Изкуството да почиваш (Резово)

Днешният ни пътепис ще ни отведе до края на … света? Не, само до края на България – Резово 🙂 Добре е да се подготвим за лятото, нали?

 

Приятно четене:

 

 

Изкуството да почиваш.

или

Бягство на Юг

Всичкото онова нещо, събрано под  „Откраднете време за себе си”, „Организирайте бягство с любимия”, „Възродете любовните трепети в брака” и прочее – дето го пишат на всяка трета страница по женските списания, обсъждат го в сутрешните тв журнали или го дъвчат в следобедните радиоблокове Е ИСТИНА И ТРЯБВА ДА СЕ следва.

Като съвременна, сравнително ерудирана личност прескачам тези дискусии, защото смятам, че всичко ми е ясно. Както се видя обаче, съм си разсъждавала твърде самонадеяно. Ежедневието е подло нещо – така  окопава в рутина и навици, че загубвам ясна представа дори за слънцето над главата си.

Заради това мразя лозунгуването – намира се някое изречение, слага се на видно място и всеки се изтрепва да се възхищава на истината и мъдростта в него.   Обаче постоянно се случва нещо форсмажорно и ни пречи да преминем от  „де юре” в положение „де факто”

Като противоотрова предприехме една по-длъжка разходка.  Единствено ясна ни беше крайната точка и числения състав – аз и той. Мама и татко не ги взехме. Децата оставихме да радват дядо и баба.

Не беше проста цел – за около 100 км и в рамките на два дена да постигнем пълно обновяване, нетренирани… За дълбочината на проблема си дадохме сметка след първите 50 километра. И след диалог:

–          Що не спряхме тук?

–          Че какво има тук, за да спираме?

–          Ами не знам. Можехме да видим.

–          Нали отиваме в Резово?

Успяхме да намалим скоростта, да преодолеем инерцията и паркирахме край плаж, някъде след Китен. Все още потръпвахме нервно, по навик – къде отиде едното дете, другото на плиткото ли е, какви са тия боклуци сега, взех ли слънцезащитното… Ух!  Седнахме на си на хавлиите и без да се наговаряхме, почнахме да съзерцаваме морето.  И – о, Боже! Единението с природата ни донесе спокойствие!  Погледът ми се разля и прогледнах.  Шегата настрана, но ми бе достатъчен половин час, за да изгладя перушината.Като стъпка втора – съвсем логично се разфръцках пред половинката.

Т.е. почивката започна.

След като осъзнахме колко сме щастливи, оставихме плажа да радва туристите и всички останали, метнахме се в колата и продължихме надолу.

Беше ред на

Варвара. Селце с къщи.

Със скрити по стаите (вероятно)  туристи и кротък летен живот. Нищо особено, ако не броим един магазин-кръчма, навяващ подозрителни мисли за хоремаг (това си е било абсолютната селско-демократична институция). Шосето щеше да ни отвее, без да  отдадем дължимото на мястото, защото откъм парадната си част селото си е безлично.  Викам си, дай да му видим плажа на това място. Поехме по една улица в посока морето, все щяхме да го намерим. Но тръгнахме да излизаме от другата страна, а вести от пясък и вода – никакви. Понеже преминахме 7та критична брачна година, без бурни спорове, спряхме на около 50 метра от видимо работещ хотел – храбро преминах прашното разстояние  под палещите лъчи на слънцето и  полуобгоряла влязох в едно хотелско ресторантче.  Спрях се внезапно – също като в рекламите на омекотител за пране – главната героиня се заковава пред някоя дреха и после щастливо се озарява, осъзнала чудото на препарата. Моето чудо бе детски спомен в чист вид: миризма на обед, на топла храна, на морска вода и пясък, детски гласчета искащи нещо си и майчините шъткания, тропането на приборите о чиниите и една сънливост…

Надмогнах себе си и попитах една от служителките къде е, аджеба, варвариния плаж. Първо направо, после свивате наляво и по стълбовете, по стълбовете ще го видите. Предадох на шофьора точно указанията, но малко се усъмних. Нима в края на съвсем обикновения и мнооого прашен път има море?  Почнахме да броим електрическите стълбове и попаднахме във вилната зона: оградени парцели върху които имаше добре застопорени каравани,  леки летни постройки или кой каквото си сложил, но задължително с трапеза на открито. Моментално у мен се породи копнеж да разбера какво е да прекараш поне месец в лагерни условия. Каква волност!

След няколко метра съзряхме скалист бряг, в чието подножие се гушеше малка пясъчна коса.

