Пирамида на Слънцето в Долината на пирамидите (Босна и Херцеговина)

За тази пирамида съм чувал само от един документален филм по NatGeo. Днес до едно от последните чудеса на земната археология ще ни заведе Искра, която ще ни представи и неговия откривател професор Османагич.

Приятно четене:

Пирамида на Слънцето в Долината на пирамидите

Босна и Херцеговина

Откритие на босненския професор Семир Османагич е на път да пренапише световната история.

Учени твърдят: „Учебниците по история  ще  трябва да се променят, поради съществуването на босненските пирамиди и тяхното датиране.“

Професор твърди, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

Няколко часа път от София  ни делят от най-епохалното археологическо откритие в света за всички времена, за което все още малко българи знаят.  Именно по тези земи наоколо са се заселили българските богомили след прогонването им от България. Дали е случайно това?

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Преди осем години американският инженер-геолог и археолог от босненски произход професор Семир Османагич взривява научния свят-той открива най-голямата досега в света пирамида. Нарича я Пирамида да Слънцето. Оттогава до днес професор Османагич не спира да удивява със своите находки и проучвания. Следва откритието на цял комплекс:  Пирамида на Луната, Пирамида на Дракона. Твърди се, че трите пирамиди са свързани помежду си с подземни проходи. Останалите пирамиди са „Храмът на Майката Земя“ /Кръстач/ и Пирамидата на Любовта /Чемерац/.

През 2007 г. германски геофизици извършват гео-радарно заснемане на пирамидата, което  потвърждава съществуването на вътрешни проходи в нея. През 2010 г. хърватски физици установяват съществуването на  енергийно излъчване с диаметър от 9 метра, което преминава през самия връх на пирамидата. Година по-късно /през 2011 и 2012/, италиански, финландски и сръбски специалисти  откриват и измерват електромагнитно поле, ултразвук и инфразвук от изкуствен произход на върха на пирамидата.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

         Блоковете на северната страна на

Пирамидата на Слънцето

имат наклон 53 градуса – колкото и при Хеопсовата пирамида.

Твърди се също, че според официални геодезически изследвания три от петте пирамидални обекта (Слънцето, Месецът и Драконът) са прецизно разположени по върховете на равностранен триъгълник. Стените им – също равностранни триъгълници – са точно ориентирани по посоките на света. Освен това спътникови снимки са  разкрили особената термодинамика на тези хълмове. Тоест те се загряват и охлаждат с бързина, различна от тази на околния терен. Което подсказва, че са изградени от различен материал или евентуално съдържат големи кухи пространства. Пирамидите на Слънцето, Луната и Земята оформят правилен равностранен триъгълник с  дължина на страната 2 170 метра  Ориентацията на страните на всички пирамиди е правилна, спрямо космическия север.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

 

          Босненската

Пирамида на луната

е втората по значимост пирамида в долината при Високо. Нейната височина и е 190 метра, което я извисява с 43 метра над  Хеопсовата пирамида  в Египет / 147 метра/. Изградена е от комбинация от глина и обработени плочи от пясъчник. Пирамидата е изградена на тераси, което я прави уникална и единствена в света на пирамидите. Стените й са покрити с материал, подобен на бетона. Качеството на този древен бетон е не само превъзходно, но то е и истинско предизвикателство за най-съвременните строителни технологии и надминава всички най-изпитани по здравина днешни бетони! Горният слой плочи са залепени за основата. Археологическа сонда открива органичен материал между двата слоя плочи на западната страна на пирамидата. Радио-карбоновите анализи, извършени от Шльонския университет / Полша, 2011/  датират този материал отпреди 12 350 г. /плюс/минус 50 години/. Така анализът поставя по древност пирамидата на Луната преди периода на културата на шумерите, Вавилон и Древен Египет.

Пирамида на Слънцето, Босна и ХерцеговинаПирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Учените все още не са се произнесли окончателно коя европейска култура е създала тези феноменални съоръжения и дали ги е строила човешка ръка или извънземна цивилизация. Защото в тези пирамиди няма никакви артефакти-нито една следа от скелети на животни, хора, от сечива или дървени или метални останки, но пък феномените в тях са повече от загадъчни и смайват със своята изумителност!

Това откритие трудно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията не само на Европа, но въобще на света. То предизвиква световни дискусии и ожесточени спорове, защото е на път да пренапише отново човешката история. Десетки хиляди туристи от цял свят се стичат към

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Археологически парк „Босненска пирамида на Слънцето“ във Високо –

местност на 20-тина километра от Сараево.

         Възможно ли е да се окаже, че не само едни от най-древните  безусловно доказани следи на европейската култура  /като първото обработено злато на континента, открито във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното селище при Дуранкулашкото езеро/,  но и въобще на човешката цивилизация има най-старите си паметници не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа – тук на Балканите?

