Изгубената Сирия (8): Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

 Днешният, последен, пътепис из Изгубената Сирия ще ни заведе до манастира Свети Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия. Искрено се надявам, това място да оцелее след гражданската война там. Приятно четене:

Изгубената Сирия

част осма

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

 

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Манастирът „Мар Саркис” („Св. Сергий и Вакх”) се намира на връх с височина 1790 м, вляво от пещерата на манастира „Св. Текла”.

 

 

Преданието гласи, че римските легионери Саркис и Бахус или Сергий и Вакх (лат. Sergius et Bacchus) били фаворити на император Галерий (трак, роден и починал в Сердика). Приятелството им продължило докато недоброжелатели не  предали, че са тайни християни. За да провери дали доносът е истински, императорът ги накарал да поднесат дарове на Юпитер, но те отказали. Те отговорили, че почитат само Единия Бог и само на него се покланят.

Манастирът Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Св. Сергий и Вакх с халки на врата. Икона от VII век.

За наказание били снети военните им отличия и били накарани да се облекат в женски дрехи. Нахлузили на главите им големи железни халки, свързали ги заедно с верига и ги повели за присмех пред строените войници.

Този римски обичай да закачим тайно на някое другарче  отзад телена халка за наша радост се беше запазил и до наши дни. Американските туристи се похвалиха, че тази двойка светци се приема  от хомосексуалистите за първата двойка встъпила в еднополов брак. Разбира се, че като православни ние не приемаме тази модерна пропаганда, поставяща на едно ниво многодетното семейство и еднополовото партньорство!

император Галерий

император Галерий

Дебел, груб, жесток, раздразнителен, с едър ръст, с жестове и глас,  всяващи ужас, е описан император Галерий от съвременниците си.

След като ги унизил Галерий отново ги призовал да се откажат от Христовата вяра. Светиите му отвърнали:

„Напразно се стремиш да ни прелъстиш с думите си. Честта и безчестието, животът и смъртта – всичко това е нищо за тези, които търсят небесния живот. За нас животът е Христос, а смъртта – придобивка.”

Maaloula, Сирия

 

Нежелаещ да  изцапа ръцете си с кръвта на приятели, Галерий заповядал да ги интернират при управителя на Сирия Антиох, който мразел християните. Антиох бил получил службата си с протекцията на Сергий и Вакх и затова ги помолил да се отрекат. Но получил отказ отново, Антиох заповядал да бичуват Вакх, докато издъхне. Сергий бил отведен в друг град Ресафа, където го обезглавили. По-късно градът бил наречен Сергиопол и там била построена голяма катедрала в негова памет.

Св.Сергий и Вакх

Св. Мученици Сергийе и Вакхо, фреска от Милешевския монастир, Сърбия

 

Съгласно една сръбска легенда, когато са пренасяни мощите на св. Сава  от гроба му в църквата ,,Св.40 мъченици” в Търново  заедно са пренесени и мощите на св. Сергий и Вакх. Светците били обявени за патрони на византийската войска и в тяхна чест били построени църкви в Константинипол и Рим. Вероятно част от техните мощи заедно с пояса на Богородица са се отзовали  в Търново като военен трофей на цар Асен. Тяхната памет се отбелязва на 7 октомври от православната църква в България.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

В манастира има един монах от САЩ, учещ се на православие, което искаше да предаде Божието слово на съгражданите си.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

 

 

 

Тук, за разлика от повечето храмове в Сирия, американецът  е поставил табела, която забранява правенето на снимки, но няма изрична забрана на български 😉 Влизаме тихо заедно с групата от САЩ през пробития нов вход отляво, съгласно скицата на италианския архитект.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

 

Църквата има два олтара с чашовидна форма (поз.1 и поз.2). Тази форма на олтарите е била отменена в църквите от втората половина на ІV в. поради недопустимата прилика с атрибутите на езическите храмове. Тоест олтарите на „Мар Саркис” („Св.Сергий”) в центъра на църквата(1) и на „Пресвета Богородица” вляво (2) са уникални.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Молитва

Молитва на американските поклоници около главния олтар (поз.1) посветен на св. Сергий и Вакх. Обикновенно там не се допускат жени, но младият монах има още да се учи. Олтарът е втора употреба т.е. преди е бил жервеник с плоча, на която е имало канал за изтичане на кръвта на закланите животни в чест на езическите богове.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Северният олтар (поз.2) е също античен уникат и е посветен на „Пресвета Богородица”.

 

 

 

Манастирът е построен след 311г., когато тежко болният император Галерий се разкайва за преследването на християните, на мястото на езически храм, чиито стени са били запазени. На смъртното си ложе в Сердика  той издава прословутия Сердикийски едикт за толерантност към християните, отменящ тяхното преследване. Така „Мар Саркис” е един от най-древните действащи манастири в света.

 Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Направените изследвания показват, че възрастта на дървените греди е около 2 хил. години. От това време датира и дървената врата на манастира  вляво (поз. 7).

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Иконостасът

 

Има икони, които са нарисувани през 1813 г. от знаменития иконописец Михаил от о-в Крит специално за този храм. Те заемат централно място в иконостаса (поз.3). 12-те апостоли са на горния ред. Както е обичайно за иконостасите, Иисус Христос е вдясно, а Богородица на трон е вляво.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Великомъчениците Сергий и Вакх

 

Иконата на Великомъчениците Сергий и Бахус е в центъра.

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла, Сирия

Манастир Св.Сергий и Вакх в Маалюла

Задължителната снимка на ветровития връх пред манастира ,,Св.Сергий и Вакх” за спомен от поклонението през 2008 г….

 Маалюла, Сирия

… преди да се върнем в потъналата в зелинина долина на Маалюла.

Маалюла, Сирия

Дънер

Почернелият дънер, изгорен от светкавица  жално е разперил клони в синьото небе.

 Маалюла, Сирия

Избраният път за завръщане е друг. Той е по-лесен, само надолу, може и боси по асфалта.

 Маалюла, Сирия

Срещаме други туристи, който са избрали обратната посока, за да  достигнат до манастира. Проломът също е страхотно красив.

 Маалюла, Сирия

Изправената дървена стълба води до един друг скален манастир. Казват, че има още пет манастира наблизо.

Маалюла, Сирия

Кози

Под стълбата блеят и пасат мирно черни и бели кози.

 

Маалюла, Сирия

Дърва

На покривите стопаните са  струпали снопове от сухи дърва .

Маалюла, Сирия

Маалюла

И когато снежната пелена покрие Маалюла, нека там  още да гори Божията искра.

 

 

 

Денят на първомъченица св. Текла, 2008-2013, Цветан Димитров

 

 

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани със Сирия – на картата:

Сирия

 

 

 

.

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.