Честна мускетарска! (Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук)

А днес Анжело ще ни води до замъка на мускетара Портос:) Приятно четене:

Честна мускетарска!

Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук

 

Виоле ле Дук ( Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.

Виоле ле Дукe, Пиерфонд

Виоле ле Дук

 

 

 

През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на много замъци и други исторически сгради. Според Виоле ле Дук, при реставрационните работи не трябва само да се възвърне предишния блясък, а историческите факти да се комбинират с творчески модификации. Например готическият реликварий за Трънения венец на Христос и прочутите водоливници (гаргуи) на Нотр Дам дю Пари са добавени при реставрацията на катедралата през 1862 г.

замъкът Пиерфонд, Белгия

замъкът Пиерфонд

 

 

Един от най-прочутите и най-красивите обекти, върху които е работил архитектът, е

замъкът Пиерфонд,

намиращ се в Пикардия. През 14. век Луи де Валоа, херцог на Орлеан, възстановява и разширява намиращият се тук малък замък от 12. век. През 15. век, по време на противопоставянето на Луи XIII и принц Конде, войските на Ришельо слагат началото на разрушаването на замъка. Два века руините остават „без господар“, докато през 1810 г. стават собственост на Наполеон I Бонапарт. Започва някаква реставрация в романтичен стил. На 11.08.1832 г. тук се състои голям банкет по случай сватбата на Луиза, дъщеря на Луи-Филип, и Леополд Сакскобурготски, първи крал на новосформираната белгийска държава.

замъкът Пиерфонд, Пакардия

Като че всеки момент ще се появят рицарите…

 

 

 

Обявен е за исторически паметник от Френското министерство на културата през 1848 г. На 15.07.1850 г. руините са посетени от принц-президента Луи-Наполеон, През 1857 г., вече като Наполеон III, той наема Виоле ле Дук да реставрира замъка с бюджет от 5 милиона франка, 4 от които са от цивилната листа на краля.  Първоначално се е смятало да се реставрира само част от замъка, но през 1861 г. се решава той да стане кралска резиденция за почивка и лов. Реставрацията не е довършена според плановете на архитекта. Абдикацията на краля през 1885 г., шест години след смъртта на ле Дук, спира финансирането на проекта и много от помещенията остават без предвидената полихромна украса. По-късно, макар и с по-бавни темпове, реставрацията продължава, като се използват скиците на Виоле. В момента всяка от осемте кули е украсена със статуя на герой: крал Артур, Александър Велики, Жофруа де Буйон, Исус Навин, Хектор, Юда Макавей, Шарлеман и Цезар.

замъкът Пиерфонд, Франция

Юлий Цезар украсява едноименната кула

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Вътрешният двор дава достъп до отделните части на замъка

замъкът Пиерфонд, Франция

Този „дракон“ всъщност е улук за дъждовна вода

 

 

 

Pierrefonds, Франция

 

 

Централният двор дава достъп до различните части на замъка и параклиса. На първият етаж се намират императорската спалня (в кулата „Юлий Цезар“), проектирана от ле Дук, и знаменитата зала „Salle de Preuses“. Тя е внушителна не само с размерите си – 50 м. дълга, 9 м. широка и 12 м. висока, но и с украсата си. С дървената си ламперия залата прилича на обърнат кораб. В двата й края има скулптурни групи – Шарлеман с паладините си, и 9 жени-воини (preuses, warrior maiden, амазонки, валкирии).

замъкът Пиерфонд, Франция

Голямата зала прилича на обърнат кораб

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Амазонките са на стража

 

 

 

 

 

Пиерфонд е замъкът на

барон дю Валон дьо Брасьо дьо Пиерфон, по-известен като Портос

(Дюма-баща – „Тримата мускетари“, които били четирима).

замъкът Пиерфонд, Франция

Криптата

 

В криптата е събран цветът на френската аристокрация. Голяма част от скуптурите, въпреки традиционната молитвена поза, са със свои собствени физиономии, характери, а детайлизацията на костюми и прически е като учебник по история на модата. Макар и със съвсем различна насоченост, майстори осветители и озвучители и тук, в криптата, са направили театър с невероятно внушение – посетителят изпитва страхопочитание, дори ако не разбира нито думица френски.

замъкът Пиерфонд, Франция

И Анри II е тук…

 

В едно от помещенията има експозиция, посветена на Виоле ле Дук – чертежи, макети, скици, гравюри…

 

Пиерфонд, Франция

Дори медалионите на капандурите, проектирани от Виоле, са произведения на изкуството

Много често, заради типичната си визия на средновековен замък, е използван за филмиране, включително на „Гърбавият“ (Le bossu), Посетителите“ (Les Visiteurs), сериалът „Шотлански боец“ (Highlander), „Жана д’Арк“ (The Messenger: The Story of Joan of Arc), „Желязната маска“ (The Man in the Iron Mask). Това е Камелот в английският сериал „Мерлин“ (Merlin), както и инспирация за Wiz Tech Academy в сериала „Магьосниците от Уевърли плейс“ (Wizards of Waverly Place).

 

Château de Pierrefonds

адрес: rue Viollet-Le-Duc, F-60350 Pierrefonds

GPS: 49.346944, 2.980278

тел.:  +33 (0)3 44 42 72 72

факс: +33 (0)3 44 42 36 59

web: http://pierrefonds.monuments-nationaux.fr/

email: karin.desarnaude@monuments-nationaux.fr

раб. време: 2.05 – 4.09: 9.30 – 18 всеки ден; 5.09 – 30.03: 10 – 13, 14 – 17.30 без понеделник; почива 1.01, 1.05 и 25.12.

цена: 7.50 €, до 18 г. безплатно, продажбата на билети спира 45 мин преди затваряне

До замъка може да се стигне:

  • от Париж: магистрала A 1, изход № 9, шосе D 200 по посока на Compiègne и D 973
  • от Лил: магистрала A 1, изход № 11, шосе D 935 по посока на Compiègne и D 973
  • от Реймс: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D335
  • от Руан: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D 973

 

Още снимки от © Ема Жунич:

Пиерфонд

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Другата Франция – на картата:

Другата Франция

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.