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

                                            Как се стига до откритието?

То е било дълги години пред очите на всички, но пръв професор Османагич изтъква изключително правилната за природна форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдение от въздуха. Той предполага сходство между пирамидите в Босна и китайската практика на издигане на земни пирамиди, съществувала няколко века пр. Хр. (пирамидата над гробницата на първия император с прочутата Теракотна армия). Пирамидата на Слънцето е с внушителни размери – височина 220 м и страна на основата към 360 м.

Visoko, Босна и Херцеговина

 

Новината за откритието се излъчва от Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. През 2007 г. балканският Индиана Джоунс кани египетски специалисти по пирамидите на научна конференция. Египетските специалисти установяват, че намерените структури не са с природен произход и че вероятно са дело на човешка дейност. Семир Османагич смята, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди. През октомври 2005 година той за пръв път започва със собствени средства разкопки на сакралното място и осъзнава, че е направил откритието на живота си – редица от древни пирамиди в сърцето на Босна.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

“Сто процента съм сигурен. Няма друга възможност!”, казва откривателят. Уникалната находка се намира над местността Високо – хълм, близо до Сараево. Там неоспоримо се издига могила във формата на пирамида.

                                        Изживяхме потресаващи преживявания

Пристигаме в Сараево рано вечерта. Знаем вече, че крие богата и интересна история. Бил е средновековната столица на Босна и включва останки от множество илирийски, романски и неолитни наследства. Изгаряме от нетърпение, но няма как, навън вече е тъмно и малко плашещо в този град, където на всяка крачка има сгради, продупчени като решето от шрапнелите на войната. Както и гробища в центъра на града. Мюсюлмански, католически, православни, еврейски-ей така-до детските площадки и мирните пъстри мюсюлмански пазарчета-гробища! Войната зловещо наднича все още отвсякъде…

Едва дочакали утрото, в ранни зори потегляме към хълма.  

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Тръгваме към пирамидите с огромно вълнение

и голяма доза скрит страх. Бяхме се информирали от пресата, че през 2009 и 2010 г. над босненските пирамиди са сияели тънки лъчи от чиста енергия, излъчени в пространството. Чудехме се какво ще ни се случи?

В същия период от време Пирамидата на Луната в Мексико започнала да излъчва светлинен сноп към Космоса. В този момент и някои други от най-известните пирамиди се активизирали и започнали да изработват интензивно излъчване към Космоса.
Туристи, посетили пирамидата на маите Кукулкан, били сащисани, когато в един момент тя се разтресла и започнала да издава странни звуци. В първия момент хората помислили, че грохотът се дължи на земетресение. В следващия момент обаче към небето се изстрелял ярък сноп от светлина, пред който всички останали безмълвни. Секунди по-късно някои от туристите крещели от ужас, а други спешно се опитвали да включат видеокамерите на мобилните си телефони.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

В хрониките присъстват още няколко подобни случая. Неотдавна китайското правителство е започнало внимателно да следи и тайнствената пирамида Жианянг, която започнала да показва признаци на активност. В комунистическата страна има десетки слабо изследвани пирамиди, а достъпът до тях е строго ограничен.

Впечатление прави Голямата бяла пирамида,

чиято височина е 300 метра – два пъти е по-висока от Хеопсовата гробница. Миналата година група от руски учени били допуснати до “оживялата” пирамида. Според информацията в московски сайтове заключението било, че тя може наистина да има извънземен произход. Свръхестествен феномен от грохот и последвал взрив от излъчена енергия е засвидетелстван и фиксиран на лента в Мексико. Очевидците се кълнат, че от върха на знаменитата ацтекска Пирамида на Луната в Теотикуакан към небето са полетели енергийни вихри, а наоколо са се извили смерчове с изключителна сила.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Изследователи се чудят – какво е върнало към живот тези мълчаливи каменни часови, които стоят спокойно в продължение на еони?                                                                     
Затова пристъпваме затаили дъх. Ние сме първата група българи, посетили пирамидите, водени от самия Сам Османагич в дълбините на епохалното откритие. Имаме уговорка той да бъде наш гид в тайнствените галерии.

