Нашият уикенд в Румъния 2012 (1): Бран и Дракула

Днес ще посетим комшиите оттатък Дунава – Ралица ще ни води из Румъния за един дълъг уикенд. 

Приятно четене:

Нашият уикенд в Румъния 2012

начало

Бран и Дракула

Решаваме и ние да посетим Румъния. Участници в приключението – аз – Ралица, съпругът ми- Валентин и двамати ми сина –Ивайло на 11г и Момчил на 17г и разбира се постоянните участници в щурите ни идеи – нашите кръстници – Лидка и Янчо. Тръгваме от България на 12.05 2012г рано сутринта в 4,30 от Шумен. Към 6,30ч

минаваме Дунав мост без проблем

Преглеждат бегло документите – най- вече питат за Ивайло тъй като той няма още лична карта и след като плащаме таксата за моста 4 лв ни пожелават „Приятна Разходка!“. Вълнението при преминаване на моста е предимно за децата и съпругът ми, които за първи път напускат страната. Първи впечатления на румънска страна – поглед на документите, купуваме винетка на първата бензиностанция в дясно след моста – 13,12 леи. Даваме 14 леи – не ни връщат ресто. Продължаваме по пътя си – цел Синая.

Уикенд в Румъния

Първи впечатления:

чудесни пътища – по две платна в едната посока, високо разположени, дълбоки канавки, няма нито една кръпка или дупка по пътя. Много чисто и спретнато навсякъде – сигурно, защото и при тях върви кампанията “Да изчистим Румъния за един ден”. Чистят затворцици около Букурещ, жандармеристи около Синая и всякакви други хора. Всичко е събрано в черни чували и е подредено около пътя – явно за да го съберат камионите за отпадъци, когато минат. Гледките на които се наслаждават очите ни са невероятни – красиви Южни Карпати, островърхи къщи, много църкви, тотеми около пътя, хотели – безброй и какво ли още не.

Църква, РумънияУикенд в РумънияУикенд в Румъния

Навсякъде около главния път има железни мостове за пешеходци над платното за движение на автомобили.

Уикенд в Румъния

Пешеходен надлез

Преминаваме през Букурещ безпроблемно, водени успешно от GPS-а и

продължаваме към Синая.

Пътя постепенно се превръща от приспивно-прав до безкрайност в лъкатушещ. Гледката прерасна от безгранично-равна в планинско-хълмиста и това ни подсказа, че навризаме в територията на южните Карпати. Оприличавам ги с Родопите. Гледките на невероятни – хълмове с иглолистни дървета и над тях почти оголени заснежени върхове. Много зеленина, хотели навсякъде – и в населените места през които минаваме и извън тях. Очите ми се напълниха с гледки на цветя – продават ги почти навсякъде. Селата им са чисти и спретнати.

Уикенд в Румъния

Уикенд в Румъния

Уикенд в Румъния

Почти не видях неугледен или непъддържан имот – може би, защото все пак се движим в курортна местност. Стигаме в

Синая

към 10,30ч. Относително лесно намираме манастира – дори с нашият английски. Прави ми впечатление, общо взето хората знаят английски поне на разговорно ниво и могат да ти помогнат ако и ти го владееш поне на такова. На паркинга – такса 5 леи. Научаваме първата си румънска дума – най-често използваната “чинчи” – означава 5. Разглеждаме манастира след като заплащаме такса 4 леи на човек. В самият манастир не се палят свещи – за да не се опушват стенописите най-вероятно. В кабинката със свещите няма човек, който да ги продава. Чинийката с парите стои и всеки си оставя пари за свещите и си взима свещи. Никой не краде! Правим си снимки за спомен на всички възможни места в манастира. Снимаме и всичко, което може да се снима.

 Манастирът в Синая

Манастирът в СинаяМанастирът в Синая

Манастирът в СинаяМанастирът в Синая

След кратко чудене и разхождане дали да отидем на прословутия лифт в Синая или първо да посетим

двореца в Пелеш

избираме двореца. Сладващ въпрос – пеша или с кола да стигнем до там. Питаме и ни казват, че по пътечката зад манастира е 10 минути. Не им вярваме много, но все пак тръгваме. Пътят се оказва обаче много приятен – сенчеста гора и много сергийки с всевъзможни сувенири. Ние обаче – бедните българи сме дошли на културен туризъм – може да е за един уикенд, но няма да си харчим леите още на първото място. Продължаваме смело към Пелеш. Наистина след около 15-20 мин със зяпането по сергийките сме там. Гледката е невероятно зашеметяваща – архитектура, размери и общ изглед на замъка. Нищо, което сме виждали до момента.

