Mюнхенска бирена история – с призраци, бунт и атентат

 Днес Цветан ще ни води до Мюнхен, но не чак толкова с днешния му светъл дех, колкото с товара, който носи този град. Историята е за това, да бъде прочетена.

Приятно четене:

Mюнхенска бирена история – с призраци, бунт  и атентат

1.Призраците и поводи да пием

…Имало едно време край река Изар манастир. През 1158 г. великият херцог на Бавария и Саксония Хайнрих Лъв заповядал недалеч да се издигне крепост.Тогава в Средновековието на старонемски казвали bie den Munichen или bei den Mönchen, или при монасите.

Mün-chen!… Наздраве!

Герб на Мюнхен (нацистки)

Герб на Мюнхен (нацистки)

Затова на  герба на Мюнхен  е изобразено момче монах.

Мюнхен  си остава родното гнездо на фашизма въпреки упорито желание на германците да изтрият следите от това ужасно минало с огромно количество бира. Тук таме   от прашният албум ,,Третия райх в руини” изкачат кафявите призраци на нацизма, като този стар герб. По нататък  черно-белите  снимки са от: http://www.thirdreichruins.com/munich.htm.

На 12 октомври 1810г. в чест на сватбата на баварският кронпринц Людвиг с принцеса Тереза фон Саксен-Хилбургхаузен на една градска поляна били организирани конни надбягвания, катерене по стълбове, надбягване с чували и надпиване разБИРА се с бира.

Октоберфест (Oktoberfest)

Октоберфест

Така започнал

Октоберфеста (Oktoberfest)

на поляната, която била наречена«Theresienwiese”или полянката на Тереза. Следващата година било взето мъдрото решение да се повтори , после пак отново и т. н. -традиция.

Купонът продължава както едно време, като цената на халбата бира  достигна днес до  9 евро. Но жадни мераклии не липсват, напротив увеличават се бирените празници Октобер фест зад граница дори и в нашата родина.

Но да се върнем в хубавия и спокоен Мюнхен. Много зеленина и алеи, които те водят далеч от съвременната цивилизация към миналото. Гордият младоженец поръчал  след сватбата на архитекта Лео фон Кленце да му издигне античен форум по проект на Карл фон Фишер.

Мюнхен

Така в 1815г. се появил Кралският площад или  Königsplatz  използван по късно и от фашистите за военни паради. Наблизо е спирката на метрото Königsplatz. Това е уникален ,,античен” комплекс, който няма да намерите дори и в Гърция- ,,Новата Атина на Изар”. На запад се издигат Пропилеите, копие на входа на Акропола в дорически стил. Вляво или на юг е  храма в коринтски стил с Античната колекция от керамични вази и статуетки.

Купа на Одисей, Мюнхен

Винената купа на гурбетчията Одисей, мечтаещ да се прибере у дома за гроздобера

Глиптотека, Мюнхен

Глиптотеката с грамадната колекция от древногръцки и древноримски скулптури е на север и е изградена с колони в йонийски стил

Херкулес – Глиптотека, Мюнхен

Един от шедьоврите на Глиптотеката: Юнакът Херкулес след като е убил Немейският лъв е заспал след като е пресушил цял мех с вино

Посетихме

двата разкошни музея Glyptothek und Antikensamlung

с един комбиниран билет за 5,50 евро,  за пенсионери и студенти e 3,50 евро входа. След ретро разходката сред  оцелялите статуи и реставрирани  музейни сгради  след бомбандировките сядаме във вътрешния двор.

Глиптотека, Мюнхен

Глиптотека, Мюнхен

Глиптотека

Тук на сянка според  старите фотографии от ,,Третия райх в руини” на Geoff Walden Хитлер също е обичал да си пие биричка с партийните другари в летните следобеди.

Ehrentempel, Мюнхен

http://www.thirdreichruins.com/

Разглеждайки тази картичка от 1940 г. в албума  ,,Третия райх в руини”  се питаме, защо тези два малки храма  вдъното още не са реставрирани. Но това са били фашиските мавзолеи (Храмове за почит) (Ehrentempel).

