Хашемитско кралство Йордания – част втора

Продължаваме с пътешествието из Йордания на Стас. Вече видяхме Акаба и Аман, а сега ще продължимкъм Джераш, река Йордан и Мъртво море. Приятно четене:

Хашемитско кралство Йордания

част втора

Джераш

Находките в гр. Джераш датират от древността, а през 332 г. пр.н.е., по времето на Александър Велики, градът е бил изключително проспериращ. По-късно Помпей е превзел града и го е направил част от Римската империя.

Понастоящем Джераш е най-добре запазения римски град, а находките са само част от това, което е скрито под пясъците. Йорданците са много интересни – попитахме ги защо не са разкопали всички находки, а те отговориха, че като се повредят тези, ще изровят нови… А такива има в изобилие. Според мен ще се осъзнаят, но дано не е късно.

Ето сега снимки от мястото, за да видите това, което видях и аз.

Сн. 1. Триумфалната арка на Адриан Август:                        Сн. 2. Овалния площад (80 х 90 м):


Сн. 3. “Кардо Максимус” –                                                      Сн. 4. Амфитеатъра

главната улица на града, която стига до овалния площад;

Сн. 5. Йорданци, свирещи на гайда! Това е съвременното предназначение на амфитеатъра. Имаше чудесна акустика:

Сн. 6. От периода на отричане на изображения на хора са останали тези мозайки на пода на храма. На тях за изобразени животни. Трудно се вижда, т.к. с цел запазване на мозайката достъпа е ограничен.

Сн. 7. Храмът на Артемида, сестра на Аполон и дъщеря на Зевс:

Сн. 8. Колоните в храма на Артемида:

Сн. 9. Хиподрума. Тук са се организирали състезания с колесници. И сега, като атракция за туристите се правят такива, но нямах късмета да присъствам.

Приключвам с обиколката на Джераш, за да продължа към не по-малко интересните места, които посетихме през следващите дни.

Река Йордан

На следващия ден рано сутринта тръгнахме към река Йордан и Мъртво море.
Реката и морето всъщност се явяват границата между Йордания и Израел. По този повод минахме през КПП, взехме специално разрешение за посещение на пограничните райони, което за туристи се оказва, че не е проблем и продължихме. По пътя ни разказаха за това, което ни предстои да видим.

Река Йордан е от изключителна важност за живота в района. В древността повече, а сега в по-скромна степен, тя е осигурявала плодородието на района. В тези земи се отглеждат различни зеленчуци, като годишните температури не падат под 18 градуса, което пък води до събиране на 4 реколти годишно. Обработваемите площи не са много, но раждат достатъчно, за да задоволят вътрешното потребление, а даже остава и за износ.

От гледна точка на

туристически забележителности – има какво да се види!

Неотдавна са направени открития, които потвърждават, че мястото на което е покръстен Исус се намира на Йорданския бряг на реката и по-точно при едно поточе, което се влива в нея. На мястото в момента се правят разкопки и реставрации, така че след някоя и друга година ще има съвсем добре подреден туристически обект. Това което видяхме ние не беше кой знае колко атрактивно като визия, а по-скоро ценно като съдържание.

На по-малко от 100 метра от Светото място е построен християнски храм с позлатени куполи (за позлатата са използвани 50 кг злато).

От другата страна на реката се намира Ерихон и още по-нагоре в планината се виждаха хълмовете с постройките на Ерусалим. Много светии са прекосявали през живота си свещените води на река Йордан: Св. Яков, Пророк Илия, Йоан Кръстител, Исус… Не съм много запознат с Библията, така че не мога да дам повече информация. Мога само да покажа снимки:

Самата река Йордан вече далеч не е толкова пълноводна като в миналото.
По принцип е забранено влизането в реката, т.к. тя се явява граница. Ходи обясни, обаче, на българина че не може! Наш’те нагазиха в реката, йорданския войник тръгна да ги моли да не го правят, изгони ги… В този момент от другата страна други българи влязоха… Срам! Това, обаче, показа веднага, че реката е дълбока не повече от метър и прекосяването й не е никакъв проблем.

