С Опел при чудовището от Лох Нес (Шотландия)

Някак неусетно на нашия сайт дойде време и  пътепис 2000. Без специални фойерверки, съвсем непланирано, това се оказа разказа на Валентин за посещението му на Лох Нес в Шотландия. Приятно четене:

 

 

С Опел при чудовището от Лох Нес

 

Повечето от нас са слушали и чели много за чудовището от езерото Лох Нес в северна Шотландия. През лятото ежедневно хиляди туристи посещават езерото като доста от тях искрено се надяват да зърнат митичното чудовище. Хората са нарекли този обитател на езерото с галеното име Неси (Nessie).

Лох Нес, Шотландия

Единия от двата паметника на Неси

Както останалите туристи, и аз не можах да зърна чудовището в езерото.  Но в изложбения център се запознах подробно с историята на чудовището, с доказателствата за съществуването му и с провежданите експедиции за търсенето му.

 

Град Инвърнес (Inverness) – изходен пункт за търсене на чудовището

Изходен туристически пункт за разглаждане на езерото Лох Нес и околностите е град Инвърнес. Той е разположен на дълбокия залив Морей (Moray Firth) при устието на река Нес. Реката изтича от езерото Лох Нес на десетина километра от града и се влива в Северно море. С население от 45 хиляди жители Инвърнес е главния град в района на северните шотландски планини.

Преди да стигна до езерото Лох Нес се спрях в този град и го разгледах.

Лох Нес, Шотландия

Замъка Гарисън (Garrison) в Инвърнес

 

Лох Нес, Шотландия

Замъка Гарисън (Garrison) в Инвърнес

Инвърнес е красив град с впечатляваща архитектура от 19-ти и началото на 20-ти век.

Лох Нес, Шотландия

Инвърнес

 

Лох Нес, Шотландия

Инвърнес

Лох Нес, Шотландия

Инвърнес

Езерото Лох Нес (Loch Ness)

 

Лох Нес е най-голямото езеро във Великобритания. Дълго е 57 километра и е широко 1-2 километра. Разположено е по диагонал в северо-източната част на Шотландия между красиви планини, образуващи района на Високите планински земи (High land).

Лох Нес, Северната част на Шотландия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

На брега на езерото Лох Нес се намират останките на

крепостта и замъка Уркварт

Този замък е една от основните забележителности в района на езерото. Там видях повече туристи отколкото в двата изложбени центъра, посветени на чудовището от езерото.

 

 

Лох Нес, Шотландия

Замъка Уркварт

 

Лох Нес, Шотландия

Лох Нес

↑ Тези двама младежи се опитаха да се изкъпят в Лох Нес, но бързо излязоха на брега. Явно им попречиха студената вода и каменистото дъно, а не страхът от митичното чудовище, живеещо в езерото.

Много са популярни обиколките на Лох Нес с малки корабчета, които тръгват от началото на езерото, близо до град Инвърнес.  Но аз не се отдадох на такова приятно изживяване.  Предпочетох да обикалям езерото с автомобила и да спирам където ми е интересно.

 

Лох Нес, Шотландия

Туристическо корабче в Лох Нес

Крепостта и замъка Уркварт (Urquhart castle)

Преди да видя експозицията, посветена на чудовището Неси, предпочетох да разгледам останките на крепостта и замъка Уркварт.

Крепостта е изградена на полуостров, близо до мястото където река Енрик (Enrick) се влива в езерото. Разположението е стратегическо защото от това място се контролира както самото езеро, така и пътя покрай езерния бряг.

Крепостта е построена в началото на 13-ти век, а впоследствие е достроявана и укрепвана. Крепостният замък е бил център на властта в тази част от Шотландия. По време на война тук са се събирали войниците от целия район и армията е потегляла за водене на военните действия. А в мирно време крепостта е била икономическия център, където са работели най-добрите занаятчии: шивачи, дърводелци, ковачи, корабостроители, хлебари и т. н.

 

Лох Нес, Шотландия

Разходка по крепостните стени и кули на замъка

Лох Нес, Шотландия

Разходка по крепостните стени и кули на замъка

 

Между шосето и замъка е изграден голям паркинг, а до него е информационния център с магазина за сувенири и витрини с музейни експонати. Входната такса за крепостта е 7 лири, което се равнява на 10 €.  В замъка има малки изложбени зали с експонати и описания на живота през средновековието.

 

Лох Нес, Шотландия

Затворник

Лох Нес, Шотландия

Въоръжение

 

Лох Нес, Шотландия

Облеклото на благородниците

 

 

 

Чудовището от Лох Нес (The Loch Ness Monster) – митове и реалност

 

В малкото курортно селище Дръмндрохт (Drumnadrochit), освен няколко хотела, има и два изложбени центъра, посветени на чудовището от Лох Нес, наричано галено Неси. Доверих се на написаното в моя туристически пътеводител, че по-добрата от двете експозиции е „Лох Нес 2000” и влязох в нея.  Срещу вход от 6 лири (9 €) нагледно се представя историята на чудовището, сведенията и „доказателствата” за съществуването му, както и провежданите експедиции за търсенето му.

