На мотор из Африка (2): Египет: от Нувейба до Асуан

Продължаваме с мотоциклетната обиколка на Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания, а днес ще прекосим Египет.

Приятно четене:

На мотор из Африка

втора част

Египет: от Нувейба до Асуан

 

На мотор из Африка – маршрут в Египет

 

Кратка статистика на цените
В Египет 1$ струва 5,66 египетски паунда, а 1литър бензин е 1,75 паунда, което е под 50 стотинки. Има 90 безоловен и 92 обикновен.

И така все още сме в петия ден от пътуването 07.06.2010г. Фериботът пътува около 2 часа и в 15.30 часа бяхме на пристанището на

Нувейба, Египет

Естествено първото, което ни посрещна е административна сграда във формата на пирамида. Нали сме вече при фараоните.

Нувейба, Египет – На мотор из Африка

 Нувейба, Египет – На мотор из Африка

Нувейба, Египет – На мотор из Африка

 

 

Тук още с пристигането сгрешихме като слязохме доста рано. Моторите ни бяха на долния полу етаж на ферибота и трябваше да изчакаме да се изнесат всички автобуси и коли от горния. В това време към нас се приближи човек, който ни връчи с Мони по един документ – написан на арабски, а човека не говореше английски. Кой беше и как ни позна все още не мога да си обясня, но явно че това щеше да ни трябва. От вълнението, че вече сме в Африка въобще не се притеснявах, че всъщност слизам, без да знам къде ми е паспорта и какво въобще се случва.

Слязохме на пристанището с моторите и веднага отидохме към имиграционната служба. Тази служба е съвсем близо до пристанището. До нея се

продаваха визите, като всяка струва 15$

Купихме, влязохме в службата, залепиха стикера виза и след точно 10 минути бяхме официално пуснати в тази страна. Гледам, цъкам и не мога да повярвам, че на фона на цялата суматоха, всъщност има абсолютен ред в преминаването на границата. Предстоеше трудната част с регистрацията на моторите, за което бяхме чели много и знаехме, че ще е адски сложно и ще отнеме време. Попитахме къде трябва да отидем, упътиха ни и спряхме пред един голям навес с коли, автобуси и камиони. Притесних се, защото мястото много ми заприлича на каналите в КАТ-София, от които доста съм патил и беше пълна лудница. Страшно много хора и всичкия багаж се разтоварваше, проверяваше и отново се качваше на всяко едно превозно средство. Ужас, как ще се оправим още се чудех.

Гледахме с Мони и се чудехме от кое гише да започнем обиколката. То какво ли се чудехме, като навсякъде пише само на арабски. Избрахме едно, влязохме, ама веднага ни изгониха, щото не сме били за там. В това време към нас дойде полицай от Туристическа полиция. Той ни каза да изчакаме и ще прати човек да ни помогне. Такъв вид полиция бях виждал само миналата година в Йордания и сега малко се успокоих, защото тяхната работа е да помагат на такива туристи като нас, които владеят до съвършенство арабския език и обичат да пушат и да се разхождат безцелно пред десетките гишета 😀

След около 5 минути при нас дойде друг полицай, който каза че ще ни помогне за всичко. Тръгнахме заедно с него и

минахме общо 9 гишета за около два часа и половина

Въобще си нямам представа какво попълвахме, какво давахме. Разбрах само, че направиха сверка на рамите на моторите и провериха багажа или по-точно питаха какво носим. Как какво – гащи и чорапи, наши родни, че тука си нямате. Тук не трябва да се споменава, че се носят фотоапарати, лаптопи, камери и др. техника, защото искат и за тях да се плаща такса. Записаха ми SPOT-а, като беше смешно че ме пита какво е това и аз казах GPS въпреки, че точно до него си стоеше истинския GPS. Човека пита къде му е екрана и аз някак от вътре ми дойде да кажа, че е стар модел. Митничарят каза, че може и да е стар, но ще го запише. Викам си добре, щом трябва.

Като цяло процедурата представлява както е при нас минаването на КАТ за регистрация на нов внос МПС.

Прави се застраховка гражданска отговорност, копия на паспорта, талона на мотора, шофьорската книжка

Всичко струва по 150$ на човек. В крайна сметка след цялата процедура и след три часа обикаляне и смях с полицая, че горкия беше много отнесен и си загуби даже радиостанцията, имахме по два регистрационни номера и египетска шофьорска книжка.

Египетска шофьорска книжка – На мотор из Африка

Египетска шофьорска книжка

Египетски регистрационни номера – На мотор из Африка

Египетски регистрационни номера – На мотор из Африка

Египетски регистрационни номера

 

 

 

Общо три часа и вече бяхме готови. Без помощта на туристическата полиция нямам представа колко време щеше да ни отнеме, но със сигурност нямаше да успеем преди края на работния ден. За това съдействие даже нищо не се плаща. Помислих в България колко би отнело човек да си извади книжка и да регистрира МПС и се отказах да мисля, че да не си развалям настроението. Полицаят ни посъветва къде да намерим хотел и тръгнахме.

Вече карахме в

Египет

През цялото време на границата беше 42 градуса, страшна лудница, хората ни гледаха, радваха ни се или ни се смееха не знам, защото не разбирам арабски, но беше доста забавно. С помощта на едно такси намерихме хотела, на 10 километра след пристанището.

