Щастливецо, поклон!

“О, добре дошел! Какво има в Америка?”
 
– Благодаря! Все хубаво. Ваша милост, как сте?
 
Ама знаете ли какво, читателю? Човек бил много ненаситен. Ето сега ний с Филарета обиколихме, то се казва, половината земно кълбо и какво ще речете – кандисахме ли ? Чакайте де! Сега пък ни е заблазнила мисълта да обиколим наведнъж (кое мислите?) цялото земно кълбо! Услади ни се! Че оставете нас, ами и докторът току се обажда сегиз-тогиз и ни дразни. Ама на доктора му е широко около врата… Чувам по някой път, че в софийскатаакадемия този спечелил двайсет хиляди лева, онзи загубил трийсет хиляди. Господи! Трийсет хиляди лева! Да зема аз да ги прахосам в карти!!… Где са тези трийсет хиляди лева, че да дам на Филарета половината и за мене половината, па една телеграма на доктора, па по един паспорт и хайде… Цариград, Суец, Бабелмандеб (тъй ли беше?), Индустан, Цейлон, Китай, Япония, Сандвичевите острови (ах, тези Сандвичеви острови всред Великия океан, израсли са ми на сърцето!…), Сан Франциско… Че тогава да ви дръпна едни пътни бележки… Ама где този господ?…
 
Може би да дойде време и аз сам да се чудя на този си ум, може би и аз да стана положителенпрактичен… Ама нá, младини!…
 
Сбогом, снизходителний читателю! Па прощавай, ако нещо не ти е харесало. Аз нямах намерение да пиша, ама дяволски хора – намериха ми слабото място, погъделичкаха ме – няма какво да се прави! И виж сега, то като не ми е занаят, и стилът ми излезе бамбашка, и аз го виждам, че все не е тъй, както пишат нашите писатели – дълбоко, дълбоко… Ама то не е от зла воля – от не-опитност! Па и не е всекиму подаденè да пише надълбоко. Хайде, рекох, пък и аз да напиша една книжка така, по-плитко, та да видим какво ще излезе… Па има си хас да ви хареса!
 
До Чикаго и назад, част трета (от http://www.slovo.bg)

Алеко Константинов

 

Щастливецо, поклон! Благодарим за пътя и добротата 🙂 Мисля, че всички читатели и автори от нашия сайта те разбраха 🙂

Послеслов от редакцията: Кажете ми сега вие ,на коя точно точка от картата да забода кабърчето, а? 😉 Нямам толкова голяма карта 🙂

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. марин каза:

    здравейте.От рекламата Ви за отслабване не мога до чета основния текст.Бай Стойчо една овца можеш да я срижеш и доиш цял живот , но да я заколиш и изядеш само веднъж.Оправете си АНТИРЕКЛАМАТА иначе ще доите коча от чепа.

  2. Стойчо каза:

    Можеш ли временно да намалиш размера на буквите си на браузъра? (при мене става със задържане на Cntr и малко игра с колелцето на мишката (централния бутон). Не мога одма да я махна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.