От другата страна на реката има израелски граничен пост. Там туристи нямаше. Явно израелците показват мястото на кръщенето на Исус в друг район на реката.

След като видяхме свещените води на р. Йордан и мястото, на което е кръстен Исус, се отправихме към твърде интересното Мъртво море.

Мъртво море

Мъртво море е един природен феномен, с логично обяснение за всичко. Фактите са, че се намира на 400 метра под морското равнище и се явява най-ниската суша на планетата. Годишно нивото му спада с близо 1 метър, което води до постепенното му пресушаване. Пресметнато е, че до 2050 г. Мъртво море ще изчезне напълно. Водата, вследствие на изпаренията, е неестествено солена – на всеки 1 литър, ¼ е сол! Т.е. към 248 г/л концентрация! Считало се е, че при тази соленост в морето няма живот и затова са го нарекли “Мъртво”. В древността са го наричали Солено море, Източно море, Морето на Арабах. Преди 15-ина години се е установило, че все пак има живи организми, но те са много малко.

На Йорданския бряг на Мъртво море допреди няколко години е имало един единствен хотел – Dead Sea Spa. Понастоящем има построени още три

хотела – Кемпински, Mьовенпик

и един, на който му забравих името. Ето това е Кемпински:

Наистина, в Мъртво море не могат да виреят растения и животни, но за сметка на това водите му се оказват твърде лековити, както със състава си, така и с морската кал по брега. Ние се възползвахме от плажа на най-стария хотел – Dead Sea Spa.

За мен беше интересно да се потопя във водата и да проверя дали наистина в Мъртво море не може никой да потъне. Предупредиха ме само, че е крайно неприятно, ако ти попадне вода в очите, та си останах със слънчевите очила. Имах и малка раничка, която ми се стори огромна по реакцията на солената вода към нея! Ето малко неестествени за нормално море пози на тялото във водата:

Жалко, че такова забележително природно творение е обречено!

Като споделих своето съжаление, разбрах, че има все пак проект за запазването на Мъртво море. Той се състои в прокарването на канал от Червено море, по който да се захранва Мъртво море с вода. Стойността на проекта е 13 млрд. долара и стратирането му чака финализирането на мирните преговори между Израел и палестинците.

По програма остана да посетим и

“Пещерата на Лот” или т.нар. пещера на късмета.

След като Лот с жена си и дъщерите си напуснал Содом и жена му се е вкаменила, поглеждайки назад, то той се приютил във въпросната пещера за дълги години. Там живял с дъщерите си и имал деца от тях… Кръвосмешения разни.

Към пещерата пътувахме по брега на Мъртво море и по пътя видяхме един каньон, в който тече 60 градуса топла минерална вода:

Ето и вкаменената жена на Лот

И моста над каньона:

А това е малко офроуд с автобус:

Стълбите към пещерата и самата пещера:

Гледката от пещерата към плодородните земи около Мъртво море:

След като обиколихме забележителностите в района на Мъртво море, се прибрахме в Аман и вечерта имахме около 1 свободен час, за да посетим един от големите молове в града – Mecca Mall. Не успяхме да си купим нищо, но ядохме чудесен сладолед:

Планината Небо и гр. Мадаба

Четвърти ден от нашия престой в Йордания.
Самото ставане в 6:00 сутринта предвещаваше тежка програма. Крепеше ни мисълта, че това бе дългоочаквания ден, в който щяхме да видим ПЕТРА! Закуска в хотела в Аман, след това освобождаване на хотела (след посещението на Петра автобусът щеше да ни закара в Акаба за последните 2 нощувки в Йордания). Докато се качвахме на автобуса слънцето се скри, заваля дъжд… След малко с голямо учудване установихме, че вали градушка!!! След още 5 минути слънцето отново изгря – всичко си дойде на местата. Тръгнахме!

След като предния ден не остана време да посетим лобното място на Мойсей – планината Небо, както и града Мадаба, то нашия гид реши да направим това по път към Петра. Оказа се, че отклонението е едва 25 км, така че се съгласихме.

Планината Небо е мястото, от което Мойсей е видял за пръв път Обетованата земя.