 

Хотел в Нувейба, Египет – На мотор из Африка

 

Настанихме се в хотела, което всъщност бяха бунгала, но много хубави и чисти. Поръчахме си по една бира и едва тогава можех вече да осъзная, къде се намирам – в АФРИКА. Бях доста развълнуван от този факт и по тази причина пих още една бира 😀 Километрите за този ден бяха около 400, но жегата започна страшно да ни мори и доста бяхме капнали от умора.

На мотор из Африка

Героите са уморени 🙂

 

 

Около бунгалата си беше като оазис.

Хотел в Нувейба, Египет – На мотор из Африка

Хотелът

Хотел в Нувейба, Египет – На мотор из Африка

 

 

Всъщност Нувейба се намира на Синайски полуостров и точно зад нас беше и пустинята Синай, която предстоеше да прекосим. Nuweiba е съкращение от Nuwayba’al Muzayyinah на арабски език, което означава нещо като мястото, където Моисей отвори водата. Има нещо такова, защото точно на това място от Нувейба по права черта през Червено море е Саудитска Арабия и има нещо като подводен мост или по-точно плитчина с широчината на мост от двете страни на която е много дълбоко. Просто някакъв природен феномен, който започва от гр.Нувейба.
Приключи и този ден от нашето пътуване.

 

08.06.2010г. – Шести ден.
И тази сутрин станахме рано, въпреки че умората вече се натрупваше. Вечерта преди да легнем момчето на рецепцията ни обясни кой път да хванем за Кайро. Пътищата са няколко, но само един е отворен. Така тръгнахме по крайбрежието. Тук личеше, че е този район е бил с доста развит туризъм, но в момента всичко беше изоставено. Не знам каква е причината, но минавахме край доста хубави малки хотелчета, с хубави плажове, но без никакви хора.

Хотел в Египет – На мотор из Африка

 

 

Сега всичко беше пусто, но все пак намерихме единственото работещо кафе с бензиностанция. Веднага се възползвахме да заредим малко гориво и да изпием първото кафе за днес.

На мотор из Африка

 

Мястото се оказа много оживено. Тук спираха всички пътуващи по този път. След кратката спирка продължихме. За Кайро трябваше да минем през пустинята Синая, но първо пред нас беше планината. Температурата се задържа около 25 градуса. Беше прохладно и приятно за каране за момента. Стигнахме до планинския проход. Красив, с нова настилка и с прекрасни завои.

Синайска планина – На мотор из Африка

Синайската планина

Синайска планина – На мотор из Африка

Проходът. По дяволите, защо египетските пътища изглеждат така добре?!? (бел.редакцията)

 

 

След около 20км по този проход се изкачихме на най-високото място. От там продължихме още малко между скалите, които имаха много странен червен цвят. Имах чувството, че са нагрени от жегата до червен цвят и всеки момент ще се разтопят.

Синайска планина – На мотор из Африка

Синайска планина – На мотор из Африка

Синайска планина – На мотор из Африка

Синайска планина – На мотор из Африка

 

 

 

 

Беше интересно и от доста време не бях карал усмихнат под каската. Продължихме напред. Не след дълго скалите изчезнаха и остана само пясък.Пътищата станаха убийствено прави, което лично мен много ме затрудни да стоя буден на мотора.
Кратка спирка за събуждане.

На мотор из Африка

 

В един участък минахме през прясно положен битум, преди асфалтиране и хубаво се налепихме целите с него, включително и моторите. Това малко ни събуди.

Път в Египет – На мотор из Африка

Синайската пустиня – На мотор из Африка

 

 

Колкото и да гледахме и да се ядосвахме, то друг начин нямаше или както често казваше Мони – “това е част от играта.” Пожелахме майките на тези пътни строители да са живи и здрави дълги години и продължихме. Колкото и да бяхме щастливи от факта на какво място караме, тези прави пътища доста ни мориха. Спирахме за по цигара, но бързо тръгвахме, защото в пустинята дървета няма и сянка не се намира. Така с няколко почивки стигнахме до

тунела под Суецкия канал

Тунел под Суецкия канал

Тунелът под Суецкия канал

 

Снимката съм я взел от интернет, защото там е толкова охранявано, че няма начин да спреш, да извадиш фотоапарат и да снимаш. От двете страни на пътя има през 20 метра постове, въоръжени с всякакви пушкала. По пътя от Нувейба до тук само на едно място ни спряха за проверка и то точно на мястото, където започва този път към Кайро през пустинята. И точно на това място в другата посока се стига до Израел. Тунелът е кръстен на египетския инженер Ахмед Хамди и свързва азиатската част на Египет с африканската. Минавайки този тунел вече и географски бяхме в

Африка


От другата страна ни посрещнаха малко по-високи температури – около 34 градуса. Спряхме да огледаме картата и решихме да продължим направо към пирамидите в Гиза. Движението на около 50 километра преди Кайро стана доста натоварено. Шофьорите тук са ужасни. Засичането е нещо абсолютно нормално и е опасно ако човек се опита да кара спазвайки някакви правила, с които е свикнал. Стигнахме и Кайро. Въпреки, че бяхме на околовръстното стояхме на няколко пъти в задръстване. Следвахме табелите, които за наш късмет бяха и на английски и достатъчно на брой. Точно преди Гиза слязохме от околовръстното шосе, малко се пообъркахме, но в крайна сметка в 16.30 часа бяхме на паркинг пред пирамидите. От тук нататък е забранено влизането с превозни средства в целия парк. Естествено местните веднага започнаха да опитват нещо да ни прекарат, предлагайки различни разходки до пирамидите – с кон, с камила, с „карета”. Ние накрая се подлъгахме и се качихме на една каруца, която в България и викат циганска мечта, а там му казват карета. Адско друсане падна. Бъбреците ми така подскачаха, че само сливиците ми ги спираха да ми излязат през устата. Купихме си билети за пирамидите и вече бяхме вътре. В първите минути не можех нищо да кажа, развълнуван от факта къде се намирам. Гледах, мигах, цъках с език и слушах разказа на човека дето удряше с камшик коня, който пък се противеше всякак да потегли с два натоварени глигана. Добре, че мина една камила, този кон го хвана срам и потегли, макар и на полусъединител.

