Белград и малко от Сърбия – пътуване до Белград

Белград и малко от Сърбия

Пътуване до Белград
Градът Белград
Още за Белград и Сърбия
Заведения, ресторанти и кръчми в Белград
Някои наблюдения върху сърбите

Чудех се дали да разкажа за Белград, поради простата причина,че пътувам до там по служебни причини, а не като турист, но мисля, че разказът може да ви е интерсен и полезен, т.к. доста съм пообиколи из града – все пак не ходя само на работа;-)). По тази причина съм разделил разказа на няколко теми, а не като разказ за едно едиствено пътуване. Във всяка от темите съм обобщил неща, които са мой личен опит или които съм чул от други хора или съм прочел. Цените са от 2003 г. Та сега по ред:

Пътуване до Белград

Най-удобен транспорт е автомобилът. Може да не повярвате, но между две съседни столици е почти невъзможно да се намери директен обществен транспорт! Не съществува директен полет София- Белград. Лети се през Виена или Атина – полетът е около 8 часа. Теоретично съществува автобусна линия (на МАТПУ), но тя е с прекачване в Ниш. От фирмата твърдят, че следят пътникопотока и ако се появят повече пътници ще пуснат директен автобус. Автобусът тръгва всяка сутрин (вкл. събота и неделя) от автогарата (международната) пред Централна гара в 7:30, а билети се купуват на място. Няма смисъл да ги купувате предварително, т.к. за Белград пътуват не повече от 2-3 човека, а процедурата с връщане на билетите е неприятна. Ако сте към 7 сутринта на гарата – няма да имате никакви проблеми. Пътуването е около 7-8 часа (по-малко отколкото със самолет!). Както казах има прекачване в Ниш. Цената е 32 лв в едната посока.

С влак нямам опит, но има два влака дневно от и за Белград и там по разписание са около 8-10 часа.

Затова: само автомобил – необходима ви е зелена карта и ако колата не е ваша – пълномощно. За пълномощното си приготвте едно ксерокопие, което се оставя на нашите граничари. Оригинала също носете със себе си – граничните власти искат да го видят, а и в Сърбия може да ви се наложи да го покажете. Зелената карта трябва да си я купите в България – иначе няма да ви пуснат да излезете от страната. Зелена карта, издадена в чужбина може да ви свърши работа само ако вече сте там и българската ви карта е изтекла. Казвам го, защото в Сърбия има и по-евтини зелени карти (за по-малко от 15 дена).
Границата сутрин обикновено се минава бързо – имало е случай да се мине за 20 мин. Нормално е за около 30мин. Това се отнася за сутринта естествено. В петък след обяд и вечерта се извиват сериозни опашки – не само от ТИР-ове, но и от леки коли. Сутрин българските митничари се сменят между 7:30 и 8 часа – т.е. там трябва да сте преди 7:30 или след 8 – ако има някаква опашка тя бързо се стопява.

Не сме имали проблеми и със сръбските митничари, с изключение на 1 път когато една млада митничарка поиска от колегата, който караше колата да я почерпи, ама не й мина номера.

Визи за български граждани не са необходими, но винаги питат къде отивате. Сърбия е с центаралноевропейско време.

След границата следват около 100 км до Ниш по един много живописен, тесен и натоварен път.

Внимавайте със знаците за ограничение на скоростта! Има неприятно често пътни полицаи, които глобяват и за 5 км надвишение на ограничението. Отмяната на ограничението на скоростта става винаги с друг знак! Т.е. трябва да изчакате знак “Край на ограниченията, поставени от други знаци” или “ Край на ограничението на скоростта”!!! В Сърбия изглежда НЕ ВАЖИ правилото, че ограниченията, поставени с пътни знаци важат до следващото кръстовище! Затова – внимателно и умната! Глобата за чужденци е 1000 до 1500 динара (1EUR е около 65 динара или 1 лев е около 33 динара – сами си правете изводите). Глобата я искат в динари и отказват евро – ако нямаш динари те карат да се върнеш я до границата, я до Пирот, за да обмените. Ако карате със скорост малко по-ниска от ограничението – няма да имате никакви проблеми. В селата ограничението обикновено е 60 км/ч, като винаги има знаци.

