февр. 14 2014
Бирена разходка из Белгия (2): Бирите в Брюж и Гент
Мдаааа, в деня на Св.Трифон и на Св.Валентин беше редно да си говорим за вино и любов, но споровете едва ли ще заглъхнат за какво – за да няма скарани, предлагам да си говорим за бира 🙂 Разходката из Белгия започнхаме с бирите на Брюксел, днес ще продължим с Брюге (Брюж) и Гент.
Приятно четене:
SAVE WATER, DRINK BEER
/или една кратка бирена разходка из Белгия/
част втора
Бирите в Брюж и Гент
Трети ден –
Брюж
Толкова бяхме слушали и чели за красотите на белгийската Венеция, че нямахме търпение да го видим. На час влаков път от столицата, Брюж ни посрещна именно такъв, какъвто очаквахме, малък, топъл и уютен. С канали, островърхи фламандски къщи и високи катедрали. С малки магазинчета и ресторантчета. Романтика. През последните n-стотин години там нищо не е пипано или променяно. И нито една френска дума. Изобщо забравете да се разберете на френски с някого извън Брюксел в северна посока. Всички там се определят като dutch, карат велосипеди и това е. Само не са толкова високи и поголовно руси като истинските холандци.

Някой ще каже „И тук я има”. Нищо подобно, тези модели на добре познатата ни Leffe са съвсем различни. Пейка, канал, слънце, Leffe, какво му трябва повече на човек?!
В Брюж има и една много интересна фамилна
Brugge Halve Maan, 8380 Брюж, Белгияпивоварна – De Halve Maan – Половин луна*,
чиито бири са носители на редица световни награди.
Четвърти ден, следва
Гент
Пак канали, пак високи катедрали, пак холандски/фламандски привкус. Много е приятно и спокойно и за няколко часа може да се обиколи.
Продължението:
Бирена разходка из Белгия (3): Бирите в Антверпен и Ротердам (Холандия)
Автор: Даниел Иванов
Снимки: авторът
* Все пак коректният превод е „полумесец“ – бел.Ст.
Други разкази свързани с Белгия – на картата:
Белгия
Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!
3 коментара
Ах, какви прекрасни снимки, все едно съм там, като гледам снимките не цял екран:0).Има ли още части,надявам се, че да:)
Има още 🙂
Всъщност най-известната бира в Брюж, производство на споменатата пивоварна De Halve Maan (1546) e Brugse Zot (брюжкият глупак/смешник/шут/лало). За френският език авторът е почти прав – по-нискообразованата или националистически насочена (тези, които вместо B[elgium} слагат лепенка VL{aams} – Фландрия, на колите си) част от населението не разбира или не желае да говори френски. Все пак след 2-и клас френският/нидерландският е СИП във всички държавни училища, а изискването за владеене на двата езика се спазва строго в държавните служби и в туристическите райони, какъвто е Брюж. Въпреки това, факт е, че при въстанието срещу Филип Хубави, гражданските милиции са правили чистка на база език – срещнатите граждани е трябвало да кажат на флемиш „щит или чест“ и който е имал логопедични проблеми е отивал под ножа.
В Гент най-известната бира в Gruut, производство на градската пивоварна. За нас градът е по-интересен с крепостта на Бодуен Константинополски, познат ни като Балдуин Фландърски.