Как да посетим Атон и манастирите му – съвети за пътуване

Получих по мейла няколко пъти въпроса как се вади разрешително за посещение на манастирите на Света гора на Атон. Препратих въпросите на Благун, т. к. той е пътешественикът, който е ходил и до там. Ето и неговия отговор — публикувам го с любезното му разрешение:

Съвети за пътуване: как да посетим манастирите в Атон

Организация на посещението

Стойчо ми изпрати въпроси по организацията на поклонението до Света гора.

На Света гора се допускат ежедневно 100 православни + 10 други дневно, на практика на Великден 2006 тази цифра беше надвишена поне два пъти.

При издаването на „диамонитири“ (разрешителното) управата на монашеската република отчита капацитета за поклонници на всеки манастир, така че самото разрешително включва преспиване в точно определен манастир, а не — да се иска допълнително разрешение от игумена (посещение без преспиване е невъзможно, тъй като ферито има само 1 курс дневно). Нашият Зографски манастир е малко посещаван, така че няма проблеми със свръхнаплив на поклонници.

Разрешителното важи за 4 денонощия и може да нощувате и в други манастири — този път срещу разрешение от игумена на място, но никой няма да ви изпъди при наличие на свободни места в помещенията за гости. Кой знае защо в Зографския манастир стои бележка със забрана за повече от 1 нощувка.

Разрешителното се получава в Уранополи

в 9 часа сутринта, а в 9.30 тръгва ферито за манастирите.

Всички посетители престават да бъдат туристи в Атон и се превръщат в поклонници. Във всеки манастир поклонниците без изключение са длъжни да се съобразяват с дневния режим — ставане, ядене, черковни служби и т. н. Поклонниците споделят трапезата с монасите и всякакви консумации на собствена храна са недопустими, да не говорим за пиене.

Уранополис, Гърция

Не се допускат камери, фотоапаратите са разрешени обаче

Естествено GSM с камера може да внесете. Природа може да снимате неограничено, но на територията на манастирите — само с разрешение (благословия). Обикновено в черквите снимането не е разрешено, а вън от тях — да, стига да не снимате живи монаси. Във великолепния руски манастир „Св. Пантелеймон“ обаче има тотална забрана за снимане.

И още нещо —

вземете си удобни обувки

предстоят ви преходи по прашни пътища, чакълести плажове и пътеки.

По принцип разрешение може да се получи след уговаряне с монасите от Зографския манастир — в нета има сайтове, на които има телефони, а „представителство“ на Зограф в България е Германският манастир (над село Герман край София, а не в Германия).

Нашите разрешения бяха уредени от фирма Пайкотурс, която уреди и хотела в Йерисос — село на 6 км от Уранополи. Сайтът им беше http://www.paikotours.com, но май вече не се отваря, в Econ.bg има телефон: 02/987 29 28, 980 44 09 — бяха на Триадица — срещу НЕК-а, дали са все още там — не знам. Искаше се само документ (червен паспорт, но това преди 2007 — сега лична карат е достатъчна). Мисля, че разрешението беше получено за не повече от 2 седмици.

Документът с разрешението (диамонитири)

се издава ден за ден: рано сутринта — 9 часа в Уранополи и малко след това тръгва единственият курс на ферибота. Затова трябва да нощувате някъде в района — Уранополи, Йерисос, Ставрос и другаде наоколо. Иначе ако пътувате през нощта дотам плюс цял ден пешеходене и разглеждане в Света гора ще ви дойде в повече.

Тъй като това се случи преди почти три години, ето линк от човек, извадил си сам разрешение миналата година (2008):

http://for.journey.bg/topic.php?topic=8425

Там има телефони в офиса на монашеската република.

Зографският манастир има „представителство“ у нас — Ефория Зограф

То се намира в Германския манастир (с. Герман край София, а не държавата Германия). Може и там да питате за връзки с игумена на Зографския манастир

Автор: Благун Калчев

Снимка: авторът

Други разкази свързани със Атон – на картата:

Атон

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Bloodymirova каза:

  Освен камери, не се допускат и жени 🙂

 2. blagun каза:

  Да, това е добре известно, затова не съм го писал. Не се допускат даже и женски животни, по-големи от котка. Котките обаче са много и се радват на благоволението на монашеското братство, тъй като унищожават най-големите врагове на старинните книги – мишките.

  За дами – от Уранополи се правят екскурзии с корабче, което плава на 500 метра от брега. С камера или фотоапарат с добро увеличение могат да се направят добри снимки на крайбрежните манастири и планината Атос.

 1. 08.04.2011

  […] и въпроси как да си организираме такова поклонение – ето как става това, а […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.