Една академична стипендия в Потсдам (4): Разходка до Вроцлав в Полша

Днес ще завършима разказа на Николай за живота му като стипендиант в Германия. Запознахме се с Берлин и Потсдам, а последния път ходихме и до Хамбург. Финалът ще бъде в град Вроцлав в съседна (на Германия 😉 Полша.

Приятно четене:

Една академична стипендия в Потсдам

част четвърта

Разходка до Вроцлав в Полша

С изтичането на срока на стипендията, започнах да се подготвям за

пътуване към Полша

В интерес на истината, прескочих до Вроцлав още във втората седмица на юни, за да почувствам атмосферата на Европейското първенство (макар и без билет). Този път обаче се канех до постоя повече време там. Вече бях ходил и няколко пъти до Берлин, където посетих Олимпийския стадион, зоопарка и световно известният музей „Пергамон”.
Изнасянето от общежитието беше най-простото нещо на света, като изключим факта, че домакинът ме накара да изхвърля солети, консерва, тенджера, възглавница, носни кърпи и други вещи на боклука. Заедно с него пристигна следващата намеателка на стаята, която заяви, че тези неща не й трябват. Бях изумен, но реших да спася тенджерата (с незагарящо дъно!) и да я нося чак до Вроцлав. Наемателката, надута дама от Бремен, посветила следването си на архитектурата, огледа целия апартамент, отваряйки шкафчета и прозорци, надничайки в тоалетната и хладилника. Беше доста неловко. В крайна сметка, махнах се от това шумно място и се запътих към Берлин. Това се оказа и най-горещият ден в Германия за този месец, като температурата стигна 32 градуса, два пъти по-висока, отколкото три дни по-рано. Имах доста време, докато чаках влака си, и го прекарах добре- запознах се с англичанин от индийски произход, който ми беше съсед по скамейка пред гарата. Оказа се, че е от град близо до Манчестър и е фен на „Юнайтед”. Чувайки, че съм от България, той веднага възкликна: „Бербатов”. Той се беше запътил към Бейрут на екскурзия. Преди е ходил в Мароко и Тунис. Говорихме си за Германия- той беше за първи път тук и аз му разказах кои места в Берлин може да посети, защото имаше още седем часа до неговия полет към Ливан.
Докато първия път пътувах към

Вроцлав

с немски влак и през Форт, сега се качих на полски влак и минахме през Франкфурт на Одер. Двупосочният билет беше 62 евро. Влакът беше доста комфортен и вдигна изненадващите за мен 155 км/час. Естествено, западната част на Полша е била в границите на Германия и ЖП-транспортът е развит перфектно. Условията обаче бяха толкова удобни, че не можах да се сдържа да не се запитам: „Кога ще стигнем полските железници?” Те също има какво да усъвършенстват, особено в инфраструктурата, но все пак действат по въпроса. Строят ЖП-линии и магистрали, купуват нови влакове и трамваи, организират Европейско първенство по футбол, а през 2014 г. ще бъдат домакини и на Световно по волейбол.
Жената, при която бях на гости, всъщност живееше в градчето Олешница, на 30 км от Вроцлав. Познавам я от един семинар, след който започнахме да водим усилена кореспонденция. Тя е живеела във Вроцлав доскоро, но високият наем (над 400 евро за едностаен апартамент) я е принудил да се премести. А Олешница не е съвсем малък град- по-голяма е от Ловеч или Разград например.
Живописно разположен по бреговете на река Одра, Вроцлав е четвъртият по големина в Полша, с население около 650 000 души. Основан по времето на чешкия крал Вратислав през 10 век, той по-късно попада в територията последователно на Австрия и Прусия. В немскоезичните страни е познат като Бреслау. Разрушен по време на Втората световна война, градът е напълно реконструиран от поляците- нещо, за което заслужават поздравления. След Потсдамската конференция Вроцлав попада в рамките на независима Полша. Текат усилени миграционни процеси, като огромни маси немци са принудени да се преселят в Източна Германия, а много поляци за преселени от Украйна и Литва. В града има 13 университета, много заводи и работни места. Той е важен транспортен възел. Използвайки отпуснатите средства за организиране на Евро 2012, местните власти построяват Градски стадион с 42 000 места,

Градският стадион на Вроцлав, Полша

Градският стадион на Вроцлав

реконструират пътищата в града и модернизират гарата, която сега изглежда точно като немска гара- с покрити перони и изключително чисто фоайе.

