Африка пеша (9): Буркина Фасо: Страната на добрите хора

Продължаваме пешеходното пътешествие на Лора и Евгени из Африка. Започнахме в Мароко, прекосихме Западна Сахара и Мавритания, за да влезем Сенегалпообиколихме из самия Сенегал, имахме разни случки в самия Дакар, празнувахме Коледа в Сенегал,  после видяхме как живеят в прогонените християнски села в Сенегал

Открихме западноафриканското Мали и мистериозната „Страна на догоните“. Обиколката на Мали беше удължена а днес ще открием Буркина Фасо.

Имайте търпение да се зареди – снимките са много

Приятно четене:

Африка пеша

част девета

Буркина Фасо: Страната на добрите хора

Буркина Фасо – страната на честните хора. (Буркина Фасо означава честен човек). Но още по-весело е името на столицата – Уагадугу. Не знаехме почти нищо за тази страна, освен, че е една от най-бедните в района, а и по света. Бяхме приятно изненадани обаче – пътищата бяха перфектни и улиците далеч по-чисти от тези в Сенегал и Мали. И както щяхме да се убедим по-късно – хората също са прекрасни тук.

Дете – Буркина Фасо (Горна Волта)

Село – Буркина Фасо (Горна Волта)

Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

 

След като белите хора с бялото бусче ни оставиха в

Уахигуя (първия град след границата)

пред техния хотел, от който не пожелахме да се възползваме заради високата цена, се оказахме по тъмно в нов град и нова държава. Беше прекалено далече и прекалено късно да излезем от града. Решихме,че не е и много безопасно да се мотаем из тъмните улички с раниците и в единия от баровете със силна музика попитахме за къмпинг и къде би могло да си опънем палатката, за да се наспим. Те бяха много мили с нас и ни поканиха в двора на бара…без пари. Много се зарадвахме на добрината на първите Буркинабе, които срещнахме – така се наричат местните. Наспахме се и намерихме интернет клуб на другия ден след 2 седмици без интернет в Мали. Пуснахме публикацията, намерихме каучсърф в Уагадугу и хванахме стопа натам. Буквално след 5 минути ни взе пикап Тойота със специалист по изграждане на напоителни системи за земеделие. Пристигнахме по тъмно и решихме да спрем 20 км преди Уагадугу да спим в гората. Беше пълнолуние и местността изглеждаше много красива и тайнствена под светлината на Луната.

Уагадугу, Буркина Фасо

На другия ден първата кола ни взе директно за

Уагадугу

Намерихме къщата на каучсърфъра – Павел и Маржерит – литовец и французойка, живеещи в Буркина за една година. Приеха ни много топло в техния дом и за няколко дни ни станаха много близки. Ние им направихме таратор, а след това Павел ни направи техния вариант на таратора – кисело мляко с краставици, цвекло, яйца, лук (само копър не намерихме). За няколко дни внесохме славянска атмосфера в Уагадугу 🙂

На гости в Буркина Фасо (Горна Волта)

 

ф
От тук трябваше да вземем следващите визи- за Гана. Най-накрая една англо-говоряща страна! Но за наше удивление ни отказаха визи, с мотива, че трябва да си вземем визите от собствената страна. А ние дори нямаме посолство на Гана в България. Имаше много други европейци и Американци, но правилата важат за всички – посолството издава визи само на постоянно пребиваващи в Буркина Фасо граждани. И това правило е само от 2 седмици. Колко бързо се променят нещата…

Опитахме се да се свържем с българското посолство в Гана (единственото ни посолство в този район), но нито телефона, нито мейла им, който намерихме в интернет, са реални.

Не ни оставаше друго освен да

попътуваме из Буркина

Стопът тук е толкова добър. Тръгнахме към западната част на страната – град Бобо Диуласо и района на Банфора.

От Уага ни взе след дълго чакане Лидия – жената на пастор Майкъл,

която ни покани да спим в тяхното село близо до Уага, понеже вече се свечеряваше. Говореше добре английски и изглеждаха добри хора.

