Късно лято в Тасос (3): Лименас и Кавала

Днес завършваме разходката из остров Тасос. В началото Анжело ни води до Потос и манастира Св.Архангел Михаил, после поехме към Алики, Потамия и Панагия, а днес ще обърнем повече внимание на град Тасос (Лименас) и на отсрещната Кавала. 

Приятно четене:

Късно лято в Тасос

част трета

Лименас и Кавала

гр. Тасос (Лименас)

Древния град

В непосредствена близост до сегашния град Тасос се намират останките от древното селище Тасос, което имало два порта, военен, затворен за обществеността, и търговски, използван за търговските дейности на града. Агората, крайъгълният камък на политиката, администрацията и икономически дейности, е сред най-важните находки на острова. Огромен брой различни статуи, скулптури и надписи на голяма стойност, повечето от които днес са изложени в Лувъра, след разкопки, извадили ги наяве през 1911 г. от археологическа експедиция от Франция. Античният Одеон и античният театър, светилищата на Зевс и Артемида също са сред главните забележителности  на града.

Акрополът

Над старото пристанище на град Тасос пътят се вие нагоре по склона, следвайки линията на древната крепостна стена, с която е бил заобиколен стария град. Следва стръмно изкачване между руините, разположени сред терасовидни стени. Това са останки от средновековната крепост, дело на византийски архитекти и завършена през 15-ти век от Гатилуси (Византия продава на генуезката фамилия Гатилуси три острова, между които и Тасос, за да бъдат запазени от османската инвазия. И за пари, разбира се.). В крепостта има две кули и църква.

Останките на крепостта се крият между дърветата

Останките на крепостта се крият между дърветата

 

 

Над крепостта са руините на храма на Атина, вероятно 5-ти век пр. н. е. и точно над която е естествена пещера, наречена „drakotrypa“ и пътека, която води до храма на Пан, построен в създадена от човека пещера. В нея има подобна на коза фигура (сатир) на Пан, свирещ на флейта. Пещерата се намира на около 137 м над морското равнище и ако имате възможност да я посетите, сте възнаградени с живописна гледка към морето по-долу.

Агората

Точно над старото пристанище в град Лименас (Тасос) е древната Агора или пазарът. Голяма част от съвременния град Лименас е построен върху стария Тасос, който в голямата си част е изчезнал, но Агората е била пощадена от цимента.

 

 

Тасос, Агората

Агората

 

Агората някога е била търговски и културен център на град Лименас. Тя е голяма правоъгълна зона, обградена със сгради от трите страни, като централната й част е оградена с колонади и изпълнена със статуи и олтари на боговете.

Днес там не е останало много, но очертанията на сградите се виждат ясно и странен стълб дава представа за важността му. На север от Агората са руините на древния храм на Дионис, за който се смята, че датират от 4 век пр. Хр. Също така трябва да се разгледа светилището, посветено на Посейдон, със стена около U-образния олтар.

Амфитеатърът на Тасос

е чудо на древната архитектура. Той датира от пети век преди Христа  (по други източници – 3 век пр. Хр.) и е разширен от римляните през 1 век. Това е върхова за Рим епоха за различни културни събития, като например пиеси и музикални изпълнения. Най-вероятно римляните са го използвали и за гладиаторски битки. Каменните плочи, разположени около ръба, предполагат защита на зрителите от животните. На някои места са записани имена, видими дори и днес, което показва, че хората са си запазвали седалка, за да гледат някое представление. Части от театъра, все още видими, са били украсени с мрамор.

Театърът се използва и до днес, най-вече за концерти, както и за еднократно  гостуващи изпълнители. Панорамната гледка към града и пристанището долу е прекрасна, въпреки че до върха има още път.

Археологическият музей на остров Тасос

е построен точно в центъра на столицата на острова Лименас, на входа на Агората. Основан през 1935 г. и след дълъг ремонт през 2010 г. музеят е домакин на много впечатляващи експонати. Сред най-добрите е “κούρους” – близо 5 метра високата статуя на млад мъж, носещ овен, датиращ от 600 г. пр. н. е. Занимателен факт е, че статуята (άγαλμα – „наслаждавам се“) е с „производствен“ дефект – част от нея е била отчупена при направата й и тя никога не е излагана. Което я е запазило за поколенията.