И хора – като мравчици щъкаха напред-назад. Това, обаче, не беше „нашето място”.  Пък и жегата се стелеше отгоре ни, поне половин тон прах беше полепнал по колата и влязъл в устите ни. Ясна беше работата – бира-тайм.

За жалост, не си харесахме местенце в селото и поехме нататък.

Царево

разпъва  към входа си една булевардна част в абсолютно изчистен соц-дизайн. Малко места  по Черноморието  напомнят така силно на „С деца на море”  – рози, посадени между двете платна, високи лампи, едни такива декоративни елементи от 60те години.  Хората си го харесват, явно. Миналото лято спряхме в градчето, но от многото сергии с разни джинджифлюшки, подредени по пешеходните улици, нищо не усетихме от мястото.  Прескачаме тази година китайското изложение.

Да се движиш през лятото по крайбрежния път означава да навлезеш в една специална атмосфера.  Настроението на летовниците, на отиващите на почивка, на местните се пропива в дърветата, в асфалта, изпълва въздуха и те удря на едно лекомислие и безрасъдство. Засилваш музиката, отваряш прозорците и се радваш на морски бриз.

С  такова настроение влязохме в

Ахтопол

Дойде време да наквасим гърла.

Централната част бе препълнена – хора, прибиращи се от плажа, обядващи, разхождащи се… Суматоха. Паркирахме в една странична уличка и веднага след нас спря един хасковски гражданин и неговото семейство. Като ги видях как се заизмъкваха от колата, с какво облекчение, с какво щастливо очакване се разпънаха по тротоара, благородно им завидях. Тръгнахме да търсим място да поседнем и си харесахме едни маси, наредени над стоянките на ахтополските лодки.  Малко след това, на съседна маса се настани семейство от София.  Докато ние съзерцавахме морето и се радвахме на спокойствието му, зад нас заструи глъчка, смях, едно суетящо се трептене, което само летуващите излъчват.  А в заливчето, един рибар невъзмутимо си работеше нещо по лодката, гмуркайки се. Водата беше чиста и прозрачна и въпреки многото съдове, нямаше петна от гориво, найлонови торбички или нещо смущаващо. Също като на Тасос.

Кей на Ахтопол

Кей на Ахтопол

Място за бира над морето в Ахтопол

Място за бира над морето в Ахтопол

Много изненадана осъзнах, че картофите, поръчани към бирата (ей така, по навик), не са изядени и сиренето не е разпиляно по масата.  Непривична ми се стори тая чиста подредена маса и на бърза ръка посипах малко сол и стърготинки от сирене тук-там. Денят напредваше, а сякаш не ни се мърдаше. Приятно морска се чувствах.

За жалост, хармонията на тоя ден и на това място се нарушаваха грубо от започнати и недовършени строежи, които вдъхваха чувство на изоставеност. Половината от залива беше така гъсто застроен, че не оставаше въздух за дишане.

фар, Ахтопол

 

стоянката за лодки на фона на буйно строителство, Ахтопол

стоянката за лодки на фона на буйно строителство

В морната жега, поразхладени от златиста бира,  преминахме през Синеморец, но не спряхме при устието на Велека. Там трябва да се ходи по наесен, когато кротката слънчева светлина и меки цветове се мъчат да усмирят съпротивата на морето.

И ето – един от символите на свободния дух:

Силистар

Плажът. Мечтата на свободния дух и тн. Ако човек не внимава, като нищо ще пропусне невзрачната отбивка и екстравагантната табелка – надпис върху картон и закрепен с тел на едно дърво. Отбиваме колата и почваме да лазим по един път, криволичещ сред гора и хълмчета.

След няколко минути спираме пред импровизирана бариера,  добродушен чичо ни даде билет за удоволствието да продължим срещу 4.00 лв.  Чантата с хавлиите, другата с фотоапарата и ние двамата – на плажа.

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар в другата посока

 

Силистар

– Хората сме на път да превърнем Силистар от красив плаж, в „облагороден” заден двор

 

 

Силистар

 

Е, това място съумя да ме извади от унеса на свободно-вееща се особа.  Прекрасният пясък, топлата морска вода и въздухът направо вряха. Толкова много хора имаше.  И въпреки че не си пречеха, нямаше крясъци по децата –  не се получи.   Волният дух беше побегнал, но пък за сметка на това се бе събрало сякаш интелигентно общество.

Аз лично си имам

класификация на плажовете:

–          Семейни  –  деца с майки, татковци, баби, лели… кипи буйна строителна и изкопна дейност, обичайно това са градски плажове. Обикновено има кът на младите – тинейджъри без придружители.

