Съвети за пътуване от Русе до Норвегия (на газ)

Валери ни е подготвил сбито няколко съвета за пътуване с кола през  Румъния, Унгария, Австрия, Германия и Дания с автомобил на газ.

Приятно четене:

Съвети за пътуване от Русе до Норвегия

Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Дания

Колеги, няма нужда да откривате топлата вода и да правите грешките, които някои от нас вече сме правили и сме утъпкали пътеките. Сега ще копи-пейстна съветите си за пътуване от БГ (Русе) към север, северозапад, които вече съм писал на парче някъде в този форум а сега съм систематизирал:

Този пост касае пътуване от Русе към Норвегия, но и други пътуващи на север – Любек, Дания, Холандия, Белгия (донякъде).. могат да се възползват от инфото. Автомобил на Пропан с разход 8.0/100 среден разход за целия път, при паксимална скорост 160км/ч, бутилка в която влизат 38лтр. Пробвани са различни маршрути (инфото тук е споделено и от други колеги). Този който ще коментирам е според мен най-изгодния и най-бърз, нищо че през Прага, Дрезден е с 200 км по-къс, магистралата на моменти тресе и се губи време за спиране за винетки, които струват и повече пари, а през Австрия са само 8 евра, Германия и Дания не се плаща.

Румъния

Сменете си Леи от БГ, по изгодно ще ви е и няма да губите време да спирате на чейнч бюро. В Русе винаги има Леи срещу ЖП Гара (бивш универмаг). Сменете си Лей и за напълването на бутилката (резервоара) в края на Румъния, за да минете Унгария без зареждане по магистралите. Там ако нямате Форинти може да установите, че цената за LPG ви е излязла почти като за бензин, освен това никъде няма табели, дали на дадената безиностанция има и газ. От Русе до Дания има достатъчно газ станции, за да не мислите за това с няколко трика, които ще споменава в пътеписа. Най-много да карате 10-30 км на бензин до следващата станция, което е добре и за колата. Ако имате избор не ви съветвам, да зареждате газ на случайни газ станции в Румъния въпреки по-ниските цени. Газта е хубава навсякъде, но вероятността да минете по-малко километри е голяма. Има нови магистрални участъци, нови околовръсни на няколко града, които вероятно не са отбелязани още в GPS картите. Пътя през Дева е по-добър. Пътя през Тимишуара беше в ремонт към края на 2010 и не знам дали е приключил. НЕ ИЗПРЕВАРВАЙТЕ на двойно пресечена осева линия !!! Дори и да сте се скрили зад румънска кола, която го прави, може него да не спрат, а вас – да. Вземат книшката и после е голямо главоболие. Дават ви временен документ за един месец, но никога не ви я връщат толкова бързо и реално сте без книшка. На последното голямо кръгово на около 30, 40 км от Надлак (Ro-Hu граница) има Лукойл газ. на около 10 км от границата в дясно има немаркова газ-станция, на която като последна цената е по-висока, а когато съм зареждал там, не съм успявал да мина Унгария с една бутилка. Аз лично не вземам винетки за Австрия от циганите в Румъния, които предлагат на по-ниска цена. Не вземайте винетка и от офисите на Ro-Hu границата, защото повечето вземат такса, която не ви вземат, ако си я купите от първата голяма бензиностанция на ‘Mol’ в Унгария – няколко км. след границата в дясно.

Унгария

В Унгария можете, да си купите и винетка и за Австрия и да си спестите едно спиране и чакане на опашка (и обратно – в Австрия продават и унгарски вигнетки). Ако нямате ВИЗА, сменете си форинти и за напълване на една бутилка газ в края на Унгария. Като започнете да виждате от далеч унгарско-австрийска граница, на последното кръстовище излезте в дясно и идете на шопинг центъра, до който няма достъп от самата граница. Там има газ станция. Плащане с банкова карта или Форинти – в Евро не препоръчвам. Напълнете газ непременно на тази станция, защото после в Австрия няма газ. Има само няколко газ станции, но не и близо около магистралата. Излизането от шопинг центъра става обратно по същия път. Ако сте на бензин, по-добре зареждайте в Австия от колкото в Унгария. Там безнина е малко по-ефтин от колкто в Германия например, защото в Германия пътната такса е включена в цената на горивото. Не забравяйте винетка за Австрия, полиция обикаля с патрулки и гледа по остъклата на колите, глобата беше 500 евро, сега не знам.