Ehrentempel, Мюнхен

Ehrentempel http://www.thirdreichruins.com/

В чугунени саркофази са били положени телата  на загиналите 16 нацисти в Бирения пуч (бунт) през 1923г. След като тайно ги препогребали предварително, янките  взривили  храмовете през 1947 г.  Същото направихме и ние с Мавзолея в София, опиянени от победата над комунизма.

Днес е трудно да се повярва, че

някога в Бавария са пиели само вино  Ризлинг. Бирата се внасяла от други места.

В края на 16 век обаче се вдигнало митото за внос на бира и станало неизгодно да се внася и се наложило да се открие в Мюнхен пивоварна.

Хофбройхаус (Hofbräuhaus), Мюнхен

Хофбройхаус

Нарекли я

„Хофбройхаус” (,,Hofbräuhaus”)

или ,, Придворна Пивоварна”. Станало много популярно място посещавано за вдъхновение от  музиканти като Моцарт, който сътворил тук операта си ,,Идоменей”.

 Брецел с бира

С БИРА върви Баварското сирене и Брецел. Това е варен кравай посипан с морска сол и изпечен в форма на  ръце  скръстени  на гърдите като за молитва. Старонемската думата «Brezitella» означава ръце. Ръцете са тънките краища на брецела, а удебелените са тялото или коремчето.Според една легенда страшният управител дал последен шанс на провинилият се хлебар –да направи хляб през който да може да види три пъти слънцето. И ако погледнем към слънцето през брецела ще стане ясно че има три отвора. За огладнялите рецептата е :  http://recepti.rozali.com/drugi-kuhni/p18239.html

Имало един почитател на баварската бира, който надигал тежките еднолитровите халби Maß  и който обичал да замезва с белите вурстчета (телешки наденички, има ги в Lidl ). Той се подвизавал тук под името доктор Йордан Йорданов от София.

Ленин

„доктор Йордан Йорданов от София“

Зад това име на този член на бирената партия се криел другарят Ленин.

„Хофбройхаус“, Адолф Хитлер

„Хофбройхаус“, Адолф Хитлер

Има  вероятност Ленин и Надежда Крупская да са срещнали гладният и жаден студент Хитлер, когато е рисувал този акварел на пивоварната. (Акварелът е от: http://blogs.villagevoice.com/forkintheroad/2011/04/a_thumbnail_his.php)

 Хофбройхаус

В една весела компания и ние бяхме опиянени от вълшебната течност заедно с американските туристи тръгнали по стъпките на Кенеди, Луис Амстронг, астронавтите и Джордж Буш . Сигурно e, че тук се е бил освен президента Горбачов и предприемачът ни Плевнелиев, който не пропуснал да опита от печеното джоланче.

G.P. Parkhaus Betriebs-GmbH, Hochbrückenstraße 9, 80331 Мюнхен, Германия
„Хофбройхаус” (,,Hofbräuhaus”), Мюнхен

„Хофбройхаус” (,,Hofbräuhaus”)

.

Но тук в тази забелижителна пивоварна на 24 февруари 1920г.  била основана нациската партия, събитие което се отразило на съдбата на много хора и страни по света.

Адолф Хитлер

Адолф Хитлер http://www.thirdreichruins.com/

1940 г Адолф Хитлер (Adolf  Hitler)  държи тържествена реч  в Празничната зала (Fest Saal) в ,,Hofbräuhaus”  по случай 24 февруари 1920г. Зад него е паметната плоча за основаването на Нацистката партия и „Кървавото знаме” от   Биреният бунт през 1923г.

Изпили сме по една халба НВ бира  (Hitler Beer !). Вече в тази задушевна атмосфера започват да ни се привиждат кафявите призраци на нацизма. Прекръстваме се ! После облекчени излизаме  на чист въздух да се поразходим.

