Евтино и хубаво пътуване: Мисия възможна

Евтино и хубаво? Едновременно? Да, и още как! Тишо днес споделя съветите са пътуване  с ниска цена, без да се отказваме от радостите на живота. 

Приятно четене:

 

Евтино и хубаво пътуване: Мисия възможна

Съвети за икономично и разумно пътуване

Първоначално мислех да озаглавя тази статия “CouchSurfing vs. HostelWorld”, но двете, всъщност, не си противоречат, а чудесно се допълват. Oсвен това, има и трети елемент, който е неизбежен – самолетните билети. Затова реших да обединя опита си в самостоятелно организираните пътувания с ниска цена и, преди настъпването на летния /отпускарски/ туристически сезон, да ви дам няколко полезни препоръки.

 

Когато пиша статии от рода „Как да…”, аз винаги се ръководя от един прост, но основополагащ принцип – трябва задължително да съм минал през тези неща, да съм се сблъсквал многократно с тях, да съм си “чупил главата”, да съм си взел съответните поуки, да съм ги съпоставил с опита и впечатленията на други хора, да съм си направил съответните изводи, да е минало известно време и, от разстояние на времето, тези изводи / поуки все още да ми изглеждат правилни / коректни/ действащи / полезни.

гледка от терасата в Лурд

 

Какво значи „пътуване с ниска цена“?

Ами и тук принципът отново е доста прост. Съответното пътуване, с всички разходи в него, включително: настаняване, самолетни билети, храна, алкохол, пазаруване, придвижване и джобни да не надвишава цената на един месец престой в София, в т.ч. парното, тока, квартирата, такситата, маршрутките, градския транспорт, храната, алкохола, джобните и прочие „пера” от бюджета на малкия човек, принуден да живее в големия град. Накратко, самостоятелно организираното пътуване с ниска цена е онази разходка в чужбина, за която няма да платиш повече от нетната си месечна заплата.

А, да, има и още едно изискване – продължителността да е минимум една седмица.

 

На този принцип бяха организирани пътуванията ми в:

Камино де Сантяго (Испания) – месец и нещо;
Амстердам (Холандия) – почти десет дни;
Берлин (Германия) – почти десет дни.

Хърватска беше самостоятелно организирана, но на четири колела. Малта  и Гърция си бяха чиста проба организиран, масов туризъм, а в Египет  (има го и при нас – бел.Ст.) бях на гости при дългогодишни приятели, така че не се брои… Пък и не навсякъде имаш приятели и не навсякъде можеш да отидеш на четири колела, тоест най-добрият вариант (плюс най-евтиният и най-бързият) е да се лети.

Такааа. Наближава летният отпускарски сезон, искаш почивката си да я изкараш някъде навън, за разнообразие. Предполага се и, че имаш бюджет за издръжката на един човек в Софето, т.е едни хиляда точки примерно. Но може и по-малко.

Поставям няколко предварителни условия. Самостоятелно организираните пътувания с ниска цена ИЗКЛЮЧВАТ следното:

 • Ставане от компютъра, за да ги организираш;
 • Повече от два часа за организацията;
 • Елементи на страх и мизерия при настаняването;
 • Компромис с качеството или количеството на храната;
 • Компромис с хигиената;
 • Въздържание от алкохол, заради икономии;
 • Въздържание от нощен живот, заради икономии;
 • Въздържание от хранене в ресторант, заради икономии;
 • Въздържание от джиткане свободно из дестинацията, заради икономии;
 • Въздържание от пазаруване, заради икономии;
 • Броене на стотинки от джобните, защото не стигат.

Не, напротив. Идеята на самостоятелно организираните пътувания с ниска цена е такава, че да се почувстваш като бял човек, т.е да си спокоен, да харчиш умерено и паричките да ти стигнат за всичко. Как става това? Ето как:

Самостоятелно организираните пътувания с ниска цена (СПНЦ)

имат няколко елемента, в следната последователност: 1/ полет 2/ настаняване и 3/ на място. Трябва да ги организираш в същата последователност, за да станат нещата. Обезателно първо фиксираш датите на полета, после резервираш настаняването и чак накрая започваш да мислиш за поведението си, като турист, на място.

Полет

LowCost компаниите са само един от вариантите. Не бива да забравяме, че редовните авиокомпании понякога пускат оферти / промоции, които бият по цена ниско тарифните авиолинии, а пътуването с редовен полет си има своите предимства: получаваш безплатен сандвич, вино, бира, кафе или чай. Получаваш запазено място (до прозореца). И повече права, като потребител. А, да, щях да забравя – тоалетната също е безплатна. Защото има нискотарифни авиокомпании, които и за пишкането на 10 000 метра височина ще ти поискат доплащане. Така че, не се фокусирай само върху нискотарифните авиолинии.

