Съвети за пътуване: Канарски о-ви, Тенерифе

Днес като че ли преборих мързела, ще взема да напиша най-после това което си спомням за там… Не съм писател, ще пиша каквото се сетя в произволен ред.
Ще наблегна на по-конкретни неща и лични впечатления.

Най-напред, на въпроса: Струва ли си да се ходи чак до там само заради едната почивка? — моят отговор е: По-скоро не.

Канарите са далече и полетът много оскъпява. В сравнение с Майорка, една почивка на Канарските острови е близо два пъти по-скъпа. За плаж и плуване според мен поне Тенерифе не става: каменисти плажове (лава), черен пясък като сгурия, студена и много солена вода. Сърфистите имат за какво да се хванат, примерно островът Фуертовентура е едно от най-добрите места за сърф в света. На Тенерифе също има една част от крайбрежието, където се събират всички ветрове на света, и идват много сърфисти — става дума за El Medano.

Остров Тенерифе е много стръмен, заради вулкана Ел Теиде

(ударението е на 1-та сричка), висок 3718 м — това е най-високият испански планински връх. Като се има пред вид, че целият остров е малко над 2000 кв.км, е ясно, че като се струпа една почти 4 километрова планина на парче земя грубо казано 40×50 км, ще има доста баири.
За тези, които решат да отидат там и търсят хотел, моят съвет е да се ориентират към някой близо до брега, в по-ниското. Иначе после ще има да катерят баири… Моят хотел беше в стария град на Puerto de la Cruz, на 50 м от брега на морето. Перфектно попадение, винаги си в центъра на събитията — примерно, на площадчето до хотела вечер винаги имаше нещо интересно, някаква програма.

Канарите са испанска провинция,

но географски са част от Африка — намират се на 100-ина километра от Африка, Сахара не е много далече от там. Поради географското си положение и благодарение на пасатите, които духат от север, климатът на островите се квалифицира като „Вечна пролет“ — температурата на въздуха е винаги около 24 градуса, пасатът прави въздуха свеж.

Голяма част от европейските туристи ходят там през зимата, когато Балеарите (Майорка) и останалите средиземноморски както и черноморски курорти не стават за плаж. За активен сезон на Канарите се смята зимата, към средата на май сезона свършва. Тогава европейците тръгват към по-евтините средиземноморски дестинации, а и на Канарите слънцето става по-силно. Много е интересно да се види как палмите и кактусите се подготвят за „летен сън“ — изсъхват, листата на палмите обвиват стъблата, за да ги предпазят от слънцето. Слънцето е много силно и през зимата, човек може да изгори и при облачно време. Много е важно човек да си подсигури някаква лека дреха с дълъг ръкав съответно крачоли. Ако някой не вярва да ми се обади да му пратя снимки Sad
За всички острови е характерно, че северната им част е по-зелена, по-свежа. Причината е пасата — вятърът духа от север и носи влага, която освежава северните склонове. Но, от юг си остава тропическата жега, в повечето случаи южният бряг е лунен пейзаж. Питейната вода идва пак от пасата, но за по-високите от 1000 м острови. На височина около 1000 м и нагоре има пояс от гори, предимно лаврови дървета, по чиито листа влагата от вятъра кондензира. В последно време заради многото туристи само тази вода не стига, произвеждат питейна вода и от морската. Събират и дъждовна за напояване в едни големи бетонни резервоари.

„Тенерифе“ означава „Бялата Планина“

на езика на коренното население (Гуанчите) — върхът на вулкана е почти винаги заснежен. Вулканът изглежда много атрактивно, за съжаление не можах да се изкача до върха му и да погледна вътре Sad За да се дореди човек до това, трябва да се запише още в самото начало. Тясното място е въжената линия за последните 100-на метра, а тя има ограничен капацитет. Понякога я спират — при лошо време.

Областта на височина около 2500 м и нагоре е защитена, национален парк. Не е позволено човек да си се разхожда просто ей така, има обозначени пътеки за целта. Не е позволено излизането от пътеката, късането на цветя и дори поместването на някое камъче, какво остава пък да си вземеш за спомен. Не че са кой-знае какво камъните — базалт и базалтова пяна (пемза — плуващ камък). По острова има обсидиан (минерал, т. н. вулканично стъкло). Но, туристите отдава са опоскали каквото е имало на повърхността. В магазините за сувенири има много украшения от обсидиан. Друга причина поради която не разрешават излизане извън пътеките е, че в земята има много археологически находки — казват, че ако копнеш с лопата, и намираш някое гърне.