2.Биреният пуч

 площад Одеон (Odeonsplatz), Мюнхен

Неусетно се оказваме на площад Одеон (Odeonsplatz) с Пантеона на Пълководците. Вляво е Резиденцията. Лудвиг I поръчал изграждането на аркадата на архитект Фридрих фон Гертнер. По този начин желаел да увековечи паметта на двама баварски пълководци Вреде и Тилли, участвали в немско-френската война 1870-1871г. Това е елегантната зала „Фелдхернхале“  ( Feldherrnhalle) с дъгообразни арки с височина 20 м в стила на лоджията деи Ланци във Флоренция. Два лъва пазят входа. Единият с отворена уста oригвайки се гледа към  резиденцията на краля , а другият със затворена уста- към храма. Те са олицетворение на мъдроста: „Спори с царя , но не и с Господа!”

Но този Пантеон е бил и , „духовен” център на нацизма, „свещен” храм, където е приключил Бирения бунт на 9 ноември 1923г., когато баварската полиция разстрелва метежниците.

Картина от Шмит http://www.thirdreichruins.com/

Картина от Шмит

На тази картина на нациският художник Шмит, Хитлер е показан  като Фюрер (водач) на площад Одеон. В реалноста Хитлер е бил съборен веднага от бодигардовете, след  като е започнала стрелбата. Стрелбата започнала и от двете страни, като загинали 4 полицаи и 14 нацисти. (Други двама нацисти загинали пред Военното министерство). Едно от нациските знамена с пречупен кръст било напоено с кръв и по късно станало прочутото ,,Кърваво Знаме” на Нациското движение. Хитлер бил ранен, но избягал на безопасно място. След краха на бунта той решил да се самоубие, но за наше нещастие бил разубеден от две красиви жени: американка и германка. Ятачките после му носили  брецели в затвора, докато пишел ,,Майн Кампф”.

 Адолф Хитлер

От страната на Резиденцията (Residenzstraße) на Пантеона бил издигнат мемориал и когато всеки германец преминавал покрай него трябвало да изпъва ръка с фашисткият поздрав „Хайл Хитлер!”. Тези които не желаели заобикаляли Пантеона от другата страна по извесната ,,Алея на кръшкачите” и се поздравявали с обичайното „Грюс Гот!”.

Но прочутият Бирен бунт не е започнал в бирарията ,,Hofbräuhaus” а в „Bürgerbräukeller”, която е разрушена след атентата от 1939г. Сега там се  издига хотел City Hilton . Според запазените сведенията на очевидци от това време  Larsen, Egon, Weimar Eyewitness (1976); Bullock, Alan, Hitler, a Study in Tyranny (1960); Gordon, Harold, Hitler andthe Beer Hall Putsch (1972) историята е следната:

На 8 ноември 1923 г. вечерта в огромното бирхале изпълнено с 3000 човека „Бюргербройкелер“ се провежда събрание с участието на членове на баварското правителство начело с провъзгласения за генерален комисар на Бавария Густав фон Кар. Внезапно събранието е прекъснато от водени от Хитлер членове на неговата Националсоциалистическа германска работническа партия (НСГРП). Бирарията е обградена от  щурмоваци — щурмови групи, нацисти, обикновено бивши военни като сержант Рудолф Хес, но и безработни лумпени, дори криминално регистрирани лица, хомосексуалисти и т.н., организирани за охрана на уличните демонстрации на НСГРП и за въоръжена разправа с обявените за „неприятели“.

 Адолф Хитлер

Нацистите са облечени са в модерни кафяви ризи, брич и ботуши , на  дизайнера Hugo Boss. Пропагандният плакат е от колекцията на :http://www.polishgreatness.com/warpropaganda.html.Днес у нас също  има хора, които се опитват да яхнат  протеста и да говорят от негово име изпълнени с чуството за елит, че са по морални от Христос, по модерни и по умни от старите хора. Но да внимаваме, че ако някои хора превъзхождат други въобще-без аргументи, това е стар фашистки принцип.

