Почивка в Мармарис, Турция

Миналата година почивахме в хотел Сън Марис в Мармарис

с ваучери, купени от България. Естествено в автобуса имаше хора пратени от най-различни туристически агенции. Не мога да се оплача нито пътуването, което беше с комфортен автобус, нито от хотела като цяло. В обявата имаше предостатъчно снимки, за да е наясно човек къде отива и какво да очаква.
Недоволни сме единствено от обещаното обслужване от български представител на фирмата. Когато пристигнахме, трябваше да ни посрещне една девойка македонка. Ние цъфнахме в 10 сутринта, след изтощителното пътуване, в адската юлска жега на Мармарис, при 40 градуса температура; висяхме във фоайе с лепкави кожени мебели и без климатик цели 8 ( осем ) часа да чакаме да ни настанят, а единствената грижа на момата-македонка беше да дойде и да ни набута оферти за разни забавления на, както се оказа, дваж по-високи цени от тези, които си платихме чрез местните турски агенции впоследствие!

Осем часа, потен, прашен и залепнал за кожената мебел, жаден, гладен и недоспал, тотално пренебрегнат от служителите на хотела, които отдавна ни имат за същества от третия свят… В това време пристигаха руски групи, които тутакси получаваха ключове за стаите.
Но това не ни потресе толкова, колкото фактът, че дойде българска група от друга туристическа агенция, с българска екскурзоводка, която като висна на рецепцията не миряса, докато не ги настаниха! Няколко часа по-късно момичето от същата фирма се върна да си нагледа туристите и ни съжали – без да сме й клиенти, ей така от човещина, направи всичко възможно поне да ни раздадат студени напитки! Не, че човек не може да излезе из Мармарис да си купи, но с багаж във фоайето и в адската жега, някак не се получава.
А нашата македонка изобщо не си вдигаше телефона, който ни беше дала! Появи се предпоследния ден и каквато си беше смотана си отиде без никаква далавера.

Бяхме общо 8 българи от автобуса за този хотел, а на другия ден се яви една възрастна дама, пак чрез Булпартнерс, която даже си платила за самолет. Горката! Турците я набутаха да спи в един килер ( не се шегувам изобщо! ) и ако не беше това момиче от МЕТРО, там щеше и да си остане до края! Девойчето е българско туркинче, лъчезарно, общително, казваше се с едно сложно турско име, което завършваше на Гюл (нещо като Айшегюл ), затова й викахме Розе – за по-лесно! С нея ходихме на разходката с яхта, на турската вечер и по разни магазини. Ако ще пътувам за Турция отново, ще търся нея и нейната фирма!

И накрая няколко думи за Мармарис:

Селището, плажа и морето не са нищо особено. Общата оценка е по-ниска от тази на който и да било наш курорт. Отначало мислех, че тия хора там като им остареят къщите, си ги хвърлят в морето – пясъкът е черен, а водната ивица осеяна с червени камънаци, с вид на тухла. Водата е възсолена, в нея няма миди и рачета, а само някакви риби-будали, които защо живеят там – не ми е ясно! Няма чайки, гларуси – никакви морски птици! Местните карат като луди, с едничката мисъл да сгазят максимален брой туристи за един ден, което като се замислиш никак не е изгодно икономически! Стъпиш ли на пътя, трябва да бягаш бърже, защото а са те забелязали в далечината, а са дали бясно газ!

Защо препоръчвам Мармарис:

Момчетата, които се събират да работят там през сезона от цяла Турция явно не са случайни! Всички са безкрайно услужливи, общителни, засмени, почти копие на Таркан! Тичат и работят неуморно! Никъде друдагаде не съм виждала такъв дружелюбен персонал!!!

Атракциите, които се предлагат, си заслужават до една. Задължително трябва да се повози човек на яхта – взимат ви от хотела с бус, качват ви на яхтата, возят ви из няколко невероятни залива, хранят ви за обяд, докато се усетите, вече танцувате разни танци, поздравяват ви с националната ви музика – в нашия случай с Азис – и ви връщат обратно в хотела в 18ч. предоволни само срещу 16 евро на човек ( ако се пазариш добре ).

Гмуркането, или тъй нареченият Дайвинг е страхотно преживяване! Отново има взимане от хотела, инструкция на руски и английски, екипиране, две гмуркания в заливите – едно на 3 метра и едно на 8 ( за който не е умрял от страх при първото ), хранене на разни риби, хранене на неудавените туристи и връщане до хотела. Пазарлъка тръгва от 80 долара и пада до 20 евро.

Аквапарковете са два. Има супер-страхотни забавления и в цената отново може да бъде включен обяд.

Турската баня не трябва да се пропуска в никакъв случай! Жалко, че в България не е останала нито една! Взимат те от хотела, влизаш първо в сауната, после те просват на мраморен плот, където те ожулват с кесе, после те заливат със сапун, после те масажират, после те плакнат с меден тас и през цялото време те търкалят като бебе насам-натам. Следва масаж с маслиново масло, ароматерапия, маска на лице и те пускат чисто нов обратно в хотела. Сваляш няколко пласта кожа и поне 5 години видимо! Цената е 8 до 13 евро, в зависимост от броя неща, включени в услугата.

Човек трябва да иде на турска вечер най-вече за да се шашне от факта, че техните носии, хора и ръченици са също като нашите! За мен си остава пълна загадка кой от кого е научил тези неща, но това е по-поразително и от кючека, който ще ви покаже изключително гъвкав травестит! Избират мъже и жени измежду публиката за различни танци. Най-впечатляващ от тях е този, при който събират няколко от най-едрите и космати мъже, обличат ги като кючекини – с бюстиета, пендари, шалове, шалвари, всичко и ги пускат един по един между публиката да събират пари. Който изкара най-много му дават награда. Ако не сте виждали космат швед със златни шалвари да играе кючек, значи не сте ходили на турска вечер!Невероятно забавление с вечеря и напитки за около 15 – 20 евро.

За екскурзията до Родос и Джип – сафарито нищо не мога да кажа – отказахме се заради жегата.

Цените в Мармарис са по-високи и от тези на Витошка,

но има няколко неща, които човек би трябвало да си купи оттам. Едното е лимоновата вода – използва се за охлаждане на тялото, за ароматизиране и е много приятно нещо. Другото са местните сапуни с маслиново масло. Докато си избирате някоя шикозна чалма или шапка с пендари, може да ви предложат да попушите наргиле безплатно.

Обаче, за нищо на света не пропускайте да опитате тяхната бира – Ефес Пилзнер, или нещо подобно. В мига, в който ми сервираха първата изпотена чаша наливна бира им простих всичко на местните – и закъснялото настаняване, и липсата на морски пилци, и грозния пясък,и безумното пресичане с цел отърваване на кожата – всичко! Бирата им е просто невероятна! Първото, което направих, като се прибрах, беше да си купя един стек от Метро, но тук тя просто няма този вкус!

Мармарис е изключителен пример

за това, как от невзрачно и горещо място, с помощта на много находчивост и труд може да се създаде прекрасен курорт. Стига човек да не си стои само в хотела и на плажа.

Автор: Соледад (Soledad)

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.