Спираме в подножието и се изкачваме пеш до входа. Посреща ни Сам Османагич –

интелигентен, строен светъл мъж с типичната за археолозите каубойска шапка-наричат го босненския Индиана Джоунс. Лицето му е озарено от някаква необяснима сила, а гласът му  излъчва внушителна страст при обяснението на всеки факт. Раздават ни каски за глава и ни предупреждават да вървим в група. Влизаме с обясним трепет и доста напрегнати, но скоро се успокоихме-навсякъде е осветено. Галериите проникват все по-навътре и по-навътре. Забелязват се най-малко два културни слоя: този на древните загадъчни строители на лабиринта /отпреди повече от 12 000 г/ и на цивилизация, която 4-5 хиляди години след построяването е затрупала входовете на тунелите и залите с ронлив едрочакълест материал. Изкопаните земни маси по време на първоначалното прокопаване на тунелите  са използвани при изработването на бетона, с който е покрита Пирамидата на Слънцето.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Бетонът

Подпорите са от дърво, защото металът би променил геомагнитното равновесие в тези странни по излъчване тунели. Учудени сме – по пода няма вода, не се стича и от стените. Нашият световно известен водач върви пред нас с мощно фенерче и ни разказва, че след построяването на Пирамидата на слънцето, с пет хилядолетия разлика по-късно,  друга цивилизация нарочно е затрупвала входовете към центъра с рехав материал от близката река. С каква цел са искали да скрият от човечеството сърцевината на пирамидата остава една от най-големите загадки?

Вече сме дълбоко под земята

Въздухът е кристално чист. Странна работа, вместо задух и влага под земята, усещаме жизненост и бодрост. Диша се леко и с пълни гърди. Оказа се, че не е случайно! Тук има постоянна и неизменна температура. Под пирамидата са намерени три подземни камери и малко синьо езеро с ниво на йонизация 43 пъти по-висока, отколкото е средното ниво на йони извън това място. Това може да означава, че тези съоръжения са „лечебни стаи!“ В лабиринта не съществува отрицателно излъчване от космическа енергия /мрежи на Хартман, Кириев и Шнайдер/, от природна енергия или отрицателна енергия от подземните водни течения, защото те са неутрализирани по непознат за човечеството начин с огромни обли камъни.. Това прави лабиринта едно от най-сигурните места на планетата, способно не само да защити здравето на човека, но и да възстанови неговото тяло. Концентрацията на отрицателни йони очиства атмосферата от бактерии и вируси и това обяснява благотворното влияние на тунела върху нашето усещане за лекота и свежест.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

        Във вътрешността на пирамидата, на дълбочина 25 метра, са открити множество подземни коридори, които подсказват, че мястото може да е било култово за хората, които са населявали областта преди хилядолетия. В основата на тези подземни коридори са положени добре полирани каменни плочи.

        Според професор Османагич  тези пирамидални структури са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди. При направена термична снимка на региона от Космоса се вижда, че въпросните хълмове-пирамиди изстиват вечерно време много по-бързо от съседните масиви, което е признак, че са изкуствени структури.

По въпроса за изкуствения им произход се провеждат множество конференции, разказва професорът. На тях учени от Русия и Египет потвърждават изкуствения характер на конструкцията. През септември 2011 г. се провежда Втора международна научна конференция и нейното заключение е, че „учебниците по история  ще  трябва да се променят, след откриването на босненските пирамиди и тяхното датиране.“

Семир Османагич – откривател на Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Семир Османагич

Продължаваме все по-удивени навътре сред хилядолетните тунели.

Стигаме до огромен странен камък

Професорът ни кара да застанем в кръг и да си сложим ръцете върху камъка. Притихваме и чакаме. След минута усещаме, че по ръцете ни тече сякаш слаб ток и те стават последователно горещи и студени – лявата гореща, дясната студена и обратно… Този около три метра дълъг и почти елипсовиден меко загладен камък прилича на огромно бобово зърно. По повърхността му сякаш е повторен релефа на долината Високо. Камъкът е от два пласта и виждаме тънка разделителна линия да минава по средата. Радио-карбоновите анализи, гео-радарните и термалните изследвания от различни лаборатории в света доказват уникалния строеж на този камък и подсказват неговото изключително предназначение точно тук, на това място от вътрешността на пирамидата. Той е поставен точно където дълбоко отдолу се пресичат две огромни и силни реки, доказани с апаратура. Тяхното мощно течение и особено срещата им, поражда гигантско геомагнитно разрушително поле, което долната страна на камъка поема и трансформира в съвсем други вибрации. Пак наостряме уши с почуда-изследванията сочат, че „коремът” на камъка е керамичен, съставен от непознати пиезокристали, които преработват енергиите в полезни трептения. Но истинското чудо стана, когато посред  тихото ни мълчание с ръце над камъка, над нас се появи странен синьо-виолетов лъч, който за щастие докуметирахме.
Само веднъж са премествали камък от една галерия и моментално се е получило наводнение, което и до днес никой не може да отводни! Оттогава не се мести нищо!

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Още повече сме респектирани от малкото спокойно езерo

Водата в него е кристално чиста и прозрачна. В нея няма микроби, плесени или водорасли, няма и никакви животинки. Наричат я ”жива вода” , защото възстановява силите за минути!

