Тройка по шведски

Днешният ни пътепис ще ни полее с … водка. Сухият режим в страната на пребиваване на редакцията* я кара да намира все някакви алкохолни пътеписи, така че днешният ще е с повишен алкохолен градус 😉 Всъщност разказът е спечелил първа награда в конкурс (малко по-долу е написано какъв) – така че, авторът си е пийнал, а ние – ще почетем какво можем да вършим в Швеция 🙂

Приятно четене:

Тройка по шведски

Falshimento с Absolut в Стокхолм! Борислав Банев се присъедини към най-доброто инди FM предаване за кратко пътешествие до Скандинавието – тяхната награда в блогърския конкурс на водка Absolut, честно спечелена с гласуване във facebook.

Излизам пред малкия дървен хотел в

Охюс,

точно до реката. Ранен следобед. В ръката си държа бутилчица Absolut от минибара. Отпивам бавно и се сещам, че парливата течност се прави само на метри зад мен. Днес се завирах цял ден в най-сакралните кътчета на шведската огнена вода – заводите, складовете, музеите. Снимането там е забранено, но за протокола: Absolut е дело на Ларс Олсон Смит, който през 19 в. изобретил нов за времето си метод на добиване на спирт – ректификация, с който постигнал стерилна чистота на дестилата.

Швеция

Всички наоколо се гордеят с локалността на водката – водата се извлича от местни подземни езера, десетки пшеничени ниви „работят” само за нея, дори стъклото на бутилката се прави от речния пясък, който газя в момента. Никъде по света не би трябвало да пиеш нещо с това име, което да има различен вкус и произход от този в Охюс. Всичко е ултра-мега технологизирано. В складовете виждам Китайската стена построена от пакетирана водка. Висока е колкото 9 етажен блок. Обслужва се от един човек. Ако спре производството, всичко това ще се изчерпа за 3 дни и светът ще пресъхне.

Швеция

Швеция

Вечерта слизаме в Kippers – подземен кралски ресторант от 1600 г. в

градчето Криханстад – най-ниската точка в Швеция

(-2,41 м. под морското равнище). Чакат ни смогарсборди – големи плата с риба и фини резени еленско. Шведското пиене „for dummies” е абсолютно мой тип – голяма бира с малък шот („водка без пива деньги на ветер”, казват руснаците). Поръчвам Absolut Peppar – първата flavored водка в семейството (1986), лютива и недостъпна в България.

Криханстад, Швеция

Идват и световноизвестните кюфтенца с боровинково сладко. Говорим си за COS, Skype, The Pirate Bay, The Knife – наистина сме в най-дълбокото на Швеция. Дори се опитваме да пеем местна пиянска песен. Получава ни се (не и без помощта на гида).

Швеция

Сутринта закусваме на есенната веранда пред хотела. Свежо, пасторално, топло. Спокойствието нарушават малки руси деца и старци. В краят на сезона всички немски туристи са си тръгнали. През лятото населението в Охюс се увеличава тройно. Всички се надяждат със змиьорки, пият шнапс и играят плажен хандбал – градчето е световно известно И с това. Отлитаме с малък самолет SAAB за столицата. Кацаме в различен свят.

Стокхолм, Швеция

Стокхолм, Швеция

Намираме студен, чист и

аптекарски подреден Стокхолм –

един от най-рядко населените европейски градове. Температурата се върти около нулата и всички ни приветстват за „хубавото скандинавско време” (в България по същото време е 25 градуса).

Хотел Rival е собственост на Бени Андершон от ABBA

и носи точно този арт-почерк – гей-персонал, колекция дискове във всяка стая, фото албуми, баня със щори. Усилвам Motley Crue, стоя дълго под горещата вода и се увивам с всички шалове и шапки, които нося в малката си чанта. После се изгубвам (доста трудно) в търговската част на Стокхолм и се прибирам с плоча на The XX, книга от Phaidon, малко резервоарче за чай във формата на жълта подводница и буркан сладко от червени боровинки.

Стокхолм, Швеция

Стокхолм, Швеция

Вечерта обличаме дебели кожуси върху есените палта и се гмурваме в

Icebar –

туристически лукс за ония, които никога няма да се престрашат да нощуват на минусови температури в Icehotel. Температурата е -5, барманите се сменят премръзнали на половин час. Чашите са изработени от блокове лед, а водката се сервира само в коктейл – превантивна мярка срещу запои и измръзване. Поръчвам нещо кисело – с боровинки и лайм – и се впускам да разглеждам ледените скулптори. Когато, след това, излизам на улицата, попадам в гореща пустиня.

Стокхолм, Швеция

Френският гид ни представя Richie като „най-тренди мястото в Стокхолм”. Препълнено е, почти не се диша. Парижки тип VIP заведение, основано през 1896 г. Претенцията идва единствено от рамкираните в златно огледала, иначе е по-скоро семпло – меню на деня, колосани покривки, сервитьорка с татуировка на дракон. Храната е убийствено гурме – вероятно за това Джей Зи вечеря именно тук (когато е в шведската столица, не днес).

Стокхолм, Швеция

Стокхолм, Швеция

След вечеря се спускаме из стокхолмските потайности – от бар в бар, от Absolut Elyx на Absolut Elyx (високия клас на бранда, дестилира се в меден казан).

Сутринта пием кафе в Atelier –

стара и просторна триетажна сграда (1909), официален дом на водка Absolut и парти център. Като всеки дом си има библиотека с добри списания и албуми, страхотна кухня, спалня с музикална репетиционна и дори тайна стая, и тоалетна със софтпорно колекция. До скоро достъп са имали само избрани, но след като изтекли снимки в нета решили да отворят широко врати. Прекарваме (сякаш) часове в размотаване вътре и махмурлийско лежане по диваните. Чекирам се и влизам в самолета за България. Сядам и намирам в айпода си файла Falshimento. Сега на 3D.

Стокхолм, Швеция Стокхолм, Швеция

Falshimento е на 94.5 MHz по Радио София, всеки четвъртък от 19:00 до 21:00. Absoult е в по-добрите магазини за алкохол. За Швеция тръгваш към Норвегия и свиваш вдясно.

Автор: Борислав Банев

Снимки: авторът

*Споко, ще оцелея 😉 – бел.Ст.

Други разкази, свързани с Швеция – на картата:


Швеция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.