Шик и шок.Започва един оперетен спектакъл. На входа на бирарията подава „муцуната“ си тежка картечница. Обграден от щурмоваци Адолф Хитлер нахлува в залата. Сред шума от счупени халби бира и столове кандидатът за германски диктатор се качва на маса, вади пистолет Браунинг  и стреля в тавана. След това се насочва към трибуната, където един полицай с  ръка в джоба , се опита да му блокира  пътя. Хитлер опира дулото пистолета си в главата му и извика:

„Махни си ръката от джоба!“

Мъжът се подчинява и се отмества от трибуната, на която фон Кар стои със зяпнала уста. (Защо ми се струва, че  Октай Eнимехмедов  е чел за Бирения Бунт преди  да извади въздушният си патлак срещу Ахмед Доган ?) Хитлер се обръща към публиката и заявява с дрезгав и развълнуван глас :

„Националната революция започна! Сградата се охранява от шестстотин тежко въоръжени мъже. Казармите на Райхсвера [армията] и полицията са превзети. Райхсверът и полицията вече се  присъединиха в нашият поход под  знамето с пречупения кръст!“”

„Ако не съм победител сега, то от утре  ще бъда мъртъв“

Хитлер  блъфира . Нацистите не са имали контрол върху местната армия , нито полиция. Хитлер затваря тримата баварски политически лидери в една малка стаичка зад сцената , където  ги изнудва да се закълнат във вярност към неговата кауза:

 1. Ред в Германия след многопартийния хаос, стачки и убийства,
 2. Работа за 6-те милиона безработни и
 3. Стоп на хиперинфлацията, която от юли 1923, когато един долар е 18 000 марки, до септември 1923, когато един долар става 380 000 марки.
 4. Бира за народа…
Адолф Хитлер

Бира за народа

Фюрерът приключва словото си в 21.00 часа на 8 ноември 1939  в Мюнхенската бирария „Bürgerbräukeller”. Зад него е Кървавото знаме пред колоната облицована от дърводелеца Георг Елсер. Следват дълги аплодисменти, скандирания и …

Но да се върнем  пак в

1923г., когато  започва Бирения бунт

Следва сензационната му прокламация за сваляне на германското правителство. Смаяните фон Кар, военният ръководител на Бавария фон Лосов, министърът на вътрешните работи фон Зайсер и полицейският шеф фон Шайсер са принудени да приемат, че с тяхно участие се съставя правителство на райха с канцлер Адолф Хитлер и с главнокомандващ на разрешената с Версайския договор стохилядна германска армия генерал Ерих фон Лудендорф. За другия ден е обявено началото на поход към Берлин, имитация на успешния „поход към Рим“ от 28 до 30 октомври 1922 г. на фашистите на Бенито Мусолини. Щурмоваците и присъстващите си пият бирата, но едва ли са имали чувството, че започва нова глава от историята на Германия. Някои дори сравняват сцената с действие от латиноамериканска комедия. А Адолф Хитлер държи реч срещу Берлин — „Вавилон на порока!“

На 9 ноември 1923 г. сутринта се очертава трагикомичността на обстановката в Мюнхен. Баварските властници — „министри“ от „кабинета Хитлер“, обявяват с прокламация нацистите за метежници, а по същото време из Мюнхен се разлепва още една прокламация — за „свалянето на режима на ноемврийските престъпници“ и създаването на временно германско национално правителство с участието на Лудендорф, Хитлер, Лосов и Шайсер. Бесен от „предателството“ на своите „колеги“ от „кабинета“ „канцлерът“ на Германия часове наред се колебае за посоката на „националната революция“. След категоричното „Тръгваме!“ на Лудендорф (който дори не е член на НСГРП) Хитлер все пак дава началото на „похода“ към центъра на Мюнхен. Около 3 хил. нацисти в колона по 16, със знамената с пречупен кръст преминават моста на р. Изар.

В този момент в НСГРП членуват 55 хил. души, главно в Бавария. Много от участниците в „похода“ са въоръжени с пистолети и ками. Но когато колоната достига до „Фелдхернхале“, тясната улица (Residenzstraße) е преградена от стотина полицаи. В първата редица на колоната са Лудендорф, Хитлер, Гьоринг, охраната им и всички са с надеждата, че полицаите няма да стрелят, защото са предупредени за присъствието на генерал-фелдмаршал Ерих фон Лудендорф, втория след Паул фон Хинденбург по ранг в германската армия от 1916 до 1918 година. Хитлер дори истерично крещи: „Предайте се!“

Тази глутница от фашистки престъпници са осъдени на  на 5 години затвор, но излежали само 8 месеца. След 10 години след парламентарни избори в 1933г. нацистите като ,,кафява чума”  завземат власта в Германия.