Централна гара, Хамбург

„Цаката” на СПНЦ е другаде. Тя се нарича гъвкавост.

Ето един прост пример: Да речем, че искаш на всяка цена да отидеш само и единствено в дестинация Х. Е, да де, ама само полетът ти дотам и обратно е 2/3 от бюджета. Има два варианта: или плащаш за небесния автобус и се лишаваш от всички други, по-приятни неща, когато пристигнеш. Или просто си избираш друга дестинация! Има сигурно десетки интересни места в Европа и стотици по света, където си заслужава да отиде човек. Има и авиокомпании, които са готови да те транспортират до там за цената на едно ходене в кварталната кръчма или по-евтино от бензина до морето. Така че, гъвкавост му е майката! Та нали затова си турист, човече! Нямаш бизнес срещи, не те очакват преговори, не отиваш да подписваш договори, не гониш никакви срокове. Какво значение има дали ще си махнеш главата в точка А или в точка Б? Целта е да излезеш от страната и да видиш малко свят, но най-важното – да не си притеснен с парите.

Е, ако на всяка цена държиш да отидеш точно, ама само и единствено в дестинация Х, то тогава пак има варианти: единият от тях е да разкараш жена си. Само се закачам. Не, вариантът е да си наясно кога ще пътуваш и, ако е през лятото на следващата година, примерно, да започнеш да търсиш самолетни билети още в края на това лято. Друг вариант няма.

Откъде да купя билети?

 • От самия сайт на авиокомпанията
 • От интернет посредник или туристическа агенция онлайн
 • От туроператор онлайн

Пазаруването на билет директно от авиокомпанията ти спестява едни десет евро надценка, които посредникът може да си калкулира отгоре. Но има и известни несъвършенства: трябва да ръчкаш из сайтовете на десетки авиокомпании, докато си намериш подходящия полет. Така че надценката, ако я има, в повечето случаи си заслужава. Аз лично използвам вече няколко пъти услугите на Usit Colours. Търсачката им е добра и обединява реалните оферти на десетки авиокомпании, като идеята е да получиш „моментна” картина на възможно най-евтините полети до избраната от теб дестинация, в избрания от теб период. Разбира се, ако не си претенциозен, може и просто да прегледаш докъде, аджеба, ще се намери авиокомпания, която да те транспортира за едни 50 лв, примерно. Друго предимство на Usit Colours: може да се плаща с дебитна и кредитна карта. Веднъж платих с дебитна карта по телефона. Не им правя реклама и не са ми платили за тази публикация. Просто съм доволен от обслужването. Затова всеки път, когато реша да ходя някъде търсенето ми започва със сайта на Usit Colours.

Париж, Франция

Пазаруването на билет от туроператор е друг възможен вариант. Туроператорите предлагат основно all-inclusive ваканции, но има и една харабия, наречена last minute offer. Има и сайтове, посветени изцяло на това. Просто напиши last minute offers в Google. Идеята е, че с last minute offer може да получиш и полет, и настаняване, и три пъти хранене на ден срещу много, ама много ниска цена, а когато пристигнеш на място, вече само от теб зависи дали ще се оставиш да те мъкнат като животно по забележителности или ще си джиткаш айляшката, където прецениш, когато прецениш. Без групата. По-важното е, че ще си имаш легло, често в сносен хотел, където ще те очаква и дежурното хапване по три пъти на ден, плюс безплатен алкохол. Last minute offer не означава задължително тръгване в последната минута, но пак се изисква известна гъвкавост. Примерно, вчера не си знаел изобщо къде ще ходиш, а днес вече знаеш, че след два дни летиш за еди-къде-си.

Настаняване

Такаааа. Вече си резервирал полет и знаеш от кога до кога ще си там. Ако не си намерил last minute offer, настаняването също зависи от теб. Вариантите са няколко: хотел, хостел, частна квартира или на гости. Последният е абсолютно безплатен. Тук влизат в употреба моите любими „инструменти” за настаняване:

Идеята на каучсърфинга

е да отидеш на гости у много добър приятел в чужбина, където и да е по света, с единствената разлика, че никога не сте се виждали преди, не се познавате и до вчера дори не си знаел, че този човек съществува.