Атмосферата е многопластова и шумна – като се почне от „ела да те намажа”, „излизай, бързо ти казвам, излизай”, „лягаш и 10 минути по гръб, 10 по корем”  и се стигне до „аз колко пъти ще ти казвам, остави ги тия деца да подишат малко”, „пешо върна ли дрелката”, „чушките тая година са малко и скъпи”, „ей тая здравна реформа… ” , „ский, к”во яко е т”ва”… Това многообразие на три минутни интервали се прорязва от „тоооопла царевичка”, „преееесни гевреци” и прочее.  Капанчета, ресторантчета, колички и сергии допълват декора

–          „природно-любителски” – ивици пясък, извън населени места, без облагородяване – липса на всякаква стопанска дейност. Обичайно красиви местенца, с горичка. Атмосфера спокойна, без викове, разговорите на съседите почти не се чуват, щото хавлиите на вашата и техните групи са достатъчно отделени. Обикновено се ходи с барбекю и храна за цял ден. Има и палатки, каравани. В горичката мирише на дървени въглища, смях и музика. И добре, че димят барбекютата, тъй като  димът е необходим за дезинфекция –  любителите на природата  оставят след себе си идеално оформени купчинки  отпадъци.  Е, това не ми е ясно как става – отиваш, за да ти е драго на душата, с лекота се отърваваш от стреса, но и от боклуците.  Като сме коментирали с близки и далечни познати въпроса, винаги се подчертава как си чистим и нашите, и чуждите боклуци. Но, фактите сочат точно обратното. Да се засрамим ли, що ли?

–          Бохемски – ако попаднете на такъв плаж, значи сте намери перфектното място. Защото обитателите на хабитата знаят не само как да епикурействат, но и да се грижат за себе си и нещата около себе си. Денят е веселяшки, свеж и хората са радостни и щастливи. Това са места с традиции и дългогодишни посетители. Нещо като клуб. Чудно красиви места, скрили нега и спокойствие.  Тук децата стават ужасно послушни, а вие ужасно добри. Даже се чувствате секси.

 

Силистар, според мен, е на път да премине от третата към втората категория. Недейте така, хора. И експлоатацията си има граници…

След като оставих настрана тези нравоучителни екологично-назидателни и прочее мисли събрахме багажите и

тръгнахме към  границата

Колата се люшка до последно по една ивица асфалт – то лентите за епилиране са по-широки. Да не говорим за дупките, но общината, явно, залага на екзотиката.  Може и някакъв проект да е спечелила – за планински туризъм…

Пристигнахме в по-късния следобед, когато белите улици на селото бяха събрали всичката жега от деня и всъщност се опитваха да я върнат  обратно.

Авангардът на стопанския живот в селището се оказа едно добре заредено с бира лятно магазинче. То предлагаше и други неща, главно студени. Попитахме за стая – просто информативно и веднага ни предложиха вариант в една от съседните къщи. Ние, все пак, решихме да потърсим нещо с гледка към морето и , благодарейки продължихме надолу.

Резово, Царево, България

 

Ако не сте ходили в

Резово,

представете си приказките,  в които е описан края на света. Свършва улицата, има още малко и отведнъж се отсичат едни скали, а долу – море…

 

А е тихо, спокойно, дори внезапните шумове – музика или детски викове, шум от коли са някак омекотени – като през памук. Или след пълните градчета и плажове, селото ни се виждаше преспокойно?  Или 50 км насаме бяха постигнали изумителен успокоителен ефект?

 

 

Струваше ми се доста смешно и в същото време изумително странно да наложа двете представи – държавната карта, с червената гранична линия и това, което виждаха очите ми – кротка вода на Резовска река, дето спокойно влизаше в морето. Никъде другаде в не ми се е случвало подобно нещо… Огромните пана с имената на двете страни, едно невидимо присъствие на наблюдаващи те очи и в същото време свободата да виждаш как една река си тече напълно необезпокоявана от факта, че се явява важна клечка между границите на Народната ни Република… Значението и същевременно пълното му пренебрежение напомня  на огледалния свят на една детска приказка. Има си дори и заешка дупка:

Току  до реката е

даляна на чичо Васко. Френдклубът,

както го е нарекъл,  е извор на вкусна рибена чорба, невероятна пържена риба, бохемско настроение и радост от Живота, наред с Природата. Капитанът е толкова колоритен, че няма да ми стигнат думите. А пържената риба е страашна.

През един октомврийски следобед ни се отдаде случай да си хапнем и от рибената чорба: Не можеш да си я направиш, щото няма да имаш риба. Ще ти я кажа рецептата, ама нямаш ли материал – няма да стане! Риба да пържа ли?