За разкопките, разучаването и съхранението на пирамидата са наети археолози и хиляди доброволци от цял свят. Те са прокопали подземните тунели в така наречените от Османагич  “древни пясъчници”, направени от човешка ръка. Според него пирамидата е на поне 25000 години и може би се отнася дори към последния етап от ледниковата епоха, която е свършила преди повече от 10 000 години.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

“Надяваме се да открием някакви органични материали, които да послужат за доказателство. Например кости или дървени фрагменти, или въглища. Тогава бихме могли да потвърдим със сигурност!”, казва изследователят и продължава с вълнение: „Моето откритие промени историята на човечеството! Босненските пирамиди са създадени от високо развита цивилизация! Илирите са древен народ на 27 хил. години. Потомците им съставят половината от населението на Босна, Хърватия и Словения. Ние мълчаливо се споглеждаме и вкупом си спомняме за илирите по нашите тракийските земи….

Това мултидисциплинарно научно изследване се превръща в най-големият археологически проект  в света, който всяка година  привлича десетки хиляди туристи, доброволци, изследователи и журналисти във Високо-вече прочутото малко селище в Босна и Херцеговина

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

Излизаме замаяни от досега с все още непознато за повечето хора чудо на планетата, в което ни въведе очарователният босненски Индиана Джоунс, ученият, който е на път да промени учебниците по световна история-професор Семир Османагич.

През месец май го поканихме и той прие да гостува за три дни в България

Очакваме го в Пловдив на 16 май, в Шумен на 17 май и в София на 18 май, 2013. По покана на проф. Османагич организираме две петдневни екскурзии-семинари до Босненските пирамиди с посещение в галериите на Пирамидата на Слънцето от 24 май и втората от 7 юни. Ще бъдат посетени и други сакрални места-Богомилския некропол, вековно светилище на истински суфи до река Буна, приказните градове Котор и Будва и още много изненади по пътя.

Пирамида на Слънцето, Босна и Херцеговина

 

Автор: Искра Банкова

Снимки: авторът или предоставени от нея

Послеслов: с приятели отново се събираме да го посетим, който иска да дойде с нас може да ми звънне на телефон  0898 55 17 16 Искра Банкова или Валентина Димитрова 0877303732

 

Други разкази свързани с Босна и Херцеговина – на картата:

Босна и Херцеговина

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

28 Отговори

 1. Зока каза:

  “Професор” Османагич, известен шарлатанин от гр.Зеница, псевдо археолог, но същевременно много добър, и както се вижда, успешен бизнесмен.
  Позитивното в случая е това че много хора в градчето Високо сега живеят по добре заради туристите.

 2. Стойчо каза:

  Дай Боже повече такива шарлатани, генериращи туристо-поток в бедни райони 🙂

 3. sopolanka каза:

  Съгласна съм със Стойчо! През лятото на 2001-ва на 2пъти бях в БиХ по работа. и 2та пъти с голяма мъка взех виза от посолството в Београд.. Та тогава това селце беше меко казано невзрачно, бедно, запустяло.. Споменаха ми за тези пирамиди и минах да видя. Ми що да не се изкарват пари по този начин? Още повече в съседната им Хърватия на всеки старинен камък- тяхното знаме и искат пари за вход. Нека!

 4. Стойчо каза:

  За да няма излишни вълнения: отдавна няма визи за Босна и Херцеговина! Там даже се влиза с лична карта от няколко години!

 5. sopolanka каза:

  Мда, ся няма визи.Разбрах. Но още пазя “трепетни спомени” от пункта на Зворник, само защото бях влезнала през Хърватия -Имотски без виза..а излизах с рейса от Сараево за Ниш . И в 2 посред нощите ме разпъваха на кръст ква съм, що съм.. Добре,че имах мобилния на консула ни по него време…тва февруари 2002. Как да е, важни са приключенията.

 6. Искра Банкова каза:

  Наистина не знам защо при нас, българите, дори без да сме видели нещо или да проучим внимателно фактите, все ни се иска да оплюем, да снижим, да омаловажим всичко…. Каква е тая всенародна страст у нас да се оплюваме, да злословим??? Да мърсим!!! Ето и сега, някой си Зока, световно неизвестен, омаскарява с приказки световно известен хабилитиран професор, автор е на 10 книги, посветени на древните цивилизации и пирамидите в света, обиколил света човекът, творил, проучвал. Издадени са в САЩ, Турция, Хърватска, Естония, Босна и Херцеговина. На основата на “Цивилизациите преди официалната история“ продуцира 14 сериен документален филм “В търсене на загубената цивилизация“. Защо ти, бе Зока, приятелю, не напишеш една книга, ами се подвизаваш по форумите с плюнки и анонимност. Аз си стоя с името, даже с телефона, видях, чух, пипнах, възхитих се, а ти какво??? Пет-шест лаборатории правят геомагнитни, радиокарбонови, химически, физични, микробиологични изследвания, пишат, правят световни конференции, удивяват се, доказват, че там има невиждани досега факти за човечеството, а ти какво изследва и написа? Естествено е, да има конкуренция между археолозите, те са по зли в надпреварата си от фолкпевиците, ама значи ли това да им влизаме в шамарите и злобата? Отиди, виж, пипни, огледай се, прочети и тогава. Аз направих това и се възхитих, затова ще заведа и приятелите си да видят чудото. На 28 май тръгваме, на 4 юни още един автобус, защото желаещите са повече отколкото предвиждахме.
  https://www.facebook.com/events/540833429301290/