Не е толкова лесно, колкото звучи. Изисква се известна предварителна подготовка. Давам я в следната последователност:

Първо си регистрираш профил. Безплатно е, все едно правиш регистрация в ABV. После се постарай профила ти да е пълен. Подбери си хубаво снимките, качи повече, за да виждат хората, че си реален, разкажи им къде си ходил, какви езици знаеш, къде искаш да отидеш, какви хобита и интереси имаш, каква музика слушаш, какви умения притежаваш. Сподели повече за себе си. Абе, попълни всички графи. Направи го качествено, бъди искрен и, въобще, опитай да представиш своя милост в реалистична светлина. Все пак, целта е на живо да срещнеш хората, които ще го четат този профил. Ако има сериозни разминавания между профила и личността, която стои зад него, ще има и негативни препоръки от тези, които са го забелязали, а това директно прекратява възможността ти да използваш и занапред този вариант на интересно, разнообразно, качествено и безплатно настаняване по света.

Важно уточнение: каучсърфингът не е обмяна на визити, т.е можеш или само да пътуваш, или само да настаняваш гости, ако искаш. А може и двете, като връщането на гостоприемство е по твой избор и в никакъв случай не е задължително.

Каучсърфингът не е и безплатен хотел. Целта е да се надушиш с „твоите хора” по света, за да бъде настаняването приятно както за теб, така и за тях. Чети профилите внимателно и прави лични, персонализирани запитвания, базирани на прочетеното.

Примерно човекът, който ни подслони в Берлин се занимаваше с електронни книги, беше „на моя акъл” и на моята възраст, имахме доста сходни интереси и теми на разговор, знаехме едни и същи езици. Така стана възможно не само да получа безплатни ключове за апартамент в центъра на Берлин, но и да има с кого да си говоря, кой да ме ориентира, от чие вино да пия и в чия кухня да цапам, докато се опитвам да сготвя специалитет.

 

Lengenfeldstraße 58, 70771 Leinfelden-Echterdingen, Germany

 

След като имаш вече качествено попълнен профил, препоръчително (но не и задължително) е да си направиш айдентити и локейшън чек. Това значи да докажеш на общността, че наистина си този, за когото се представяш и, че наистина си от там, откъдето твърдиш, че си. За целта, първо плащаш дарение (малко повече от десет долара), личната ти информация се блокира, за да не можеш да я променяш и по обикновена поща получаваш картичка, съдържаща идентификационен код, който трябва да въведеш в сайта. Веднага след това профилчето ти светва в зелено. Тоест, веднъж през банката са ти проверили самоличността и, още веднъж, през пощата, са ти проверили местонахождението. Така че, вероятността да си крадец, сериен убиец или изнасилвач намалява. Хората имат повече основания да ти вярват. Пък и да си, в сайта вече знаят всичко за теб и първата им работа е да съобщят на полицията, така че си лесно откриваем в случай на нужда…

След като се верифицираш е хубаво да потърсиш приятели, които също имат профили там. Разменете си приятелство, напишете си по една добра препоръка един за друг. Това допълнително увеличава доверието и ти позволява по-пълно да се възползваш от  възможностите на този вариант за безплатно настаняване. След като си свършил всичко това, остава да си намериш домакин в мястото, за което летиш. Преглеждай профилите внимателно. Седем пъти чети и един път – пиши. Постарай се запитванията ти да не са копи-пейст, а да са съобразени с информацията в профила на потенциалния домакин. И да са искрени. Не се сърди, ако ти отказват настаняване. Всеки има правото да отказва и никой не ти е длъжен с нищо. Все пак, ти искаш да се натресеш у тях, нали така? Хората може да имат други планове. Всичко е на добра воля и нищо не става на сила. Може да получиш гостоприемство само за част от периода, може да получиш и за целия. Не спирай да опитваш.

Когато пристигнеш на място, дръж се като добър гостенин. Не разрушавай къщата на домакина. Пази чисто. Съобразявай се с правилата за пушене, домашни любимци, бебета и прочие. Не притеснявай с нищо. Все пак, ти си на почивка, а те обикновено са на работа по същото време. Не изисквай. Нищо не пречи да измиеш чиниите, примерно, след като сте се наяли, да подариш шише домашна ракия или някакъв дребен сувенир.

Недостатъкът на каучсърфинга е, че може да ти вържат тенекия, а може и изобщо да не успееш да си намериш домакин. Затова почни търсенето от рано. Изпращай персонализирани запитвания до конкретни домакини в избраното от теб място, но се огледай и за съседни, по-малки населени места. Често транспортът от/до тях е добре организиран, редовен и евтин. Нищо, че ще дадеш някой лев за билети, нали не плащаш за хотел?! Пък и хората в по-малките населени места получават по-малко запитвания и са по-склонни да посрещат гости, отколкото жителите на големия мегаполис. Друг трик е да допълниш  персоналните запитвания с обяви в групи, свързани с дестинацията, за която летиш. Групите ги посещават много хора и повечето от тях са местни. Пиши кой си, за какво се бориш и кога точно пристигаш. Нищо чудно някой сам да реши да те покани у тях, без дори да си му изпратил запитване.