Абсолютната ни грешка, тръгвайки към Резово е, че не си направихме резервация:

– Ние работим само с резервации, госпожо. Заето е всичко за два дни напред. Съжалявам, госпожа… Обадете се.

Важните неща трябва да се свършват овреме.  Понякога ентусиазмът не е достатъчен, трябва и малко организационна работа, обаче и с нея трябва да се внимава, тъй като пречи на непринудеността. Или махваш с ръка и оставаш още два дни.

Френдклуба е в съвършена хармония с околността: самобитен селски двор, до който се стига по едни стъпала надолу.  Различни маси,подредени на празното пространство пред навеса с кухнята. Много храсталак – като че ли си слязъл на друга земя и в друго село. Бира, каси – абсолютно неподредено, но с мерак.  Пръстта, столовете, въздухът са пропити с морето, доведено от рибарите, пийващи си сладко.

Резово, панорама към Турция

Панорама от хотелчето – Плажът на съседите

 

 

А в края на централната Резовса улица, на най-удобното кьоше е разположен един хотел. Всичките му три етажа се разпъваха пред една невероятна гледка към морето и меката извивка на пустеещия плаж откъм турската страна. Окото се пълни, пълни, пълни с широта и все остава ненапълнено. Пристъпям през входа и виждам един плот, а на него е оставена красиво написана бележка, в която любезно ни приканват, да се обърнем към собственика на ресторанта отстрани, в случай, че търсим стая. Едно такова домашно уютно… Въпреки любезността, не намерихме каквото ни трябваше – заети стаи само.

Но насрещната къща имаше една тераска, а на тераската  окачен един картон. На него, не особено красиво изписано, но за това пък изчерпателно съдържание:

Стаи

WC, TV, ХЛ

Последното разгадахме: хладилник.

Ми – къща, ама със свободни стаи, какво като не е хотел… приближаваме се ние към портата, а пред нея масичка. На масичката – сувенирчета – продават се. Влизаме в двора, под един богат асмалък, гледаме – седнали млад  мъж и  млада жена, лееко отегчени.

–          Добър ден, да попитаме за стая?

–          Момент, момент. Ей сега ще извикам майка – скочи оживен мъжът.

–          Чакайте, рекох, – да питаме дали имате стая с гледка?

–          Амиии… Нека, ей сега ще извикам майка.

–          Но, все пак, ако нямате…

Мъжът изчезна да вика майка.

След секунди  иззад къщата изприпка майка и отпреде ми застана образът на същинската морска лятно-курортна хазайка.

Леля на възраст, леко приведена и полуусмихната, опитно око-рентген,  прясно боядисана червена коса.  Все пак – добронамерена (може би заради Кризата или просто Професионализъм).

–          Имаме, имаме. С гледка. Ето – тази, другите са заети.

Бабата-леля Хазяйка, мъжът и жена му, аз и моя мъж се струпахме на тераса на първия етаж, пред нас отметнаха едно перде и се отвори стая.

–          Малко разхвърляно, но ей сега ще я оправим. Ние спяхме тук, но ще идем в другата къща – сподели мъжът – Ще я оправим, само малко да изчакате.

Стаята широка, имаше и ВЦ, и ТВ и ХЛ. Пред прозореца – сложено столче, а като седнеш на столчето виждаш асма – много, много лозови листа. За да стигнеш до гледката, трябваше да се приведеш под ъгъл около 50-60 градуса.

–          Хубава е стаята, светла, широка, но на нас ни се искаше да има гледка към морето – поде упълномощеният за преговори член от нашето семейство, т.е аз

–          Е, как! Ето, има. Сядаш си тука и се гледа. Всичко се гледа – Майката-хазяйка се попреведе, впери поглед в малкото свободно от листа пространство  между градината и асмата.

–          Извиняваме се много, но ще потърсим нещо, пък ако не намерим…

–          Както искате, вие си преценявате – бабата присви възкисело устни и спря да ни обръща внимание.

Ами преценихме си и се изнесохме от двора. Върнахме се в началото на селото и се спряхме на едно малко хотелче.  Влязохме да попитаме за стая и попаднахме на хора. Един чичо-собственико-рецепционист благо ни погледна.

–          Добър ден, стая търсим, за една вечер, но искаме да се вижда морето…

–          Амии, ще ви настаним. Качете се нагоре по стълбите, ключа е на вратата, номер…

Ошашавих се дето се казва. То бива гостоприемство, бива борба с кризата, но такова експресно настаняване… Малко ни е пътуването, значи, не сме свикнали на обслужване.

