Венеция: вечният площад Сан Марко и класическа музика

Днешният очерк ще ни отведе за кратко до Венеция. Съби споделя впечатленията си.

 

Приятно четене:

 

 

Венеция

вечният площад Сан Марко и класическа музика

Максимата на Наполеон, че площадът свети Марко във Венеция е “най-красивият салон в света”, не е загубила своята валидност дори 200 години по-късно. Аз бих добавил –  целият град е една театрална кулиса. С дължина 175 м , леко трапецовидна форма Piazza San Marco е наистина уникален, различен от всичко архитектурно, което някой може да е видял и предизвиква различни настроения, които се отличават едно от друго в различните часове на деня или сезона.

Площад Сан Марко, Венеция

Мимолетното присъствие на площада

Това място е сцена на безброй исторически шествия и тържества. Към днешна дата, може да се каже, че венецианци имат пълно право да бъдат горди, когато става въпрос за техния град. Дори и през редките мъгливи зимни дни или в мрака на нощта, когато площадът „осиротява” от обичайните тълпи, градът сам по себе си е една магическа приказка.

San Marco, 30124 Венеция, Италия

Накъдето и да се обърне погледът чувството за уловена гледка и преживяване е неописуемо. В един такъв момент, мога само да препоръчам да се последва примера на предишните поколения пътници, които се разхождат и преминават от една аркада в следващата, от един мост, по който е тичал Казанова, до друг, на който влюбените спират времето.

Неописуемо е и преживяването от концерт с музиката на Вивалди, който пише „Четирите годишни времена“, именно в този град. В църквата Ateneo di San Basso, след един дълъг и уморителен ден музиката отпуска и коронова престоят ни в този град кулиса. Билетите си купихме през интернет.

За мен, един ден във Венеция, е като цяла година на всяко друго място по света.

 

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Венеция – на картата:

 

Венеция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Natalia каза:

  Този пътепис го четох преди, сега се връщам отново към него и се радвам, че го намирам пак в сайта на Пътепис. За съжаление линка със сайта където могат да се закупят билети не работи. Може ли автора да подаде актуална информация по въпроса? Благодаря.

 2. Стойчо каза:

  Хм, опитай отново линка (да, бавно е, но си работи, когато аз го пробвах преди малко)

 3. Natalia каза:

  Мерси Стойчо. Сайта работи и….възнамерявам да го ползвам през зимата, но първо нека се върнем в Бг. А междувременно мога да седна да напиша пътепис за новия свят, където обаче няма опера а само индиански припеви.

 4. Стойчо каза:

  Охоооооооооооо, засърбяха ме пръстите да го получа и кача 🙂 🙂 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.