Hostelworld

е другият вариант за настаняване, но той не е безплатен. Предимството е, че е доста евтин. Примерно, самостоятелна стая за двама, доста широка, чиста, удобна и комфортна, на много подходящо място в Берлин, ни излезе по 15 евро за човек, на вечер. Предимството на Hostelworld е и, че не трябва да се съобразяваш с никакви домакини. Имаш ключове и когато искаш излизай, когато искаш се прибирай. Друго съществено предимство е, че този сайт представлява основен източник на гости за хостелите в цял свят, така че като потребител имаш доста права.

Навигацията е добре организирана, бих казал дори интуитивна, за разлика от доста по-тромавия каучсърфинг, а търсачката „плюе” само реални резултати в реално време, при това – съобразени изцяло с предпочитанията ти за място, брой нощувки и цена. Освен това, пътуващите пишат ревюта и поставят оценки по различни показатели на местата, където са отсядали, така че рейтингът и ревютата говорят много. Бих препоръчал да се четат внимателно ревютата. Там си пише всичко.

След като избереш най-подходящото за теб място, като цена, локация и време, правиш резервация, за която предварително се плаща само депозит, а не цялата цена на нощувките. Депозитът е в рамките на десетина процента и вече от политиката на хостела зависи дали ще ти го върнат или не, ако не се появиш. Има безплатен чат съпорт, ако нещо се прецака или срещнеш затруднения с резервацията. Чат съпортът е доста добър, освен това е и денонощен. Повечето хостели приемат само кредитни карти, така че не навсякъде е възможно да платиш с дебитна. Това също го пише в описанията, обаче. Номерът и тук е повече да се чете.

Доплащането за нощувките става на място, често при самото настаняване. Ако си чел внимателно описанията и ревютата, има малка вероятност да сбъркаш. Ако си бил нетърпелив, обаче, воден само от идеята за икономии, може да попаднеш, примерно, в католически хостел, където гасят лампите в осем вечерта и не те пускат да излизаш никъде след това, няма момичета, пиенето на алкохол е абсолютно забранено, както и разговорите на висок глас. За разлика от вечерната молитва, която е задължителна. И всичко това, примерно, в центъра на Амстердам! Тъй като съм начетено момче, аз си избрах хостел с денонощен достъп, с бирария в партера и с пушалня за джойнт, при смесен режим за настаняване, т.е мъже и жени в една стая, което гарантира интересни преживявания, само по себе си. Повече за приключенията ми там: „Един писател в Амстердам”.

Лион, Франция

На място

И така, без да ставаш от компютъра, в рамките на два часа вече си резервирал самолетен билет, имаш и къде да отседнеш. Остава само да стегнеш куфарите. Ще резюмирам няколко съвета за по-пълноценно изживяване на място, от гледна точка на парите, защото знаеш, че „теслата е остра, голяма и от нея спасение няма, няма, няма”. Особено ако попадаш в категорията на неориентирания соц. турист, където със сигурност попадаш, щом си прочел всичко до тук 🙂 Ето

няколко препоръки как да се оръсиш по-малко за първоначалната ориентация:

 • Никога не взимай такси, което е парирано точно срещу входа на летището. Такова поведение гарантира неприятни изненади с цената, които не са в твоя полза, защото да ограбват туристите обичат не само българските бакшиши, това е любимото занимание на бакшишите от цял свят. Почти всички летища в Европа и повечето по света имат организиран градски транспорт, който да ги обслужва. Отиваш направо на „Информация” и питаш кое-къде-как. Е, да, може да се случи да кацнеш посред нощ и да няма градски транспорт, да не те чака никой и таксито да е единствената ти алтернатива. Почти всички летища в Европа и повечето по света имат офиси на таксиметрови компании или автомат, от който да си повикаш такси. Е, да, ще ти вземат сигурно нещичко за услугата, но поне знаеш, че пътуваш с лицензирана компания и, че възможността да платиш многократно повече от обичайното е сведена до минимум. Същите препоръки важат и за таксита, паркирани по най-, ама най-оборотните и посещавани туристически забележителности. Брадвата ти е, практически, гарантирана, така че по-добре си вдигни телефона и се обади на местното „1280”.
 • Ползвай дневни или седмични карти за градски транспорт. Обикновено излизат десетки пъти по-евтино от самостоятелното купуване на билети за всяко пътуване. Ако сте четири или повече човека, поинтересувайте се от възможността за групови отстъпки. Ако сте студенти, носете си студентите книжки или картите за намаления. Същото важи за посещенията на музеи, кина, театри, опери, зоологически градини, аква паркове и т.н.
 • Хостелите обикновено раздават безплатни туристически карти. Петте евро за карта или хартиен гид по-добре ги „инвестирай” в местното Кей Еф Си или в МадДоналд’с, ако обичаш да похапваш джънк. Ако отсядаш в частен дом, то домакинът сигурно е местен и сигурно ще те информира за всички трикове в родния му град. Това е още едно от предимствата на каучсърфинга. На много места се предлагат безплатни туристически обиколки из града с велосипед или пеша, попитай в най-близкия младежки хостел.
 • Недей да си броиш стотинките. Да се чувстваш мизерник е противопоказно за качествения туризъм. Спестил си толкова много от самолетни билети и от настаняване, сега е времето да му отпуснеш края! Вечеряй в ресторант, иди на клуб и на бар, напазарувай си сувенири, дрешки, подаръци… Просто мини няколко крачки в страни от възможно най-централните, най-посещаваните и най-оборотните туристически улици и се огледай наоколо. Цените там са в пъти по-ниски, а предлаганите стоки или услуги са същите.
 • Обменяй пари само в банка. Избягвай чейндж-бюра и никога не купувай нищо, ама нищо, особено пък валута, от непознат човек на улицата.
 • Чети повече, преди да заминеш. Ето сега, например, тази статия ти спести няколко стотин евро. Приемам благодарности във вид различен, включително и под формата на: туристически сувенири, алкохол, безплатни услуги и пари в брой. Хехе, само се закачам. Но няма да върна ентусиастите. Защо да го правя?

Приятно пътуване, дорогие читатели!

Автор: Тихомир Димитров

Снимки: от разни пътеписи в сайта ни

Други разкази свързани с Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

15 Отговори

 1. vladimir1974m2 каза:

  Много благодаря за написаното, някои неща ги знам, но други научих сега.А на автора искам да кажа, че в Берлин спах за 13 евро на вечер ( 3-те евро бяха туристическа такса за всичките дни)- та за 4 дена платих 43 евро- много як хостел на Зоологишен гарден на метрото – A & O hostel…- 2010 г.
  сега ще погледна препратките за минали пътувания на автора и ще се включа пак:)

 2. pesho каза:

  Добра идея, но доста повърхностно и си личи, че автора няма необходимия опит за да е авторитет.

  -С редовна авиокомпания нямаш повече права като потребител, правата са абсолютно еднакви и за лоу костовете и за редовните.

  -Няма авиокомпания, която да иска пари за тоалетната. Беше PR каскада на Ryanair, която медиите прегърнаха с две ръце, но си е точно това – PR.

  -Не е задължително цената от сайта на авиокомпанията да е най-ниска, сайтовете на авиокомпаниите също си имат service fee.

  -Usit colors не е най-евтиното на нашия пазар, най-евтиното е trip.bg. Имат си техните недостатъци де. Като доказателство за тази точка и предишната, проверете даден билет, примерно София-Виена в сайта на България Ер – air.bg. Проверете същия билет после в trip.bg и usit colors.

  Expedia.com и orbitz.com са най-подходящи в световен мащаб, но не всички полети излизат там.

  -lastminute е мит. Българския пазар е толкова малък, че освен някоя пакетна екскурзия в Турция едва ли може да се намери нещо друго last minute. А и имам искрени съмнения, до колко и това е възможно. Малко намирисва на приказки наизуст тук.

  -Hostelworld не е най-добрият сайт за хостели, Hostelbookers.com е по-добрият вариант, защото няма такса са резервация. Базите данни и избора и в двата сайта е огромен и в голямата си част се припокрива. Което означава, че същия хостел в hostelbookers е по-евтин.

  Да не говорим и че има други варианти за евтино спане, като например airbnb, където не трябва да спиш с още 10 човека в стая, а цената може и да е по-ниска от хостел. Можеше това да бъде описано, а не как да харчим пари за ресторанти и сувенири…

 3. asktisho каза:

  @ vladimir1974m2: При всички случаи нощувките в Берлин по каучсърфинг (както и навсякъде другаде) струват нула евро, така че ако разцепим общата сума, дадена за нощувки на общия им брой, цената сигурно ще падне под 13 евро на вечер, но това са подробности. 🙂 И две различни места за настаняване, разбира се. Якото тук беше, че разполагахме със самостоятелна стая за доста прилична цена, когато плащахме. Иначе в Мадрид съм отсядал и за 11 евро в идеалния център при нощувка със закуска, но в помещението имаше още осем човека, а в Амстердам съм плащал двойно повече за помещение с два пъти повече “съквартиранти”, така че – всичко е въпрос на качествен предварителен рисърч. Благодаря ти за коментара!

