Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв (3): Църквата на Богородица (Onze Vrouwenkerk)
Продължаваме с обиколката на Цветан из Брюге (Брюж) в Белгия. Вече се запознахме с града, после бяхме в Църквата на Светата кръв, а днес ще посетим едно от малкото места извън Италия, в което има произведение на Микеланджело (ами бил си е човекът провинциален скулптор навремето, та не е работил много извън собственото си „село“)
Приятно четене:
Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв
част трета
Църквата на Богородица (Onze Vrouwenkerk)

Ален Делон
А от модерна галерия ни намига Ален Делон.

Фламандка
Тази фламандска красавица ни упъти към Мадоната на Микеланджело, в
катедралата на Богородица – Onze Lieve Vrouwkerk

катедралата на Богородица – Onze Lieve Vrouwkerk
Защо ли ми прилича на ракета на стартова площадка?
Церковь Богоматери, Flanders Hotel, Langestraat 38, 8000 Брюге, Белгия

Богородица от Микеланджело
Рядка възможност да видиш Микеланджелова скулптура извън Италия.

Богородица
Тя е защитена с бронирано стъкло от луди атеисти.
Приятелю моли се, че не знаеш кога ще настъпи твоят час, и помни, че нито най–добрите хирурзи,
нито ангелите ще ти помогнат.

Ангели
(от музея на фламанското примитивно изкуство Groeninge, 6 евро).
Дори да си крал или принцеса, (като Шарл Плешливи и дъщеря му Мария Бургундска в катедралата)

Шарл (Карл) Плешиви

Мария Бургундска

Бъди милостив
Така че докато си жив бъди милостив!
(макар входът да е безплатен)
–свободен превод на надписа.
Продължението:
Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв (4): Старата болница на Св.Йоан
Автор: Цветан Димитров
Снимки: авторът
Други разкази свързани с Белгия – на картата:
Белгия
Този Шарл е the Bold, а не the Bald, както се вижда и от скулптурата. 🙂
Плешивия изглежда е бил погребан в Сен Дени, но след Революцията французите май му претопили надгробния паметник…
Благодаря за забележката това е Карл Смели или Шарл Дръзки (на френски: Charles le Téméraire), познат на враговете си и като Карл Страшни, роден Карл Мартен, е последният херцог на Бургундия.Това е неговото родословие.
Ще се радвам ако сте харесали и моя свободен превод на надписа,още не знам фламандски, но такива чувства събуди в мен тази гробница.Всичко е суета..
Този херцог / не крал/ е роден в Дижон, Карл е син на краля Филип Добрия и Изабела Португалска (1397-1471). На 7-годишна възраст се жени за 12-годишната Катрин, дъщерята на френския крал Шарл VII. Тя обаче умира 6 години по-късно. На 21-годишна възраст Шарл се жени повторно, този път за Изабел Бурбонска, от която се ражда и единственото му дете — Мария.
До смъртта на баща си носи единствено титлата граф на Шароле, но след това наследява всичките му титли, вкл. “Велик Херцог на Запада”. По-късно става и рицар на Златното руно. След като поема управлението, Шарл започва да разширява значително териториите на Бургундия, стремейки се да обедини разделените ѝ южни и северни владения. Тези кампании го вкарват в конфликт с френските крале, който в крайна сметка довежда до т.нар. Бургундски войни. Шарл е разгромен от френски и швейцарски войски три пъти, и е убит край Нанси през 1477.