3.Атентатът

 „Хофбройхаус” (,,Hofbräuhaus”), Мюнхен

В тази бирена история има  и един положителен герой антифашиста Георг Еслер (Georg Esler), за който можем да надигнем пълни  чаши бира. Той монтира бомба с часовников механизъм под облицовката на колоната в бирхалето. Хронологията на събитията е според книгата на  Claus Christian Malzahn “Deutschland, Deutschland: Kurze Geschichte einer geteilten Nation.”:

Летището в Мюнхен е затворено на 8 ноември 1939 поради гъста мъгла . В резултат на това най-известните посетител на града в този ден е принуден да отмени полета си за Берлин и вземете влак вместо това. Адолф Хитлер, който  на 1 септември 1939 г. е наредил армията на Германия да нападне Полша, започвайки Втората световна война е пристигнал в Мюнхен  за да произнесе реч в Мюнхенската бирария Bürgerbräukeller , точно както беше правил редовно на всеки 8 ноември в предишните години . Той искаше да се почете опита му за преврат на 8-ми Ноември 1923– Биреният бунт.

Заради мъглата в Мюнхен , Хитлер започва своята реч в бирхалето в 8:00 ч. на 30 минути по-рано от планираното , за да не изпусне нощния влак за Берлин. Фюрерът напусна Bürgerbräukeller в 21:07 Както се казва , нямо нищо по хубаво от лошото време, което му спасява живота. Бомбата, която е скрита в колоната пред която Хитлер приключва речта си, избухва в 21:20.

Експлозията била толкова мощна е част от тавана, се срива . Осем души бяха убити и 60 ранени , някои сериозно. В момента на взрива,  Хитлер е седнал  в затопленият Мерцедес и е на път към  ж.п. гарата.

За вашето успокоение има  реклама на Мерцедес с  Хитлер: http://www.youtube.com/watch?v=5nBJ2RIW-G0&feature=player_embedded

 

Георг Еслер (Georg Esler)

Откриване паметника на Георг Еслер (Georg Esler)

2010 г. ж.п.гара Königsbronn . Откриване паметник на Човекът, който се опита да спре Диктатора, Холокоста и 50 милиона жертви . Макар, че не му достигнаха 13 минути за да довърши това благородно дело,

Вечна му  Памет за  дръзкия му опит и да се помолим за успокоение на душата му, напуснала измъченото му тяло в концлагера Дахау !

Октоберфест, 2012- 2013

Хер Цветан Димитров фон Плевен

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани със Мюнхен – на картата:

Мюнхен

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Даниел Панев каза:

  Това с вноса на бира в Бавария до края на 16 век няма как да е вярно 🙂
  Най-старата действаща пивоварна в Света се намира във Freising и работи без прекъсване от 1040 година…

 2. Цветан Димитров каза:

  http://www.thedrum.com/news/2013/08/26/mercedes-spoof-ad-film-students-shows-car-deflecting-danger-killing-young-hitler
  Sorry,for this un autorised by Mercedes advert ,but is FUNNY! You can catch and enjoy!

 3. ari каза:

  Това пътепис ли е или политическа пропаганда?
  И ако не знаеш фашизъм е имало в Италия, а не в Германия.
  Комунистите налагат термина фашизъм, защото националсоциализма като понятие е много близък до социализма.Анадън му?

 4. Дончо каза:

  Чел съм другите пътеписи на Цветан Димитров и много ми харесаха.Винаги съм давал положително мнение за тях.Този въобще не ми хареса.Искам да дам отрицателна оценка ,но не може.Даже и Другарят Тодор Живков едва ли е писал толкова за нацизма(не съм сигурен дали той можеше да пише).

 5. vladimir1974m2 каза:

  Ах, от цялата информация ми харесаха само снимките, на които от лявата страна се показват сградите от историческо време, а от дясната- така, както изглеждат днес.Честно казано не знаех, че Хуго Бос е творил по това време на историята.

 6. Наско каза:

  На мен пък ми хареса, защото научих много нови и интересни факти, за които не знаех. Благодаря на автора за положените усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.