Екскурзия из Егейска Турция (2): Бодрум – Мармарис – Измир – Троя

Продължаваме обиколката на Анжело из предпротестна Турция. Предишната серия минахме през Галиполи, Айвалък, Пергамон, Кушадасъ и Ефес , а днес ще обиколим Бодрум, Мармарис, Измир и Троя

Приятно четене:

 

 

Екскурзия из Егейска Турция

част втора

Бодрум – Мармарис – Измир – Троя

 

Ден четвърти

След закуска потегляме за Мармарис (Marmaris). Пътят ни минава през

Бодрум (Bodrum)

Спираме за малко пред

Мавзолея

 

Mausoleum Of Halicarnassus

Tepecik

48400 Bodrum, Muğla Province

GPS: 37.037997,27.428999

Тел.: +90 252 316 1219

Цена: 8 TL

По думите на екскурзовода от това Чудо на света (пето по реда на създаването им) на практика не е останало нищо. Векове наред гигантската постройка е служила като източник на строителни материали, като последни са я довършили рицарите-хоспиталиери,построили с камъните своята крепост. Затова решихме, че ще пропуснем останките и ще продължим нататък.

 

Bodrum Kalesi

Çarşı Mh.

48400 Bodrum, Muğla Province

GPS: 37.03221,27.429038

Тел.: +90 252 316 2516

web: http://www.bodrum-museum.com

Цена: 20 TL

Оставихме автобуса зад „Халикарнас“ (Halikarnas), най-голямата дискотека в Турция, и продължихме пеша към крепостта. В нея се намира Музеят на подводната археология, който живо ме интересуваше, но се оказа, че музеят има обедна почивка! Такова нещо ми се случва за втори път след Музея на порцелана в Лимож – музей да изгони туристите, за да обядват служителите! Около час се мотаем из града, преследвани от търговците, и когато сядаме в Cafe Del Mar да изпием по един чай и да погледаме отдалеч крепостта и пристанището, повече от половин час никой не дойде да ни обслужи. Изплезили езици в жегата, бавно се отправяме към автобуса.

Най-голямата дискотека в Турция – Бодрум

Най-голямата дискотека в Турция

Крепоста на рицарите-хоспиталиери – Бодрум, Турция

Крепоста на рицарите-хоспиталиери

 

Бодрум кале, Çarşı Mh., 48400 Bodrum/Мугла, Турция

Продължаваме към

Мармарис,

където ще нощуваме 2 вечери.

 

Karen Hotel

Uzunyali Cd 209, Sok 5,

48700 Marmaris, Muğla Province

Тел.: +90 252 417 8119

web: http://www.karenhotel.com/

Вижте по-голяма карта

 

Хотелът е добър за категорията си, малко проблематичен за достъп с автобус, но с лека кола не би трябвало да има трудности. Всички тераси гледат към вътрешни дворове, т. е. към съседните хотели, така че когато руските туристи си правят дискотека,звукът, директен и отразен, е зашеметяващ. Но след 12 през нощта обикновено утихват. Енергоспестяващата система се задейства с каквато и да е карта, така че спокойно можете да оставите батериите да се зареждат, докато вие сте извън стаята.

Малка нощна разходка из Мармарис и отново сме готови за подвизи.

Мармарис, Турция

Мармарис – часовниковата кула

Малката русалка на Мармарис – Мармарис, Турция

Малката русалка на Мармарис

 

 

Ден пети

В програмата ни днес е целодневна екскурзия до езерото Кьойджеиз (Köyceğiz) и река Далян (Dalyan). Групата беше сборна българска и с международно участие. Руската екскурзоводка Варя (Варвара) ни запознава накратко с програмата за деня и специално ни предупреди да внимаваме с „Паша“ – строг, но несправедлив.

За час и половина стигаме до селото и

езерото Кьойджеиз

Оттук се прекачваме на 5 корабчета на Paşa Tour (вероятно оттук идва името на шефа на флотилията „Паша“). Предвиден е традиционен обяд, който се оказва 3 парченца пилешко на шишче, 2 кюфтенца като за супа и лъжица макарони. А, и няколко парченца салата… Абсолютно е забранена консумацията на собствени храни и напитки, вкл. вода, на корабите. В това отношение Паша е истински Цербер. В движение се прехвърля от лодка на лодка и контролира всичко. Чаша чай е 3,5 TL, бутилка бира – 6,5 TL. Всичко се пише на един тефтер, а се плаща на края на екскурзията. Ако желаете можете да си поръчате следобедна закуска – прясноуловена риба (16 TL) или рак (18 TL) или обратно. Езерото гъмжи от риба, така че няма проблеми с изпълнението на поръчката.

Първият етап е да стигнем на отсрещния бряг на езерото (GPS: 36.873911,28.602401), където можем да си вземем разкрасяваща кална вана. Изплакването от калта е на душовете или направо в езерото. След това можем да се потопим в топъл серист басейн. Хигиената не е за най-гнусливите. В България ще се намерят поне 15 отделни организации и агенции, които да забранят всичко това, но за туристите си е атракция, а за турците – приход.

