Градът Белград

Продължение, началото е тук

Градът Белград

Белград е разположен на вливането на река Сава в Дунава, като е разделен на две основни части: отсам Сава е старият град, оттатък – Нови Белград. Понеже не мога да покажа карта, си представете едно голямо Т, образувано от горе от Дунава, а основата – от Сава – и ще получите представа. Отсам – означава долу в дясно, оттатък Сава – долу вляво. Северно от Дунава се намира предградие, което не е кой знае колко интересно, освен може би с името си КРНЯЧ. Е, там вероятно се намира и газстанцията, за която вече ви казах, че съм чул, но не знам къде е.

Старият град съвсем не е стар

– да не си помислихте, че е като Стария Пловдив? Наречен е така, за да се различава от Нови Белград. Старият град е градът от преди Втората световна война, а Новият си прилича на Люлин и Младост в София. – и е строен тогава. Блоковете са малко по-раздвижени от софийските, ама си е същата работа.

Та стария Белград (Стари Београд) е стар колкото и стара София

– в центъра сградите са отпреди Втората световна война и не се различават съществено като архитектура. Разликата е ,че в София имаше “Красива София” , а в Белград – не. Красиви сгради, които не са поддържани. Неподдържаността няма нищо общо с бомбардировките от 99’а – просто така си изглеждат. Спомнете си София в началото на 90-те и ще разберете какво имам пред вид. За бомбардировките ще ви разкажа по-нататък, сега да се върнем към града.

В центъра се намира улица Княз Михаил (Kneza Mihajlova), която е пешеходна и се явява стъргалото на града

– привечер е като на Главната в Пловдив – манифестация от хора , мацки и каквото още се сетите. (в София за голямо съжаление нямаме подобна улица). Улицата е пълна с магазини и … книжарни

ци! Много и хубави книжарници, което ме изкефи. Магазините са предимно от типа на Теранова и Бициани в София – не съм фен на такива, но това е положението. На няколко места се продават CD и DVD на цени около 100 динара (3 лева) – има и нормална (не-чалга) сръбска съвременна музика, която си е съвсем прилична и спокойно може да се свири по софийските клубове. Точно по средата на улицата има пирамидка, на която са написани географските координати и надморската височина на града.

Откъде мислите, че идва името “Княз Михаил” (улица княза Михайлова)? Никога няма да се сетите (това си е въпрос за Стани богат) – помните ли християнското име на Княз Борис Първи?… е, това е той! Княз Борис I , същият който е покръстил българите, е основал през 9-и век след Христа град на вливането на Сава в Дунава и го нарекъл Белград. Преди това е имало римско селище със “странното” име Сингидинум (или нещо подобно), наречен както и Сердика на името на местното племе, обитавало в района. Сърбите се гордеят с факта, че княз Борис им е дал грамотата, с която ги обявява за град. Даже тя се пази в не-помня-кой музей на града. Паралелите със София не свършват дотук – разликата обикновено е само годината, в която се е случило дадено събитие. Турците превземат Белград през 15-и век.

На няколко пъти е бил под австрийско владичество (колкото да построят някоя и друга стена и кула върху започната от турците крепост Калемегдан). Градът е освободен от турско през 1867 г от …. ами като не помня името му? Той става после владетел на Сърбия, но трябва да погледна как се казваше. Всеки случай не е имало война през 1867, а с дипломатически средства градът и държавата са освободени от турско владичество. След 1867-а започва строителството на съвременна Сърбия, която след 1918 влиза в състава на Кралство на сърби, хървати и словенци.

През Втората световна градът е бомбардиран няколко пъти преди да бъде превзет от германците, които като едни истински окупатори построяват мост на р. Сава (т.н.Стария мост – прилича по архитектура на Хоецолернбрюке в Кьолн, оня железопътния– до Катедралата, който е бил там). Старият мост се използва напълно интензивно. От другата страна на Сава (там където сега започва Нови Белград и се намира хотел Хаят) през войната е била границата с Хърватска и е имало концлагер. Войната обаче свършва, Тито идва на власт, прави Югославия лидер на Движението на необвързаните, играе през цялото време между американците и руснаците (даже е член -наблюдател в СИВ) и по този начин бозае от две крави. Все пак Югославия е комунистическа държава с всичките си атрибути от типа на лагери, еднопартийна система и държавна собственост, но с право на местните жители да пътуват в чужбина и косвено да получават нормални европейски заплати. Само като си спомня мои познати какъв шоколад носеха от там…

Но гювечът свърши и сега се налага да се плащат сметките…. Всъщност Югославия се разпадна, в момента, когато нямаше вече нужда от “междинни” държави в Европа. Общо взето Югославия изпълнява мечтата на източните германци при Обединението с ФРГ – да работиш като при Хонекер, а да живееш като при Кол. Е, не става. По този повод сега се налага да се прави приватизация, престуктуриране и ….. този филм сме го гледали, а на сърбите тепърва им предстои. Май се отклоних от темата.