Египет – На мотор из Африка

 

Започна разходката. За пирамидите няма да разказвам любопитни неща, тъй като има страшно много информация и не мисля, че можем с нещо да я обогатим. Ще покажа само това, което видяхме ние.

Хеопсовата пирамида – най-голямата

Пирамида, Египет – На мотор из Африка

Магаре – На мотор из Африка

 

 

Пирамидата Хефрен – синът на Хеопс

Пирамидата на Хефрен, Египет – На мотор из Африка

Пирамидата на Хефрен

Пирамидата на Хефрен, Египет – На мотор из Африка

Пред пирамидата на Хефрен

 

 

Пирамидата на Менкаура

Пирамидата на Менкаура, Египет – На мотор из Африка

Пирамидата на Менкаура

 

Преди да продължим Мони се престраши да се качи на камила. Аз отказах, тъй като ми домиля за животното. 😀

Камила, Египет – На мотор из Африка

 

 

След успешното качване и слизане продължихме към

Големия Сфинкс

Сфинксът, Египет – На мотор из Африка

Сфинксът

Сфинксът, Египет – На мотор из Африка

 

 

Вече стана 18.30 и започнаха да ни гонят от комплекса.

Една последна снимка на “каретата” и угрижения за кончето собственик.

Карета, Египет – На мотор из Африка

Египтянин – На мотор из Африка

 

 

Бяхме оставили моторите пред един магазин и трябваше да се върнем с “каретата” до там. Връщането също беше толкова романтично. Минахме през едно гето точно под пирамидите и успяхме да ги разгледаме и в друга светлина.

Край пирамидите в Гиза – На мотор из Африка

Край пирамидите в Гиза

 

Хеопсовата отново.

Хеопсовата пирамида в Гиза – На мотор из Африка

Край Хеопсовата пирамида

 

 

Върнахме се при моторите и веднага отидохме в хотел, защото бяхме доста изморени и не ни се обикаляше повече да търсим друго място. Естествено момчето, пред чийто магазин си бяхме оставили моторите „любезно” искаше да ни помогне със същия хотел, като се обади на мениджъра и ни уреди стаи. Отказахме и както се разбра по-късно, стаите бяха доста по-евтини от цената, която този младеж ни каза, опитвайки се да „помогне”.

Тук вече ми направи впечатление как всички се опитват нещо да те излъжат и да ти вземат парите.

Нищо общо няма с онази любезност, за която бях чел в други пътеписи

Цените за туристи са няколко пъти по-високи от нормалното и искат бакшиш, дори ако нещо ги питаш. Не ми харесват хората, когато ни приемат само като една касичка, на която задължително трябва да и разбият вратичката и да изсипят съдържанието. Настанихме се в хотела, поръчахме си ядене и така приключи вечерта и този ден. По-късно видяхме и по трети начин пирамидите.

Край пирамидите в Гиза – На мотор из Африка

Пирамидите by night

 

Дълъг ден и се чувствах препълнен с впечатления от всичко видяно. Все пак за нас с Мони Египет беше нещо съвсем ново. А ни чакаше още доста…

 

09.06.2010г. – Седми ден от сагата.


От Гиза тръгнахме рано около 09.00 часа. Целта ни вече беше спускане надолу към Асуан и по пътя каквото видим, като не пропускаме и Луксор. За да излезем във вярната посока отново трябваше да изпитаме ужасното движение на Кайро. Все пак вече с натрупан опит, много бутане между коли, камиони, и други подобни след един час излязохме във вярната посока. Минахме през квартали, където мръсотията беше толкова голяма, че не съм си и представял, че е възможно. Всички боклуци се изхвърлят на пътя. Нощните ставания по голяма и малка нужда се изхвърлят в реката, а пък аз винаги си представях Нил като нещо романтично. Що така съм си го представял не знам, но тук египтяните надхвърлиха всички мои очаквания за “чистота”.
След като хванахме вярната посока

продължихме да караме по течението на Нил

Минавахме през села почти без разстояние между тях, а на всичко отгоре с “легнали полицаи” в началото, в края и в средата на селото. Ужас. Няколко прескочихме, тъй като малко късно ги видяхме. Мони караше пред мен и буквално през 5 минути в каската си чувах – “внимавай”. Така карането стана трудно още в началото.

Най-интересното стана след около 20 километра каране.

Спря ни полицейски конвой от Туристическа полиция

Обясниха ни, че с ще карат с нас, за да ни пазят. От какво ще ме пазят не разбрах, щото до сега си карахме и не видях нищо страшно, но тук било задължително. Никой от тях не знаеше английски и само едно момче се доближи към нас, разбра че отиваме към Асуан, но първо в Луксор и ни попита „Сахара уи” – направо онемях. Явно, че питаше нещо важно, но нито аз нито Мони го разбрахме. Той повтори още няколко пъти, но резултата беше един и същ – той гледа умно, а ние гледаме усмихнато. Бе какво е туй “Сахара уи” не може да обясни, ама го повтори поне 10 пъти. С Мони решихме, че щом повтаря е нещо важно и се съгласихме да ни поведе към туй важно нещо. Тръгнахме заедно с тях.