Пастор Майкъл с жена Лидия си и внука си - Буркина Фасо (Горна Волта)

Пастор Майкъл с жена Лидия си и внука си

 

Оказа се село с училища и 500 деца от бедни семейства които учат и живеят тук. Майкъл и Лидия бяха християни и искаха да дадат шанс на бедните деца и сираци, които не са и мечтали да ходят на училище. Проектът им беше наистина голям и децата наистина учеха тук. Имаха и работилници за шиене и за механика, за да могат децата да имат занаят. Плануваха да построят даже университет. „Можех да построя апартаменти в Уага и да ги давам под наем…но какво ще остане след смъртта ми? По-добре да построиш нещо, което е за хората и ще остане след теб.“- казваше пастор Майкъл. Пожелаваме успех на тяхното добро начинание и кой знае – може да отидем отново в селото и да помогнем по някакъв начин.

Училище – Буркина Фасо (Горна Волта)

Училище – Буркина Фасо (Горна Волта)

децата в селото Word of Hope

 Село – Буркина Фасо (Горна Волта)

Веднага на другия ден ни взе нов Ланд Крузър с много готин шофьор Сюлейман – собственик на фирма за транспорт. Летяхме със 150 км/ч средно и доста бързо взехме 350-те километра до

Бобо

Говореше английски, беше ходил в Македония и беше един от малкото местни, които знаят за България. Като пристигнахме ни попита имаме ли при кого да останем и ни покани в къщата си. Оказа се наистина огромна и луксозна къща. Имаше плазми, кожен салон и дори топла вода в банята. Не бяхме виждали топла вода от Испания. Показа ни стаята и изчезна. Не го видяхме повече. Разходихме се из Бобо – втория по големина град в Буркина. Беше доста по-малък и много симпатичен град – магазинчета за сувенири, джембета, музиканти, хора на изкуството.

На другия ден като се събудихме Сюлейман беше излязъл и не успяхме да си кажем последно чао и благодаря. Оставихме му благодарствена бележка и хванахме стопа за Банфора (пътя за Кот Д’Ивоар).

На палатка – Буркина Фасо (Горна Волта)

След час чакане и търсене на подходящо място ни взе Мерцедес със местни продавачи на козметични неща. Започнаха да ни зарибяват да си купуваме кремове и парфюми, после искаха да ни правят сътрудници и да продаваме за тях. Ние им обяснявахме, че не искаме такива продукти, че не използваме… но те не успяха да повярват в това. Беше най- досадният стоп до сега. Слязохме на тяхното село и с облекчение

продължихме към Банфора

Пътят беше доста празен и единствената кола, която мина след половин час чакане, ни взе. Беше джип с бели хора, които имаха бизнес с Карите – специално дърво от което се правият различни козметични масла, доста известно по тези ширини. Оставиха ни директно в Банфора и там сред лудницата от зарибяващи те хора успяхме да си уредим срещу малко пари моторче за 3 дни.

Решихме да обиколим района на моторче по черни пътища.

Качихме се на мотора и още първите минути успяхме да се блъснем в един бордюр с магазинче за бензин в стъклени бутилки. И двамата паднахме, но поне за щастие бутилките със скъпа течност останаха здрави. С няколко драскотини и много смях се измъкнахме. Изминахме 550 км с моторчето по черни прашни пътища. Обиколихме наоколо един водопад, Лоби кънтри и дори бяхме спряни от полицай в Гауа. Наядохме се с много прах и се изморихме от постоянното каране през дупки и пясък. С голяма радост върнахме мотора и решихме да продължим пеша към

езерото Тангрела – на 8 км от Банфора

Спахме покрай езерото, возихме се на лодка, видяхме хипопотами, красиви птици и стотици лилии. Много красиво местенце, останахме на къмпинг на брега на езерото само срещу 3 лева за двамата.