Всички бяхме свидетели на разпадането на бивша Югославия. Последната (засега) стъпка беше кризата в Косово през 1998-99 година, когато Белград е бомбардиран за пети път през 20-и век. Трябва да опровергая пропагандата, която се водеше (и все още се води) в България. Голям кръг мои познати смятат, че в Белград са бомбардирани мостовете – това не е вярно. Има бомбардиран мост в Нови Сад (на около 80 км от Белград). В Белград са бомбардирани Генералният щаб, полицията (дали е МВР, Дирекция на полицията или Вътрешни войски – не съм 100% сигурен), китайското посолство и ЦК на партията. На последния етаж на ЦК се е намирала телевизията на Мира Маркович (съпруга на Милошевич). Това са бомбардираните сгради, които съм виждал и за които са ми разказвали местни жители. За ЦК и за телевизията разказват с определена доза сарказъм.

Ген.щабът и полицията се намират на улицата, на която се намират посолствата на Щатите, Хърватска и Канада, така също и правителството на Сърбия (където през 2003 г. застреляха Зоран Джинджич). Всички тези сгради са разположени от двете страни на една улица, съвсем близо една до друга. ЦК се намира срещу хотел Хаят. Китайското посолство е в жилищен район. Както казах поражения има само върху щаба, милицията, ЦК и посолството – съседните сгради са си наред (може да е имало счупени прозорци – много ясно). Поразените сградите не са разрушени и си стоят, но са абсолютно неизползваеми.

Толкоз за бомбардировките – гледката е неприятна.

Историята обаче продължава и според мнението на сърбите, с които общувам, държавата Съюз на Сърбия и Черна гора също няма да просъществува дълго. Например има две Народни банки, и на най-новите динари (емисия 2003) пише Народна банка на Сърбия, при условие, че такава държава няма в списъците на ООН. Другата разлика е, че в Черна гора официалната валута е еврото, в Черна гора от това лято (2003г) въведоха ДДС, докато в Сърбия още важи данък оборот, а съм чувал , че имат и различен визов режим – мисля, че за руски граждани Черна гора е безвизова, а Сърбия – визова държава. Ако имате време и възможност поразпитайте някой сърбин за мнението му по отношение на държавата ССЦГ – ще научите много нови думи;-))))

Трг Републике – Площадът на Републиката или с други думи “При коня”

Да се върнем към града Белград:

Централната улица княз Михаил свързва площада на Републиката и крепостта Калемегдан.

Площадът на Републиката е мястото за срещи в града и разписанието на хората е подобно като на Попа в София – около кръгъл час е абсолютно стълпотворение, на половин час – по-малко, а на час и 15 или без 15 съвсем намалява. На площада има няколко кафенета, с маси на улицата и човек може лесно да стигне до горното наблюдение, стига да има време , разбира се. На площада на Републиката има паметник на княза, който е освободил Сърбия от турско и понеже е на кон, как мислите че се казва мястото? “При Коня”! Отсреща се намира и Народния театър (Народно позорище) – част от репертоара са “Лепотица и дзвер”и “Успавана лепотица” и разни други. В Кукления театър насреща децата гледат “Мачок у чизмама;-)))).

Народният театър (Народно позорище) на площада на Републиката (Трг Републике). Ако кликнете за по-голям размер, ше разберете каква е най-новата премиера:-)

Началото на Улица Кнеза Михайлова – от към Трг Републике

“Руски цар” – началото на “Княз Михаил”

На площада на Републиката (Трг Републике)

има и страхотна книжарница с добър раздел за историческа литература. В нея се намира и касата на няколко театъра в града.
Точно зад опашката на Коня започва една малка уличка, която води до австралийското посолство( в днешно време това е полезна информация, нали?)