Скоростта беше максимум 90 км/час и тогава още разбрахме, че няма да стигнем Луксор за един ден. Трудна работа, а виждахме, че този пикап Тойота дава всичко от себе си. „Сахара уи” като гледахме картата се оказа, че означава „Sahara way” и явно е питал дали да карат от там. Правилно сме се съгласили и вече карахме през пустинята Сахара. Невероятно красиво беше, а и усещането

да караш в Сахара беше за мен като една сбъдната мечта

За някои е странно да намериш нещо красиво в едно огромно “нищо” пълно навсякъде с пясък и един асфалт през него, но ние с Мони някак намирахме, защото бяхме доста щастливи от този път. Не можех да спра да се оглеждам във всички посоки, въпреки, че освен пясък и малко скали друго нямаше. Покарахме около 100км и спряхме на крайпътно “кафе”. Тук кървава история – има кафе, чай и току що заклани агнета и кози висят на куки, готови да се превърнат в печено по желание на клиента.

 

Крайпътно заведение – На мотор из Африка

Из Сахара – На мотор из Африка

 

 

 

Снимка и с нашата охрана

С охраната – На мотор из Африка

С охраната

 

След почивката продължихме и така през определени километри ни предаваха на следващ конвой с една тетрадка, в която се разписваха точно като за багаж – предал-приел. Спирахме по пътя за чай, който много помага в жегите. Вече беше сигурно, че няма как да стигнем днес до Луксор и решихме да се наслаждаваме на карането и да търсим нещо забавно в това ужасно бавно пътуване. И намерихме – падна голям смях с английския, който говорят като неща от сорта „Уан минетс” – една минути, което ще рече, че чакаме около 10 или „Йор насналити” – вашата националност. Весело беше и много се забавлявахме а и пътуващите с нас също доста се хилиха. Всеки си говори неговия език, ама всички се смеят, което е добре. Температурата също беше на наша страна като не се качи повече от 35 градуса. Спирахме за по цигари и снимки и пак продължавахме.

Из Сахара – На мотор из Африка

Из Сахара – На мотор из Африка

 

 

Единственото интересно за този ден беше минаването край

село на копти – египетските християни

След толкова много ислям ми беше странно да видя такова село и нещо християнско.

Коптско село – Из Сахара – На мотор из Африка

Коптско село

Коптско село – Из Сахара – На мотор из Африка

 

 

 

За коптите се смята, че са наследници на древните египтяни – коренното доислямско /неарабско/ население на Египет. Те са най-голямата етно-религиозна общност. Последователи са на Коптската православна църква, която е една от древноезичните монофизитски църкви. Основана е в Александрия през 536-580г. от египетските копти. Монофизитството е християнската позиция, че Исус Христос има само една природа, което противоречи на диофизитската позиция, че Христос има две природи – една божествена и една човешка – и е осъдена като еретична. Точно заради това, че коптите са последователи на монофизитството тяхната царква също е обявена за еретична. Малко отклонение.
Така около 18.30 часа стигнахме в

град Асют

Хубав град по средата между Кайро и Луксор и точно на река Нил. Тук поредната охрана ни намери хотел. Предаде ни пак с тетрадката на полицията пред хотела, а те веднага оградиха с едни бронирани щитове, едни автомати и не ни оставаше нищо друго освен да спим там. Моторите ни никога не бяха охранявани толкова добре.

Ресторантът към хотела беше с невероятно добра кухня. Общо взето от момента, в който сме в Египет ядем само пилешко, щото това има навсякъде, но пък поне го има и е доста вкусно. А и бирата вече стана разнообразна

Бира, египетска – На мотор из Африка

 

 

Така приключи и този ден. С много жега, бавно каране, но някак мина много забавно.

 

10.06.2010г. – Осми ден от пътуването ни.

Още от вечерта се бяхме разбрали с полицията, че ще тръгнем в 08.00 часа. Бяха много точни и точно в уречения час потеглихме към Луксор. Пред нас караше кола, след това ние и зад нас още една кола. Тази отзад беше с пуснати сирени, а тази отпред държеше скорост 120км/час дори и в града. Викам си ей сега за 2 часа сме в Луксор. Така излязохме от Асют за 10 минути. Всъщност това с карането в конвой явно преди време е имало своето значение, но сега според мен е напълно излишно, но няма как да се съкрати цяла една такава служба.

Карахме около 50 километра в тази група и ни предадоха на друг конвой. Е, те караха с максимум 50км/час. Ужас. Толкова бавно не се бях влачил, а и започваше да става доста горещо колкото повече слизахме надолу в Египет. По едно време не издържахме, дадохме газ и изпреварихме конвоя, като го оставихме много назад. Те хората викаха, махаха, но кой да ти обръща внимание. Бяхме отново само двамата с Мони и разполагахме с цялото си време. Странно, но се почувствахме някак свободни. Пътят се движеше срещу течението на Нил и се приближаваше все повече към голямата река. Започнахме да спираме вече където си решим. Спряхме да починем близо до един канал, успореден на Нил.

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

 

 

 

 

Хубаво място. Около Нил и тези канали беше доста зелено и някак успокояващо. Е, в същото време точно до канала миришеше точно като прясно спукана тръба на старата Софийска канализация, но това беше нормално за начина на живот тук – всичко се хвърля във водата.
На фона на тази красота, ясно се открояваха селата, през които минавахме, потънали в боклуци и мизерия. Хората се придвижваха кой с каквото има

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

 

 

Пътят стана настина красив и само на места се показваха скалите от Сахара.