водопадите до Банфора – Буркина Фасо (Горна Волта)

водопадите до Банфора – Буркина Фасо (Горна Волта)

водопадите до Банфора

 

По пътя– Буркина Фасо (Горна Волта)

По пътя– Буркина Фасо (Горна Волта)

На мотора

в Лоби кънтри – Буркина Фасо (Горна Волта)

 Дете – Буркина Фасо (Горна Волта)

Вода – Буркина Фасо (Горна Волта)

Спираме за вода по пътя в някое село с помпа

край езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Птица и водно цвете – езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Водно цвете – езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Водно цвете – езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Край езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Водно цвете – езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

езеро Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

Къщи – Буркина Фасо (Горна Волта)

Хипопотам – езеро Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)Хипопотам – езеро Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

край езерото Тангрела – Буркина Фасо (Горна Волта)

 

 

 

 

 


 

 

На връщане

в Банфора беше пазарен ден

Пазарният ден е пълна суматоха – стотици хора, продаващи и купуващи нещо. Повечето са кибици и се кефят на гирлутията, но други продават. Всъщност нямаше кой знае колко неща на пазара, колкото хора.

 

Пазар в Банфора – Буркина Фасо (Горна Волта)

 

Беше сезона на мангото и взехме 6 мангота за 0,30 лв и тръгнахме обратно към Бобо на стоп. Не чакахме много и човекът, който ни качи, си имаше личен шофьор. Тук всички имат лични шофьори. Пристигнахме следобед и решихме да вървим и да спим извън града на палатка. По пътя ни заговориха група франсета и буркинабе, които се оказаха музиканти. Единият о тях- Бенджамин имаше рожден ден и ни поканиха на парти с джембета и балафони в къщата им в Бобо. Домакинът беше Лоло – французин, живеещ от няколко години между Франция и Буркина с неговата Тоголийска жена и сина им – Асан.

Точно като взеха да идват хората за партито спря тока и това беше добър повод всеки да хване музикален инструмент– всякакви видове джембета, балафони и маракаси. Стана чудно ънплъгт парти – само с един челник и много музиканти. Вечерта беше много вълнуваща и емоционална. Тук местните те приемат наистина като брат и са доста миролюбиви.

Като дойде тока след няколко часа, всички спряха да свирят, почна се пиене, ядене и типичния купон… Преспахме там и на другия ден хванахме стопа

обратно към Уагадугу

– където си бяхме оставили големите раници при Павел и Маржарет. Веднага ни взеха двама възрастни буркинабе с изрисувани лица. Тук почти всички имаха белези, изрязани по лицето като знак за етническа принадлежност. След няколко километра завиха за някакъв къмпинг и продължихме да стопираме. Покрай нас прелетя някъкъв свръх-луксозен джип и след няколкостотин метра успя да спре и се върна да ни вземе. Обясни ни, че няма право да вози пътници, защото е личен шофьор на някаква важна клечка и, ако шефа му го види да вози някой – веднага ще го уволни. Каза, че ще ни остави на средата на пътя, в Боромо, за да не ни види някой. Като спряхме, ни покани да ядем. Черпи ни ядене, купи ни кола и фанта без да сме искали, нищо не ни даваше да си платим. Не искаше да ни остави на пътя и каза,че ще ни качи на някой от тяхните камиони, отиващи за Уагадугу. Убеждавахме го, че няма проблем и ще продължим сами, но той настояваше. Камионите обяче бяха пълни и дори не спряха и той реши да ни вземе пак в неговия джип. Седнахме и двамата отзад зад тъмните стъкла. Обясни ни, че шефът му пътувал с хеликоптер, а той го следва с джипа навякъде. Бързо стигнахме Уага и ни остави “тайно” в малките улички до пътя в началото на града. На другия ден ни се обади по телефона да пита как сме.

 Пазар в Банфора – Буркина Фасо (Горна Волта)

Автобуси – Буркина Фасо (Горна Волта)

Имахме доста път до нашия квартал и тръгнахме пеша по шосето. Един джип намали, спонтанно му махнахме и той спря. Оказа се отново пастор и специално ни закара пред къщата на Павел, в другия край на града.