–          Но цената? Ами ако искаме и повече време да останем…

–          Е, аз по принцип за 35 давам, но на вас и за 30. Плаща се сега.

И докато аз запитам за кафета, закуски, докато ми дойде в акъла да помоля да ни упътят за вечеря, влязоха едни момчета чужденчета и чичото се пренасочи. На нас не ни остана друго, освен да си хванем чантичките и да се качим по стълбите. Стаята беше прилична.

Доуточнявам: Вечер във френдклуба БЕЗ РЕЗЕРВАЦИЯ е невъзможна.

Поне за нас – беше.  Малко ме е яд, защото тъй се надявах на една непринудено-бохемска… Но, не стана.  Рекохме си да пийнем по едно малко на терасата на панорамното хотелче и да си оплакнем уморените взори в морето. Бре!

Че имаше панорама – имаше – накъдето и да отправиш поглед – все море. Е, имаше и бряг.

Панорама, Резово

панорама от едно кьоше в Резово

 

Седнахме  както се полага –  анасоново питие и подходящото хапване  към него. И не е като да нямаше меню. Но, вероятно, нещо не съм разбрала нещата, защото нито ме грабна, нито можа да предложи нещо кой знае какво, освен  висоооооки цени (верно бяха височки). Сервитьор – с досада някак си, ни обслужи, а момичето след него … Станахме и тръгнахме.  Повървяхме си гладни и жадни, заиграхме се с идеята да си хапнем на балкона в хотела… И насред селото, като че ли изведнъж се появи едно чудо на бетона, невероятно авангардна архитектура – само дето приличаше на изоставен строеж. Но както казах, не ги разбирам аз тия работи и не пуснах съпругЪт  дори да приближи табелката на морските градини. Не че той се дърпаше много, де…

Та повървяхме пак, минахме покрай един магазин, който силно напомняше социалистическото снабдяване  и а-ха да се упътим към тераската, пред нас едно чудно местенце:

градинка, с няколко маси (два броя и половина) и къща за гости

Като казвам градина – имам предвид селска градина – домати, краставици, некакво мушкато и Хортензия. Къщата  имаше  странен вид – дърво по нея повечко, един планински покрив.  Сякаш мястото висеше в друго измерение . Влязохме в дворчето и гледам – на едната маса наредени прибори, а по средата – китна табелка Резерве. Нема страшно, рече половинката – то е , за да плаши клиентите.

Хортензия в Резово

хортензията в градината на Рибената чорба

Домати в градината, Резово

Градинска идилия

Ей ти, след секунди, излиза един човечец.  Нисичък, на крачка преди думата „позакръглен”  (то и аз съм в тази група, но то е от любовта към небцето. Мога да се оправдая и със здравословни проблеми.) .  Домакинът имаше тънки устни, бягащ поглед и носеше малък номер обувки. Тази комбинация никак не ми допадна, но чичо Васко не ни прие, пък една рибена чорбичка ме викаше, викаше… С известно колебание, човекът изрази благоволението си да ни приеме (нямаме криминален вид, нито приличаме на клошари, кълна се). Нещо като услуга, един вид…

Атмосферата беше особена – сякаш бяхме извън времето,  извън всичко. Някъде на село, но в коя година? Седнахме там. На половинката маса, тъй като бяхме само двама.  Апо-късно се изясни останалата част от картинката. Рибената чорба беше прясна, ухаеща, невероятна. Както и чернокопът на скара. Но, за мое най-дълбоко съжаление, следва едно Но.  И тук, както и още тук-таме в това морско селце цените следваха философията – ден година храни. Човек трябва да си плати за качеството – добре, обаче, дали от цинцарлък или от глупост, не мога да проумея тази сумарно изразена грандиозност.  Бих го простила, но се оказа грешка и това, че не си поръчахме половината меню, както и факт е, че не сме французи. Каквито били  хитовите туристи.  Хапнахме разкошно, пийнахме приятно, но обслужването беше сметкаджийско.  Верно  – сами си влязохме, не ни бутаха. Все пак – , друго щеше да е, ако си бяхме тръгнали с мисълта  „заслужаваше си”.

Рибена чорба, Резово

саматаа Рибена чорба

Позабавлявахме се, обаче. На съседната маса, домакинът цяла вечер обяснява на свои гости как си води бизнеса, щото, видиш ли, от другата работа получавал скромен доход. Ние чувахме, но не бяхме принудени да вземаме отношение.  И тъй като си носехме фотоапарат изпонащракахме всичко, включително  собственика. Но снимката му ще си остане за семейния ни архив. Както и фотографията на бутафорния фар, в ъгъла до масите и който човекът  ни посочи.

