Аахен – първата столица на обединена Европа

От кога не бяхме ходили до Германия? Анжело днес ще ни покаже един от най-интересните градове там – Аахен.

Приятно четене:

Аахен

първата столица на обединена Европа

Пътни бележки

Вместо увод

Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.

Аахен

GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E

Website: www.aachen.de

Aachen

Аахен (Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.

Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.

a5

Кръгово в Аахен

Аахен е столицата на Карл Велики

И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още като Charlemagne.

Карл Велики посещава за първи път Аахен в годината на коронясването си за крал на франките, 768. Карл прекарва повечето зими между 792 г. и смъртта си през 814 г. в Аахен, който се превръща в седалище на неговия двор и политически център на империята му. След смъртта му, кралят е погребан в църквата, която той е построил; първоначалната му гробницата е била изгубена, а предполагаемите му останки са запазени в храма, където са били препогребани, след като е бил обявен за светец. Светостта му, обаче, никога не е бил много широко призната извън митрополия в Лиеж, където той все още е почитан, може би по традиция.

След Шарлеман повече от 600 години немските крале, издигнати за императори на Свещената римска империя, са коронясвани в катедралата на Аахен. Последният от тях е Фердинанд I през 1591 г.

Аахен винаги е имал статут на свободен имперски град. През 1372 г. градът за първи път използва новото летоброене (AD) върху монета за масова употреба, грошът. След 16 век значението му на търговски център намалява, може би заради конкуренцията на богатите фламандски провинции на север и унищожителния пожар през 1656 г. Минералните извори, най-горещите в Европа (74°C) (заб.: трябва да уточним, че по това време курортите са Карлови вари, Спа, Аахен, може би още няколко по-неизвестни. В Сапарева баня, България, водата е с температура над 100°C, но тя липсва от картата. Благодаря, Виктор!), в околността го превръщат в център на „оздравителната“ high-level проституция. Най-лекуваното заболяване е сифилисът, като едва през 19 век става известен с облекчението, което серистите води носят на ревматично болните.

Аахен, Германия

През Втората световна война, като част от линията „Зигфрид“, Аахен е силно разрушен от американската артилерия.

Scotch-Club в Аахен е първата в света дискотека, основана на 19 октомври 1959 г. Клаус Куирини (Klaus Quirini) или DJ Heinrich е първият в историята DJ.

Местен специалитет е твърд сладкиш (Aachener Printen), който, за разлика от джинджифиловите сладки, е подсладен не с мед, а със захар. Продаваните в момента сладкиши със същото име са в „по-мек“ вариант и по съвсем различна рецепта.

От 1950 г. жителите на града присъждат награда (Karlspreis) на личности, допринесли за обединението на Европа. Носители са Бил Клинтън, Валери Жискар д’Естен, папа Йоан Павел II и др.

По-известните туристически дестинации в близост до Аахен са Кьолн, Бон, Триер и Моншау в Германия, Венло и Маастрихт в Холандия, Лиеж, Спа и Бастонь в Белгия.

Основните туристически забележителности в стария град са:

 

a1

По стъпките на Карл Велики

Катедралата

Адрес: Münsterplatz

GPS: 50.774651,6.08392

Website : http://www.aachendom.de

Раб. време: апр-дек: 7-19; през другите месеци: 7-18. Катедралата е действаща, така че достъпът на туристи е силно ограничен при служби, сватби и др.

Храмът е издигнат по заповед на Шарлеман през 786 г. и се смята за най-голямата катедрала северно от Алпите за времето си, както и първата във византийски стил в тази област. Тя е разширявана многократно през вековете и в момента наблюдаваме уникална смес от архитектурни стилове. Готическият параклис, започнат през 1355 г., е осветен през 1414 г. по случай 600-та годишнина от смъртта на Карл. Катедралата е включена в UNESCO’s World Heritage Sites. Тук са коронясани 30 германски крале и 12 кралици.

От външната страна е т. н. Параклис на Сент Ищван, със статуята на съвременника на Шарлеман св. Стефан, първи християнски крал и патрон на Унгария. Аахенската катедрала е една от точките по маршрута на пилигримите, и през 1337 г. унгарската кралица я посещава при поклонението си.

a2

Чудеса на природата

Срещу североизточния й ъгъл се намира интересно магазинче за минерали, където можете на поносима цена да си направите подарък.

Съкровищницата на катедралата

Адрес: Klostergasse, D – 52062 Aachen

GPS: 50.775085,6.082692

Website : http://www.aachendom.de

Раб. време: апр-дек: 10-18; през др. месеци: 10-17, затворен понеделник следобед

a3

Имперските регалии

В съкровищницата се съхранява уникална колекция от предмети, свързани с историята на катедралата, като много от тях са изящни произведения на изкуството. Тук се намират свети реликви като фрагменти от робата на Мария, пелени и препаска на Исус, и кърпа, използвана за увиване на отрязаната глава на Йоан Кръстител, както и част от Имперските регалии, в т. ч. Кесията на св. Стефан, Императорската библия и Мечът на Шарлеман („Радостният“). Копие на този меч се е използвало при коронацията на френските крале.

Кметството

Address : Markt, D – 52062 Aachen

GPS: 50.776056,6.083861

Website: http://www.aachen-tourist.de

Входна такса: 5 €

Раб. време: 10-18, не е отворено за туристи всекидневно, необходима е проверка

a4

Статуята на Карл в Коронационната зала

Кметството е построено през 14 век като част от двореца на Шарлеман. Известно е като кулата Гранус. Северната му фасада е украсена със статуи на 50 крале и императори, 31 от които са коронясани в Аахен. За посещение са отворени Бялата зала, в която е подписан мирният договор от 1748, сложил край на Войната за австрийското наследство, облицованата с дървена ламперия Зала на съвета и, разбира се, Коронационната зала, украсена през 19 век с фреските на местния художник Ретел (Rethel), изобразяващи живота на Шарлеман. Тук се съхраняват копия на коронационните регалии. Тук беше изложена и статуята на Карл по време на ремонта на площада и паметника му.