Край река Нил – На мотор из Африка

 

Така по този път стигнахме и до първото място, където можеше буквално да усетим Нил. Бяхме точно на брега.

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

 

 

 

 

Вълнуващо преживяване, което изненада дори мен. Никога не съм мислил, че мога да стоя и да гледам в една река и да се наслаждавам. Някак с Мони не ни се тръгваше бързо, въпреки, че днес трябваше да стигнем най-после до Луксор. Дори околните селски къщи и “спирките” край пътя ни бяха интересни.

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

Край река Нил – На мотор из Африка

 

 

 

 

Постояхме доста на това място, но жегата ни накара да тръгнем. Покарахме и след известно време ни спряха на един пост и ни накараха да чакаме отново конвой, който щял да кара с нас. Трябвало да пристигне този, с който сме пътували, защото онази тетрадка – предал-приел е в тях. А бе няма нужда от конвой си викам, ама кой ли ни пита. Почакахме да пристигнат онези с пикапа Тойота, модел “карета”. Казаха, че не трябва да ги изпреварваме, ние се съгласихме и едва чакахме да тръгнем за да ги изрежем отново. Потеглихме, но след десетина километра един от полицаите махна да ги изпреварим и ние въобще не се поколебахме. Имало явно и разбрани хора. Така до Луксор си карахме сами под огромната опасност да бъдем отвлечени, убити или продадени в робство. 😀 Явно са ни наблюдавали и са преценили, че този който ни купи като роби само ще страда с нас и никой не ни закачи през целия ден.

 

Стигнахме в Луксор

при температура 41 градуса. С наближаването на града по самия път беше много красиво с множество посадени и добре отглеждани цветя и палми. Карахме в нещо като цветна градина. В Луксор беше също толкова красиво и цветно. Естествено това е само около хотелите за туристи. В другите части си беше типичната египетска гледка – къщи от кирпич и по-рядко с тухли, тесни улички, доста мръсно, но пък в същото време хората са си супер безгрижни и спокойни. Настанихме се в хотел Шератон. Въпреки името хотела няма нищо общо с примерно този в София, но беше чисто и приятно, имаше интернет, баня и най-важното – пералня. Бяхме решили да останем в Луксор да починем два дни, защото вече доста се бяхме уморили от бързането. Тук дори пих и кафе еспресо – нещо, което не съм предполагал, че ще ми липсва някога.
Така приключи и този ден от нашето пътешествие. С наближаването на границата със Судан, температурите все повече се покачваха и това започна допълнително да ни изтощава. Утре ни очакваше един ден като истинските туристи само в разходки.

 

11.06.2010г. – Девети ден.

Днес за първи път се наспахме както трябва. Без да бързаме с едни дълги закуски и дълги кафета. За първи път след толкова километри не се налагаше да обличаме екипи, ботуши и да караме. Вече бяхме изминали близо 4000км за осем дни и умората се усещаше.

И така, след кафето първата ни цел беше

Долината на царете

Уговорихме се с едно такси да ни повози до там и около 09.00 часа бяхме вече на път. Долината на царете е мястото, където са гробниците на фараоните. Тук освен фараоните са погребвани техните жени и деца и някои видни благородници. Общо всички гробници са 62 на брой, от които за 25 е установено със сигурност, че са царски. Най-старата гробница е на Тутмос І. По времето на Рамзес І е започнало изграждането на Долината на цариците, където ние не можахме да отидем. Тук е абсолютно забранено снимането, поради което ние като добри туристи спазихме забраната и не сме правили снимки. Само за илюстрация слагам две снимки свалени от интернет.

Луксор – Из Африка с мотор

Луксор – Из Африка с мотор

 

 

По препоръка на туземците ние разгледахме гробниците на Рамзес І, Рамзес ІІ и Тутмос ІІІ. Просто си нямам представа как могат да се разгледат всички 34 броя гробници, отворени за посетители. Вътре е невероятно с много запазени и интересни стенописи.

В гробниците обаче, освен красиво е и адски задух и жега и едва се диша. Абсолютно от никъде не влиза въздух и по тази причина всеки разглежда много бързо и бяга навън, където температурата от 40 градуса ти се струва прохладна.

Тук изкарахме около два часа и поехме обратно към Луксор и по-скоро към Карнак.

Храмовият комплекс Карнак

е бил известен на древните египтяни като Ипет -Исут (най-святото място) и представлява град от храмове, построен преди 2000 години, който е бил посветен на триадата от божества –Амон Ра, Мут и Хонсу. Целият комплекс е с площ 840 декара, разделена на 4 зони, като основна част заема храмът на Амон Ра. Карнак е най-големия религиозен паметник в света. Тук се намира и храма на Аменхотеп IV.
Бяхме избрали най-подходящото време за разглеждане – 14.00 часа и температура 42 градуса.

Карнак – Из Африка с мотор

Египетски гробници, Карнак – Из Африка с мотор

 

 

 

Ето и портала към

храма на Амон Ра

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

Всички се наслаждаваха на хубавото време 🙂

Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

Зад входа, отбелязан с този монументален портал, се открива голям двор.

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

 

Зад двора е хипостилната зала – 134 масивни колони с височина по 23 метра, които крепят тавана.

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

 

 

 

 

Много вълнуващо и величествено място, носещо в себе си все още духа на старото време. Въпреки жегата и на двамата ни беше много интересно. Дори за кратко се присламчихме към една група да слушаме разказа на екскурзовода. Ето още малко от това уникално място.