В крайна сметка, останах с усещането, че

на повечето хора, занимаващи се с туризъм, не им е ясно какво предлагат

– ни риба, ни рак, ако решим да останем в морската сфера. Селска почивка, но толкова изключително уникална, че се брои като еквивалент на нощувка в Бурж Ел Араб.

Вечерта довършихме на хотелското балконче – с вълшебната гледка и питие в ръка.  Огромно удоволствие – топла лятна нощ, тишина, море в тъмното.

Като оставим настрана гастроноческото ни фиаско,

Резово е прекрасно и пази някаква самобитност

Би могло да се получи чудесен  Планиран  уикенд, би могло. Но най-важното, което сега ще ме върне там, е гледката и настойчивото желание да проверя, дали френдклуба е все още приятелски и все още непринуден.

След като си тръгнахме, много ми се искаше да открия нещо вдъхновяващо.

Крави в морето край Варвара

Потенциалните коне край Варвара...

Крави в морето край Варвара

... де факто, кравите край Варвара

 

 

И преди да влезем във Варвара, спряхме край едно заливче

– предния ден видях с крайчеца на окото коне в морето. Викам на мойта половинка, дай да спрем, да си наснимаме хергелето и да се приберем спокойно. Извадихме техниката, фокусирахме и  – вместо коне, от морето апатично ни огледа стадо крави. Преживящи. И един философски настроен щъркел.

Щъркел в морето, край Варвара

Философът – Щърк

 

Но пък истинската награда посрещна неумелия ни пътешественически дух на

плажа Аркутино

Слязохме от колата и аз лично повярвах на всеки екстрасенс, който твърди, че тук-таме по земята се разнасят някакви енергии.  Дюните, пясъчните храсти и треви, чистото море, меките вълни – лежерна, чиста картина.  Дървените пътеки, белите завеси на баровете и ресторанта (съвсем семпли),  премерения брой чадъри довършваха еклектично усещането за това място.

(Там има и хотел, който съм си обещала да проверя догодина. )

Аркутино

Аркутино без малко да стане продължение на хотелски комхлекс. Строежът е спрян, но все пак стои грозно. Дано да го махнат, за да не обясняваме на децата си какво е естествен плаж

 

 

Не знам как преминаха няколко часа, но след като  тръгнахме, имахме чувството като да сме били подложени на пълна детоксикация.

Всъщност, тези два дни доказаха, че шаблона в женските списания е абсолютно верен – всеки самоуважаващ се, трябва да си почива редовно, за да  „освежава” духа и тялото.

Лято с плаж

Лято

 

Край 

Автор: Теодора Миткова

Снимки: авторът

 

 

Други разкази свързани с Черно море – на картата:

Черно море
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

28 Отговори

 1. Еma каза:

  О,Теди, много увлекателен разказ. И хем ти се се радвам, за споделените емоции, хем ме е яд, като чета за това на каква цена се намират стаи за нощуване, на каква цена може човек да се нахрани и като гледам как хората си трупат бунището на плажа дето после ще седнат и легнат да се насладят на морето…

 2. Не съм патриотар, но мога с чиста съвест да заявя, че обиколих всички европейски, азиатски и африкански курорти, но плажове като нашите никъде не открих!

 3. Teodora каза:

  Нашите прекрасни плажове са предимно експлоатирани…Хората сме безумци – хвърляме си боклуци или строим като бесни…Грижа трябва за тия местенца.
  Ема, културата ни на потребяне и културата на потребяване са още в невръстна детска възраст. Докато не ги изкласим ще се наложи да ходим у съседите, минимум.

 4. motiv каза:

  Дъртата лелка със сметкаджиски поглед…зеещите черни очи на строени-недостроени бетонни чудовища нагазили до съми морето…безброи боклуци …цаца пърженя в гранясало олио на цена сякаш е фин хаивер …и още много други алабализми ме карат да мечтая за плажа на съседите.За плажове и селски къщички отвъд Резово.Защото където и да отидох в БГ видях ,че тая земя като една човешка длан се е превърнала в клоака .И аз няма да си плащам, за да я гледам.И на палатка даже няма да ходя ,за да се търкалят децата ми по поляните с боклуци.Но за изчерпателния и интересен разказ на авторката браво!

