Мадуродам в Схевенинген, Холандия: Гъливер в света на лилипутите

Анжело днес ще ни води до една от забележителностите на Холандия (те си имат нов крал вече 🙂 – Мадуродам в градчето Схевенинген край Хага. Приятно четене:

 

 

Мадуродам, Холандия

Гъливер в света на лилипутите

Пътни бележки

 

Вместо увод

Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.

 

Мадуродам

Адрес:

George Maduroplein 1

2584 RZ Den Haag

The Netherlands

Раб. време: 9:00 – 20:00, касите – до 19.00

Телефон: +31(70)4162400

Факс: +31(70)3512185

GPS: 52.099269,4.29942

Web: http://www.madurodam.nl/en/

Карта на Холандия

 

 

Исторически миниатюрни модели на градчета са съществували от незапомнени времена, но такива със статут на туристическа атракция съществуват от 30-те години на 20-и век.

Повечето моделни паркове са изградени в мащаб, който варира от 1:76 до 1:9.

Континентална Европа и Азия обикновено предпочитат мащаба от 1:25, докато в Северна Америка и Великобритания се използват 1:12 и други варианти.

Мадуродам (Дигата “Мадуро”)

е миниатюрен парк и туристическа атракция в квартала Схевенинген на Хага, Нидерландия. Той е наречен на името на Георг Мадуро, еврейски младеж от Кюрасао, които посреща Втората световна война като студент по право в Лайденския университет. Мобилизиран като лейтенант в кавалерията с гарнизон Хага участва в битки с немските войски. След капитулацията на Нидерландия на 15.05.1940 г. половин година е затворник в Хага, а след освобождаването му се присъединява към Съпротивата. При опит за извеждане на свалени английски летци през Испания е заловен и изпратен в Саарбрюкен, а по-късно – в концентрационния лагер Дахау, където умира през февруари 1945 година от тиф.

Madurodam, South Holland, NL

През 1946 г. Георг Мадуро е награден посмъртно със знака на Рицар 4-а степен на Военния орден на Уилям, най-високото и най-старото военно отличие в Нидерландия. Сравнявано с френския Орден на почетния легион, това отличие е присъждано много по-рядко. Мадуро е единственият холандски гражданин от Антилите, който някога го е получавал.

След войната Йосиф и Ребека Мадуро даряват всичките си спестявания за изграждането на мемориален парк на името на единственият им син. Идеята за тематичният парк среща подкрепата на Дружеството на студентските санаториуми и досега приходите от дейността му отиват за подпомагане на санаториуми и други оздравителни заведения.

Като всеки град и Мадуродам си има кмет. При откриването му на 2 юли 1952 г., принцеса Беатрикс, тогава на 14 г., е назначена за кмет на Мадуродам. След като става кралица на Нидерландия, тя се отказва от тази функция, но остава патрон на града. Предполагам, че абдикацията й на 30.04.2013 няма да промени това. Сега кметът на Мадуродам се избира от младежки общински съвет, състоящ се от 25 ученици от училища в региона.

Мадуродам е разположен е на площ от около 18 дка, в който има над 300 макета, 6000 малки дървета и 30 000 цветни луковици. “Жителите” на града са много хиляди (само на “Амстердам Арена” 6000 зрители подкрепят любимите си отбори), от които 35 “гиганта”, занимаващи се с поддръжката на макетите. Преди се е използвало дърво за направата им, а сега – метал и синтетични материали. В някои експонати е вложен много труд – например офисът на ING Bank е “строен” 4 години! Дърветата, храстите и цветята се поддържат до необходимата височина. Дървета, които достигат до 15 м. височина, тук са високи 60 см. Единствено плуващите в каналите шарани внасят дисхармония – в реален размер те трябва да са като кашалоти.

В парка са изградени перфектни копия в мащаб 1:25 на културни и промишлени сгради и проекти от цяла Нидерландия. Много от експонатите са механизирани – можете да наблюдавате църковна церемония “в действие”, рулиращи самолети, гасене на пожар в пристанището и т. н. Холанците си запазват старата слава на практични хора с изключителен търговски нюх и предлагат срещу парите ви само първокачествена “стока”. Във всеки момент можете да си купите миниатюрен чифт сабо за 25 цента, но къде по-забавно е да пуснете монета от 50 цента, фабриката да започне да работи и камионче да ви докара току-що “произведения” сувенир.