Австрия

За пресичането на Австрия няма какво да се напише, освен, да не търсите ГАЗ. Австрийците не искат коли на ГАЗ според допитване на газовата компания към жителите, така че няма и да имат скоро. Има ГАЗ само заради караваните, но не и около магистралата им. На някои бензиностанции с места за почивка има душове. Ако не сте спали в хотел по пътя си до тук и са ви се запарили…. мда .. може да се освежите – 2, 3 евра на са нищо за този комфорт, особено лятото. По тоалените на бензиностанциите работят унгарци, чехи и словаци и ползването им се заплаща. От няколко години навлезе една система чрез която със събраните билетчета от позлване на тоалетна, можете да си приспаднете цената на някаква покупка дори от друга бензиностанция, ресторант и др. в които е въведена системата, но сега не се сещам какво и беше името. Бензина в Австрия е по-ефтин от колкото в Германия.

Германия

Влизаме в Германия и по 1-вата отбивка към Passau има по-ефтина газ станция – Арал, но това си е малко селения – разликата не е чак толкова голяма, за такава малка бутилка. Аз съм го правил, когато нямаше газ за следващите около 300/400 км. по Е56 (А3), а сега има само след около 20/30 км. От там нататък аз минавам по А3 Regensburg, Nurnberg, и малко преди Wursburg гепя А7 към Fulda, Kassel, Gottingen, Hannover, Hamburg , Flensburg. Има и други варианти за минаване на Германия, но по този маршрут знам че газ станции има много често, (и вече съм ги понаучил) около на всеки 400 км, тоест – дори и да горите 10/100 не би трябвало да карате много до следващата газ станция. Един от недостатъчците на този път са Касел-ските баири, където ако сте със слаба колица, се качват по-трудничко, но пък по тях има 4 ленти за движение в една посока. Аз съм имал случай когато пренатоварен съм карал в колоната на тировете по тия баири. Повечето газ станции не се виждат от аутобан-а, а трябва да напуснете за 2, 3, 5 км. Ако не бързате, може да си планирате цялостно зареждане (гориво, кафе, храна) с отбиване в някакво малко селце/градче, което да е близо до магистралата. Можете да спестите пари от бензин/газ, както и в супермаркета. Аз съм си пълнил термоса с кафе на 0.60 евро цента, докато на магистралата е от 1.90 до 2.40. На Фленсбург излезте по път 199 и ще стигнете до Сканди Парк – газ, метан, доста ефтин шопинг център „One Stop Shop“. Препоръчвам на всички, които отиват за няколко месеца в Норвегия, да си купят алкохол, малко минерална вода.. това онова по колата – течност за чистачки и т.н.

Дания

Дания има много малко газ, но е по-скъпа от бензина. Тия откачалници така режат главите на караванаджиите, за това Дания се минава без зареждане. От година, две се случава ако решите, да спите на паркинг в Дания, да ви събуди полиция и да ви каже, че нямате право.

 

Автор: Валери

 

Други разкази свързани със Съвети за пътуване – на картата:

Съвети за пътуване
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Стефан каза:

  Страшен правопис.

 2. Стойчо каза:

  Трябваше да го добавя, но пропуснах: съветите са писани като коментар към друг разказ при нас. Когато се пише коментар, обикновено това става на прима виста, без да се правят много корекции, така че бъдете снизодителни.

  Пък аз ще го коригирам при първа възможност

 3. dunedanetz каза:

  Ама стига с тези претенции бре хора, това не е литературен форум, баси… Човека си е загубил времето да помогне на други хора с практически съвети и напътствия, направил е 4-5 грешки, айде стига дребнавости…

 4. Любо каза:

  Смятам, че инфомацията е полезна. Аз като почнах да пътувам на газ, а и въобще, по Европа откривах сам топлата вода и не ми беше много лесно. Сега това ще помогне доста на всеки, който не го мързи да прочете.

 5. Бисер каза:

  Едно допълнение ако мога да добавя! Не знам кога са Ви глобявали Вас , но не съм чувал никога да е имало глоба в Австрия от 500 евро,Миналата година на влизане от Жупаня( Чехия ) след 7 километра каране по скоростен път , след което се качих на магистралата и спрях на първата ОМВ за винетка ( така ми казаха местни хора, които питах в няколко села преди въпросната бензиностанция ) ме спряха органи,които контролират магистралите. Дойде при мен , погледна номера на автомобила , върна се при неговия ван и после пак дойде при мен и на немски започна да ми говори нещо. Една от спътничките ми поназнайваше немски и ми преведе, че този иска да ни глоби 120 евро ,защото сме шофирали 7км по скоростен път. Иди му обяснявай какво са ти казали местните ! Опитах се няколко пъти да споря с него на английски, ( Питам го ; Do u speek english ? Той отговаря :Yes ! И продължава да плямпа на немски ), но без резултат. Заведе ме при вана , отвори вратата и вътре пред няколко монитора седеше негов усмихнат колега.Поде ми терминал, сложих картата и ме одруса с 120 евро. След като ме глобиха ,онзи,който знаеше английски , но не желаеше първоначално да говори ми обясни, че с тази глоба мога да шофирам два дни из цяла Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.