 5. Стойчо каза:

  Апостол е прав – няма по-хубави от плажовете в България, както и времето през юли и август си е напълно поносимо. Ооооооооообаче хазайките по морето, както и навалицата по плажовете са изгонили не един и двама от там…

 6. Teodora каза:

  Ами да се надяваме, че ще научат някой и друг урок…Все пак, има го чичо Васко 🙂
  Пък има и светли примери – Майорка, например. Тук-там в Испания почнали да събарят строежи…

 7. temp1e каза:

  Opredeleno ne se syglasiawam s Apostol.
  Nashite plazhowe ne sa loshi, chisto kato prirodna dadenost. No pyk da ne si nameril po-hubawi plazhowe ot bylgarskite w cial swiat ili si tvyrde goliam neosyznat patriot, ili si hodil na skapani mesta, ili pyk si hodil na hubawi mesta, no ne si si naprawl truda da prouchish, kyde da otidesh na plazh.
  Az sym hodil na mnogo mnogo po-hubawi plazhowe, ot kojto i da e bylgarski.

 8. Бате Владо каза:

  Е, хайде холан! От Витоша по-високо нема, и от Искаро по-длибоко нема!
  Толкова е неверно това, че най-хубавата природа е нашата, че чак не ми се спори. Това може да се твърди само от някой, които не само че не е ходил, но и филми не е гледал.

 9. Стойчо каза:

  Е, от достъпните за море страни, трудно мога да кажа, че има по-хубав плаж от тези на Албена, Слънчев бряг, Златните и т.н. Проблемът е, че имат странно човешко присъствие 😉 но като природни данни не мисля, че в района има нещо по-добро… (да, на Куба и на Малдивите има 😉

 10. temp1e каза:

  Gyrcia nedostypna li ti e?!

 11. Стойчо каза:

  Напротив 🙂 Даже я предпочитам 🙂 Но по-добър от албенския плаж там не мога да намеря 🙂 Но в Гърция няма такива хазайки 😉 а и октоподи има и разни други неща, но плаж като албенския няма 🙂

 12. Стойчо каза:

  Нали правиш разлика между плаж и човешкото присъствие на него? 😉

 13. Антония каза:

  На Корфу:

  – плажът на Глифада е пясъчен, голям и на Средиземно море;
  – плажът на Агиос Георгиос (ама южният, не северният) е мноогоо дълъг, с фин пясък и полупразен, отново на Средиземно море;
  – плажовете между Лефкими и Кавос са точно като на Слънчев бряг, ама без чалга заведенията, изнудвачите с чадърите, продавачите на царевица, тълпите туристи…

  На Пелопонес:

  – дюните край Пунта са раят на земята, мястото, където съм се чувствала най-щастлива – пясъкът е супер фин (като пудра захар направо), водата е прелестна и няма кьорав човек около теб;
  – плажовете на остров Елафонисос са точно толкова красиви и чисти.

  На Закинтос:

  – любимият ни плаж е на Геракас, който е пясъчен, много голям, но понеже там гнездят костенурки Карета Карета – има заграждения около яйцата им и затова е стеснен, но пак има много място, защото хората са малко.

  И това по спомени на прима виста от Гърция само. Иначе тази есен ходихме до Римини и района (Адриатическо море) – там пък колко са огромни плажните ивици, въобще сравнение не може да става с черноморските. От другата страна на Италия, на юг от Пиза, се разхождахме по страхотни дюни-резерват на Лигурско море. Отново с пясък, отново чисти, отново без “предприемачи” и почти безлюдни. Е, септември-октомври беше, обаче след като на 10 октомври плувахме в морето без притеснение (температури от порядъка на 25 градуса и на въздуха, и на водата), какво повече може да иска човек? На Сицилия също сме откривали приказни места, а тази есен съм се заканила да изследваме как ще е на Сардиния.

  Преди няколко години пък обикаляхме Испания и то не за седмица, а почти месец – ако човек каже, че там нямат по-хубави от нашите плажове, пепел му на устата 🙂 Само ще спомена за Тарифа и повече няма да се обаждам (макар че си заплюхме за любими повече от 20 места на морето с екстри като стотици истински фламинго на 50 метра от пясъка, иглолистни гори, хвърлящи хубава сянка, много и разнообразни риби във водата за гледане, и тишина, чистота, слънце, спокойствие).

 14. Антония каза:

  PS: Стана ясно, че съм човек, който е пристрастен към морето, нали? Опукваме всички възможни отпуски по средиземноморски дестинации. И затова доста изоставаме с културния туризъм из централна и северна Европа, ама… ако трябва да избирам между разходка из студен дъжделив град (колкото и красив, чист, намузеен и да е) и плаж на някой южен остров – въобще не се колебая 🙂 Опаковам шнорхелите, плавниците и банските и напред!