 

Курос, Тасос

Огромният коурос е по-скоро със семитски черти

 

 

Други интересни експонати са колекции от керамика и различни архитектурни отломки от неолита до римския период. Сред тях са неолитна глинена амфора и цикладска чиния, украсена с героя Белерофон, възседнал крилатия Пегас, пронизващ триглавата Химера, вероятно от 7 век пр. Хр., мраморна глава на Дионис от 4-ти век пр. Хр., както и статуи на музи и на Афродита.

Няколко добри експонати могат да бъдат видени в градината на музея, включително впечатляващи резбовани статуи на орел и лъв.

 

Archeologikos Choros, Тасос 640 04, Гърция

 

Забележка: планирането на посещение на културни обекти в Гърция е сложно поради странното им работно време и честите му промени без предупреждение. В 5 различни сайта ще намерите поне 4 варианта на работно време, цени и т. н. Туристическият информационен център, намиращ се на старото пристанище, на стотина метра от музея, работи от 10.30 до 13 и реално не може да се ползва. В момента  (корекциите в/у табелата са на ръка) работното време на музея е:

всеки ден: 09 – 18 (без понеделник), неделя: 09 – 15

цена: 2 €/1 €

web: http://odysseus.culture.gr/h/1/eh155.jsp?obj_id=3331

 

Калогерико

Калогерико е историческа сграда, изпъкваща сред всички други в центъра на древния порт на Тасос. Построена е в края на 19-и век и днес е домакин на различни културни изложби и галерии от гръцки и чужди автори.

Скала Принос (Skala Prinos)

Разположен на северозападния бряг на остров Тасос, най-големият пристанищен град e Скала Принос. Този град е вторoтo фериботно пристанище на Тасос, след това на град Тасос (Лименас). Всеки понеделник сутринта, уличният пазар на Принос е немалка атракция за посетителите на Тасос. На пазара се предлагат голямо разнообразие от ядки, пресни плодове и зеленчуци, кожени изделия, обувки, дрехи и домакински пособия. Както при повечето пазари от този тип няма кабини за проба на дрехите, така че трябва да се пробва на място, над дрехите или да се доверим на написания размер (моята жена си носи рулетка в чантата – винаги!). Пазарът е достатъчно малък, за да се чувствате комфортно, приятелски, но достатъчно голям, за да има суматоха при избора на стоки. В непосредствена близост до пазара можете да си отдъхнете в някое кафене.

Скала Принос има и някои наистина прекрасни плажове – плитки, бистри, спокойни води и доста бели пясъчни плажове – идеални за деца. Има чудесен изглед към континенталната част.

Оттук тръгват фериботите към Кавала. Ориентировъчните цени, малко по-високи отколкото Керамоти – Тасос, са:

Възрастен: 4.70  €

Дете (5 – 10 години): 2.40  €

Кола (до 4,25 m):  19.00  €

Пътуването трае около час и половина, графикът е доста разреден, особено в празничните дни.

Наблизо е разположен и къмпинг „Дедалос“, в който можете да разпънете собствена палатка или да наемете четириместна такава с легла, хладилник, газов котлон и шезлонги.

Музей на маслините и маслиновото масло

На края на Скала Принос се намира новосъздаденият и много интересен музей, който отдава почит към чудотворните продукти от маслинови дървета! Създаден по инициатива на местните производители, музеят представя производството на зехтин, фотографска изложба, изложба на около 40 от 130-те известни днес видове зехтин, както и дегустационна зала, където ще можете да опитате и да закупите всичко, което пожелаете!

Казавити

Малкото и Голямо Казавити (Micros & Megalos Prinos) се намират на 4-5 км от Принос към вътрешността на острова и са, без съмнение, един от най-красивите и живописни села тук. Малките и тесни калдъръмени улички, каменни къщи с дървени тераси и балкони и изрисувани тавани определено ще ви отведат назад във времето. Въпреки че и двете села са видели много славни времена в миналото, когато хората са живели и работили тук, защитени от пирати, върлували в низината и в морските селища, в днешно време са по-скоро изоставени. Все още се виждат останките от старото училище с голям принос в историята на острова, старите имения и църкви. Перфектното място за почивка сред звуците на природата и течащите води е обядът или кафето на централния площад на Големия Казавити.