След като подминете Ниш, се качвате на магистралата. Тя е платена и на патарината ще ви дадат винетка, която пазите до края на магистралата, където плащате. Ниш – Белград по магистралата струва 790 динара (около 13 EUR), ако плашате в динари или 16 EUR, ако плащате в евро – разликата идва от 20% комисиона, която събира патарината в качеството й на чейндж (менячница на сръбски). Затова още на границата може да смените около 15 евро, за да не ви е яд после. От друга страна на патарината приемат и евро-монети , които извън еврозоната, както знаете, не се ценят много.

На магистралата ограничението е 120 км/ч (60км/ч при сняг). За пореден път да кажа – спазвайте го! Но още по-важно е да следите за цивилни леки автомобили, спрели на страничното платно. Твърде вероятно е там да има полицай с радар, насочен ПО ПОСОКА на движението, така че те “стрелят” в гръб! Два километра по нататък вече си има истинска полицейска кола, на която по радиото й докладват за миналите с висока скорост. Мисля, че в България подобна система може лесно да се обжалва в съда, защото никой не ти показва доказателство за това, че си нарушил правилника. Но пък като си помислиш, че у нас втори свидетел при съставяне на акт обикновено е другият полицай – същата работа….
Ако се разправяш с полицаите, винаги ще ти предложат на другия ден идете “на суд”. Не съм чул отзиви от съда, не искам и да ми се налага;-)))

Местните жители карат по шосетата като българите в България, (стига да не карат Застави, разбира се;-)) но не се подлъгвайте и карайте кротко – по-бързо се стига.
За почивка по магистралата сме спирали на две-три места – първото е на около 60 км след Ниш – има няколко ресторанта с тоалетна и т.н. Второто е бензиностанцията на OMV 110 км пред Белград. Важно – тоалетната е като навсякъде в OMV, т.е. нормално чиста. Тази е единсвената OMV по пътя. ШЕЛ няма никъде. В Сърбия почти няма бензиностанции от световните вериги. Иначе по целия път има бензиностанции на Югопетрол, но не вдъхват доверие. Има и една на Лукойл, но и тя не изглежда добре, а и се намира малко преди Белград, така че няма да ви свърши работа, ако искате да си починете.

Друго подходящо място за спиране е Код Ивана (При Иван) – крайпътно заведение преди да стигнете Ниш, веднага след като излезетe от дефилето – чиста тоалетна и учтив персонал.

Бензин 95 безоловен струва 49.60 динара ( има места и за 48 динара, ама на ваш риск…), евродизелът е 43 динара, газ не съм виждал никъде. Твърдят, че газ може да се намери в Белград на едно място, но не го знам къде е точно. Така че, който е с газова уредба ще се наложи да кара с бензин – и без това е добре за двигателя;-)))) Имайте пред вид, че не навсякъде има безоловен – автопаркът в Сърбия е доста по-остарял и от българския (не се смейте – жива истина си е).

Пътят от София до Белград е малко под 400км и заедно с границата е между 4 и половина и 6 часа – според късмета и скоростта. Най-вероятна продължителност е 5 –5 и половина часа.

Продължението в „Градът Белград“>>>

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Djiko каза:

  Zdravei,
  da te(vi) pitam – kude spirat avotobusite ot Sofia ?
  na Avtogarata, koqto e do Centralnata Jelezoputna Gara na Beldrad do r. Sava li ?

 2. Стойчо каза:

  Не съм 100% сигурен, но май там спираха, да

 3. Sergy каза:

  Евала Стойчо!
  Имаш дарба, пиши! За Гергьовден ще се разходим по твоя маршрут и може да коментираме. Жалко, че твоят добронамерен пътепис е така пошло коментиран. То се вижда, че не могат да пишат хората..
  За съжаление, изглежда улицата не е на името на нашия княз Михаил откъм 1870 г. насам, когато е кръстена на Обренович. Но не се учудвам да са искали да се разграничат от българската си държавност през доста векове
  http://masha1204.narod.ru/beograd/knez-mih.html

  Желаем ти нови успехи!
  Серги и Люси

 4. Стойчо каза:

  Аз също съм склонен на такава версия – още повече, че Борис Михаил е често споменавано от техните екскурзоводи име. Изобщо – популярно име е в историята на града. Ама как след 1885г да кажеш, че главната улица на града е кръстена на български княз?:-)

 1. 08.04.2008

  […] Продължение, началото е тук […]

 2. 03.08.2008

  […] Продължение… Градът Белград – част 2 […]

 3. 12.10.2010

  […] Предишната част е ето тук Градът Белград, а началото – тук: Белград и малко от Сърбия – пътуване до Белград […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.