На другия край на ул.”Княз Михаил” започва парка и крепостта

Калемегдан

Калемегдан е по-скоро е името на парка, който огражда крепостта от задната страна. Самата крепост е изградена точно над устието на р.Сава в Дунава.

Крепостта е строена от турците, като и австрийците са вложили доста в нея, т.к. на няколко пъти са владели града. В самата крепост се намира изложението на Военно-историческия музей. Страхотно място за разходки, броене на звездите и т.н., което местните жители и практикуват. Гледката от стената към вливането на двете реки е наистина впечатляваща. Брегът е висок и стената се извисява още повече. Отсреща се вижда един необитаем остров, в далечината зад него се намира Земун (част от града е). В ляво се виждат мостовете над Сава и Нови Белград, а вдясно горите от другата страна на Дунава. Гледката е превъзходна!

Ако сте в Белград само за 1 ден или уикенд – това е мястото, което трябва да посетите.

Близо до мястото, където Княз Михаил преминава към Калемегдан се намират някои от забележителните сгради в града: Конака (т.е. двореца) на царица Милица, Патриaршията с църквата, австрийското посолство (красива сграда, наистина) и най-старата съществуваща кръчма (т.е. кафана) “Питанката” (Знак питаня) в града.

В дясно от Княз Михаил (гледано към Калемегдан) се намира площада Студентски трг – там се намира ректората на Белградския университет и няколко факултета. Ако търсите антикварна и изобщо по-интересна литература – там е мястото. Там съм виждал даже биография на Стамболийски, издадена през 30-те години на 20 век.

От този площад тръгват и доста автобуси и тролейбуси. Ако ви се ходи на Ада Циганлия – от там тръгва специален автобус. Специален, защото няма номер, а име – АДА.

От към страната на “Коня” улица Княз Михаил преминава в един от централните и безумно натоварени булеварди на града. Първото на което попадаме е площад Теразия (хотел Москва се намира там). Хотелът е едната от двете белградски сгради в стил сецесион и когато е строен е бил единствения хотел в света с това име.

Името Теразия не идва от Мария Тереза – по турско време там са били вододайните „тераси” на града.

Хотел Москва на пл.Теразия – по улицата вляво се отива към Никола Пашич,
а по продължението може да се види св.Сава

От Теразия се виждат куполите на новопостроената катедрала Св.Сава, а наблизо се намира площад Никола Пашич. (въпрос за Стани богат: Къде е роден Никола Пашич?). На площада има негов паметник – сравнително нов, а по-рано този площад се е наричал нещо от типа на “Сталин, Тито, Димитров!” или може би “Карл Маркс”. Със сигурност е бил наричан “Червения площад” – заради червените плочки на настилката;-)))

Две думи за Никола Пашич

– роден е във Видин от родители-българи през втората половина на 19 век.. Баща му умира рано и майка му се жени за сърбин (г-н Пашич). Местят се в Сърбия и той става един от великите им политици – той е министър-председател на Сърбия по време на Междусъюзничеката война.
Поредният еничарин, който става Велик везир.

Скупщината на Югославия – или “такова животно – нема!”

От този площад тръгват автобусите за туристическите обиколки на Белград – препоръчвам го, ако сте в града в събота или неделя.

В другия край на площада (отляво) се намират Скупщината на Югославия, а срещу нея – Скупщината на Белград (т.е. общината). А отсреща – точно на срещуположния край срещу паметника – Централна поща. Тя е най-голямата Централна поща на Балканите.

Продължение в „Още за Белград и Сърбия>>>

Снимки: Митака

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

39 Отговори

 1. Anonymous каза:

  Описанието е много реалистично!
  Аз в петък се върнах от Белград – пътувах с автобуса на Матпу. Доста неприятно е общо взето. Пътуват предимно съмнителни субекти. Задължително връщат поне 1 на границата. Понякога се чака доста на границата. Автобусите са супер мизерни и мръсни. Сменя се на Ниш и там се чака около час и половина (зависи колко са ви държали на границата). Между 7 и 9 часа е пътуването с чакането тук там. Автобуса се движи доста бавно.
  Задължително опитайте сръбския бурек – няма нищо общо с наще мазни банички – 100 пъти по-вкусен е!

 2. Стойчо каза:

  Радвам се, че ви харесва разказа, но ако и днес (2007г) разказът е реалистичен – много кофти и за сърбите и за транпсорта до там, защото съм го писал преди няколко години този разказ (когато убиха Джинджич и Илия Павлов) – и ако оттогава не се забелязва промяна – кофти…

 3. Djiko каза:

  Zdravei,
  da te(vi) pitam – kude spirat avotobusite ot Sofia ?
  na Avtogarata, koqto e do Centralnata Jelezoputna Gara na Beldrad do r. Sava li ?