 7. sopolanka каза:

  А тези,които не желаят да ползват услугите на ФБ могат ли да получат инфо тук?

 8. Galarad каза:

  Причината, Искра, е в начина, по който е написана статията. Написана е без нито един научен факт (разбирай – линк към някакъв достоверен източник), с доста патос и вълнение и с изобилие от предположения, известни още като wishful thinking.

  В началото на статията в Уикипедия (http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_pyramids), която ми е най-лесно да дам като източник, защото вие не сте посочили никакаъв, се казва:

  “In analysing the site, its known history, and the excavations; geologists, archeologists, and other scientists have concluded that they are natural formations and that there are no signs of human building involved.[2][3][4]”

  Тези [2][3][4] са линкове към статии в научни публикации.

  Защо липсата на наука е проблем? Защото моята версия за пирамидите може да е, че те са сътворени от Сатаната и всъщност генерират огромни отрицателни енергии. Поради това на Балканите постоянно има войни, хората са бедни, нещастни и враждебни един към друг. Например, живата вода – вие казвате:

  “В нея няма микроби, плесени или водорасли, няма и никакви животинки.” – как това я прави ЖИВА? Това всъщност е МЪРТВА вода!!

  Сега, да погледнем през погледа на науката един друг ваш цитат:

  “Пак наостряме уши с почуда-изследванията сочат, че „коремът” на камъка е керамичен, съставен от непознати пиезокристали, които преработват енергиите в полезни трептения.”

  Това изречение е много интересно за анализ. Първо, имаме елемент на почуда – като в детска приказка. Героят бил толкова силен, че с един удар отсякъл главата на ламята! Ехаа! След това, става въпрос за “коремът на камъка” – той е керамичен. Звучи много причудливо, но всъщност – да цитираме пак Wikipedia: “A ceramic is an inorganic, nonmetallic solid prepared by the action of heat and subsequent cooling” – демек, дефиниция на камък. Обаче! Той е съставен от непознати пиезокристали – може би са непознати, защото никой не е отворил камъка да ги види, но иначе – повярвайте ми за това – ще се окажат доста познати, каквито може да намерите в повечето камъни в района – например Кварц.

  Но! Това не е всичко. Тези пиезокристали преработват “енергиите” в “полезни” “трептения”. Дефиницията на “Пиезоелектричество” е електричество, получено в следствие на натиск, налягане. Тоест, деформацията на пиезокристала генерира електричество (обратното също е вярно – в следствие на електричество се получава деформация). Тук нямам място за мистични енергии, нито като причина, нито като следствие.

  След това, нищо не е “полезно” само по себе си. Полезността се дефинира на база на отношение – едно нещо е полезно за друго. Ако имате предвид “полезни за човека”, тогава трябва да се прецени в какво отношение е полезността – какъв е ефекта? И трябва да се вземе предвид дозировката – защото всяко полезно нещо, като се предозира, става вредно.

  Накрая, имаме “трептения”. Тук имаме няколко проблема. Първо, трептенията (вибрации) в продължителен период водят до разрушение на структурата. Второ, ако те са резултат от работата на пиезокристалите, тогава генераторът е електричеството, получено чрез индукция от електромагнитното поле, резултат от сблъсък на две подводни реки някъде дълбоко под вас. Като вземем предвид магнитната проницаемост на средата (скала) и голямото разстояние (може да си го сметнете ако не вярвате) става ясно, че ефекта не е възможен.

  В заключение, няма нищо лошо да се направи екскурзия, да се подиша чист въздух – за останалото, препоръчвам щипка скептицизъм.

 9. Зока каза:

  Много се извинявам, аз световно неизвестен, на уважаема Искра Банкова че си позволих да направя коментар за “професор” Османагич, известен шарлатанин от гр.Зеница, псевдо археолог, и гуруто на наивниците. ;-))

  За да сме сериозни прилагам официална декларация на European Association of Archaeologists
  http://www.e-a-a.org/statement.pdf

  DECLARATION

  We, the undersigned professional archaeologists from all parts of Europe, wish to protest strongly at the continuing support by the Bosnian authorities for the so-called “pyramid” project being conducted on hills at and near Visoko. This scheme is a cruel hoax on an unsuspecting public and has no place in the world of genuine science. It is a waste of scarce resources that would be much better used in protecting the genuine archaeological heritage and is diverting attention from the pressing problems that are affecting professional archaeologists in Bosnia-Herzegovina on a daily basis.