 

 

Лох Нес, Шотландия

Сградата с експозицията за Неси. Пред нея е паркиран и Опела на автора

Лох Нес, Шотландия

Езерце с паметник на Неси

Последователно се влиза в седем каменни зали, подобни на пещери, където се прожектират филми, разказващи в хронологичен ред за Неси.  Започва се с формирането на континентите и британските острови преди стотици милиони години. Следва периода на динозаврите, ледниковата епоха и прорязването в планините на дългите шотландски езера от свличащите се към морето ледници. По този начин се е образувало и езерото Лох Нес, в което се предполага че са живеели праисторически същества. Първите писмени сведения за огромно чудовище в езерото са от 6-ти век. През 18-ти и 19-ти век във вестниците периодично се появяват статии за видяно в езерото голямо животно. В началото на 20-ти век започват да се поместват и снимки, правени от голямо разстояние на това чудовище. През следващите десетилетия вече се появяват и филми със заснето плаващо праисторическо животно.

Научни изследвания за откриване на чудовището започват през 19-ти век, първоначално с батискафи. По-късно са използвани малки подводници и все по-съвременни методи за проучване на водното пространство в езерото. Най-сериозното изследване се провежда през 1985 година, когато катамаран снабден с научна апаратура извършва ултразвуково сканиране на цялото езеро по дължина. Резултатът е нулев. Аналогично „сканиране” на дълбините с хидролокатори и инфрачервени лъчи се извършва и по-късно, когато наредени във верига корабчета изследват по дължина езерото. Отново не е открито никакво голямо животно нито останки от него – единствено риби и други обикновени водни обитатели. Може да се предположи, че ако в езерото е живяло праисторическо животно, то е умряло преди десетилетия.

Лох Нес, Шотландия

Батискаф

      С този батискаф през 19-ти век са изследвани дълбините на езерото Лох Нес с надеждата да бъде открито чудовището.

 

В последната част на експозицията вече се разбира, че почти всичките известни снимки и филми с чудовището Неси са или фалшификати, или са на други обекти. Например, най-известната снимка от 60-те години на миналия век се оказва обикновена детска играчка, снимана от разстояние с голямо приближение. На много от снимките при внимателно изследване се оказват други обекти: плаващ дънер от дърво със стърчащ над водата клон; обърната лодка, която се приема за гърба на чудовище и т. н.  По същия начин и повечето филми са запечатали други неща: ято излитащи патици от голямо разстояние се възприема като бързо плуващо огромно същество; заснетите вълни при завиването на кораб имитират вълнообразен гръб на голямо животно и т. н.

В крайна сметка разбираш, че за съществуването на чудовището от Лох Нес няма нито едно научно доказателство. То се оказва само един мит, който продължава да се експлоатира в интерес на туристическия бизнес.

И след като научих всичко това, вече спокойно пренощувах на брега на езерото.  Знаех, че няма опасност Неси да изскочи от водата и да ме хапне.

 

Река Мористън (Moriston) и село Инвърмористън (Invermoriston)

 

Река Мористън се влива в югозападния край на езерото Лох Нес. Там се намира и планината, която носи същото име – Глен Мористън. На шотландски „глен” означава планина. А пък „лох” означава езеро.  Реката се спуска към езерото като минава под старинен каменен мост, а на някои места се образуват малки водопади.

 

 

Лох Нес, Шотландия

Средновековния каменен мост

Лох Нес, Шотландия

Река Мористън

 

Инвърмористън е малко живописно шотландско селце, разположено близо до устието на река Мористън.

 

Лох Нес, Шотландия

Село Инвърмористън

Лох Нес, Шотландия

Село Инвърмористън

Лох Нес, Шотландия

Този хотел в Инвърмористън e строен преди повече от 2 века

Лох Нес, Шотландия

Хотела в Инвърмористън

 

След езерото Лох Нес отчетох за себе си, че първият етап от обиколката ми на Британските острови е завършил.  Продължих на север за да мина по северното крайбрежие на Шотландия, а след това разгледах западните шотландски планини. Сега вече смело мога да твърдя, че планините на северозападна Шотландия се нареждат сред най-красивите места в Европа. След тях обиколих Ирландия, Уелс и югозападна Англия.

 

Август 2007 година

Автор: Валентин Дрехарски (град Перник, България)

Снимки: авторът

E-mailvalentin.dreharski@besttechnica.bg

 

Други разкази свързани с Шотландия – на картата:

Шотландия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

valentin.dreharski

Икономист

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. Милен каза:

  Турист пита шотландец:
  – Извинете, сър, кога обикновено се появява чудовището Неси?
  Обикновено след третото уиски, сър – отговаря шотландецът.

 2. svetlana каза:

  mnogo krasivo i spokoino e presazdadeno
  blagodarq vi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.