Кастро

На един от върховете на планината, точно в сърцето на острова, се намира най-старото селище на острова, Кастро („крепост“ на гръцки). Жителите постепенно напускат селото, за да работят в мините на чужди компании и се прехвърлят да живеят в Лименария. Селото се използва като ваканционно, но през последните години опитите за възстановяване му са довели до  забележителни резултати! Намира се на двадесетина километра от Лименария.

Теологос

Селото е основано от бежанци от Константинопол през 16. век и е главно селище на острова до края на турското робство. Намира се на десетина километра от центъра на Потос (х-л „Олимпион“). Теологос е обявен за културна столица от гръцкото правителство през 1979 г., което означава, че строителството или реконструкцията на съществуващите сгради е ограничено, за да се запази автентичният му вид. Селото също така е съхранило много народни традиции и все още произвежда своите маслини, зеленчуци, алкохол и агнешко месо, така че ако седнете в местна таверна, почти сигурно ще опитате местната продукция.

Историята на остров Тасос може да се открие в музея Теологос, разположен в стара къща, дом на бившия кмет на планинското село Хаджигеоргиу. Кметът играе съществена роля в революцията срещу турците, която е през 1821 г. на острова. Това е най-известният от трите етнографски музея, намиращи се на Тасос. Другите два са в Лименария и Скала Калирачис. Експонатите включват маслинови преси, мелници, инструменти, станове и ракли от 18-и век, както и много прекрасни снимки.

работно време: отворен всеки ден 10 до 20.

цена: 3 € (за възрастни), безплатно за деца до 16 г.

 

Последният ден от екскурзията тръгваме обратно към континента. Имайки предвид разредения график на фериботите и три пъти по-дългото пътуване (ако и другите фериботи пътуваха със скоростта на гръцките, Ламанша щяхме да минаваме за цял ден вместо за 2 часа) предпочетохме Лименас – Керамоти вместо директния Скала Принос – Кавала. След пристигането на брега минахме по стария път, вместо да се качваме отново на магистралата. Пътят минава през Неа Карвали, където се намира фабриката за прочутите в цяла Гърция местни маслени сладки с бадеми. Районът е земеделски. Отглеждат се картофи, памук, др. зеленчуци. Това, което изглежда като лоза, всъщност са площи с киви, засадени след спиране на субсидиите за тютюна.  В този район не се отглеждат маслини и цитрусови плодове.

Кавала

е основана от гръцки заселници от о. Парос, втора вълна след Тасос, под името Неапол (Neapolis) през 7. в. пр. Хр. Градът е под турска власт от 1380 до 1913 г.

 

 

 

Кавала от птичи поглед

Кавала от птичи поглед

 

 

Пред 18-19 в. градът е център на тютюнопроизводството и търговията с тютюн. Голяма част от търговците са били евреи – от Европа и местни – дьонме (тур. dönme – „обърнати“, „ренегати“ – евреи, външно приели исляма). Общината на Кавала се помещава в неоготическа сграда на австрийски търговец, която е приютявала и австро-унгарското консулство в града. Чужденците са били толкова много, че са имали и католическа църква („Св. Павел“), функционираща и днес. Тук е била и първата в света стачка на тютюноработниците.

 

Кавала

Центърът на града (червената сграда е била клуб, бална зала, бялото вдясно – австрийското консулство, а сега – Общината)

 

 

Това е първото място в Европа, където проповядва св. Павел през 50 г. сл. Хр.  и начало на християнството за континента. Според легендата насън на св. Павел се явил македонски войн, който го призовал да дойде тук. Съвременна мозайка, намираща на гърба на някогашната пристанищна църква „Св. Николай“ изобразява пристигането на св. Павел в Кавала.

 

Апостол Павел

Мозаечно пано, пресъздаващо видението на св. Павел

 

 

Попаднахме на кръщене в църквата. Традицията изисква след церемонията на гостите да се раздава сладко. Но традициите не са това, което бяха – сега се гощават със сладолед.

Акведукт „Камарес“ (Кamares Aqueduct)

е построен от Ибрахим паша по времето Сюлейман Великолепни през 16 век (Ха сега да видим кой е гледал внимателно „Великолепният век“!), като разделя Стария от Новия град. Според исторически източници по-вероятно е да са били реставрирани останките от древния акведукт на града, тотално разрушен при османската инвазия.

