Изгубената Сирия (8): Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

 Днешният, последен, пътепис из Изгубената Сирия ще ни заведе до манастира Свети Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия. Искрено се надявам, това място да оцелее след гражданската война там. Приятно четене:

Изгубената Сирия

част осма

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

 

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Манастирът „Мар Саркис” („Св. Сергий и Вакх”) се намира на връх с височина 1790 м, вляво от пещерата на манастира „Св. Текла”.

 

 

Преданието гласи, че римските легионери Саркис и Бахус или Сергий и Вакх (лат. Sergius et Bacchus) били фаворити на император Галерий (трак, роден и починал в Сердика). Приятелството им продължило докато недоброжелатели не  предали, че са тайни християни. За да провери дали доносът е истински, императорът ги накарал да поднесат дарове на Юпитер, но те отказали. Те отговорили, че почитат само Единия Бог и само на него се покланят.

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Св. Сергий и Вакх с халки на врата. Икона от VII век.

За наказание били снети военните им отличия и били накарани да се облекат в женски дрехи. Нахлузили на главите им големи железни халки, свързали ги заедно с верига и ги повели за присмех пред строените войници.

Този римски обичай да закачим тайно на някое другарче  отзад телена халка за наша радост се беше запазил и до наши дни. Американските туристи се похвалиха, че тази двойка светци се приема  от хомосексуалистите за първата двойка встъпила в еднополов брак. Разбира се, че като православни ние не приемаме тази модерна пропаганда, поставяща на едно ниво многодетното семейство и еднополовото партньорство!

император Галерий

император Галерий

Дебел, груб, жесток, раздразнителен, с едър ръст, с жестове и глас,  всяващи ужас, е описан император Галерий от съвременниците си.

След като ги унизил Галерий отново ги призовал да се откажат от Христовата вяра. Светиите му отвърнали:

„Напразно се стремиш да ни прелъстиш с думите си. Честта и безчестието, животът и смъртта – всичко това е нищо за тези, които търсят небесния живот. За нас животът е Христос, а смъртта – придобивка.”

Maaloula, Сирия

 

Нежелаещ да  изцапа ръцете си с кръвта на приятели, Галерий заповядал да ги интернират при управителя на Сирия Антиох, който мразел християните. Антиох бил получил службата си с протекцията на Сергий и Вакх и затова ги помолил да се отрекат. Но получил отказ отново, Антиох заповядал да бичуват Вакх, докато издъхне. Сергий бил отведен в друг град Ресафа, където го обезглавили. По-късно градът бил наречен Сергиопол и там била построена голяма катедрала в негова памет.

Св.Сергий и Вакх

Св. Мученици Сергийе и Вакхо, фреска от Милешевския монастир, Сърбия

 

Съгласно една сръбска легенда, когато са пренасяни мощите на св. Сава  от гроба му в църквата ,,Св.40 мъченици” в Търново  заедно са пренесени и мощите на св. Сергий и Вакх. Светците били обявени за патрони на византийската войска и в тяхна чест били построени църкви в Константинипол и Рим. Вероятно част от техните мощи заедно с пояса на Богородица са се отзовали  в Търново като военен трофей на цар Асен. Тяхната памет се отбелязва на 7 октомври от православната църква в България.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

В манастира има един монах от САЩ, учещ се на православие, което искаше да предаде Божието слово на съгражданите си.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

 

 

 

Тук, за разлика от повечето храмове в Сирия, американецът  е поставил табела, която забранява правенето на снимки, но няма изрична забрана на български 😉 Влизаме тихо заедно с групата от САЩ през пробития нов вход отляво, съгласно скицата на италианския архитект.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

 

Църквата има два олтара с чашовидна форма (поз.1 и поз.2). Тази форма на олтарите е била отменена в църквите от втората половина на ІV в. поради недопустимата прилика с атрибутите на езическите храмове. Тоест олтарите на „Мар Саркис” („Св.Сергий”) в центъра на църквата(1) и на „Пресвета Богородица” вляво (2) са уникални.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Молитва

Молитва на американските поклоници около главния олтар (поз.1) посветен на св. Сергий и Вакх. Обикновенно там не се допускат жени, но младият монах има още да се учи. Олтарът е втора употреба т.е. преди е бил жервеник с плоча, на която е имало канал за изтичане на кръвта на закланите животни в чест на езическите богове.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Северният олтар (поз.2) е също античен уникат и е посветен на „Пресвета Богородица”.

 

 

 

Манастирът е построен след 311г., когато тежко болният император Галерий се разкайва за преследването на християните, на мястото на езически храм, чиито стени са били запазени. На смъртното си ложе в Сердика  той издава прословутия Сердикийски едикт за толерантност към християните, отменящ тяхното преследване. Така „Мар Саркис” е един от най-древните действащи манастири в света.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Направените изследвания показват, че възрастта на дървените греди е около 2 хил. години. От това време датира и дървената врата на манастира  вляво (поз. 7).

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Иконостасът

 

Има икони, които са нарисувани през 1813 г. от знаменития иконописец Михаил от о-в Крит специално за този храм. Те заемат централно място в иконостаса (поз.3). 12-те апостоли са на горния ред. Както е обичайно за иконостасите, Иисус Христос е вдясно, а Богородица на трон е вляво.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Великомъчениците Сергий и Вакх

 

Иконата на Великомъчениците Сергий и Бахус е в центъра.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Задължителната снимка на ветровития връх пред манастира ,,Св.Сергий и Вакх” за спомен от поклонението през 2008 г….

 Маалюла, Сирия

… преди да се върнем в потъналата в зелинина долина на Маалюла.

Маалюла, Сирия

Дънер

Почернелият дънер, изгорен от светкавица  жално е разперил клони в синьото небе.

 Маалюла, Сирия

Избраният път за завръщане е друг. Той е по-лесен, само надолу, може и боси по асфалта.

 Маалюла, Сирия

Срещаме други туристи, който са избрали обратната посока, за да  достигнат до манастира. Проломът също е страхотно красив.

 Маалюла, Сирия

Изправената дървена стълба води до един друг скален манастир. Казват, че има още пет манастира наблизо.

Маалюла, Сирия

Кози

Под стълбата блеят и пасат мирно черни и бели кози.

 

Маалюла, Сирия

Дърва

На покривите стопаните са  струпали снопове от сухи дърва .

Маалюла, Сирия

Маалюла

И когато снежната пелена покрие Маалюла, нека там  още да гори Божията искра.

 

 

 

Денят на първомъченица св. Текла, 2008-2013, Цветан Димитров

 

 

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани със Сирия – на картата:

Сирия

 

 

 

.

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.