Дворец Пелеш – Синая, Румъния

Дворец Пелеш – Синая, Румъния

Дворец Пелеш – Синая, Румъния

Дворец Пелеш – Синая, Румъния

Такси: и на входа – 10 леи, които не зная как ние отъврахме, и за самия замък – 25 леи за възрастни и 15 леи за деца. Отделяме на разглеждането на двореца 2 часа. Не може да се опише с думи – трябва да се види. За мен това беше най-впечатляващият обект в цялата екскурзия. След като се наглеждаме на красота – пак обратно по прохладната пътека, покрай сергийките и по колите – следваща цел Бран – дворецън на Дракула. По пътя спираме на

крепостта Ръшнов

Крепост Ръшнов, Румъния

Крепост Ръшнов, Румъния

Крепост Ръшнов, Румъния

И тук паркингът е платен, но по български ние спираме отстрани – тарикати, сиреч безплатно. Оставяме колите, хапваме по един сладолед за по 3,50 леи, плащаме по 3 леи на човек за да се качим на влакче -трактор, което да ни изкачи на върха. Докато го чакаме пак хвърляма око на малките магазинчена на паркинга със сувенирите. Забелязваме,че в близост да крепостта Ръшнов има и

друга забележителност – Пещерата Валея.

Не зная защо, но не беше спомената като забележителност никъде, където четох материали за посещения на туристи по тези места. За съжаление не ни остана време да я посетим, но си запазвам правото за следващия път.

Крепостта Ръшнов е от 13 в и е строена от рицарите тамплиери.

Вход за крепостта – 10 леи за възрастен и 5 леи за ученици и деца. В крепоста е доста интересно – поглед отвътре,разходка из коридорите на крепостта, пак магазинчета с различни сувенири, рицарски доспехи. Снимаме се отново навсякъде където е възможно. Снимаме и обяснениата за да ги проченем на спокойствие по-късно. Вече е към 16,30 ч следобед. Тръгваме към Бран, не трябва да изпускаме

Двореца на Дракула

– нали всички за него говорят.

Бран, Румъния

По данни от това, което бяхме прочели – работи до 19 ч. Стигаме към 17,30ч. И тук всички места за паркиране освен забранените са платени – 4 леи на час. Лесно намираме двореца като се има предвид, че

Бран е с големината на Мелник.

Има три улички – едната с двореца, едната с къщи за гости и другата с входа към града – пък с хотели и къщи за гости. Бързаме за двореца. Такси – 25 леи за възрастни,10 леи за учащи и студенти и 5 леи за деца до 8 г – нашето едното, макар да е на 10 г навършени в случая минава естествено за 8 годишно – няма да сме българи ако не го направим! Разглеждането на двореца ни коства 2ч. То не бяха снимки, то не бе катерене от стълби на стълби и зяпане от стая на стая. Излизахме на различни тераси и пак снимки. Най-разочароващото за този дворещ е, че носи името на Дракула и е известен най-вече с него, а на самият Дракула е отделена само една стая с написно за него е един ризарски плащ в стъклена витрина. Целият дворец и представен като дворец на Румънският крал, за каквото всъщност са е ползвал. Иначе сам по себе си и този дворец е красив – отвън е изсечен в скалата и е сякаш найно продължение, а отвътре естествено най-голяма атракция както за мен така и за децата бяха тесните и извити стълби и красивите мебели в стаите.

Замък Бран (Дракула), РумънияЗамък Бран (Дракула), Румъния

 Замък Бран (Дракула), Румъния

Замък Бран (Дракула), Румъния

Замък Бран (Дракула), Румъния

Замък Бран (Дракула), РумънияЗамък Бран (Дракула), Румъния

Разгледали всако кътче от Дракуловската обител както отвътре така и отвън към 19 ч вече бяхме пред дилемата

А сега къде ще спим?