След това продължаваме по

река Далян,

която изтича от езерото към морето. В долния й край, изсечени в скалата, се виждат лидийски гробници. Там се намира античният град Каунос (Caunos), но за нас не е предвидено разглеждането им, само лодките спират за малка фотопауза. Около реката има доста малки хотелчета, вили и къмпинги, където може да се намери квартира на прилични цени. Единственото по-компактно селище e с. Далян.

В долната част на реката спираме за малко, за да се опитаме да привлечем костенурките Карета-Карета (Caretta Caretta). Рибарите хвърлят разкъсан рак, с който се опитват да примамят еднометровото земноводно. Наистина костенурка на два-три пътиподава глава над водата, с което представлението свършва. На устието на реката има пясъчна коса с фин пясък (Iztuzu), където плажуваме час-два.

След вечерята в хотела имаме малко време за разходка из Мармарис. Докато Кушадасъ определено има ориенталски вкус с уличните търговци, чайните, източната музика, Мармарис е доста по -„европеизиран”. Човек би могъл да си помисли, че е някъде във Франция или Италия (или заради руската реч – в Монте Карло). Реално Мармарис се намира на Средиземно море (границата е полуостров Датча – Datça), но местните са убедени, че са носители на Егейската култура и бит.

Кална вана за красота – Мармарис, Турция

Кална вана за красота

калните гробници на Kаунос – Мармарис, Турция

Скалните гробници на Kаунос

„Паша“ - строг, но несправедлив – Мармарис, Турция

„Паша“ – строг, но несправедлив

 

Ден шести

Предпоследният ден на нашата екскурзия пътуваме повече – от Мармарис до

Измир, едно от родните места на Омир

В града набързо разглеждаме крепостта, след което правим двучасова почивка. Времето стига да снимаме прословутата часовникова кула ида се поблъскаме по чаршията. Изглежда се готвеше някакъв митинг или шествие, районът на пристанището беше „пренаселен“ от тежко въоръжени полицаи и водни оръдия, така че решихме много-много да не се отдалечаваме от автобуса.

По пътя към мястото за нощувка спираме на „Трапезата на дявола”, където според легендата е „Стъпката на Дявола“. От кафето има прекрасен изглед към морето и островите.

Поглед от крепостта – Измир, Турция

Поглед от крепостта – Измир, Турция

 

 

Şeytan Sofrası Han Cafe

Balıkesir, Ayvalık Şeytan Tepesi

10410 Ayvalık/Sarımsalık

GPS: 39.288143,26.642346

тел.: +90 555 853 7241

web:

Вижте по-голяма карта

 

Стъпката на дявола – Измир, Турция

Стъпката на дявола

 

 

Отново нощуваме в Саримсакли, но този път хотелът е значително по-хубав.

 

Hotel Kalif

Hurriyet Cad. No:19

10425 Sarimsakli, Ayvalık

GPS: 39.269565,26.671895

тел.: +90 266 324 4914

web: http://www.kalifhotel.com

 

Вижте по-голяма карта

 

Ден седми

Сутринта тръгваме към

Троя (Troia, Truva) –

последният предвиден обект в нашата екскурзия.

 

Troia

Tevfikiye Köyü

İntepe, Çanakkale Province

GSP: 39.95732,26.238942

Цена: 15 TL

 

Троя много ми напомня на Стоунхендж – големи очаквания, голямо разочарование! На фона на отлично реставрирания Ефес (поне разкритата за туристите част), Троя е като бедно сираче. Отвратителна поддръжка, никакви допълнителни материали иобслужване. Явно не й върви.

Шлиман е минал през нея като български политик, на когото „археологиите“ пречат да открие магистрала. Разкопал е до твърда скала, минавайки през всичките 9 слоя, но не му е стигнала подготовката и знанията да определи коя Троя е Приамовата. Дори и откритите златни накити, широко рекламирани като „Златото на Елена“ и изчезнали през Втората световна, са от значително по-стар период, отколкото описвания от Омир. Каква ирония – според нашия екскурзовод – в края накраищата да осъзнаеш, че сам си разрушил може би това, за което си мечтал цял живот!

Около цялата война (Троянската) има доста неясноти. Има много обяснения за нея, но на мен най ми харесва метеоролого-икономическото: вятърът мелтеми (meltemi, гр.) или мелтем (meltem, тур.), вероятна заемка от италиански „mal tempo“ – „лошвятър”, е северозападен вятър с голяма скорост. Често се появява от ясно небе, без предварителни признаци. От него не са защитени и съвременните кораби – по време на Олимпийската регата 2004 имаше доста обърнати яхти. Обикновено духа от май дооктомври, само следобед, но понякога трае няколко дни. През това време корабите е трябвало да изчакват в единственото удобно пристанище – Троя. Където са били събирани съответните (вероятно високи) такси. От които един ден на гърците им е писнало.От друга страна 1000 кораба х 50 мъже х 3652 дни (10 години) ~ 183 милиона човекохранодни. Няма икономика, която да издържи това, не и по времето, когато „Сганта на Ксеркса“ е била 10 000 души.