Нещо друго интересно, беше нашумяло миналата година: на острова (и на другите по-големи от групата) беше пълно със сенегалци, които идват нелегално с разни ръждясали гемии. Плуват 100 на километра от Африка, пристигат и се покатават кой накъдето може (които нямат късмет ги хващат и връщат обратно). Тези, които успеят да останат, започват търговия със сувенири и ръчни часовници, а жените въртят бизнес с африкански прически — правят ги направо на улицата. Беше много интересно, след като се върнах имаше репортаж по телевизията в който показаха как една баржа със сенегалци акустира на един тенерифски плаж (май беше Playa de las Americas или някой от съседните), и милосърдните немски туристки се притичват да дадат вода на прежаднелите „корабокрушенци“ — една такава самарянка по монокини се вре точно пред камерата и навира пластмасовата бутилка в устата на черния човечец, а той горкия не знае къде да гледа — в гърдите й ли, в камерата ли, или да пие вода. Абе май си избра първото Smile

Аз си купих някакъв сувенир от тези сенегалци, една вечер един ме пресрещна когато се прибирах на няколко бири, и реших че сега е мномента за пазаруване. От тогава си мисля да не съм толкова доверчив и да не ги съжалявам. Пазарлъкът започна от 50 EUR за комплект от две статуйки, свалих му на 25, а накрая като тръгнах да плащам намерих в джоба си само 15. Оня ги взе и вика: ти си свестен човек, ела утре и ми дай останалите 10, ама да не ме излъжеш, виж, нямам палец на едната ръка, нещастен човек съм, а баща ми си играе да ги дялка тези статуйки по 2—3 дни. Е, ОК, на другия ден бях там с парите, чаках го един час и т. н. — дадох му ги. А когато сега по нова година си бях във Варна, видях същите статуйки за по 9 лв парчето — продавачката ми обясни че били малайзийски и се казвали еди-как си. Та, до тук с милосърдието.
Веднъж пристигнал, ако картата за почивка не е тип „All Inclusive“, човек трябва намери какво да прави на острова. Освен плаж и разходки из града, има различни видове екскурзии, една част от тях са морски.

Шогун


Шогун — на името на корабчето (тип пиратски) — страхотно шоу, предимно заради водещия, които вкарва такъв театър с лафчета на 4 езика, че човек не спира да се смее. Много контактен пич, към края знаеше всеки един от 50-те гости от къде е и как да го закачи. Тръгва се мисля от Los Cristianos (до там с автобус), плаването продължава около 6 часа. След около час или малко повече попаднахме на китове, ама малки, колкото делфини, и като ни писна да ги снимаме продължихме до едно заливче, в което корабът пусна котва и ни разрешиха да скачаме и да се къпем. Възползвах се, но в момента в който видях как от две дупчици на дъното на кораба водата се оцветява в топли тонове, бързо-бързо се качих обратно. Назад — на бавен ход покрай крайбрежните скали — много хубави снимки Smile Тогава ни дадоха и обяда, при което веднага се появиха и гларусите, страшно нахални. Нашият гид направи страхотно шоу докато ги хранеше с отпадъци от храна — гларусът спира и лети на едно място докато нашият човек му пъха кокалчета направо в човката… По време на целия път — бира на корем, а накрая и пунш, който определено ставаше за пиенеWink

Ла Гомера


Има организирани екскурзии до съседния остров Ла Гомера — с ферибот и после из острова с автобус. Този остров е прочут като място за медитиране, но моето мнение е… абе, който иска да ходи до там да медитира. В сърцевината на острова има гора от лаврови дръвчета, полянките са обрасли с нещо като здравец или мушкато — аз толкова разбирам Wink Немците около мен се скъсаха да въздишат. Нещо интересно за този остров, което се обяснява от релефа му — прилича на поничка или по-точно — земелка (малко хлебче), напукана при печенето. Тези радиални пукнатини, т. е. долините, правят така, че за да стигнеш от A до B, трябва да слезеш после да се изкачиш. Това е накарало местните да развият някакав език от подсвирквания. Демонстрираха ни го в ресторанта — скриха якето на една немкиня, и един от сервитьорите с подсвиркване извика една жена от кухнята, пак с подсвиркване й обясни къде е якето и на кого да го предаде — всичко без посочване, само с подсвирквания. Ако този дойде в БГ, ще изяде доста шамари с неговото подсвиркване.