Въпреки, че бяхме наизвадили от нета всякакви адреси на вили, хотели и къщи за гости, не успяхме да открием нито един адрес. Решихме да пробваме да си помогнем сами като не идва тази “Неволя”. За наш голям късмет в една от трите улички на града попаднахме съвсем случайно на

вила РИЕТ- къща за гости ***

След като за един апартимент с 2 стаи, трапезария с хладилник, баня и тераса с изглед към Замъка платихме 200 леи останахме повече от доволни. Ако някога замръкнете в Бран – вила РИЕТ е вашето място – тел. 0742/952300. Собствениците са невероятно мили хора, знаят английски и чудесно се комуникира с тях.

Вила РИЕТ, Бран

Хапнахме, пийнахме след като се успокоихме, че няма да се наложи да спим по колите и решихме да направим нощни снимки на Двореца на Дракула. Доста се потрудихме, но най- накрая успяхме. Следваше разходка из нощен Бран и един здрав сън в хубавине стаи и легла.

Замък Бран (Дракула), Румъния

Продължението:

Нашият уикенд в Румъния 2012 (2): Брашов

Автор: Ралица Илиева

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Румъния – на картата:

Другата Румъния

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Longanlon каза:

  Вероятно съм предубеден, защото ходя в Румъния всяка седмица по работа, но единственото, което ми прави впечатление са 20-ината тлъсти, мързеливи помияри, които се излежават или разхождат покрай всяка бензиностация, всеки хотел, всеки ресторант, всеки магазин, между колите на паркингите, между пешеходците в градовете и изобщо навсякъде.

 2. Стойчо каза:

  Само не разбрах какво му е на „предубеждението”? 😉

 3. Ema каза:

  Ралиица, много приятно разказваш , като на приятели. А снимките, ах снимките са великолепни. За мен, са направени с моного любов и с много добро познаване на фотографията като средство за представяне на даден обект откъм най-красивата му видимост. Много ми харесват и отношението към обекта и композиционното решение и цветността и усета към категорично красивия детайл. Не съм виждала по-красиви фотоси от Румъния. Истински ти се възхищавам и благодаря за прекрасния пътепис.

 4. Дончо каза:

  Общо взето сте видели почти всичко интересно в Румъния.В градовете в които са живели германци е приятна обстановката но другите части от Румъния са мама леле.Замъците им и планирането на малкото им хубави градове са от германски архитекти.

 5. teddy каза:

  1-во- минавайки през Румъния транзит преди няколко години, съм разо4арована от грозния екстериор на селските им къщи, подредени винаги от 2-те страни на шосето, по което минава главния път.
  2-ро, хората там от селата или край аутобаните са почти неграмотни, неинтелигентни и страшни на външен вид, като този Дракула
  3-то- към авторката: какво е това Синая? ако се поровя из уикипедията, ще разбера естествено, но тук в пътеписа се говори пове4е за таксите по паркингите и входовете..?!

  една редакция е наложителна, дори убегнала от окото на всеотдайния Стой4о:
  думата:Чистят затворцици!!
  моля??
  ние жените да не би да имаме НИНИ?
  :)))

 6. Cveteto каза:

  Страхотен пътепис. Невероятни снимки. Информацията е страшно полезна, особено в частта с разходите. Много ми помага при планирането на нашето пътуване по тези места! Благодаря!

 7. ЗАДОВОЛЯВАМ ТЕДИ каза:

  teddy казва:
  23.09.2012 в 12:41

  до teddy

  МОМЕ ТИ СКОРО МАЙ НЕ СИ ЕБАНА И ЗАТОВА СИ ТАКА СИ ЗЛОБНА

 8. teddy каза:

  ооо
  трогната съм.
  качи се на каруцата си и първо задоволи някоя Дракула.
  пък и се обзалагам
  че инструмента ти е колкото клечка за зъби

 9. Стойчо каза:

  Teddy, поздравления за бързото включване! Този, дето щял да задоволява, да се чувства предупреден за нарушаване правилата на коментиране.
  Понеже е нов, да ги припомним:
  1.коментира се пътеписа
  2. НЕ СЕ КОМЕНТИРА: личността на автора, другите коментиращи и редакцията
  3. Предупреждението е еднократно, след което, при повторение но нарушението авторът му заминава в спам папката да си прави компания с руснаците, нигерийците и онези с уголемени те пениси
  Благодаря за вниманието

 1. 06.08.2012

  […] ще завършим уикенда на Ралица в Румъния. Започнахме със замъка Бран, а днес ще минем през […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.