  Professor Hermann Parzinger, President, German Archaeological Institute, Berlin

  Professor Willem Willems, Inspector General, Rijksinspectie Archeologie (RIA), The Hague

  Dr Jean-Paul Demoule, President, Institut nationale de recherches archéologiques préventives (INRAP), Paris

  Professor Romuald Schild, Director, Institute of Archaeology and Ethnology, Polish Academy of Sciences, Warsaw

  Professor Vassil Nikolov, Director, Institute of Archaeology, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia

  Professor Anthony Harding, President, European Association of Archaeologists, c/o Institute of Archaeology, Czech Academy of Sciences, Prague

  Dr Mike Heyworth, Director, Council for British Archaeology, York

  Galarad го е написал прекрасно:
  “В заключение, няма нищо лошо да се направи екскурзия, да се подиша чист въздух – за останалото, препоръчвам щипка скептицизъм.”

 10. Aliya каза:

  Тези пирамиди разбъркват неочаквано картите за много завоалирани интереси, за които е важно да принизят хората до маймуни с изфабрикуваната си Теория за еволюцията на Дарвин. Не случайно пирамидите в Китай са забранени за разкопки и разкрития, а около пирамидите в Египет се гради и налага една абсурдна теория за Хеопс и гробницата му, въпреки, че е повече от очевидно, че не за гробница иде реч, а за геомагнитно съоръжение за лечебна енергия и възстановяване на древните хора. Древните хора, които са живеели и по нашите земи и които проф. Овчаров нарича скалните хора, на нас са ни известни като траки, илири, но те от своя страна са наследници на предпотопната цивилизация на исполините – човеците с огромен ръст, живели в друга климатична среда, различна от нашата.
  Великаните са имали изключително развити сетива и са живеели в единство и хармония с Природата, познавали са нейните стихии и са ги наричали свои братя. Те са били древните хора от зората на човешкото зараждане, които са боравили с много повече сетива от нашите – египетски археолог смята, че те са били 360 на брой и са давали възможност на древните да усещат Земята и нейните сили и да строят така, че да се възползват от нейния геомагнетизъм и връзката със слънцето. И у нас съществуват такива места – Градище, Царичина, са само част от тези потулени от армията и правителството разкопки, както и многобройните скелети на великани, намирани и у нас, и по цял свят. Някой не иска хората да разберат своето велико минало и Божествен произход и затова унищожава всички многобройни доказателства или ги скрива в частни тайни колекции.
  Когато внушаваш на хората изсмукана от пръстите теория за маймунски произход, когато преподаваш тази теория на децата и студентите по медицина в съчетание с маймуноподобни филми на насилие и убийства, няма как да оставиш да излязат наяве истинските факти за човешкия произход и знания.

 11. Стойчо каза:

  И по History така казаха

 12. Тони Тонев каза:

  ОТВСЯКЪДЕ СИ ЛИЧИ, ЧЕ АВТОРКАТА, МАКАР И НА СЕРИОЗНА ВЪЗРАСТ, НЕ САМО НИ ЗАЛЪГВА В ОПИТИТЕ СИ ДА ПРАВИ ТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС. тЯ ПРОСТО Е ВЛЮБЕНА В БОСНЕНСКИЯ САМОЗВАНЕЦ. АЗ СЪМ ХОДИЛ В ТОВА СЕЛО И ТАМ КАТО ПИТАХ ДАЛИ ТЕЗИ “ПИРАМИДИ” СА СТРОЕНИ ОТ ХОРА, МЕСТНИТЕ МИ СЕ СМЯХА КАТО ЛУДИ. ХЕПТЕН ЗА БАЛЪЦИ НИ ВЗЕМА ТАЗИ ЖЕНА, НО НЕЙСЕ, БОГ ВСИЧКО ВИЖДА.

 13. Radoslav Kolev каза:

  Отностно статията на мен ми харесва, написана без детайли и термини неразбираеми за широкия читател. Прекалено рано е за Тези (хипотези много) за да коментирате пирамидите и да давате оценки първо трябва да се запознаете с доста голям по обем материал. Към Тони Тонев нормално е да ти се смеят хората когато питаш дали хора са строили пирамидите, тези или които и да било други. Ако си мислите и вярвате, че някой е бил група хора с камшици да дърпат огромни блокове от камък – по-добре замълчете. Скрити пирамиди в планиска местност има и в България и то не една! Към Зока не знам какъв е този добър бизнесмен, ще развива село. Второ псевдо археолог НЯМА. Тази декларация която е постната няма никаква тежест, защото в момента се мисли разбираема версия удобна за всички.