 4. Стойчо каза:

  Май там беше – не съм абсолютно уверен, но май там спираха

 5. Търновец каза:

  Стойчо един въпрос имам 🙂 Сигурен ли си , че Улица Кнеза Михайлова е кръстена на Борис … или не е на Княз Михайло Обренович ? “При Коня” е точно паметник на тоя сръбски княз. 🙂

 6. Стойчо каза:

  Не ми се ще да кажа кой ми е източникът за тази версия, но…доста високопоставен е, живеее в Белград от доста време и не е свързан с властите, на всичкото отгоре е историк.
  Тази версия я проверих и при един от екскурзоводите, които са ми правили обиколка на града – питах го дали е така и той не я отрече.

 7. Anonymous каза:

  Стойчо, не ставай смешен.

 8. Стойчо каза:

  Казвам една наистина малко популярна версия. Човекът, от който я знам, заслужава доверието ми.
  А смешен може да бъде само един анонимен критикар.

 9. Unfuckable каза:

  Вече ставаш много смешен с тези “доказателства” (един високопоставен човек ми каза, екскурзовода не отрече…), НАИСТИНА…Кат третокласен политик.

  А какво да кажем за поредното доказателство:
  “”Но да не забравяме, че улицата се казва „Кнеза Михайлова“, а не „кнеза Михайло Обреновича“.””

  Какво крещящо невежство.Тази улица не се казва „Кнеза Михайлова“, а „Кнез Михайлова“.Това нещо са ПАДЕЖИ, и мога да разбера че не всичко Ти е ясно.
  Свещена глупост е да се каже че тази улица нее кръстена на Кнез Михайло Обренович.

  И за край искам да кажа че това нее SF (science fiction) блог.:-))

 10. Стойчо каза:

  Радвам се, че си измисли някакъв ник – вероятно и ти се чувстваш по-добре.

  Нито съм историк, нито съм политик – приведох една версия, която ми беше разказана в Белград и която много ясно, че ще разбуни духовете на всякакви югосносталгици.
  Към моментна на писането на пътеписа друга версия не ми беше известна, и затова съм питал за нея други сърби от белград, както казах – не отрекоха реалността й.

  Също ти благодаря и за забележката за падежите – според мен е излишна (владея ги), но явно не си разбрал смисъла на пояснението „Михайлова“ и „Михайло Обреновича“…Княз Михаил Обренович е известен с името (Михаил) и династията си (Обренович). В Сърбия имат навика да назовават владетелите си (или поне тези от новата история) с името и династията.
  Докато княз Борис и е известен само с титлата и името си – княз Михаил.

  Защо толкова ви боли? Разказът според мен е доста добронамерен, а ти се опитваш да обиждаш? Ами напиши ти един разказ за Белград и опиши как се виждат графити – „Убио бугари“ или нещо подобно беше…

 11. Стойчо каза:

  Всъщност и един друг въпрос ме занимава: Защо този разказ предизвиква бурната реакция на македонистите? докато сърбите го приемат спокойно?
  Може би македонистите са по-католици от папата?

 12. Не всеки които критикува е македонист или сърбин каза:

  Ти започна да виждаш македонистите навсякаде.Сигурно ги и сануваш вече :-))
  На всяка критика отговаряш: “Вие македонистите”.Не всеки които критикува е македонист.
  Или може би “македонистите” нямат право на мнение, или може би нямат право на живот?!? Нещо взе да ми прилича на германска демокрация между две войни

 13. Стойчо каза:

  От нас двамата, май не аз съм критикарят:-)

  Просто се питам защо такава реакция получавам от македонистите, а не от сърбите? Този въпрос наистина не е за този блог – може да го изясняваме на другия блог (комитата.блогспот.ком) по-късно.

  Както и да е – щеше ми се да приведеш доказателства за тезата си тук (а не просто ей така „свещена глупост“, „не ставай смешен“ и т.н.)

  Ще се радвам да чуя доводи. Не казвам, че тезата ми е абсолютно вярна – даже направих допълнителнои пояснение в текста. Но не разчитай, че ще я махна и ще кажа, че Белград е центъра на Вселената, не е, вервай ми.

