Съвети за пътуване: Босна и Херцеговина

Бележка от Стойчо: Така се случи, че последният постинг за 2007 ще бъде за Босна и Херцеговина. В това няма нищо специално – така се случи.

Пожелавам, на всички читатели на блога здраве и любов през Новата 2008 година – и още много пътешествия!

А сега – малко информация за

Босна и Херцеговина

Ще се опитам да нахвърлям малко полезна информация от петдневното си посещение на филмовия фестивал в Сараево… А, че съм си изкарал перфектно то е ясно! Снимки нямам…щото жена ми отмъкна и двата фотоапарата и отиде на море и ние нямахме с какво да снимаме…

Визи – вече няма!
Валута – марка (КМ) 1:1 с лева, от което следва много бързо ориентиране с цените.
Цените са като в София с изключение на цените на хотелите и заведенията. Едно кафе е 1 КМ, една бира 2.50, една кола също. Можеш да хапнеш прилично за 9-10 марки. Спане в хотел под 70 КМ на легло няма и хостел под 30 км няма. За Мостар умножи цените по 3! В Босна плащането е почте изцяло в марки, или евентуално в евро, а в Српска се мръщят като плащаш в марки (въпреки, че им е официалната валута), предпочитат плащане в евро или динари…

Стандарт – за Сараево средна заплата около 1000 КМ, за провинцията между 400 и 800.
Винетки за мотори няма, всякакъв вид магистрални и пътни такси също. Цена на бензина А 95 –1.93; А 98 –1.98.

Особености: Никой не обича да говори за войната и е по-добре тази тема да не се засяга!
С оглед на това, че страната е де факто три отделни страни: Република Српска, Федерация Босна и Херцеговина и анклав Брчко. Съответно в Српска ненавиждат босанците и няма да чуете нищо хубаво за тях и за места, които се намират в Босна и обратното! На юг от Мостар живеят основно хървати, които пък с никой не се обичат! С две думи на цялата територия етническият проблем си е много сериозен!
И най-важното: там където ви казват, че не се ходи, значи НЕ СЕ ходи! В цялата страна все още има много мини и безброй табели “Пази се! Мине!”!

Сараево

– изключително магнетичен град с невероятен нощен живот! Перфектна организация на движението! Страшно много мотори и почти всички на по 2-3 години. Туристическата част е старият град, където всичко е заведения, магазинчета и хостели. Почти навсякъде говорят английски, но ние и без това нямаме проблеми с езика – де факто босанския е леко модифициран сръбски. На практика града е в босненската част и е населен от босанци, а сърбите са си обособили град Източно Сараево, в който просто няма какво да се види, повярвайте…

Мостар

– също много магнетичен стар град, но превърнат на 100% в туристическа атракция! Нещо като нашия Несебър! Така или иначе си струва да се види!

Високо

– градче на 30 км от Сараево. Там туристическата атракция са трите пирамиди, които (така твърдят) са по-древни от египетските… Все още не са се сетили да ги комерсиализират и всичко е безплатно! Може да си оставите мотора на някой от импровизираните паркинги долу срещу 1-2 марки, или да си наемете гид (някое местно хлапе) срещу 3 КМ. Пирамидите са три – на слънцето, на луната и на дракона. Тази на дракона е със забранен достъп, защото все още не е разминирана!

Навсякъде природата е страхотна и запазена. Чисто и уютно е. Пътищата са перфектни, но изцяло планински с безброй завои и тунели. Само между Вишеград и Сараево (120 км) преброих 48 тунела!

Белезите от войната са навсякъде, на много билбордове, освен другите реклами, има реклами на ЮНПРОФОР, нещо, което за нас е странно… Често прелитат и военни хеликоптери.

На територията на Федерация Босна и Херцеговина, колкото и да е странно, престъпност почти няма! Навсякъде положих доста усилия да обясня защо си смъквам куфарите от мотора и си вземаме каските… На центъра на Сараево видях да нощуват десетки мотори на туристи с все багажите по тях! Почти като в София, нали…

И накрая – филмовия фестивал беше перфектно организиран, на светлинни години от нашия София филм фест!!!

Автор: Златомир

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.