На четири колела до Края на Европа (2): Лисабон, Кабо да Рока и Порто

Днес заедно с ще стигнем до най-западната точка на Европа – Кабо да Рока в Португалия. До него стигнахме след посещението на Андора, през Барселона и Мадрид до Монсанто

Приятно четене:

На четири колела до Края на Европа

Кабо да Рока, Португалия и всичко, което се случи и видяхме до там (Андора, Испания и Португалия)

част втора

Лисабон, Кабо да Рока и Порто

Ден 9

Лисабон!

В Португалия веднага авто парка се приближи до нашия като години на производство и разнородност на МПС-тата. Е, руски класики не се мяркаха, но всичко останало беше налице. И така града е пръснат на няколко хълма, има и равнинна част, има си и голяма река. Абе бая е хубав, а със старинния трамвай, който катери из стръмните улички атмосферата се допълва.

Трамвай – Лисабон, Португалия

Мост – Лисабон, Португалия

Изключително много прилича на Сан Франциско в щатите. Дори има и мост, който е досущ като Golden Gate. Разходката ни започва от един от хълмовете, където се намираме.

Само след 10 минути ходене и се разкрива чудна гледка от една от терасите на града. В съседство се вижда и крепостта Сейнт Джордж (подозирам, че все пак се казва Свети Георги на португалски – бел.Ст.), която е неизменна спирка на всеки турист.

Крепост Свети Георги – Лисабон, Португалия

Река Тежу – Лисабон, Португалия

Котка – Лисабон, Португалия

Лендровър – Лисабон, Португалия

Лисабон, Португалия

Ситроен – Лисабон, Португалия

Улица – Лисабон, Португалия

Площад – Лисабон, Португалия

Плаща се вход, но пък гледката към ниските части на града и река Тежу си струва. Има и много пауни, които бродят из двора на крепостта и огласят с шумните си крясъци. След известно време прекарано тук слязохме в крайбрежната част и се отправихме към

Паметника на първооткривателите и после към кулата Белем

Кулата Белем – Лисабон, Португалия

Паметник на първооткривателите – Лисабон, Португалия

Оказа се, че мащабът на картата, която имахме ни изигра шега и походихме около 2-3 часа до там, но пък разходката по крайбрежната алея е приятна, а за колело е супер, за който има. Опитахме и местен рибен специалитет, който не беше лош. Имаше и рок концерт, който смущаваше иначе спокойната част на града.

Залезът започна да наближава и обагри делтата на Тежу в червеникави краски. Явлението щеше да е още по-красиво от някой от хълмовете, така че ако някой идва насам може да си планира така времето.

На връщане към центъра хванахме влакче, за което не успяхме да си купим билет и минахме гратис. Оказа се обаче, че за да излезеш от гарата ти трябва билета и се наложи да правим циркове, за да излезем. След залез слънце отидохме до най-близката тераса да изпием по една бира, да направим нощни снимки на града и да се полюбуваме на осветения град.

Нощен Лисабон, Португалия

Ден 10
Тръгнахме към

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Намира се на 30-40 км от Лисабон и е сборище на пътешественици от близо и далеч.

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Мястото представлява висока скала с фар и каменна плоча, която удостоверява къде се намираш. Растителността в района е много интересна и различна, а гледката към океана – мащабна и величествена, не ти позволява да отлепиш поглед. Слизането от тук до водата е свързано с известни усилия, време и умения на планинска коза, но пък накрая усилията се възнаграждават като стъпиш на каменистия плаж. Поседяхме известно време там да послушаме плисъка на вълните и да хапнем някакви налични по раниците храни.

Не ми се тръгваше от това място. Самото име е притегателно – западния край на Европа, но няма как. После ти остава щастието, че си бил тук, че си се докоснал макар и за малко до това красиво кътче.

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Кабо да Рока (най-западната точка на континентална Европа)

Cabo da Roca, Estrada do Cabo da Roca s/n, 2705-001 Colares, Португалия

Върнахме се в Лисабон,

за да се качим на градския лифт, който минава по една част от плажната ивица. Намира се в новата част на града близо до лисабонския аквариум. Та повозихме се на лифта и в късния следобед отворихме платната в посока старата столица – Порто, която отстои на около 330 км от Лисабон (по спомен май бяха толкова). Пътят до там е пуста магистрала с непрекъснато изкачване или спускане. Почти нямаше равно трасе. Разбира се и заваля. Време беше. Дъждът ни следваше неизменно почти през цялото пътуване, но за щастие предимно докато пътувахме. Привечер в

Порто

времето беше кофти и не ставаше за вечерна разходка. Оставихме я за следващия ден.
Ден 11
За късмет времето беше подходящо за опознаване на града. Облачно, но без валежи. Отправихме се като начало към старата жп гара, която беше уникална по рода си със своите стени, облицовани с изрисувани плочки.