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

Храм на Амон Ра в Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

 

 

 

 

 

Успяхме да влезем на места, на които не пускат туристи, защото в момента се реставрират, но с двама местни лесно се откриват тайните пътеки.

Египетски стенописи, Карнак – Из Африка с мотор

Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

 

 

 

Така катерейки се да надникна във всяко ъгълче по едно време успях да си скъсам целия панталон 😀

Карнак, Египет – Из Африка с мотор

 

Е, вече си бях по боксерки и трябваше да се прибираме бързо в хотела, преди някой да ме е харесал за жена. Е, в хотела малко странно ме изгледаха, но след като никой не ми предложи да ме почерпи нещо на бара си се прибрах в стаята да сменя дрехите.
Така завърши и този ден. Пълна почивка, но и двамата с Мони се заредихме с хубави впечатления, които ще помним дълго време.

 

12.06.2010г. – Десети ден

Отново на път. Тръгнахме рано от Луксор към Асуан, за да изпреварим жегите. Пътят отново беше около Нил, но тъй като бързахме за да започнем уреждането на ферибота не спирахме никъде. Единствено почивахме докато пълним бензин и пием вода.

Асуан, Египет

 

Карахме доста бързо, доколкото позволяваше целия багаж на моторите. Всъщност с този багаж и с тези куфари по скоро се чувствах като пилот на самолет. Бях седнал в мотора, а не на него, а зад мен крилата /куфарите/ бяха отворени за излитане всеки момент. Най-лошото беше да се кара така когато се появи вятър. Моторите се клатеха, като задната част на автобус Икарус. Така с повечко газ в 11.00 часа кацнахме в

Асуан – крайната ни точка в Египет

Мога смело да кажа, че до тук това беше най-красивия град в Египет. Отново личаха хилядите усилия да изглежда навсякъде като цветна градина. Доста чисто и подредено. От тук трябваше да се качим на ферибот за Судан и това е единствения начин за преминаване на границата. До тук стигат и всички екскурзии с корабче по Нил. От тук и започва голямото езеро свързващо Египет и Судан, което египтяните наричат “Езерото Насър”, а суданците езеро Нубия. Едната му стена е построена през 1902г. от англичани, а другата му стена , която е дълга близо 4км и висока 111 метра е построена през 1971 от български и руски специалисти. Заради това езеро е преместен прочутия храм Абу Симбел, както и много други по-малки.

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

Дюни, Сахара – Из Африка с мотор

Дюни, Сахара – Из Африка с мотор

 

 

 

Странни цветове имаха пясъчните дюни на отсрещния бряг.
От многото пътеписи, които бяхме изчели знаехме, че трябва да търсим човек с име Saleh, който отговаря за настаняването на ферибота. С помощта на едно такси намерихме офиса на фирмата му. Тук разбрахме, че места за ферибота няма. В офиса се запознахме с двойка поляци и двойка холандци, които също пътуваха към Кейп Таун, но си бяха направили предварителна резервация. Пълна греда, но Салех каза, че на следващия ден ще види какво може да направи за нас, след като говори с капитана. Всъщност тук хората пътуват с ферибот, а моторите и всякакви други товари с друг вид лодка – баржа, която обаче се движеше само дневно време, тъй като няма радар за нощно плаване. 😀
Салех също се учуди, че нямаме резервация, която се прави на мейла му takourny@gmail.com или на мобилния му номер 0183160926. Ей това като информация ни липсваше, ама пък нямаше откъде и да знаем, че така стоят нещата. Човек колкото и добре да се подготви за едно пътуване винаги нещата се случват така както е писано, а не както е планирано. Тук Мони вкара всичкия си чар и докато аз се притеснявах какво ще стане, той постоянно ми казваше, че всичко ще е ОК, а пък и утре е 13.06.2010г., а неговото щастливо число било 13. Не можех да не се шашкам, защото ферибот от Египет за Судан има само веднъж в седмицата – в понеделник и ако не се качим, то трябва да останем в Египет още 7 дни. Нямаше какво повече да се направи, намерихме си хотел и ни остана само чакането на утрешния ден.

 

13.06.2010г. – 11-ти ден.

Отново станах рано, защото днес беше решаващ ден. Слънцето беше изгряло и видях, че на отсрещния бряг дюните отново са сменили цвета си.

Дюни, Сахара – Из Африка с мотор

Дюни, Сахара – Из Африка с мотор

 

 

Нил също изглеждаше сякаш току-що се събужда.

Нил край Асуан, Египет – Из Африка с мотор

Нил край Асуан, Египет – Из Африка с мотор

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

 

 

 

Естествено и тук си имаше квартал за по-бедните, но и там изглеждаше подредено.

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

 

 

В 10.00 часа точно бяхме отново в офиса на Салех. Зарадва ни, че е успял да намери билети за ферибота и да отиваме да си оправяме документите. Брей, страшна работа. Камък ми падна от сърцето. Щастлив ден беше тази любима дата на Мони. Тук му казах, че само с него ще пътувам, защото много му върви. Дай боже все така да е.
Взехме от Салех GPS координатите на службите, които трябваше да обиколим и тръгнахме.

Първо трябваше да отидем в “Police court”

– служба, в която се проверява дали има нарушения по време на престоя ни в Египет. Ние, естествено че нямахме – въобще не карахме с превишена скорост, не бягахме на конвои, изобщо примерни докрай 😀 Пред сградата едно момче ни попълни всички необходими документи, изчакахме 20 минути и след това получихме по една ценна бележка, написана на арабски. Явно пишеше че нямаме нарушения и сме пример за всички туристи 😀 Тук се плаща по 50 египетски паунда на човек.