 14. На 5 септември тръгва още един автобус, заповядайте, Искра Банкова 0898 55 17 16

 15. Lidiya каза:

  От гореописаното останах с впечатление, че подземните лабиринти са открити в Пирамидата на Слънцето. НА МЯСТО СЕ ОКАЗА , ЧЕ ПОДЗЕМНИТЕ ТУНЕЛИ РАЗКРИТИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ СЕ НАМИРАТ НА 2,9км от ПИРАМИДАТА И САМО СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТ И ИМАТ ВРЪЗКА С НЕЯ! ОСВЕН ТОВА ВХОД ЗА ПИРАМИДАТА НА СЛЪНЦЕТО НЯМА ОТКРИТ. ЕКСКУРЗОВОДЪТ ОТ ЕКИПА НА ОСМАНАГИЧ ОБЯСНИ ,ЧЕ ДО МОМЕНТА /септември 2013г/ВСЕ ОЩЕ СА НАПРАВЕНИ САМО НЯКОЛКО СОНДАЖА ПО НЯКОИ ОТ СТРАНИТЕ НА ПИРАМИДАТА И НЕ СА ПОПАДНАЛИ НА ВЪТРЕШНИ КУХИНИ.

 16. Независимо от всички злонамерени коментари, главно от хора, които не са ходили на това уникално място, разкопките продължават с научни екипи и доброволци от 34 страни от цял свят, които всяко лято продължават своите сериозни проучвания към самата Пирамида на Слънцето.

  На 25 септември, 2014, отново потегляме за пирамидите. Заповядайте да видите с очите си и да чуете най-новите открития вътре в галериите на най-големия археологически обект в света!
  http://shambhala.bg/pateshestviya/361-patuvane-do-bosnenskite-piramidi-s-iskra-bankova

 17. http://kapchica1.blog.bg/drugi/2014/08/31/robyrt-shok-civilizaciite-v-egipet-i-rodopite-sa-svyrzani-pr.1293220

  ИЗВЕСТНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ РОБЪРТ ШОК, КОЙТО НЕОТДАВНА БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ, ОТКРИ СЕНЗАЦИОННИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОБЕКТИ. ТУК ПУСКАМ НЕГОВО ИЗКАЗВАНЕ ЗА БОСНЕНСКИТЕ ПИРАМИДИ!
  “Геолог съм и преподавам в Бостънския университет, САЩ. Защитил съм докторантурата си по геология и геофизика в университета Йейл. Едно от нещата, които изучавам през последните 25 години, са именно много древни обекти и места по света.”

  http://anamericaninbosnia.blogspot.com/2013/03/the-mysterious-anti-scientific-agenda_455.html

 18. ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 25 СЕПТЕМВРИ, 2014 ГОДИНА НА НОВО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО БОСНЕНСКИТЕ ПИРАМИДИ

 19. БАЛКАНИТЕ СА ЛЮЛКАТА НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!!! Това твърди световноизвестния учен-археолог и откривател проф. д-р Семир Османагич!!!

  На 25 септември, 2014, тръгваме към уникалните Босненски пирамиди, за да се заредим със силата на тази древна като света енергийна машина, която е строена от незнаен интелект преди повече от 25 хиляди години. Ще видим истинска “жива вода”-структурирана и стерилно чиста в дълбините на земята, ще направим специален ритуал на благодарност към нашите предци-богомилите на единствения в света Богомилски некропол в Радемиля, ще посетим древно дервишко светилище на приказния, невероятно красив извор на изумрудената река Буна в Босна.
  И не на последно място ще се насладим на най-вкусната и евтина кухня в света-в Баш чаршията на Сараево и в невероятния град Мостар, както и покрай реката Буна в ресторантчетата над самата река, от която пред вас вадят рибката за трапезата
  Заповядайте, приятели, все още има места за записване.
  http://shambhala.bg/pateshestviya/361-patuvane-do-bosnenskite-piramidi-s-iskra-bankova

 20. Стойчо каза:

  Спорът си е спор, но не ми се иска коментарите да ми приличат на рекламни:)

 21. Правилна забележка, затова прилагам нови аргументи:

  РОБЪРТ ШОК, КОЙТО НЕОТДАВНА БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ И ОТКРИ СЕНЗАЦИОННИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОБЕКТИ, В ИЗКАЗВАНЕ ЗА БОСНЕНСКИТЕ ПИРАМИДИ! “Геолог съм и преподавам в Бостънския университет, САЩ. Защитил съм докторантурата си по геология и геофизика в университета Йейл. Едно от нещата, които изучавам през последните 25 години, са именно много древни обекти и места по света.”