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Цялата гара беше произведение на изкуството

и туристическа атракция. Който отиде там да не я пропуска. После пътя сам си води към старата част до реката с известните разноцветни къщички, които са символ на града заедно с прочутото вино „Porto“. Имаше какви ли не плавателни съдове с реклами на вино.

Порто, Португалия

Голяма гордост е за местните. Много е приятно да седнеш до реката и просто да гледаш как се движат тихите води на фона на стария град на отсрещния хълм. Времето минава неусетно.

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Порто, Португалия

Разходихме се още из стария град, накупихме няколко килограма плодове на учудващо ниски цени и след консумацията на голяма част от тях потеглихме на север към Испания

Продължението:

На четири колела до Края на Европа (3): Сантяго де Компостела, Билбао и Сан Себастиян

Автор: Любомир Петров

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Португалия – на картата:

Португалия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. eminko каза:

  Браво за снимките!Само едно пояснение за 2 моста,този в Лисабон и този в Порто.Този в Лисабон е строен в средата на 50-те години от същата американска фирма ,която е постоила моста в Сан Франциско.Този в Порто е проектиран от ученик на Густаф Айфел и е построен от френска фирма.Ако не се лъжа беше около 70-80 метра над река Дуоро.А колкото до замъка на хълма в Лисабон,той се звучи на Бг език :Сао Жорже.Ма си е много хубав,романтичен и т.ц.:-)…..както цяла Португалия м/у другото.Чак ми се приходи пак ,като гледах снимките.

 2. vladimir1974m2 каза:

  Можете ли да споделите с подробности как се стига от Лисабон до Кабо да Рока.Нека отправната точка да бъде автогара или гара или нещо известно- с обществен транспорт-откъде какво се хваща, колко струва, колко време вози,къде се слиза и накъде се тръгва.Нещо ме кара да си мисля,че трябва да ида на океан.Разбирам, че река Тежу е преди брега на океана, как се стига до брега на океана, интересно ще ми е.

 3. Любомир Петров каза:

  Остносно обществения транспорт трудно мога да дам информация. Ние отидохме с кола точно, за да избегнем това търсене на обществен транспорт. Иначе разстоянието е малко – около 35 км от Лисабон. Но Кабо да Рока не е на делтата на река Тежу. Иначе вървейки по брега й от Лисабон може би може да се стигне до самия океан, но аз не стигнах до там и не мога да го твърдя със сигурност.

 4. eminko каза:

  Вървейки по крайбрежната алея на Тежу може да се стигне до Океана.Но си е доста път и алеята за пешеходци и велосипедисти свършва малко след Торе де Белем.Синтра,Кабо да Рока са…както казва колегата на 35-40км от Лисабон.До Синтра ,Кашкаиш и Ещорил има влакчета ,които са доста начесто.Видях ,че с тях пътуват доста работници от тези градове до Лисабон.От Синтра има съшо теснолинейка,която върти около планината има много за гледане…,но да си призная незнам дали стига до Кабо да Рока.Мисля,че до скалата се достига само с бус или кола.А ,ако искаш да видиш Океана,може и да стигнеш само до Ещорил или Кашкаиш!Заслужават си тези градчета!!!

 5. Nena каза:

  vladimir1974m2, автобус до Cabo de Roca се взима от автогарата в Cascais. А до Cascais се стига с влакче, което тръгва от Cais do Sodre.
  Лисабон е на 10-ина км от Океана. По цялата линия до Cascais има плажове. От другата страна на Тежу също.

  Сега.., друг е въпроса, колко е чиста водата по линията Cascais 🙂

 6. Tsvety каза:

  Здравейте, понеже планираме да отидем до Португалия имам следното питане…Споменали сте, че пътуването до там е с чартърен поле и то директен до колкото разбрах. Малко повече инфо по въпроса ще може ли, защото аз намирам само полети с прекачване…
  Благодаря предварително 🙂

 7. Любомир каза:

  Здравейте, не съм споменавал нищо за полети, защото ние пътувахме с кола до там, както става ясно от заглавието. Не мога да ви помогна по въпроса.

 1. 28.06.2013

  […] На четири колела до Края на Европа (2): Лисабон, Кабо да Р… […]

 2. 05.07.2013

  […]  Андора, Барселона и Мадрид до Монсанто, после през Лисабон стигхаме до Кабо да Рока и Порто в Португалия. Днес през Сантяго де Компостело, Билбао и Сан […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.