 15. Teodora каза:

  То не е въпроса има или нема. То е – като има – какво го правим(е).
  Ей тук: http://patepis.com/?p=29439 – стана голям спор. Но докато на българските предприемачи не им се изясни какво точно ще предлагат, няма много за обсъждане.
  Защото сега принципа “сложи мрежата, пък каквото се хване” е масов.
  Пък отделно от това, сещам се и за реплика от един бг филм:
  – Риба, ама цаца.
  – Цаца, ама риба.
  Айде да излизаме от тоя кръг вече, че ми омръзна. Пък като гледам колко още като мен има…
  Но пък ние сме упорити и периодично правим проверки.

 16. temp1e каза:

  Antonia, pod diunite kraj Punta – Voidokilia li imash predwid ili neshto drugo ? Zashtoto spored mene towa e naj-dobroto miasto za plazh na Peloponnesse. Edno che plazhyt e mnogo wisoko kachestwo, 2 che zalivcheto e tolkowa neveroiatno krasiwo i 3 , che na vyrha, otkydeto se otkriwa ednata gledka e Nestor’s palace – ruina, ostawena na proizwola na sydbata, koiato, ako ia imahme w Bylgaria, shte she da ni e pyrva atrakcia sled Tyrnovo.

 17. Стойчо каза:

  Ето, опитах се честно да спася реномето на българските плажове, ама на… не става 😉

 18. Teodora каза:

  Стойчо, тежка задача си нагърбил. Ама давай де, не може да се отказваш!

 19. Стойчо каза:

  Щото предния път ни обвиниха в родоотстъпничество 😉

 20. Антония каза:

  temp1e, имам предвид Пунта дето край Неаполис – там тръгва фериботът към остров Елафонисос. Като влезеш в морето и на 10 метра от брега почват подводните руини на някакъв много древен град (май беше от бронзовата епоха, ама не съм сигурна, не помня точно). Има останали доста добре запазени каменни основи на къщи, които сега са скривалища на октоподи 🙂 А на гърба на дюните има сладководно езеро с интересни птици за снимане. Иначе през септември на целите 5 километра плаж сме си самички, кьорав човек няма наоколо. Стояли сме до края на първата седмица на октомври, времето винаги е било идеално 🙂

 21. Ema каза:

  Я сега и аз да си го кажа.
  През първата седмица от този месец април, дъщеря ми беше в Испания, семейно на разходка. Гледам снимките й от плажа в Гандия и да си призная, вижда се, че плажът огромен и пясъкът е ситен като брашно и е идеално почистен и поддържан и има плажуващи и играещи си хора от всички възрасти, въпреки за нас пролетния сезон. Да си призная, на всеки би му било приятно да се полежи известно време на този огромен плаж. Така че, не е за вярване от българските плажове да няма и по-хубави.

 22. Teodora каза:

  То родоотстъпничеството не е като родиноотстъпничеството…

 23. motiv каза:

  Не знам дали на фона на гореспоменатите и неизвестни за мен имена (за съжаление )е удачно да споменавам варненския плаж?Но…Понеже стана дума за разликата човешко присъствие и природни дадености.Трудно ми е да разгранича едното от другото .Защото очевидно има места по света където човешкото присъствие е дискретно и в услуга не само на търговците ,а и в удобство на туристите.Ако можете да си представите как би изглеждал варненския плаж без бетоните и стърчащите железа?Които го е виждал тия дни знае за какво говоря.Пясъчната ивица прилича на многогърба камила .Лятото мирише на гранясала риба и мръсен канал…А пясъка е хубав, брега не е тесен и е в самия град .Ха дет се вика някои могат на обедната почивка да се топнат в морето .Затварям очи и си представям какво можеше да е с тая природна даденост.НО НЕ Е!Моите уважения към всеки които иска да защити българското.Но нещата трябва да се назовават с истинските им имена.В противен случаи няма да сме патриоти ,а обикновени щрауси.

 24. Teodora каза:

  Мотив, образна и точна си.

 25. temp1e каза:

  blagodaria,

  tam sme minali tranzit. nito za diunite, nito za podvodnia grad sym znael. inache za elafonisi e iasno. ot top 10te plazha na gyrcia e.

 26. Дончо каза:

  Г-н Апостолов,може да сте обиколили всички земни плажове,но сте пропуснал Италия, Испания и някои плажове в Гърция. Като разгледате отблизо техните плажове напишете нещо ,ако желаете.

 27. коко каза:

  е, че то ако става въпрос за големина на плажовете в Европа най-големите плажове са в Белгия, но вятъра ще ви съсипе!

 28. Стойчо каза:

  Става дума за хубави: големи, пясъчни, топли, с красив заден фон и т.н. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.