Съвети за пътуване: Босна и Херцеговина

Бележка от Стойчо: Така се случи, че последният постинг за 2007 ще бъде за Босна и Херцеговина. В това няма нищо специално – така се случи.

Пожелавам, на всички читатели на блога здраве и любов през Новата 2008 година – и още много пътешествия!

А сега – малко информация за

Босна и Херцеговина

Ще се опитам да нахвърлям малко полезна информация от петдневното си посещение на филмовия фестивал в Сараево… А, че съм си изкарал перфектно то е ясно! Снимки нямам…щото жена ми отмъкна и двата фотоапарата и отиде на море и ние нямахме с какво да снимаме…

Визи – вече няма!
Валута – марка (КМ) 1:1 с лева, от което следва много бързо ориентиране с цените.
Цените са като в София с изключение на цените на хотелите и заведенията. Едно кафе е 1 КМ, една бира 2.50, една кола също. Можеш да хапнеш прилично за 9-10 марки. Спане в хотел под 70 КМ на легло няма и хостел под 30 км няма. За Мостар умножи цените по 3! В Босна плащането е почте изцяло в марки, или евентуално в евро, а в Српска се мръщят като плащаш в марки (въпреки, че им е официалната валута), предпочитат плащане в евро или динари…

Стандарт – за Сараево средна заплата около 1000 КМ, за провинцията между 400 и 800.
Винетки за мотори няма, всякакъв вид магистрални и пътни такси също. Цена на бензина А 95 –1.93; А 98 –1.98.

Особености: Никой не обича да говори за войната и е по-добре тази тема да не се засяга!
С оглед на това, че страната е де факто три отделни страни: Република Српска, Федерация Босна и Херцеговина и анклав Брчко. Съответно в Српска ненавиждат босанците и няма да чуете нищо хубаво за тях и за места, които се намират в Босна и обратното! На юг от Мостар живеят основно хървати, които пък с никой не се обичат! С две думи на цялата територия етническият проблем си е много сериозен!
И най-важното: там където ви казват, че не се ходи, значи НЕ СЕ ходи! В цялата страна все още има много мини и безброй табели “Пази се! Мине!”!

Сараево

– изключително магнетичен град с невероятен нощен живот! Перфектна организация на движението! Страшно много мотори и почти всички на по 2-3 години. Туристическата част е старият град, където всичко е заведения, магазинчета и хостели. Почти навсякъде говорят английски, но ние и без това нямаме проблеми с езика – де факто босанския е леко модифициран сръбски. На практика града е в босненската част и е населен от босанци, а сърбите са си обособили град Източно Сараево, в който просто няма какво да се види, повярвайте…

Мостар

– също много магнетичен стар град, но превърнат на 100% в туристическа атракция! Нещо като нашия Несебър! Така или иначе си струва да се види!

Високо

– градче на 30 км от Сараево. Там туристическата атракция са трите пирамиди, които (така твърдят) са по-древни от египетските… Все още не са се сетили да ги комерсиализират и всичко е безплатно! Може да си оставите мотора на някой от импровизираните паркинги долу срещу 1-2 марки, или да си наемете гид (някое местно хлапе) срещу 3 КМ. Пирамидите са три – на слънцето, на луната и на дракона. Тази на дракона е със забранен достъп, защото все още не е разминирана!

Навсякъде природата е страхотна и запазена. Чисто и уютно е. Пътищата са перфектни, но изцяло планински с безброй завои и тунели. Само между Вишеград и Сараево (120 км) преброих 48 тунела!

Белезите от войната са навсякъде, на много билбордове, освен другите реклами, има реклами на ЮНПРОФОР, нещо, което за нас е странно… Често прелитат и военни хеликоптери.

На територията на Федерация Босна и Херцеговина, колкото и да е странно, престъпност почти няма! Навсякъде положих доста усилия да обясня защо си смъквам куфарите от мотора и си вземаме каските… На центъра на Сараево видях да нощуват десетки мотори на туристи с все багажите по тях! Почти като в София, нали…

И накрая – филмовия фестивал беше перфектно организиран, на светлинни години от нашия София филм фест!!!

Автор: Златомир

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.