 

Акведукт Камарес

Акведуктът векове е снабдявал крепостта с вода

 

 

Старият град

Зад крепостните стени лежи Старият град. Тесните му улички криволичат между къщи от Отоманската епоха с малки градинки и обсипани с цветя балкони.

От малкия площад Platía Karaoli, обграден с таверни, по Odós Poulídou се изкачвате към Имарета. Той е бил социално заведение за бедни хора, ръководено от дервиши, което е осигурявало безплатна храна и подслон. Капацитетът му е бил около 300 души. В един момент тази практика е предизвикала криза – вместо да излизат с лодките, рибарите са предпочитали да се наредят на опашката за помощи. Иронично е наречен „Къщата на лентяите“. В момента е 5-звезден хотел. До имарета е имало крепостна врата, т. н. „Средна порта“. Разрушена е през 1934 г., за да може да бъде прекарана голямата статуя на Мехмед Али, дар от египетската гръцка общност. Статуята е поставена на Platía Fouad, срещу родната къща на Мехмед. Къщата е била много модерна за времето си, една от малкото със собствено водоснабдяване. Собственост е на египетското правителство.

Тук се намира и

църквата „Успение Богородично“ (Εκκλησία Κοίμηση Θεοτόκου) –

една от най-красивите в Кавала. Попаднахме на (ново)богаташка сватба в църквата – както и у нас, зализани младежи и дългокраки „миски“ с голи рамене и доста къси поли бяха преобладаващата част от гостите. Естествено, районът беше задръстен от луксозни автомобили, хаотично паркирани.

 

Успение Богородично, Кавала

църквата „Успение Богородично“ (Εκκλησία Κοίμηση Θεοτόκου)

 

На носа е поставен фар, открива се прекрасна гледка към пристанището и града, а в далечината – остров Тасос.

Джамията „Халил бей“

е построена върху намираща се по-рано тук трикорабна базилика. Това е единствената запазена джамия в града, в който сега няма мюсюлманско население. Археологическите разкопки са открили основите на християнската църква и гроб, които могат да се видят през остъкления под на сградата. В нея се провеждат изложби, концерти и се използва като репетиционна зала на Филхармонията на Кавала. Помещенията в двора й се използват като социален център, където възрастни хора, нямащи възможност да слязат до града, получават лекарска помощ и грижи.

 

Джамията „Халил бей“

Джамията е ориентирана към Мека, а базиликата – изток-запад

 

 

 

Крепостта

се намира на върха на хълма, на мястото на стария Акропол. Датирана около 1425 г. При строежа й са използвани материали от по-стари сгради. Има две части – вътрешна и външна (предна). Вътрешната е реставрирана, макар и не много добре, а върху външната се работи в момента. За последно е използвана като затвор за младотурците в началото на 20. век. В двора на външната крепост има издигната сцена, където се провеждат концерти.

 

 

Крепостта властва над Стария град

Крепостта властва над Стария град

 

адрес: Isidorou, GR-65201 Kavála

раб. време: 8 – 21 (лятото), 8 – 16 (зимата)

цени: 2.50 €/1,50 €

web: http://www.castle-kavala.gr/

 

Археологическият музей

Колекциите на музея са изложени в модерна сграда. Зала 1 е посветена на разкопките на Неапол (Neapolis). Забелязват се огромните йонийски капители от Партенона (6-5 в. пр. Хр.), намерени край Имарета. Зала 2 представя находки от некропола на Амфиполис (Amphipolis): релефни изображения, стъкло и златна бижутерия (3-1 в. пр. Хр.).

адрес: Ethnikis Antistaseos 17, GR-65010 Kavála

раб. време: всекидневно, без пон., 8 – 15 ч.

тел.: +30 2510222335

вход: € 2.

 

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Още снимки от ⒸЕма Жунич

Keramoti – Limenas (2013-09-05 & 08)

Potos (2013-09-05_08)

St. Michael Monastery (2013-09-06)

Aliki (2013-09-06)

Panagia (2013-09-06)

Limenas (2013-09-06 & 08)

Iris Jevellery 2013-09-06)

Kavala (2013-09-08)

Pronatonas (2013-09-08)

 

Други разкази свързани с о.Тасос – на картата:

о.Тасос

Greased Lightbox

+

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.