Още за Белград и Сърбия

Предишната част е ето тук Градът Белград, а началото – тук: Белград и малко от Сърбия – пътуване до Белград

Продължението е:

Още за Белград и Сърбия

Нови Белград – това е частта от града, която се намира от другата страна на река Сава. Това са големи жилищни комплекси, които всички сме виждали. Има един блок, който е под формата на буквата П – ако минавате транзит през Белград по магистралата, също можете да го видите.

В Нови Белград,

точно на брега на Сава са разположени хотелите Хаят и Интерконтинентал, по пътя към Земун е хотел Югославия.
Ако идвате от Стария град към Новия след като минете моста вляво ще бъде Хаят, ако завиете вляво след него ще минете край Интерконтинентал, веднага след него е Сава-център.. Функционално Сава център е аналог на НДК-то в София. Като сграда е по-плоска от него. Там са били организирани среща на необвързаните страни и на Световната банка през не-знам-си–кои-години. Организират се концерти и спортни прояви, и е пълно с магазини. Отвън Сава-център е в зелени стъкла и изобщо целия комплекс от сгради там (с двата хотела и офис-сградата на някакъв холдинг) е в зелени стъкла. – Предствете си, ако до Интерпред имаше още 3 такива здания.
От центъра в стария град до там може да се стигне с автобус от Зелени венац или от Трг Републике – има няколко директни автобуса.

Нощен Калемегдан

Ако след Хаят продължите вдясно (точно край бомбардирания ЦК на партията) ще се движите вече по брега на Дунава. Малко след крайбрежния парк се намира хотел Югославия. На кея пред него (върху плаващи платформи или корабчета) се намират едни от добрите ресторанти в града. От кея пред Югославия тръгват и корабчетата за обиколка на града. Тази обиколка я препоръчвам.

Из Калемегдан

Земун – много красива част от града.

Намира се на Дунава от другата страна на острова, който се вижда от Калемегдан. Като попаднете там – няма да повярвате, че сте в Белград. Това е така, защото архитектурата там по-скоро напомня Унгария, отколкото родния ни Балкански полуостров. Там даже автомобилите по улиците са с една идея по-нови и по-хубави от тези,които се срещат в стария град. А и там са израснали членовете на земунската мафия. Край Брега на Дунава има пешеходна алея с много заведения. Заслужава си и да се качите до върха (Земун се намира на хълм).

Ada Ciganlija, Белград, Сърбия

Ада Циганлия

е място за отдих – представлява остров на река Сава, който е свързан със сушата на две места с насипи. Територията му е заета от парк , а по бреговете има плажове. Има също и други увеселения, игрище за пейнт-бол, няколко спротни клуба, игрища. Любителите на активния отдих ще бъдат доволни. Ада се намира от южната страна на магистралата след панаира. До него може да се стигне с двата автобуса АДА1 и АДА2 от Студентския площад.

Австрийското посолстство и Патриаршията, гледани от към Нови Белград

Дединье

– едва ли ще попаднете там случайно и освен обитателите си в него няма нищо интересно. Намира се също в южната част на града сравнително близо до Ада Циганлия. Там обитава сръбския елит. Там живееше и Милошевич, когато го арестуваха. Доволно красив квартал. Още по на юг се намира квартал Петльово бърдо, ама който е фен на сръбското кино може да разкаже повече за него.

Нови сад – столица на провинцията Войводина.

Намира се на около 80 км от Белград по пътя към Будапеща. Пътят до там е платен, въпреки че не е магистрала, а просто по-широк път – за лека кола ни взеха 300 дин. Пътят не е особено живописен, защото преминава през едно голяяяямо равнище. Само преминаването през Дунава го разнообразява – мостът е дълъг почти три километра.
Градът е симпатичен католически град с катедрала и изобщо имаш чувството, че вече си в Централна Европа, а не на Балканите. Надписите са предимно на латиница (в Белград са предимно на кирилица). На центъра се извисява градската катедрала, централната улица е приятна (защо в София не можем да имаме нещо подобно?). Забележителността на града е т.н. Щранд (т.е. плажа на Дунава). Дотам се стига с такси и е приятно място за разходки. От другата страна на реката се намира крепостта, която се реставрира в момента.

Продължение – За кръчмите в Белград

Автор: Аз, Стойчо
Снимки: Митака

Други разкази свързани с Белград – на картата:

Белград

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. motiv каза:

  Този е втория пътепис за сърбия сърбите и сие в които снимките са…изчезнали?виждам има текст от долу под това подобие на пътен знак …какво стана любопитно?

 2. Стойчо каза:

  Да, така е – този е от пътеписите, които бяха на стария ни хостинг и … ще се опитам да ги възстановя… някой ден 🙁

 1. 08.04.2008

  […] Продължение в „Още за Белград и Сърбия>>> […]

 2. 03.08.2008

  […] до Белград Градът Белград Още за Белград и Сърбия Заведения, ресторанти и кръчми в Белград Някои […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.