 14. Търновец каза:

  Айде да не е македонист, но анинимния автор, unfuckable и т.н. със сигурност е македонец 🙂 И на мен ми е странно защо македонците се връзват на този пътепис повече отколкото самите сърби. Някои хора май са наистина по-католици и от папата … Виждъл съм това състояние на духа присъщо за хората около стария мост над Вардар на живо за да не каже unfuckable, че си вадя прибързани и повърхностни заключения. Не това е темата която разискваме тук обаче.

  Интересно ще е ако някой може да каже от коя година точно Улицата се казва по този начин. Ако е преди или по време на царуването на Михайло Обренович със сигурност не е кръстена на него. Освен ако той не е бил подобен на комунистическите диктатори, които преживе обичаха да кръщават улици със собствените си имена.

 15. Стойчо каза:

  Ще ми се и другите ми стари писания да предизвикват толкова коментари;-)

 16. Стойчо каза:

  @Unfuckable, без майтап – можеш ли да напишеш друг пътепис за Белград? Явно си му фен и вероятно го познаваш добре. Споко, цензура нема.
  Ако не можеш за Белград – пиши за някъде другаде?

 17. Стойчо каза:

  До всички критикари: Като плюете анонимно сте много отворени, ама като ви предложа да напишете материал – никакви ви нема!

 18. vallecano каза:

  Стойчо,много ти благодаря за полезната информация тъй като скоро ще пътувам натам.На тези мишоци,които те нападат не обръщай внимание.Всеки критик е неуспял творец.

 19. Promishlen каза:

  Улицата “Кнез Михайлова” е кръстена на Кнез Михайло Обренович син на кнез Милош 😉 Втори княз от династията Обреновичи! Даже има и паметник пред Националната галерия, яхнал кон на площада! Именно от там тръгва и самата улицата и завършва в парка Калемегдан.

  Такива подобни профански теории са много лековати и показват че българина все още си мисли, че света е започнал от него!

  http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%BE_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

  ето и за улицата:
  http://sh.wikipedia.org/wiki/Knez_Mihailova

 20. Стойчо каза:

  да, да, разбира се, разбира се;-)

 21. fas каза:

  “колкото да построят някоя и друга стена и кула върху започната от турците крепост Калемегдан”

  “Откъде мислите, че идва името “Княз Михаил” (улица княза Михайлова)? Никога няма да се сетите (това си е въпрос за Стани богат) – помните ли християнското име на Княз Борис Първи?… е, това е той! Княз Борис I , същият който е покръстил българите”

  Що за малоумни твърдения??!!?!?

 22. Стойчо каза:

  Мисля, че вече го обсъдихме, добре дошъл

 23. Радосвета каза:

  Информацията тук ми беше много много полезна. Само ще добавя- никога, ама никога не отсядайте в хотел “Юнион” в стария град, на улица Косовска. Това е най-гадното място, което съм посещавала- мръсно, тясно, с неучтив персонал. Цена на двойна стая с размер на стандартна кухня- 66 евро. А на “охраняемия” паркинг си намираш колата с разбита ключалка.

 24. oli каза:

  не знам от къде са ти всички тези “факти” и какъв е този “историк” но това са безумия тотални.
  Никола Пашич не е роден в Видин а в Заечар
  А за другите глупости не искам и да говора

 25. Стойчо каза:

  Мда, недей да коментираш – да си чувал за българска и сръбска версия на историята? Иначе е очевидно от думата ЗаЕчар

 26. oli каза:

  а кое пак ти дава право на теб да коментираш
  И да, всички сме чували за “българската” версия на историята. Тя, разбира се,се различава от историята на всички заобикалящия страни.Интересно защо ли ?…..

 27. Vlaamsbrabander каза:

  Историите на балканските държави се различават, щото има ей такива тикви като тебе, които живеят още в 19-и век.

 28. Vlaamsbrabander каза:

  и вземи си допълни ника… с “…гофрен”

 29. Стойчо каза:

  С радост ще коригирам версията си, когато направим сръбска версия на сайта. Тук разказвам нашия поглед. Зайчар, Видинско – харесва ли ти като термин? Естествено, че в официалната история на Сърбия няма да чуеш, че най-важният им министър-председател е роден като българин, пък после човекът е получил друг поглед – още повече, че народността на всеки е въпрос на вътрешно усещане, даже не толкова и на генетика.