  @ pesho: Ще се опитам да пренебрегна общите нападки и “присъди” спрямо автора, за да се съсредоточа върху някои от конкретните забележки, които имаш спрямо статията.

  Говорейки за last minute, никой не е казал, че трябва да се съсредоточаваме само върху българския пазар. Примерно, за да отидеш в Доминикана, най-хитрото е да използваш испански туроператор, тъй като те изпращат най-много хора там и ползват най-големи отстъпки. Съответно, една и съща почивка в Доминикана, за която на бе ге туроператор ще платиш 3000 лева, при испанския ще ти излезе 500 евро. Е, да, трябва да се извозиш някак до Мадрид преди това, но за човек като теб, толкова навътре с евтините полети, това едва ли ще е проблем. 🙂 Просто да го имаш предвид, ако се засилиш към тази част на света. 🙂 А когато имаш Виза + интернет, не виждам какъв е проблемът да пазариш пътувания от където си искаш в света.

  Относно правата на потребителите на редовни или лоу кост авиокомпании: зависи на какво точно викаш “права”. Ако гледаш европейските сингъл скай директиви, сигурно е така, както твърдиш, но когато купуваш самолетен билет, ти реално подписваш договор с превозвача и по-важното е какво точно пише в този договор. Така например, лоу костите в повечето случаи могат да отменят полети и без да дължат същите компенсации, като редовните авиолинии. Отделно, зависи дали билета ти е част от цената на пакетно пътуване през туроператор или се “само ороганизираш”, но ти си толкова вещ в занаята, че няма смисъл да ти ги обяснявам тези неща. 🙂 Все пак ще признаеш, че макар и да не взимат за тоалетна, лоу-костите все пак те чарджат дори за неща като запазено място, сандвич, кафе и бира, докато при редовните авиолинии тези неща се подразбират. Мисълта ми беше, че понякога има възможност да летиш с редовна авиолиния по-евтино до конкретна дестинация, отколкото с лоу-коста, който ходи до там, т.е лоу-костите не са задължително по-евтини. Така хем ще платиш по-малко, хем ще се почувстваш като бял човек и действително цената са ти включени повече “права”. И нека не се ограничаваме пак само до българския пазар. Бърз рисърч на всички видове полети до твоята дестинация не само от София, но и от столиците на съседните и не чак толкова съседни държави също доста разширява избора. 🙂

  Относно всички онлайн посредници, които описваш: Благодаря ти, че разшири статията с още предложения, които читателите да опитат. Така ще си разширят не само кръгозора, но и възможностите за избор. Съмнявам се от посредник да можеш да си купиш по-евтино билета, отколкото при самия превозвач, но както и да е. Някои посредници си слагат такси, други разчитат на комисионни, трети взимат и от двете…Както и да е, това са търговски споразумения и, общо взето, няма статична картина, нещата непрекъснато се променят.

  Таксата за резервация на Hostelworld е символична и определено си струва, защото срещу нея получава доста голяма доза сигурност, че от хостела няма да си позволят да те оставят на улицата в последния момент. Що се отнася до другия сайт – не съм го ползвал и не мога да говоря наизуст. Отново ти благодаря, че даваш още алтернативи. В крайна сметка, ако някой прочете цялата статия плюс коментарите отдолу, ще научи доста полезни неща, а нали това е целта? А не да си плюем в устите двамата с теб кой е по-опитният пътешественик. 🙂

  Що се отнася до най-евтините варианти за спане – каучсърфингът винаги струва нула лева / евро / долара, при това в целия свят. Може би само в Северна Корея няма каучсърфъри. Сигурност има дори в страни като Кения и Иран, при това – много. Там обаче всичко е на добра воля и не харесват заядливи хора. Пък и, въобще, по-ведрото отношение към света (и към авторите на статии, които коментираш) много променя нещата, недей така – с рогата напред.

 4. pesho каза:

  Ако съм тръгнал с рогата напред, то е защото заблуждаваш. Може да е от незнание, но заблуждаваш. Не съм тръгнал да се цакам кой е по-по най, и не се обиждай, но просто от статията ти личи повърхностния поглед над нещата.

  Дори да говорим за чуждите last minute-и, има толкова много уловки и детайли, че подобно генерализиране от твоя страна е малко опасно. Човек ще реши да чака до последния момент за да отиде някъде, само за да открие, че тая работа не е като оная работа. Last minute офертите са си изкуство сами по себе си и не става с едно търсене в гугъл.