Мадуродам постоянно се развива. Каквито и цифри да се споменат, бъдете сигурни, че само след няколко месеца те вече няма да бъдат актуални. Наскоро бе направена голяма реорганизация на парка, като сега той е разделен на три тематически участъка: Центърът на града, Светът на водата и Островът на иновациите. В Центъра са обособени на красивите сгради и обекти на Нидерландия, В Света ще ви покажат хилядолетната борба с водата – приятел и враг, а Островът представя световния принос на ниските земи в архитектурата, иновациите, спорта, развлеченията и дизайна.

На входа ви посрещат Гъливер и лилипутите – Мадуродам, Холандия

На входа ви посрещат Гъливер и лилипутите

 

Ханс Бинкер (или Петер от Харлем), който запушил с пръст пробойна в дигата и спасил страната си – Мадуродам, Холандия

Ханс Бинкер (или Петер от Харлем), който запушил с пръст пробойна в дигата и спасил страната си

 

Родната къща на Георг Мадуро – Мадуродам, Холандия

Родната къща на Георг Мадуро

 

Кралският музей в Амстердам – Мадуродам, Холандия

Кралският музей в Амстердам

През капандурата се вижда “Нощната стража” на Рембранд – Мадуродам, Холандия

През капандурата се вижда “Нощната стража” на Рембранд

Шараните също са любопитни – Мадуродам, Холандия

Шараните също са любопитни

 

 

 

 

 

Екскурзията до Мадуродам можете да съчетаете с разходка до центъра на Хага или до плажа на Схевенинген. Ние избрахме втория вариант.

Схевенинген

е модерен морски курорт, най-известният в Нидерландия. Той е един от осемте квартала на Хага, но има и статут на полу-самостоятелно селище.

Крайбрежната зона е напълно обновена, с нови кинотеатри, търговски обекти, казино, крайморска алея и т. н. Разбира се, бетониране, каквото наблюдаваме в Слънчев бряг и другите ни курорти, е напълно немислимо. Плажуването е нещо относително – през августовските жеги, когато температурата на въздуха може да стигне до немислимите 23-25 градуса, а на водата на Северно море – до 18-20 градуса, плажовете са пълни. Аз не бих рискувал, но за холанците 15-16 градуса (юни) е вече много добра температура за морска баня.

Не пропускайте на посетите кея, който представлява 60-метрова кула с повече от 300 стъпала. Той е на 2 нива – долното е затворено и помещава панорамно кафе и търговски обекти, а горният е открита тераса.

 Схевенинген, сниман от кея

 

 

 

 

Още снимки: Мадуродам, Схевенинген

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Холандия – на картата:

Холандия
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. teddy каза:

  Анжело,
  по-кратка историческа справка на Жоро Мадуро/в/ щеше да ми е по-интересна:)))
  и си кратък,
  кога е продължението?
  аз тъкмо се бях засилила да ходя до Холандия и ти се появи.
  но разкажи как най-евтино се стига с ниско тарифните авиолинии до Хага или Норвегия, ако знаеш?
  четох нещо с прехвърляне от Дортмунт до Гданс и после до техните летища,
  но ти ако знаеш повече-
  сподели де,
  моля ти се!

 2. angie_bg каза:

  Здравей, за Мадуро съм написал наистина по-кратко, отколкото заслужава (поне в очите на холанците). Интересът се породи преди повече от 30 години от една статия в “Паралели” (или “Космос”). Доколкото си спомням хобито на Мадуро са били “кукленските” градове, затова и родителите му изграждат Мадуродам.
  За пътуването – цяла Европа съм обиколил с кола, така че не съм много наясно с полетите. Кратка справка показва, че можеш с WizzAir да стигнеш до Айндховен от София, после автобус 405 до гарата, а оттам с влака до Хага. При достатъчно ранно записване цялото удоволствие ще излезе около 50 евро. Успех!
  Следващото материалче може би ще бъде за Буйон в Белгия.

 3. iaia каза:

  Слушай, angie_bg, интересен е разказа ти. Както и предишния ти. Обаче(!)… хм, този стил на писане… ъъ, правилно ли подозирам, че си се преродил от vlaamsbrabander-а? Сещаш ли се, онзи сладур, дето миналата година беше “отговорник” по Белгия и тарафа… ‘мии… липсваше ми 😉

 4. angie_bg каза:

  Нямам честта да познавам vlaamsbrabander. Дори не подозирах за съществуването му. Но ме радва фактът, че още някой мисли (и пише) като мен! Опитвам се да дам само данни, възможно най-точните данни и нищо друго освен тях. Интерпретирането им, както и чувствата, емоциите и т. н. са нещо лично, което всеки може да тълкува по свое усмотрение.

 5. iaia каза:

  Язък.
  Но пък какъв адвокатски отговор… 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.