Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв (1)

 Жега, мор, слънце, температури… всичкото това – в София и околината 😉 За да не баялдисаме преждевременно, ще заминем за малко по-хладната и влажна Белгия. Наш водач ще бъде Цветан.

Приятно четене:

 

 

 

Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв

 

Тръгнах на интервю за работа.  Набързо си купих евтин еднопосочен самолетен билет за Лондон, но когато ми поискаха да изпратя пари за хотел и билет  се светнах ,че имам покана от нигерийските мошеници. Изпратих им една Стойчкова благословия: М… им! Кво праийм?…

Билетите не могат да се върнат. Няма  и много време за детайлно планиране.

Потърсих и попаднах на добри хора от CS, които ме приеха в своя дом  и ми помогнаха  да осъществя  едно отдавна  мечтано  пътуване до Фландрия -земя на кръстоносци и фламандски художници. Като Еркюл Поаро размърдах  сивите  си клетки и намерих евтин начин  да пресека Ла Манша с автобус през тунела. От  Victoria  coаch station  London  това беше най- доброто предложение на National Еxpress  в сравнение с  влака или кораба на въздушна възглавница.

 В тунела под Ла Манша

Във вагона, в автобуса  – не е страшно, а забавно. Той  леко се люлееше и по това разбрахме, че вече пътуваме  в тунела под Ла Манша.

За маршрута Брюж-Гент-Брюксел- Антверпен разчитах на редовните INTER CITY влакове, а с първия чартърен полет се върнах .

Първата ни спирка  е на автогарата в Брюж. Един американец ни подари  карта . Въоръжени с неговата карта и с отбелязания маршрут тръгваме пеша по средновековните улички. Те са съхранени великолепно, не е Дисниленд , а оригинален паметник на културното наследство на ЮНЕСКО.

 Брюге (Брюж), Белгия

 Брюге (Брюж), Белгия

По улиците безгрижно се разхождат много  пенсионери с кучетата си, въпреки че нямат федерално (белгийско )правителство от една година.

 

Vlamingstraat, 8000 Bruges, Belgium

 

Местното правителство на Фландрия*  явно работи добре.

Брюге (Брюж), Белгия

 

 

Бялата кула ни води към камбанарията Belfry на големия площад Grote Markt.

 Брюге (Брюж), Белгия

 

На площада пред кметството с паметника на героите фламандци, Jan Breydel +Pieter de Coninck,  победили  комшийте французи.

 Брюге (Брюж), Белгия

Не се качихме на камбанарията по 366 стъпала (6 евро) да огледаме от птичи поглед града (83 м), защото на първия етаж открихме изложба на любимия сюреалист Салватор Дали (пак 6 евро).

Салвадор Дали в Брюге (Брюж), Белгия

Салвадор Дали в Брюге (Брюж), Белгия

 

,,Има и такива дни, когато си мисля, че мога да умра от свръхдоза удоволствие“ – Дали. Дай Боже всекиму такъв късмет!

 Мост – Брюге (Брюж), Белгия

 

– Това е новият подвижен мост, който свързва старата и новата част на Брюж. Така  яхтите достигат по реката до Северно море.

– Имахме едно време  подвижен мост във Варна, докато един пиян съветски капитан не го блъсна и фашисткият мост стана неподвижен–отговарям на гордия  ни домакин.

 Брюге (Брюж), Белгия

Пустият плаж на Зеебрюге  или  Брюж на морето –техният Слънчев бряг не ни впечатли,

 Бира Kriek – Брюге (Брюж), Белгия

за разлика от многото видове бира, като KRIEK с вкус на вишна.

Продължението:

 

Каналите на Брюж, Балдуин и свещената кръв (2): Църквата на Светата кръв

Автор: Цветан Димитров 

Снимки: авторът

*На български терминът е Фламандия – бел.Ст.

 

Други разкази свързани с Белгия – на картата:

Белгия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Хехе, плажът е в Кноке-Хейст, Зебрюге е по-скоро като Варна-Запад – ако искаш да видиш десетки хиляди новопроизведени коли накуп, това е мястото (http://wikimapia.org/#lat=51.3027134&lon=3.2439543&z=17&l=0&m=b). 🙂

  (Това с “Фламандия” е шега, предполагам?!)

 2. Стойчо каза:

  Съвсем не 🙂

 1. 28.06.2012

  […] с обиколката на Цветан из Брюге (Брюж) в Белгия. Вече се запознагме с града, а сега ще посетим една местна църква – Църквата на […]

 2. 05.07.2012

  […] обиколката на Цветан из Брюге (Брюж) в Белгия. Вече се запознахме с града, после бяхме в Църквата на Светата кръв, а днес ще […]

 3. 05.08.2012

  […] обиколката на Цветан из Брюге (Брюж) в Белгия. Вече се запознахме с града, после бяхме в Църквата на Светата кръв, за последно […]

 4. 17.08.2012

  […] разходката на Цветан из Брюж (Брюге) в Белгия. Вече се запознахме с града, после бяхме в Църквата на Светата кръв, минахме […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.