Лефкада – Меганиси – Каламос – Кастос (1 част на Загубени из гръцките острови)

Знаааам, знам! Тази година нещо позабравихме Гърция на сайта (оплакванията – към непишещите, моля! 😉 Димитър обаче ще ни компенсира и ще ни води на обиколка из Йонийските острови с … лодка, разбира се 🙂 Приятно четене:

Загубени из гръцките острови

част първа

Лефкада – Меганиси – Каламос – Кастос

Привет на всички, четящи тези редове ! Дългата, продължителна и снежна зима роди блянове и мечти за едно кристално чисто, далечно синьо-зелено море, осеяно с малки и големи острови и с неповторим дъх на солени пръски и залязващо в лазурните води слънце. След няколко бързи отскока до островите Тасос и Амулиани и една обиколка на цялата Ситония си поставих конкретна цел – островите на Йонийско море /общо 9 на брой/. Но преди това – няколко думи за мен и за това, което правя. Моя милост се зове Димитър – по професия адвокат, притежаващ лодка QUICKSILVER 430 HD XS (стабилна, 5 пластова надуваема лодка с метален под, използвана в US Coast Guard) и извънбордов двигател HONDA 20BF – изключително надеждна и сигурна машина) и обичам да обикалям из средиземните Егейско и Йонийско морета. В това смело и красиво начинание ме придружи близък приятел – Деян /Дидо/ – архитект и (вече) утвърден художник. И така – обадих му се, изложих вкратце идеята си за един бърз тур из групата острови по западното крайбрежие на южната ни съседка и речено-сторено – на другия ден тръгнахме. Изстреляхме се от София към 9 часа сутринта в посока Игуменица, и някъде около 8 часа вечерта достигнахме до моста, свързващ остров Лефкада с континента. Тъй като вече ставаше късно, решихме да преспим на континента и на сутринта да щурмуваме островите, вследствие на което преспахме в подножието на стара венецианска крепост в планината – лодка и каменни стени…

Лодка – остров Лефкада, Гърция

На другия ден поживо-поздраво пресекохме моста към

остров Лефкада

остров Лефкада, Гърция

и на градчето Лигя намерихме удобна рампа, за да спуснем лодката във водата. Оттам – газ към южната част на острова, където спряхме в красивия град Нидри – в залив, осеян от вълшебни необитаеми острови, включително и този с бивш собственик Онасис –

остров Скорпиос

остров Скорпиос, Гърция

Пътуваме към Нидри:

Нидри – остров Лефкада, Гърция

Вече сме в Нидри:

Лодка – остров Лефкада, Гърция

Нидри е типично гръцко крайбрежно градче

– плажна ивица, гъмжаща от таверни – едно от друга по-привлекателни и широка (на втора линия) дълга търговска улица. Тук Дидо пред една от таверните –

Нидри – остров Лефкада, Гърция

На същото място и аз самият –

Нидри – остров Лефкада, Гърция

и търговската улица –

Нидри – остров Лефкада, Гърция

Поразходихме се, позяпахме, и разбира се – пихме по биричка на пристанището, което беше претрупано с различни по размери яхти и кораби:

Нидри – остров Лефкада, Гърция

След Нидри се запътихме към съседния

остров Меганиси,

да си търсим удобен плаж за спане (диво къмпиране) – и там намерихме един от корабите на известния скитник и побойник Одисей:

Корабът на Одисей – остров Меганиси, Гърция

След което се втурнахме към

столицата Спартохори

Спартохори – остров Меганиси, Гърция

– за да пием…. биричка…

Биричка – остров Меганиси, Гърция

Намерили вече удобен плаж, оставили си основния багаж, тръгнахме към

остров Каламос

Лодка – остров Каламос, Гърция

Намерихмее тихо кътче, където да акостираме точно до пристанището:

Лодка – остров Каламос, Гърция

Едноименната столица

Каламос е малко градче,

с четири-пет таверни и всичко спи – около два часа на обяд, в маранята и горещината, работеше само едно магазинче със скромен асортимент, затова се разходихме из тихите, задрямали улици:

