.:  +33 (0)3 44 42 72 72

факс: +33 (0)3 44 42 36 59

web: http://pierrefonds.monuments-nationaux.fr/

email: karin.desarnaude@monuments-nationaux.fr

раб. време: 2.05 – 4.09: 9.30 – 18 всеки ден; 5.09 – 30.03: 10 – 13, 14 – 17.30 без понеделник; почива 1.01, 1.05 и 25.12.

цена: 7.50 €, до 18 г. безплатно, продажбата на билети спира 45 мин преди затваряне

До замъка може да се стигне:

  • от Париж: магистрала A 1, изход № 9, шосе D 200 по посока на Compiègne и D 973
  • от Лил: магистрала A 1, изход № 11, шосе D 935 по посока на Compiègne и D 973
  • от Реймс: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D335
  • от Руан: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D 973

 

Още снимки от © Ема Жунич:

Пиерфонд

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Другата Франция – на картата:

Другата Франция

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.