Фолклендски острови

Да сте чували израза „Г@за на географията“ в училище? Днес сме тръгнали натам 🙂 Мария ще ни покаже Фолклендските острови, които аха-аха да заприказват испански преди години, но Маргарет Тачър нещо не се оказа привърженик на чуждоезиковото обучение тогава 😉

 

Приятно четене:

Фолклендски острови

Магданоз и ядрени подводници

Административен център – Порт Стенли (1 600 жители).
1520 г. – открити от Ф. Магелан; 1764 г. – започва френска колонизация; 1766 г. – Франция предава правата си на Испания; 1816 г. – след обявяване независимостта на Аржентина отстровите минават под неин контрол; 1833 г. – завладени от Великобритания
Държавно устройство – управлява се от губернатор, назначаван от Кралицата на Великобритания. Към него има Законодателен съвет и Изпълнителен съвет.

Фолклендски острови

Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски острови

Тази справка открих в интернет след завръщането си от Фолкленд. Дотогава единственото, което знаех е, че там се отглежда предимно магданоз и че войната от 1982 г. между Великобритания и Аржентина е заради плановете на Короната да разработи нефтени находища в шелфа.

На място открих, че освен магданоз, може да се отглеждат зеле, картофи и ряпа.

В Порт Стенли

има 3 пъба, 2 супермаркета, в единия се продава бяла и черна техника, а в другия- храни и дрехи. Има 1 катедрала и една по-малка църква, има поща, три магазина за сувенири с различни цени и редакция на местната печатна медия, два мемориала в чест на падналите за свободата на Фолкленд британски войници и два полупотънали кораба до брега, останали от миналия век и неизвадени за назидание /?/

Порт Стенли, Фолклендски острови (Малвински острови)
Бях изненадана да науча, че на датата, на която крачето ми стъпи на пристанището във Форт Стенли, външният министър на Аржентина Ектор Тимерман заявил, че правителството е получило информация за изпратена

британска подводница клас Vanguard

Тези подводници обикновено са въоръжени с ракети с подводно базиране „Трайдънт”, които са в състояние да носят ядрена бойна глава. Това обаче не беше обезпокоило идилията на местните жители, които се разхождаха по тениски в неописуемата жега от близо 11 градуса над нулата.

Порт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Атмосферата в градчето е идилична и типична за дълбока английска провинция

Малки спретнати къщички, огромни лехи с цветя и зеленчук, 3-4 къщи със стаи под наем, очакващи някой заблуден турист да преспи.
Не срещнах такива, нямам представа и как “заблудено” можеш да попаднеш на Малвините /тук използвам аржентинското наименование на островите/ Единствените начини да стигнеш до Порт Стенли са два:

  • да кацнеш със самолет от Лондон или от тамошните околности или
  • да пристигнеш с круизен кораб без гаранция, че последното винаги е възможно заради неблагоприятните климатични условия.

Общо островите са 202 – два големи и около 200 малки, равнинни, пусти, с тревиста растителност. Основният поминък е риболов и овцевъдство.

Местоположението обаче наистина е стратегическо

Всеки , който иска да премине през Магелановия проток, трябва да премине пред “очите ти”. Населението по последни данни е близо 3600 човека, от които работоспособносто е само 1702. Няма данни за безработица, а за недостиг на работна ръка. В мисли съм… Споменах ли, че болницата е многопрофилна, не работи с Касата и има напълно оборудвани пет линейки-джипове? 🙂

 

Автор: Мария Найденова

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Атлантически океан – на картата:

Атлантически океан

 

Още снимки от Фолклендските острови:

Порт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. georgi каза:

    Посетих островите през 1991г. като част от екипажите на Океански риболов.Тогава там имахме 6 риболовни кораба.Те ловяха рибата патасу.Рейсовете бяха по 6-8 месеца взето бяха тежки поради особените атм. условия.Островите са на 4 дни път от Монтевидео.На островите се оглеждаха овце за месо ,но местна студоустойчива порода ,защото бяха пуснати свободно и нямаше кошари.Имаше военен гарнизон от близо 4000 души.Тогава нямаше още масово сателити и имаше само видео.Имаше едни радия ВЕФ и СЕЛЕНА никаква музика не се хващаше.Ние ловяхме риба на юг от островите.Имаше специална акватория в която се ловеше рибата.Никой не можеше да я нарушава за щото имаше англичани-технолози,които следяха за големината на мрежите.Вхащаше се много риба,която се разтоварваше близо до Порт Стенли в залива на корабите майки,които я караха в Монтевидео за сертификат а после я продаваха в Нигерия.Новините от България се слушаха само на приемници ,които имаха друг обхват-западен.Смените на екипажите ставаха в Монтевидео.Корабите се зареждаха с гориво,храна и оборудване в заливите около Порт Стенли.Когато се развалеше времето ставаше страшно.Но свикваш, няма как.Работеше се много.Да се лови риба се плащаше такса на Англичаните.Имаше доста риба и калмари.Произвеждаше се и рибно брашно-мока.От се него казваха ,че се печели много добре.На моряците се заплащаше тогава по 8 долара на ден плюс заплатата в бълг.левове.Различните длъжности получаваха повече пари.Даваха се премиални при изпълнение на плана.Корабите Майки идваха натоварени от България с храна и оборудване.Тръгваха от Бургас и се пътуваше около 40 дни до Фолклендски острови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.