Там вече имаше още 2ма каучсърфъри – от Дания и САЩ, и една гостека от Франция. За няколко дни бяхме като едно интернационално семейство, забавлявахме се интернационално и почти забравихме, че сме в Африка. През това време

успяхме да вземем визи за Западно-Африканския съюз включващ Буркина Фасо, Того, Бенин, Нигер и Кот Д’Ивоар

Визата е двумесечна и струва 40 евро. Решихме да поемем към Того.

По пътя – Буркина Фасо (Горна Волта)

 

 

Най-накрая стегнахме раниците и с нежелание напуснахме дома на Павел. Срещнахме се обаче с Бенджамин – французинът, който имаше рожден ден в Бобо и ни покани на 48-часово балафон парти в една къща в Уагадугу. Така останахме още 48 часа в Уагадугу на палатка в къщата. От сутрин до вечер музика- много балафони, джембета. Лееха се литри чакпало- местата бира, която всеки пие в чаша от тиква, с доста странен вкус и обикновено топла. Там отпразнувахме и още един рожден ден- този път на Боб Марли – на 06.02.

 Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

 Музиканти – Буркина Фасо (Горна Волта)

Вода – Буркина Фасо (Горна Волта)

обикновено се събира публика, когато филртираме вода

Деца – Буркина Фасо (Горна Волта)

На купон – Буркина Фасо (Горна Волта)

 

Когато на следващия ден отново нарамихме раниците, решени да тръгваме от Уагадугу, срещнахме италианската група с камионите. Беше наистина забавно как пътищата ни постоянно се преплитат с другите пътуващи хора. Предложихме им да отидем с тях до селото на пастор Майкъл и да помогнем с работа и прожекции за децата.

Ресторант за омлет в Уага – Буркина Фасо (Горна Волта)

Ресторант за омлет в Уага

 

 

Останахме с тях един ден, но имаха други ангажименти за следващия ден и ние решихме да продължаваме по своя път. Тръгнахме следобед и до вечерта ни взеха 3 коли. Последният Мерцедес ни остави в едно село по тъмно, въпреки че го молехме да ни спре преди селото, за да спим. Шофьорът казваше, че знае къде можем да спим, и накрая ни остави пред църквата и си замина. Оказахме се в центъра по тъмно и трябваше да ходим доста, за да излезем от селото. Накрая опънахме палатката в полето покрай пътя. На другата сутрин ни качиха директно до границата мъж и жена, които искаха да ги поканим в България. Този път нямаше километри разстояние между границите и съвсем бързо влязохме в Того.

 

Продължението: 

Африка пеша (10): Того. Където можеш да получиш пари 😉

Снимки: авторът

Други разкази, свързани със Западна Африка – на картата:


Западна Африка

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Laska Nenova каза:

  уникално пътешествие. Евала

 2. Dancho Kolev каза:

  Увлекателно и интригуващо, а за снимките нямам думи! Завиждам ви за смелостта и приключенския дух! -:)

 3. ses каза:

  http://sharingiseverything.blogspot.com/ – всички пътеписи от това пътуване

 1. 18.04.2012

  […] Published by Стойчо at 10:26 under Африка – общо,Западна Африка,Лора Василева,Того Продължаваме пешеходното пътешествие на Лора и Евгени из Африка. Започнахме в Мароко, прекосихме Западна Сахара и Мавритания, за да влезем Сенегал, пообиколихме из самия Сенегал, имахме разни случки в самия Дакар, празнувахме Коледа в Сенегал,  после видяхме как живеят в прогонените християнски села в Сенегал. Открихме западноафриканското Мали и мистериозната „Страна на догоните“. Обиколката на Мали беше удължена а за последно бяхме в  Буркина Фасо. […]

 2. 15.05.2012

  […] на догоните“. Обиколката на Мали беше удължена , бяхме в  Буркина Фасо, а за последно в Того успяхме да получим пари от […]

 3. 30.05.2012

  […] на догоните“. Обиколката на Мали беше удължена , бяхме в  Буркина Фасо, а в Того успяхме да получим пари от африканец. После […]

 4. 03.07.2012

  […] на догоните“. Обиколката на Мали беше удължена , бяхме в  Буркина Фасо, а в Того успяхме да получим пари от африканец. После […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.