Rynek, Вроцлав, Полша
Най-голямата забележителност е

пазарният площад (Rynek)

Градският площад на Вроцлав, Полша

Градският площад на Вроцлав

Много от сградите са построени в Ренесансов и бароков стил от 14 век нататък. Разноцветните къщи са много хармонично съчетани в редица. В центъра на площада е кметството (Ratusz), сграда, завършена през 16 век. На фасадата й се намира зодиакален часовник.

Кметствотона Вроцлав, Полша

Кметството на Вроцлав

В западна посока се простира търговската улица на града с много луксозни магазини и банки. На изток се намира датиращата от 14 век готическа църква Св. Елизабета. Там се намира и централното място за срещи на младите хора тук- молът Галерия Доминиканска. На около 500 м от мола е Вроцлавската панорама. Тя изобразява битката при село Рацлавице през 1794 г., при която полските селяни, водени от ген. Косцюшко, побеждават силната руска армия. Въстанието в крайна сметка е потушено, което води до Третата подялба на Полша и окончателното й заличаване като държава.
На север от Пазарния площад е най-романтичното място във Вроцлав-

Островът на катедралите (Ostrow Tumski),

комплекс от църкви и стари къщи.

Островът на катедралите – Вроцлав, Полша

Островът на катедралите

Всъщност от началото на 19 век той вече не е остров. Две от църквите са впечатляващи:

  • „Св. Йоан”, с две кули, окончателно завършена през 14 век, и
  • „Св. Кръст и Св. Бартоломей”

Църквата Св. Бартоломей – Вроцлав, Полша

Църквата “Св. Бартоломей”

От моста, който води към острова, потеглят туристически корабчета на обиколка из Одра и нейните разклонения.
Изненадващо или не, във Вроцлав има българско консулство! Там има и културно дружество на българите, живеещи в района, което често организира прояви и инициативи. През май е имало тържества, продължили цял месец.
Има още какво да се разказва за Вроцлав, но това е твърде много за един пътепис. Нека разкажа малко и за

Олешница

Тя е известна със своя замък, в който е живяла двойката… Вилхелм и Цецилия! Комплексът се състои от замък и крепостна стена в ренесансов стил, базилика в готически стил и няколко сгради в псевдо-Тюдоров стил, точно като Цецилиенхоф в Потсдам.

Замъкът в Олешница, Полша

Замъкът в Олешница

Моята домакиня ми разказа, че хората тук много са обичали Цецилия и че тя не е имала щастлив брак, а е търсила усамотение тук. В базиликата организират концерт на орган почти всяка неделя, на което присъстват около 200 души, някои от които деца и тийнейджъри. До базиликата има малък мемориал с вечен огън в памет на жертвите на тоталитарните режими.

Начинът на живот в Полша е почти идентичен с този в България

Имат същите малки квартални магазинчета; опитват се да въведат алеи за колоездачи, но засега доста неуспешно; автомобилите често не спират на пешеходни пътеки. Пешеходците обаче са много стриктни: почти винаги спират при червен светофар. Неправилното пресичане се наблюдава доста рядко. Хората са малко по-спокойни и по-учтиви: извиняват се дори при кихане.
Останалата история от пътуването е съвсем банална: отново с влак до Берлин, прекачване в Мюнхен, оттам полет до София заедно с футболния шампион на България „Лудогорец”. И заветната София ме посрещна с 35 градуса! Горките германци и поляци, никога няма да разберат какво е истинско лято…
България ми липсваше много през тези 36 дни. Бях щастлив, че се завръщам при приятели и близки хора. Иска ми се обаче отново да отида в Германия- да посетя Дрезден, Лайпциг и Кьолн. Това е страна, в която никога не може да ти бъде скучно. А Потсдам е сред най-разкошните градове в Европа- не го изпускайте, ако имате път към Берлин!

Автор: Николай Иванов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Полша – на картата:

Полша

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. vladimir1974m2 каза:

    В Потсдам- съм ходил от Берлин, специално, за да разгледам двореца СИСИ,прекрасни градини,алеи , на обширна площ,та чак до Потсдамския университет, който се появи пред мен най-неочаквано, докато обикалях наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.