Каламос – остров Каламос, Гърция

Каламос – остров Каламос, Гърция

и

Каламос – остров Каламос, Гърция

Нищо не работеше, поснимахме и отплувахме за

остров Кастос

– намира се между Каламос и континента:

остров Кастос, Гърция

Със своите 78 жители, две таверни, едно магазинче – минимаркет и едно такова за сувенири се изчерпва основното описание на островчето, заспало под горещите юлски лъчи…

Kastos, Гърция

остров Кастос, Гърция

остров Кастос, Гърция

остров Кастос, Гърция

остров Кастос, Гърция

Времето застрашително напредна, вечерта се показа на небосклона, и ние тръгнахме да се прибираме към о-в Меганиси.Иззад южния нос на Кастос ни очакваше обаче неприятна изненада – морето показа другото си лице, и ние се заподмятахме между почти двуметрови вълни. Слънцето пред нас бавно, но неумолимо залязваше, и ние бавно пъплехме към другия бряг. Но двигателят и лодката се доказаха за пореден път – безотказно ни доставиха живи и здрави и най-вече сухи до острова, който отстоеше на над 10 км. оттам, откъдето тръгнахме…. Красотата на залязващото слънце в бурните вълни на морето не може да си опише с думи – тя трябва просто да се види… И така, изминали над 90 км.по вода този ден, пристигнахме на остров Меганиси за първата си нощувка в Йонийско море.

P.S. Предстои ми пътуване до Корфу, Паксос и Антипаксос, след това – с отделен курс – Спорадите (Скиатос-Скопелос-Алонисос-Кира Панагия) и ранната есен – до Елафонисос и Китира /или пък островите в Атинския залив- Саламина, Ангистри, Егина, Порос и евентуално Хидра и Спецес/. Ако някой от вас, които четете това писание, притежава лодка или яхта, и има желание, възможности, време – може да си свърже с мен на и-мейл: adolf33@abv.bg или на тел.0888, 0898 или 0878/ 531444 за да се присъедини към мен в тези летни, гръцки авантюри в летото господне 2012-то.

Продължението:

Загубени из гръцките острови (2): Итака, Кефалония и Лефкада

Автор: Димитър Иванов

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Йонийско море – на картата:

[geo_mashup_category_name map_cat=”394″

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Venezia каза:

  Притежаваме два дюшека, пояс с патенце и надуваема възглавничка. Ако закупим и един буй ( използван от US спасители на плажа ), ще бъдем ли подходяща компания при следващи пътувания?:)

 2. Natalia H. каза:

  С удоволствие прочетох пътеписа и разгледах снимките обаче…..:(
  В държавата където живея ако някои господин адвокат парадира с подобен Е-мейл адрес рискува страшно много репутацията си и въобще кариерата си. Медиите ще го “захапят” като топъл хляб. Адолф не беше ли онзи същия с фамилно име Хилтлер и 33 не беше ли годината когато идва на власт?

 3. Митко каза:

  До Наталия, каквото и да си – в коя държава живееш ? Израел или Сащ ? Франция или Юнайтед Кингдом ? Все държави, изключително пълноценни …… от етническа гледна точка …. Кой ще ме захапе ? Медиите, контролирани от ЧИФУТИТЕ ?????

 4. Стойчо каза:

  Митко, този път не си прав. За думата „негри“ можем да спорим дали в българския има или няма негативно значение, но за думата „чифути“ няма спор: тя е създадена именно с обидна цел.

  Не искам да се повтаря повече

 1. 21.08.2012

  […] с лодката на Димитър. Предишния път обиколихме  Лефкада, Меганиси, Каламос и Кастос, днес ще заминем за Итака, Кефалония и ще се върнем на […]

 2. 28.08.2012

  […] Митко, дето преди няколко дена колоритно описа лодкеното си пътешествие край Лефкада и Кефалония… И ми припомни моето собствено […]

 3. 05.10.2013

  […] А други разкази за Лефкада има /например/ тук: http://patepis.com/?p=11285 http://patepis.com/?p=34075 […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.