  http://anamericaninbosnia.blogspot.com/2013/03/the-mysterious-anti-scientific-agenda_455.html

 22. Очаква ви бум на туристи в България, след като светът научи, казва Робърт Шок
  http://kapchica1.blog.bg/drugi/2014/08/31/robyrt-shok-civilizaciite-v-egipet-i-rodopite-sa-svyrzani-pr.1293220

 23. Около проф.д-р Семир Османагич има изключително много спорове, мнения и недоброжелатели. Аз знам всички гледни точки, знам с каква цел се води тази битка около него и откритието му. Би трябвало да знаете, че битките в научните среди са не по-малко епични от тези между държавниците или от завистта и мръсните нападки при фолк-певиците. Днес вече тази борба за влияние, престиж, а най-вече за пари е стигнала завидни висоти. Нашият български Индиана Джоунс, проф. Овчаров също е обграден, но справедливо и на място поради широк комерсиализъм от лоша репутация, въпреки заслугите му, които не са малки, но това е друга тема. Проф. Османагич е редовно хабилитиран професор и доктор, освен това е автор на множество книги. С него работят учени от световен мащаб, независими лаборатории от цял свят-изследователски центрове с престиж, реноме и влияние. През миналата година проф. Османагич, както знаете, беше по моя покана в България. В дългите по три часа почти лекции пред препълнени зали, проф. Османагич едно по едно подробно обори “псевдопубликациите” на своите врагове и действията им-не ги наричам дори опоненти, той доказа научно, социално-психологически и финансово защо са тези обструкции и безмилостни нападения. На много хора величествената история на Балканите като една люлка на европейската цивилизация не им се нрави, други трябва да си изядат с кориците дипломите и професурите си заради това епохално откритие!!!

  Това важи и за световното значение на богомилството с произход единствено и ТОЧНО БЪЛГАРИЯ! Във Франция повечето учени с половин уста, а някои и хич, се споменава за основата на катарството, което е чисто български принос като фундамент на тази уникална и величествена житейска и теологична доктрина. Предлагам ви първо да видите, да чуете, да се запознаете с професора и тогава да си говорим по темата за Босенските пирамиди. Относно богомилите имам всички книги, излезли на български език за богомилството, имам и чуждестранна литература. Намирам за една важна мисия в живота си да помогна за възраждането на тяхната заслужена слава и принос за света, както и за поставянето на Балканите на подходящото им място в познанието на днешния човек у нас и по света! Добре е да се отиде на място и да се запознае човек с обекта и резултатите от археологическите, геотермалните, радиокарбоновите, физическите, химическите и всякакви други заключения на десетки независими световни лаборатории, а и да видите с очите си кое какво е. На една ръка разстояние е, Босна е до нас поне, а не в Австралия или Антарктида, всеки истински геолог и археолог трябва да види и да прецени сам-Османагич не крие никаква информация от никого. Иначе човек става жертва на войни за интереси, които текат и в археологията с мощна сила!!!

  Същата научна пасмина на кабинетни величия отрича и датировката на археологическите находки в Гьобекли тепе и Невали чори в Турция, които също променят революционно представите за ранния неолит в Близкия изток и по датировка са близки до времето на строежа на Босненските пирамиди. Този комплекс е много, много по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди така, както и Босненските пирамиди-това хвърля в потрес стотици учени, които намират ранния неолит за напълно “безмозъчен” и примитивен откъм мисъл и разум период!!!. В археологията се води мръсна война за милиарди, но и една скрита още по-мръсна баталия за власт и исторически машинации, изкривяващи историята в полза на нечисти интереси. Така че око да види, ръка да пипне е най-доброта презентация.

 24. Искра Банкова каза:

  Драги любители на интересните пътувания.

  На 9 юни 2016 !!!
  Тръгваме на ново пътешествие до босненските пирамиди. Този път ще видим и друга сензация-огромната открита каменна сфера край Завидовичи, Босна, чиито произход и предназначение остават абсолютна мистерия?
  Влезте във фейсбук с името “Пътуване до босненските пирамиди с Искра Банкова”.
  За записване също можете да се обадите на моя телефон 0898 55 17 16

 25. Искра Банкова каза:

  9 юни 2016 година НОВО ПЪТУВАНЕ ДО БОСНА

 26. Жени каза:

  Г-жо Банкова, да питам само защо развивате нелегален туризъм и се обоготявате без да плащате данъци за тази си стопанска дейност. Престанете да баламосвате хората. Босненските пирамиди са едно чудесно природно място, както и голяма част от природата на тази страна. Но вие го обърнахте на шарлатания да си пълните нелегалните групи. Срам и позор, но в БГ няма закон и няма и да има за такива като Вас.

 27. Стойчо каза:

  Засега ще оставя горния коментар, но призовавам всички към въздържан тон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.