Следващата спирка беше “Traffic Police”

Тук в сградата лудницата беше пълна – нещо подобно на гише пред столично РПУ, при смяна на новите документи, но с повечко викане и бой. По принцип в арабските държави не са познати думи като ред, опашка и т.н. Озовахме се на място, където всеки вика, бута се, дори успяват и да се сбият. Тъкмо като нападатели в Американски футбол преценявахме откъде да атакуваме, когато един полицай ни извика да отидем най-отпред. Отидохме с малко бутане. Всъщност на това място се връщат двата номера на мотора и шофьорската книжка и се издава документ, удостоверяващ, че можем да пътуваме.

 

Върнахме се отново при Салех. Той ни даде билетите за втора класа, като всеки струваше по 320 египетски паунда. Разбрахме се на следващия ден да отидем в 10.00 часа на пристанището и там ще платим по още 253 египетски паунда за моторите и ще оправим паспортите и карнетите. Така в 12.00 на обяд бяхме приключили с всичко. Спасихме се от един 7 дневен престой в Асуан. Имахме билети и можехме да продължим пътуването си. Тук искам да отбележа, че е много важно на такива места да се ползват хора като Салех или като Туристическа полиция. Без такава помощ много трудно могат да се организират нещата и не се спестяват пари.
Прибрахме се в хотела да починем, излязохме вечерта да заредим резервоари и туби с бензин и така приключи този щастлив ден. Аз много не вярвах в щастливи числа и други подобни, но след това пътуване започнах да вярвам. Не знам моето щастливо число кое е, но пък за цялото пътуване тези на Мони вършеха прекрасна работа.

 

14.06.2010г. – 12-ти ден.

Днес напускахме Египет – една страна, която според мен е уникална с историческите си забележителности, но не бих казал и с отношението на хората в нея. Напускахме с доста смесени чувства, защото по пътя срещнахме едно доста неприветливо отношение на местните.

За тях винаги чужденците си остават само една касичка и нищо друго.

Естествено, може с Мони да не сме имали късмет да попаднем на точните хора, но това впечатление ни остана като цяло. В това пътуване, бяхме в далеч по бедни държави, но въпреки това хората там не отдаваха такова внимание на парите като “египтяните”. Но може пък на следващото пътуване да срещнем други хора – знаели човек.
Та така, в този ден станахме около 08:00 часа и потеглихме към пристанището, което е на около 15 километра от Асуан. Там отново се сблъскахме с голямата лудница. Страшно много хора, с огромни количества багаж чакаха за ферибот. С помощта на хора на Салех влязохме в двора на пристанището, където изчакахме за проверка на багажите. Естествено и тук никой не проверява багажа, след като получи поискания бакшиш. 😀

Стояхме встрани от голямата опашка и наблюдавахме тоновете багаж, които се пренасят – телевизори, хладилници, печки, РVС тръби, кашони с бисквити и вафли и въобще за каквото човек може да се сети като стока го имаше тук и всичко се пренася ръчно. След “проверката” на багажа вече имахме разрешение да отидем към гишетата на паспортна служба и митницата. Там общо взето бързо се справихме, защото имаше отделни гишета за чужденци, а и с нас имаше човек, който да ни помага и обяснява. Платихме 20 египетски паунда на митницата и по 2 паунда за марка за паспорта.

 

Така около 12.00 часа вече бяхме с готови документи. Температурата се покачваше. След като бяхме готови тръгнахме направо към ферибота, но там ни казаха, че трябва да изчакаме да се натовари целия багаж за да качат моторите. Върнахме се на една от малкото сенки и започна голямото чакане.

Из Африка с мотор

 

 

Гледах багажа – малко беше и си викам за час ще го натоварят.

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

 

Само че, камиони със стоки не спираха да пристигат на пристанището.

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

Асуан, Египет – Из Африка с мотор

 

 

Към нас се присъединиха холандците Йоост и Бианка и поляците Адам и Барбара с колите си.

Из Африка с мотор

Джип – Из Африка с мотор

Джип – Из Африка с мотор

 

 

 

Температурата вече се качи на 40 градуса, а там никъде няма вода или нещо каквото и да било за пиене. Йоост и Бианка също пътуваха за Кейптаун, а Адам и Барбара бяха тръгнали от Полша, за да направят цяла обиколка на Африка по източното и западното крайбрежия. Е, малко завидях за това, но поне в момента няма как да отделя една година време за да пътувам, както бяха направили те. Ето и сайта имhttp://afryka4x4.blogspot.com/
А това е на холандците http://joostenbianca.waarbenjij.nu/
След около половин час към нас се присъединиха още две момчета с мотори и то не какви да е, а Хонда Африка… Бяха канадци – Майк и Аксел http://www.rideforafrica.org/cms/

 

 

Из Африка с мотор

Из Африка с мотор

Из Африка с мотор

 

 

 

Майк пътуваше до Танзания, а Аксел до Кейптаун, но преди това искаше да изкачва Килиманджаро.
Така под малкото сянка вече се бяхме събрали солидна група и чакахме да ни повикат. Повикаха ни едва в 17.00 часа. Отидохме до ферибота и баржата, но лудницата там все още беше пълна и пак продължихме да чакаме, но вече на слънце.

Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

 

 

 

 

 

 

Едва в 19.00часа дойде и нашия ред. Първо качиха двата джипа и мястото за МПС-та свърши. Май и Аксел успяха да вкарат моторите между двата джипа. Ние се качихме на баржата, и моторите ги закарахме встрани от товарите близо до палубата. Там ги завързаха с въжета и така щяха да пътуват. Доста се притесних как ще ги превозят, но пък друг избор нямахме. В 20.30 часа потеглихме с ферибота за Судан.

Очакваше ни 18 часа пътуване

Естествено ферибота беше препълнен. Имаше насядали хора абсолютно навсякъде, а другите стояхме прави. Не си представях как ще стоим 18 часа. Първо влязохме в нещо като кафе на ферибота, където не ни дадоха да стоим цялата нощ. На всичко отгоре на ферибота в две от помещенията са суданските полицаи, които задължително слагат печат в паспортите и издават документ, на който си нямам представа какво точно пише. Стигането до тези помещения е истинско приключение, тъй като е свързано с ужасното бутане, прегръщане, настъпване с останалите на “опашката”. Така, след като бяхме минали проверката на документите се качихме на палубата на ферибота. Беше пълна с хора, но явно там трябваше да стоим, защото поне имаше малко въздух.

 

15.06.2010г. – 13-ти ден.

Нощта на ферибота беше ужасна

Имаше малко място, на което с Мони се редувахме за да седнем и евентуално да поспим. Беше много “романтично”. От едната страна се подпираш на телевизори, а от другата са краката на спящ суданец. Чудно. 😀

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

 

 

Така изкарахме до 5.00 часа сутринта. Кафето беше отворило, пробихме си път през невероятната миризма настъпвайки поне петима спящи и слязохме да пием чай.

Ферибот от Асуан, Египет към Судан – Из Африка с мотор

 

Малко по-късно излязох навън, защото трябваше да минем покрай Абу Симбел.

Абу Симбел (Abu Simbel)

се състои от два масивни скални храма, намиращи се на западната страна на езерото Насър. Двата храма близнаци са били издълбани в скалите по времето на управлението на фараона Рамзес II през XIII в.пр.Хр. Построени са в чест на битката при Кадеш и за да сплашват Нубийските си съседи.

Големият храм е строен в продължение на 20 години. Посветен е на боговете Амон Ра, Хор и Птах, също и на Рамзес II. Счита се за един от най – красивите храмове в Египет. Има четири невероятни 20-метрови статуи на фараона. Малкият храм е построен на около 100 – тина метра от големия, и е посветен на богинята Хатор и на жената на Рамзес II – Нефертари. Тези храмове претърпяват най-голямата спасителна операция в историята на архитектурата. Те са били разглобени и преместени върху плато със 64 метра над първоначалното си местоположение, за да не бъдат залети от водите на язовира Насър.

Храмът на Рамзес II, Абу Симбел – Из Африка с мотор

Храмът на Рамзес II, Абу Симбел

 

Храмът на Рамзес II

Храмът на Рамзес II, Абу Симбел – Из Африка с мотор

Храмът на Рамзес II, Абу Симбел – Из Африка с мотор

 

 

Храмът на Нефертари

Храмът на Нефертари, Абу Симбел – Из Африка с мотор
Храмът на Нефертари, Абу Симбел

 

 

Постоях навън още около час и се любувах на гледките, като в същото време видях как всичко непотребно от ферибота – останки от храна, найлонови пликове, празни бутилки, пластмасови чинии, картонени кутии и други неща се изхвърлиха в езерото. Това явно беше нещо нормално, защото на никой не му направи впечатление. Жегата отново стана трудно поносима. Така минахме и през точката в езерото, която се счита за край на Египет и граница със Судан, както ми обясни един любезен възрастен суданец.

Асуански язовир (граница Египет-Судан) – Из Африка с мотор

Асуански язовир (граница Египет-Судан)

 

 

Напуснахме Египет и оставаше още малко до пристигането ни. Определено в Египет има много неща за разглеждане, ако човек си пада по историческите забележителности, но си трябват поне 2-3 седмици за да се пообиколи. Ние нямахме това време, но все пак успяхме да видим интересни неща по пътя.
Ние вече с нетърпение очаквахме Судан, с новите приключения там.

 

Продължението:

На мотор из Африка (3): Судан: от Вади Халфа до Гедареф

Автор: Бойко Терзиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Африка – общо – на картата:

Африка – общо

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Дончо каза:

  Чудесен пътепис! Страхотни сте и двамата.Поздравления.

 2. vladimir1974m2 каза:

  И на мен супер ми хареса пътеписа и снимките от Африка, и аз очаквам с нетърпение продължението.

 1. 03.08.2012

  […] На мотор из Африка (2): Египет: от Нувейба до Асуан […]

 2. 28.08.2012

  […] Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания, минахме през Египет, днес наред е […]

 3. 15.11.2012

  […] из Африка. В първата част стигнахме до Йордания, минахме през Египет, минахме през Судан, прекосихме Етиопия, преминахме […]

 4. 16.11.2012

  […] Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания, минахме през Египет, минахме през Судан, прекосихме Етиопия, преминахме […]

 5. 03.12.2012

  […] Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания,минахме през Египет, минахме през Судан, прекосихме Етиопия, преминахме […]

 6. 04.12.2012

  […] Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания,минахме през Египет, минахме през Судан, прекосихме Етиопия, преминахме […]

 7. 18.12.2012

  […] Бойко из Африка. В първата част стигнахме до Йордания,минахме през Египет, минахме през Судан, прекосихме Етиопия, преминахме […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.