Маска


Това е поход, организиран от фирма Грегорио — синовете на Грегорио са водачите, много симпатични пичове — оказа се, че знаят къде е България, коя е столицата, че Варна е на Черно море, че влизаме в ЕУ и т. н. Походът започва от едно планинско селце наречено Маска, и представлява спускане по едноименната долина. Много живописни местенца — скалите от застинала лава в различни форми, кактуси, палми… Накрая се излиза на малък плаж, където намерих единствената мидена черупка за целия ми престой. Почивка, после на едно корабче-ресторант за обяда, след това на друго, по-малко (за да не плашим делфините) продължихме по вода. Много бързо попаднахме на делфини, които направиха страхотно шоу със скоковете си. Само че, малко се разочаровах като разбрах, че делфините не правят този цирк заради нас, а просто си се хранят. Те следват пасажа от риба, същото правим и ние, и затова изглежда, че делфините вървят с нас.

„Леки екскурзии“ из Тенерифе

Островът си има много добре организирана автобусна мрежа, автобусите са много точни, нови, чисти, и не са скъпи. На база на автобусната им мрежа има 5 или повече фирмички, които организират екскурзии до различни точки на острова — за около 20 евро на човек, като понякога се отпускат и да почерпят по едно питие накрая. Става така: отиваш на автогарата, заставаш на опашката на която екскурзия си харесаш и се качваш в автобуса. Групата слиза в началото на маршрута, следва пешеходен преход от 3—4 часа който завършва в някое селце, от където се взема обратния автобус. По време на прехода водачът разказва различни интересни неща, и така…

Icod del Vino — Drache


Има места, до които можеш да отидеш и сам, без водач: например, Icod del Vino — там се намира едно много голямо „Драконово дърво“ (казва се така, защото като се нарани кората му, потича червена течност). Хитрото е, че за да доближиш и да го снимаш, трябва да си платиш вход за някаква ботаническа градина — абе, туризмът си е машина за пари.

Гарачико


Средновековно пристанище, засипано с лава по време на последното голямо изригване на вулкана през 18 век — била е голяма трагедия, лавата е обградила града от двете му страни.

Автомобил под наем на Тенерифе

— струва си да се наеме, удачно е да се вземе някаква малка кола, защото улиците по острова са много тесни. Съседът ми по стая в хотела разказваше как се бил качил нагоре по вулкана и попаднал в сърцевината на буря, и светкавиците вървели нагоре. Ако се разполага с кола, може да се видят много повече неща — струва си!

Лоро парк — това всъщност е някаква голяма изкуствена джунгла/зоологоческа градина, някак си я прескочих.
Още:
— Сафари с джипове горе около вулкана;
— Разходка до съседния град La Orotava — всъщност преди Puerto de la Cruz се е казвал Puerto de la Orotava, бил е пристанището на La Orotava.
— До столицата Santa Cruz също се струва да се отиде.
Още нещо — за местните — става дума за испанците, коренните Гуанча са отдавна претопени: местните явно не обичат немски туристи — не само, не обичат чуждите туристи, и въобще не го крият. Питах един защо, той не ми отговори. Викам му: ами аз съм тук да похарча някой лев, какво лошо има в това? И не ми отговори.

Playa de las Teresitas


Още нещо интересно — плажовете на Тенерифе са с черен пясък с изключение на един — Las Teresitas, до столицата Santa Cruz, създаден изкуствено с пясък от Сахара — десетки кораби с пясък. Преди 20 години се наложило да го подновяват (този път си платили пясъка), защото въпреки каменната преграда, вятърът и водата малко по малко са отмъкнали жълтия пясък. Мен ако питат, скоро пак трябва да купуват още пясък, че този вече потъмнява…
В Интернет има повече от достатъчно информация за острова. Ето някои линкове:
Канарки острови — цялата група
Wikipedia
Официален сайт на Тенерифе
Карта на Тенерифе

Автор: Пламен Петров

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. ppetrov каза:

    ppetrov = Plamen Petrov 🙂

  2. Стойчо каза:

    Поправено! Благодаря!

  3. alex каза:

    доста зле, повечето неща не са вярни или преиначени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.