  Няма такова нещо като повече права за закъснели и отменени полети при редовните авиокомпании, просто Н-Я-М-А. Всички се подчиняват на резолюция EU261, без значение каква е авиокомпанията и дължат абсолютно еднакви компенсации. За това и говоря като ръсиш авторитет да си провериш първо дали си прав, няма лошо да не си запознат с нещата, лошото е като почнеш да разпространяваш откровени неистини. Кафенцето и сандвича на борда не са права, и при редовните авиокомпании не са безплатни, просто са ти включени в цената. Всеки си преценява до колко тия екстри са му жизнено необходими.

  Може да се съмняваш, че посредник ще ти излезе по-евтино за това ти казвам. Отвори http://www.air.bg и изкарай цената на полет София-Виена, но стигни до последния екран, когато се добавя таксата от 10лв. Сега отвори trip.bg и потърси същия билет, там таксата е 4 евро или 8лв. Да, не е голяма разлика, но е прост елементарен пример, колкото да видиш, че не си прав с абсолютните твърдения в статията. Разликите могат и да са по-чуствителни, например Air Berlin взимат 10 евро такса, в trip.bg, ако не се лъжа е 6 или 7. Не, че е големия проблем, ама пишеш статия за евтино пътуване, а монетите яко валят през ръцете ти като за световно.

  Никаква екстра сигурност не получаваш с таксата в hostelworld, получаваш чушки. Другия сайт може да не си го чувал, но е втория по големина в света, в никакъв случай няма да те остави на улицата в последния момент. В случая действаш като просто залагаш на по-популярното от незнание. Което пак е ОК за тебе си, но става лошо като тръгнеш да го разпръскваш това незнание над всички. Дори в booking.com вече има огромно количество хостели, където нито плащаш таксата, нито плащаш депозит за резервация.

  Каучсърфинга е 0 лева, но си има своите неуодобства и специфичности. Забележката ми беше към хостела, като най-евтин начин за спане, който със сигурност в доста случаи не е така. Airbnb просто е задължително да се спомене, когато човек говори за евтини нощувки, всичко друго е аматьорщина.

 5. iaia каза:

  Аз ще добавя, че ако имаш регистрация в booking.com /напълно безплатно е/ и поне веднъж си направил резервация чрез тях, а после като си се върнал еди-къде си, си си направил труда да напишеш два реда отзив за ползвания хотел, след това редовно ти пускат на мейла освен изгодни “редовни” оферти за различни места по света, също и “под секрет”, съобразно дестинациите, които си разглеждал последно, супер, ама наистина супер евтини предложения от рода на 4-5-6 до 10 евро за ВВ, хем. В последно време те дават добри предложения и за доста хостели и обзаведени апартаменти под наем за кратко, не само за хотели. Определено го препоръчвам този сайт като точен и коректен.
  За лоукост самолетите смятам, че са изгодни най-вече в случай, че пътуваш не много надалече и само с една чантичка ръчен багаж.
  Също не съм съгласна, че само за 2 часа може да си направиш супер изгодната организация. Понякога за организация, особено пък на по-дълго пътешествие, и 2-3 седмици не стигат – в организацията имам предвид не само транспорта и нощувките, а също къде да отидеш, калкулация колко пари там намясто евентуално ще похарчиш, какво си струва да видиш. И, ако искаш нещата да ти се получат максимално добре, трябва да минеш и през доста форуми и то най-вече чуждоезични и актуални по дата, за да прецениш къде, кое, кога, как, защо. А за 2 часа – е, възможно е, но най-вече, ако отиваш на “вързано” /примерно при някой/ или извадиш луд късмет.
  За “ласт минит” офертите – хм, ако си мислите, че туристическите фирми, и в частност българските, ще ви смъкнат голям процент от цената, само защото вие идвате в последния момент, много се лъжете. Това е капан за некомпетентните и наивните. Или може би идеалният клиент за тях е този, комуто му е все тая къде ще отиде, важното е да замине нанякъде за няколко дена, а парите не са му голям проблем.
  Да, има, макар и много рядко, може да ви свалят евентуално десетина евро, а в България, примерно, някакви десетина лева от пакета. Всъщност тук само “Бохемия” съм виждала да го правят – говорим за отбивка от цената при още ден-два-три до старта, а автобусът им е пълен само до половината. Но, имайте предвид, че каквато и отстъпка да правят фирмите, за тях печалбата винаги е около 1/3 от цената на пакета. От турист! Група от 40 туриста Х 1/3 от цената на пакета – сметнете си го. Но това е техният бизнес, няма що да им се сърдим.
  И, за да се убедите, много лесно можете да го проверите като разберете в кои хотели ще спите и им видите колко струват нощувките; по кои магистрали евентуално ще минете и какви такси се плащат по тях; колко струват де факто включените в цената билети, такси и т.н.
  Освен това, първо, фирмите ползват доста големи отстъпки от хотелите при групи; второ – изключително рядко ползват градски хотели за групи, тъй като те са по принцип по-скъпи, но ви вземат, примерно, по 25-30 евро за ВВ, а де факто плащат на хотела по около 15 евро; трето – в цената на пакета си често включват пътните такси, билети за фериботи и такса гориво, или ви ги вземат в брой като задължително доплащане, а де факто много често ползват отстъпки; четвърто – предварително ви искат парите за допълнителните екскурзии, с които ви дерат по три кожи. А ако си направите самостоятелно допълнителната екскурзия, аз ви гарантирам, че където и да е тя, ще ви излезе най-малко 2 пъти по-евтина, а може и доста повече, та дори и да си купите пътеводител от 8 евро там, намясто. Отделно дето няма да препускате фиксирано време с групата след екскурзовода, а ще се наслаждавате на каквото искате и колкото си искате…
  Иначе, да, факт е, аз поне знам със сигурност за 2 от българските туристически фирми, че правят по 2-3 % отстъпки от цената за редовните си клиенти, т.е. тези, които са пътували минимум 2 пъти с тях.
  Та по тези и още куп причини аз предпочитам сама да си организирам пътуванията, които винаги ми излизат по-евтини от евентуално организираните от фирма, а резултатът е, че съм…хм… ами, както казват драгите италиани – “come vento” /свободна като вятъра/ 😉