  Но като цяло нека сръбските версии да ги разказват сръбските сайтове. Както казах, не си длъжен да коментираш, щом не искаш.

 30. Стойчо каза:

  Боже, ами то ако в Сърбия се разкаже такова нещо (за Пашич и българския му корен) нали камък върху камък няма да остане! Не че в българската история и национална митология няма подобни истории (като почнеш с Иван Асен, минеш през Крали Марко, половината Възраждане и още, и още, и още…

  Примерно, ако ви кажа кажа какъв е общоприетият предразсъдък в Турция спрямо българите, ще ви се изправят косите. Но ако се замисля, имат основание турците за това.
  Така че и сърбите някой ден ще приемат някои корекции върху националната си митология. Отварянето на границите неизбежно ще доведе до това.

  да не говоря за доста преплетенатената ни обща история с румънците…

 31. oli каза:

  Кой е казал че говора за сръбската история?
  В България тази “история”, в този вид, е толкова на дълбоко насадена в съзнанието на българина, че фактите се загубват.
  Всички сте толкова пълни с комплекси,че и господ ще го направите българин, ако можехте.
  Не знам да ли някой, освен ограничения в съзнанието българин, ви вярва.
  Излез от хралупата и се образовай малко, не всичко което някой “историк”българин го казва е вярно. Има и историци които не са нито турци, нито сърби, нито… и пишат книги за история. Спрете да живеете с историята, има настояще, а има и бъдеще, но вие свързвате всичко с историята. Как иначе един пътепис, написан този начин, да си го обясним .
  Всичко хубаво на всички българи, само че света не се върти около вас. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-бързо света ще придобие различна представа за България.
  Дядо ми казваше: “Убий простака с мълчание”
  P.S.
  Аз съм българка, родена и отраснала тук. И обичам България, но манталитета ни е такъв, че в определени моменти ме кара да се срамувам че съм.

 32. oli каза:

  В отговор на този дето и името не може да си напише.Образовай се поне малко, пък тогава коментирай.
  Не аз живея в 19. век. А такива като теб живеят много по назад в историята.
  Живея в 21. век, където историята не е на 1-во място, а настоящето и бъдещето.

 33. Стойчо каза:

  Оли, нарушаваш добрия тон и правилата за коментиране. Приемам го като първо провинение, т.е.ти го приеми като последно предупреждение.
  Тук е място за приятно прекараване, а не за избиване на обиди.

 34. Vlaamsbrabander каза:

  Е то и аз наруших правилото да не се коментира /с лошо/ друг коментиращ, но както казва Лафазанов в един скеч “… Много се ядосвам като вземат да ми се обясняват разни…” . Както и да е. Предупреждавам се и аз.

  Войнстващият историконационален нихилизъм е същата лайнярщина както и войнстващия /ултра/национализъм.

  С девойката/момата/булката/лелята/бабата /ненужното да се задраска/, която е зае… обърнала гръб на историята и е прегърнала настоящето и бъдещето, много може да си лафим за ползата от това да поназнайваш туйцък-онуйцък от историята, за да можеш аджеба да “вденеш” нЕкои процеси, тенденции и прочее от настоящето и що-годе да заложиш някаква прогноза за бъдещето. Но няма да си лафим. Прекалено в различни векове живеем 🙂

  При едно от посещенията с приятели в Катедралата в Льовен, случихме на много приятна възрастна жена, която ни поразказа разни интересни неща за катедралата /примерно защо няма кули/ Обърна ни внимание и на един голям кубичен камък в пространството преди олтарната част. Той винаги като съм ходил е бил покрил с покривка и винаги съм си мислел, че представлява нещо като маса. Оказа се, че на него са изгравирани имената на загинали в Холокоста. Изгравирани са, за да остане знанието, за да не се забрави, че това се е случило. Защо винаги е покрито с покривка ли? За да не се натрава този ужасен спомен на младите, за да не живеят и израстнат само с него… това ни каза тази непозната добра женица…

 35. Стойчо каза:

  е, снахо, добре се сети 🙂

 1. 08.04.2008

  […] до Белград Градът Белград Още за Белград и Сърбия Заведения, ресторанти и кръчми […]

 2. 03.08.2008

  […] Продължение… […]

 3. 03.08.2008

  […] част е ето тук Градът Белград, а началото – тук: Белград и малко от Сърбия – пътуване […]

 4. 02.09.2009

  […] тук има още информация за Белград>>> Автор: Богомил […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.