В приземния етаж на кметството има ресторант, така че на чаша бира можете да наблюдавате концертите и празненствата, които често се организират на площада.

Термите на Карл

Адрес: Paßstraße 79

GPS: 50.783012,6.097945

Website: http://www.carolus-thermen.de/go/thermalwelt-innen/english.html

Термите на Карл са спа-комплекс, изграден около горещите извори, използвани от келтите още през бронзовата ера, а може би и преди това. В момента термите са разделени на две – много каскадни басейни с различна температура и сауни със зали за масаж.

След като „нахранихте“ душата, можете да помислите и за тялото:

Руски супермаркет MixMarkt

Адрес: Sittarder Straße 30

GPS: 50.756197,6.13968

Website: http://www.mixmarkt.de/de/markt_kontakt.php?filial=57

Раб. време: пон-пет 9- 19, съб 9-17

Ако ви е омръзнала немската кухня и искате да опитате нещо по-познато, посетете този магазин. Тук има стоки, главно хранителни, от всички краища на Руската империя от края на 19 в. Цените са значително по-ниски, отколкото в другите немски магазини, дори сравнено с нискобюджетните Лидл, Алди и Плюс. Можете и да си направите прическа, да закупите екскурзия или да организирате транспорт на багаж към Източна Европа.

Siemes Schuhcenter

Адрес: Gut-Dämme-Str. 31

GPS: 50.794773,6.101809

Website: www.siemes.de

Раб. време: пон-пет 10-20, съб 9–18

Ако, като моята дъщеря, винаги тръгвате на екскурзия с неподходящи обувки, можете да посетите този обувен център, където ще намерите удобни и евтини всекидневни обувки. Желателно е да го направите в събота преди обед, защото срещу магазина се провежда битпазар. Традицията за украса да се използват по два предмета (вази, свещници и т. н.) понякога работи в наша полза – след счупването на едната ваза туземното население предлага другата почти без пари.

И накрая – „шоколадчето на екскурзията“:

Шоколадова фабрика Lindt & Sprüngli‎

Адрес: Süsterfeldstraße 130

GPS: 50.784518,6.067518

Website: http://www.lindt.de/swf/ger/startseite/

Раб. време: пон-пет 9-18, съб 9-16

От изложбената зала можете да закупите евтино екзотични видове шоколад, напр. с нар и люти чушки (любимият ми!) или да напазарувате „на едро“ – за 4-5 € получавате пакет от 10 шоколада, от които 2-3 са „нормални“, а останалите – с „дефектна“ опаковка. Ако имате късмет да посетите фабриката около и след някой от големите празници (Коледа, Великден) отстъпките са впечатляващи.

Внимание: Входът в паркинга е безплатен, но за да излезете трябва да имате жетон, който се получава безплатно на касата на изложбената зала.

Приятно пътуване!

Още снимки:

Germany: Aachen (2007-10-27)

Germany: Aachen (2008-04-27)

Germany: Aachen (2008-08-09)

Germany: Aachen (2008-09-21)

Germany: Aachen (2009-05-30)

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Другата Германия – на картата:

Другата Германия

Greased Lightbox

+

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Greased Lightbox

+

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Greased Lightbox

+

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Виктор каза:

  Без да се заяждам – много неточности!!!

  Нито най-топлият извор в Европа е в Аахен , а В Сепарева баня , България 101,4 градуса !
  Нито въпросната катедрала в Аахен е най-голямата на север от Алпите !!! Ако говорим за обем тези в Кьолн или Страсбург или Реймс мисля че са по-голями /въпрос на тълкуване/. А ако говорим за височина със сигурност най-високата е в Улм 161,53 метра, след това тази в Кьолн и т.н.

  Дори за аматьор тези неща са много лесно проверими.
  А администраторите би трябвало да са малко по-внимателни особенно що се отнася до минералните извори. Все пак това е в България, и е всеизвестно.
  Проблема според мен е че тези пътеписи ги четат всякакви хора, включително и деца/надявам се/, и остават с грешно мнение по въпроса! Ще кажат някъде че най-топлият извор в Европа е в Аахен, и ще станат за смях!

  Нищо лично.

 2. Стойчо каза:

  С голямо удоволтвие бих поел ролята да проверявам всички факти, но… главата ми не е толкова голяма. Точно затова и казвам, че разказите са лични и са лична гледна точка (вкл.и заблудите) и че нищо не може да бъде приемано като указание. Същото важи и за фактите за Сепарева баня.

  Ако някой намери грешка в някой факт или информация – да пише в коментарите и той

 3. Анжело каза:

  @Виктор, съжалявам, ако съм подвел някого с публикуваните данни. Информацията съм черпил от информационната брошура, закупена от катедралата, както и от viamichelin и wikipedia. Това са пътни бележки, а не научен труд, такива съм видял нещата – така съм ги описал.
  Между другото, според wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Sapareva_Banya) изворът е упоменат с температура 103 градуса, може би са мерили при друго налягане.
  Нищо лично.

 1. 11.05.2017

  […] Петър. Подът и таванът са решени както в катедралата в Аахен. През остъклени отвори на пода могат да се видят […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.