  Но, хайде сега реални и виртуални колеги-пътешественици да не се нахвърляме срещу Тишо – човекът се е постарал да даде информация, според опита си. Сигурна съм, че с времето и по-нататъшния си опит ще си я коригира, както и ние останалите, ще се информираме още и още, ще се променяме и коригираме също.
  Приятни пътешествия на всички! 🙂

 6. Стойчо каза:

  Ама верно сте си сложили рогите рано сутрин. Кротко, дяца, няма смисъл от такъв тон, а от информация

 7. Teodora каза:

  Културно си разпечатвам всичко и ще Ви благодаря, щото докато Вие си дискутирате, аз се образовам така да се каже.
  🙂

 8. Teodora каза:

  , – да си добавя и запетайката.

 9. srefanrusev каза:

  Има доста и различни начини да стигнеш от т.А до т.Б – дори и на стоп (Лора и Евгени, свалям им шапка). Не знам защо се захванахте точно със самолетните билети и то за 10-20лв… Верно че пътя до избраната дестинация гълта около 1/3 от общия бюджет но ако планираш 3-4 месеца по-рано ще намериш доста добри оферти. Да не говорим че има куп търсачки и специализирани програми.
  По важното е от там нататък да не се дават излишни пари за: вътрешен транспорт, спане, храна, забележителности, дори и за визи ( както в случая с Иран). За тези които не биха желали да се лишават от удобства, има достатъчно местни малки и големи туроператори и гидове, чиито имена се спрягат из форумите на ТА и ЛП.
  Ще е интересно, и много полезно, ако в края на всеки пътепис автора публикува и бюджета. Така останалите които само въздишаме и ръкопляскаме ще се уверим че проблема не е в парите , а в притесненията и страха от неизвестното.Първия път! После ще става по-лесни и по-евтино.

 10. Стойчо каза:

  Идеята за бюджета е добра – ще я сложа като препоръка в правилата за публикуване 🙂

 11. srefanrusev каза:

  Само да не ядосаме БАТА 😉

 12. Стойчо каза:

  Докато не променят позицията си за пушенето на закрито в България, могат и язвичка да получат от яд, ако искат 😉

 13. srefanrusev каза:

  А, верно – навсякъде из Азия цигарите ( повтарям -цигарите) са по 1$ максимум. Така че не се запасявайте от тук!
  Освен Сингапур, ама там е друг свят -първо не можеш да внасяш, второ – можеш да си пушиш срещу 500$ глоба ( а там въобще не си поплюват) но ако все пак искате да нарушите закона- продават се на 10-12$ кутииката. Enjoy !!!

 14. radostjk каза:

  Здравейте!И моя интерес към Камино се провокира от филма на Е.Естевес.Четох в нета,а от Хеликон си купих книга от Родислав Стефанов/но той доста набляга на художествени детайли/.Искам да попитам:ако не говоря разговорно език/освен руски-който явно не се “брои”/ще бъде ли невъзможно да предприема пътуване?

 1. 03.10.2013

  […] испанско вино от личната му колекция. Повече за каучсърфинга в отделен пътепис, тъй като тоя, гледам, стана вече доста […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.