Наистина гледката е страхотна. В далечината се виждаха хълмовете на Ерусалим с купола на Златната джамия. В подножието град Ерихон, пред него Мъртво море и плодородните земи… А по времето на Мойсей гледката е била далеч, далеч по-зелена и красива.

Обетованата земя (лоша снимка, но времето не даде по-добра възможност):

Слизайки от Небо пътьом минахме през

град Мадаба

в който се намира църквата с най-голямата мозайка, състояща се от 1,5 млн. плочки. Е, от тях до наши дни са оцелели едва 0,7 млн., но все пак може да се придобие представа за вида на грандиозното творение. Мозайката всъщност е карта на Светите земи.

Някои от групата посетиха и магазините за сувенири в Мадаба:

Не обърнахме особено внимание на гореизброените забележителности, т.к. нетърпеливо очаквахме тръгването към Петра. (Видно е и по количеството снимки, които показвам). Най-накрая в 11:00 тръгнахме на 240 км преход от Мадаба до Вади Муса (градът, до който се намира Петра)! Организаторите предвидливо бяха заредили автобуса с кока-кола, арабски питки, колбас и сирене за сандвичи. По този начин взехме разстоянието за 3 часа и половина и пристигнахме в Петра на обяд в 14:30.

Продължението:

Хашемитско кралство Йордания – част трета–Петра

Автор: Стас

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Даниела Асенова каза:

  Здравейте, браво за разказа . много чи хареса – бих искала да Ви попитам само с коя агенция пътувахте до Йордания и дали сте доволни – понеже ми се иска и аз да посетя тези красоти. Много късмет и берекет през 2009г.

 2. Стойчо каза:

  Ето какво отговаря авторът (Стас):
  “Екскурзията беше 6 дни/5 нощувки.
  Алматур мисля, че единствени правят тази програма.
  Аз нямам съществени забележки към тях. Някои хора от групата протестираха и искаха повече включване на придружителите от фирмата в организацията, но все пак и те бяха за пръв път там. А в същото време Алматур имат много, много качествен партньор от йорданска страна и нещата си дойдоха на мястото. Даже имахме екскурзовод на … български! Йорданец, който е живял 17 години в България – Хинди.

  Цената…
  Имаше различни цени с различни програми. Нашата беше най-скъпата и струваше 739 евро на човек + 89 евро летищни такси. (Зависи от хотелите и включените в цената посещения на забележителности).”

 3. Краси каза:

  Здравей.
  Чудех се се защо се разнасяше с този голям фото апарат, а то ето за каква било.
  И след като съвсем случайно попаднах на този пътепис все си виках – брей колко прилича на нашата екскурзия, докато по едно време разбрах, че сме били заедно (най вече след като се видяхме на една от снимките). Ние с жена ми сме много доволни от тази екскурзия.
  Браво добре си го описал.
  Ще потърся и други пътеписи от теб.
  Чао и успех.

 4. DIDI каза:

  Bravo na avtora!spravil se e prevzahodno s patepisa!
  V momenta sam v Jordan, Aqaba i mi e izklucielno priqtno da procheta i vida mesta,kadeto naistina sam bila.Mnogo po-krasivo e otkolkoto izglejda!
  Ako shte ostanete v Aqaba vi preporacvam da posetite restoranta Chiken Tikka-namira se srestu hotel Golden Tulip,v koito sam az v momenta.Izkluchitelno vkusno i dosta evtino v sravnenie s bg restoranti.Nai-huabvoto nargile e v Gafra-bitovo zavedenie-2JD-okolo 4lv.Ima i oste ne mnogo pretenciozno kafe v kraq na plaja-ve4er servirat nargileto na samiq morski brqg na pqsaka.Daje mojete da si zakupite alkohol ot magazinite tuk-struva mi se po-evtiono ot bg daje,tai kato tuk e free zone.
  Pojelavam priqten prestoi na vsichki v JORDAN!!!!

 1. 17.12.2008

  […] из Йордания. Започнахме с Аман и Акаба, разгледахме Мъртво море, а днес ще посетим Петра с негова помощ. Приятно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.