Като цяло посещението на Троя в този й вид е силно непрепоръчително.

Изкопът на Шлиман – Троя, Турция

Изкопът на Шлиман

Троя многократно е разрушавана и изграждана наново – Троя, Турция

Троя многократно е разрушавана и изграждана наново

 

Заключение

В този материал съзнателно съм се опитал да избегна подаването на исторически справки, а съм наблегнал на „техническите“ данни. Мрежата е пълна с информация, често противоречаща си, но всеки може да потърси и пресее необходимото му.

Ако аз организирам екскурзия в това направление, задължително бих включил:

 1. Ефес – целодневна екскурзия с посещение на мозайките;
 2. Река Далян – целодневна екскурзия с посещение на гробниците;
 3. Пергамон – полудневна екскурзия.
 4. Бодрум – полудневна екскурзия до крепостта.

Нощувката не би трябвало да представлява проблем – напр. booking.com показва 87 хотели, вили, къщи за гости и др. около река Далян. Цените започват от 50 лв. за двойна стая. На място могат да се намерят много други възможности за нощувка, които неса отразени в интернет. Къмпингите, независимо дали ще ползвате кемпер, палатка или бунгало, също са на поносими цени и предлагат поне минимални удобства (кухня, баня, интернет, ток до 25 А и т. н.).

Още един полезен адрес, който искрено се надявам, че няма да ви потрябва:

 

Bulgaristan Başkonsolosluğu (Генерално консулство на България)

Ahmet Adnan Saygun Cd No:34,

Ulus Mh.- 2.Levent

34340 Beşiktaş, İstanbul, Türkiye

GPS: 41.069555,29.029835

Tel.: +90 212 281 0115

web: http://www.mfa.bg/embassies/turkeygc2

 

 

 

Още снимки:

(с фейсбук юзер)

03.05.2013: Бодрум

03.05.2013: Мармарис

04.05.2013: езеро Кьойджеиз – река Далян

04.05.2013: Река Далян (видео)

04.03.2013: Мармарис

05.05.2013: Измир

05.05.2013: Дяволската трапеза

05.05.2013: Айвалък

06.05.2013: Троя

Край

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Другата Турция – на картата:

Другата Турция

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387345524733884.1073741877.306604469474657&type=1&l=af739d6957

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. sopolanka каза:

  Хм, отново съм лишена от разглеждането на снимките.. Тва, кат ги забиете по ФБ профилите си и очаквате всеки да има такъв ..Щяха да ми бъдат полезни ,че замисляме горе долу същата дестинация , че и пресни.. но не би!

 2. Стойчо каза:

  Има нещо вярно – авторът така е преценил, но пък мисля, че подбраните тук са най-атрактивните (без Анжело да ми се сърди 😉

 3. angie_bg каза:

  Сополанке, опитай тези линкове:
  Троя: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876030578865241169
  Айвалък: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876032264887102801
  Айвалък: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876033276841656673
  Измир: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876035383869267425
  Мармарис: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876036990818738497
  Далян: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876038365101961377
  Мармарис: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876036732702288897
  Бодрум: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876042692973412113
  Кушадасъ: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876239742405779313
  Селчук: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876248833105987313
  Св. Йоан: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876251522790502801
  Ефес: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876257499771158593
  Дева Мария: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876253604223042129
  Кушадсъ: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876047445546263633
  Кушадсъ: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876046079194720993
  Бергама: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876260935577033665
  Ферибот: https://plus.google.com/u/0/photos/104498720039043565566/albums/5876266407796669185

  Тези би трябвало да са малко “по-обществени”. Успех!

 4. sopolanka каза:

  Благодаря! Ето,че може , при желание 😉
  Целта , струва ми се, е проучване на дестинацията с цел бъдещо организиране на подобна екскурзия от автора и фирмата му. Е, успех с клиентите! Ако има нещо организирано до Гьобекли тепе, потърсете ни.2ма сме.

 5. angie_bg каза:

  Аз ли съм мнителен, или наистина някой бърка възможността с правото?

 6. Стойчо каза:

  не рабзрах?

 7. sopolanka каза:

  Стойчо, мене е имал предвид с горния си пост авторът. Опитал се е да ме жегне ,че нямам профил у ФБ , и че негово право е да си държи снимките под ключ , както и да си публикува обяснителния пътепис където той сметне за необходимо.
  Така го разбирам..

  (хиля се кат напушен джамайец)

 8. Danita Kaneva каза:

  Безспорно за мен, Бодрум си остава най-прекрасния турски курорт!

 9. angie_bg каза:

  @Данита, сигурно си права, но за мен ценността на едно място е в обектите, исторически и географски, които могат да се посетят. Нямам опит и не мога да споделя информация за нещата, които обикновено свързваме с понятието „курорт“: барове, дискотеки, ресторанти, плажове, скиписти, и т. н., освен като място за безплатно паркиране в близост до катедрала, напр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.