Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб) (1)

Обикновено думата „ненасилие“ асоциираме с Индия. Естествено, това не пречи на Индия на има атомни бомби 😉 Но днес няма да си говорим за атомни бомби, а ще посетим едно свещените места на сикхите – най-големите противници на официалната философия на „ненасилие“ на Ганди.

Харесвам откровените хора 🙂 Понякога 🙂

Приятно четене:

Амритсар и Златният храм на сикхите

първа част

До Амритсар, който се намира в индийският щат Пенджаб може да се стигне с влак, самолет или автобус от Делхи. Ще търсим билети , първа класа от специалната каса за туристи на втория етаж в гарата New Delhi.На стълбите ни пресреща учтиво момче, което ни казва, че касите са в ремонт и трябва да отидем до временния офис извън гарата.Благодарим му, но вече сме тук и все пак да проверим. За наш късмет офиса си беше там и си купихме билети за следобедния експрес, „ Shatabdi”. В първа класа е по евтино от еспреса Златни пясъци а и храната е включена в цената. А то си беше богато и вкусно угощение което трая 5 часа докато пристигнахме вечерта.

Нищо особенно няма в този град – тълпи, рикши, миризми и един изключитилен храм – Златния храм. От гарата има безплатен автобус до храма, където можеш да намериш храна и подслон също безплатно за всеки, не само за поклонници а и за туристи! Все пак искахме да вземем душ , а не да се къпем в свещенното езеро и наехме прилична стая с климатик до

„Езерото на нектара на безсмъртието” – Амритсар.

Езерото е заобиколено от квадрата на беломраморни сгради с малки храмове, кухни и музеи.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Всички стени са облицовани с мраморни плочи с имената на дарителите.Всеки сикх смята за свое свято задължение да посети Златния храм и да работи месец безплатно за подръжката му и настаняването на поклониците.

Амритсар, Пенджаб, Индия

Само бос можеш да пристъпиш вътре.По чорапи или джапанки – не. Обувките и раниците трябва да се оставят в стаите за багаж до портите.На входа под строгият поглед на брадатия с копието ще ти бъде прегледана внимателно чантата и той ще ви разпита дали не носите със себе си алкохол, наркотици или цигари.Вътре се влиза само с покрита глава. Жена ми измъкна копринената си кърпа и се забради а аз се възползвах и си взех една оранжева кърпа с емблемата на храма и си я вързах на голото си теме. Сикхите не си подстригват космите , но ги мият и мажат с благовонни масла и заплитат под чалмата. Забранени са са извънбрачните връзки и консумацията на рутуално приготвено месо. Въпреки, че носят чалми те не са мюсюлмани, нито хиндуисти. През 15 век гуру Нанак започва да проповядват религия с почит към единния бог. Те са винаги в помощ и защита на слабите. Те са за равноправие и братство и толерантно допускат в своя храм и хора от други религии. Потомци на горди воини, те са против проповядваното от Ганди ненасилие и са пламенни борци против потисниците – афганистанци или англичани. И до днес те носят рутуално военно облекло и заемат много военни и полицейски постове.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Гордият сикх е портиер пред двореца на махараджата на Биканиер.

Днес вътре цари ред и спокойствие. Но да не забравяме как през 1984, тук загинаха 500 сикхи сепаратисти в сражение с индийските специални части. Но след неколко месеца те си отмъстиха за поруганата чест и утрепаха министър председателя си Индира Ганди. Така че внимателно да спазваме правилата и плахо пристъпяме по хладните стъпала!

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Пред очите над водното черно огледало величествено изплува

насред езерото Златния храм. Това е „Харимандир Сахиб” (Домът на бога)

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

За да попаднеш вътре трябва да преминеш по дълъг мраморен мост със златен парапет. Но пътя на грешниците беше затворен, вече е 11 часа.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Тук през ноща се се пази основният свещен текст на сикхите – Ади Грантх. Подът е от бял мрамор, много чист защото постоянно го мият. Всички ходят боси и преди влезат преминават през малко басейнче така че задължително да си изплакнат потните или прашни крака. А това за уморените крака е благодат.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Езерото се захранва от подземен извор, който е каптиран и от където можеш да си вземеш с черпак вода която ще те дари с просветление или да бъдеш кръстен от гуруто и приет официално в сикхския орден Амритсар.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Храмът е основан през 1589 година от четвъртият гуру. Първи или четвърти, всички гуру си приличат като две капки вода.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Като мираж ни привлича в ноща и с трепет очакваме сутринта когато Свещената книга ще бъде внесена тържествено в храма, и той ще отвори двери за нас.

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб)

Запленени от красотта, обикаляме в кръг около храма и правим снимки, като се мъчим да си спомним през коя от 18 порти влязохме за да намерим своите обувки и пътя към леглото.

Продължението:

Амритсар и Златният храм на сикхите (Индия, Пенджаб) (2)

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Индия – на картата:

Индия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Страхотен пътепис! И точно навреме – тъкмо работим върху маршрута! Моля пътешествениците да дадат някакви координати или да се свържат с нас!
  Стойчо, давай и другите части !!!

 2. Ще се свържа с автора и ще го питам 🙂

 1. 19.03.2012

  […] Амритсар и Златн… via Пътуване до… by Стойчо on 3/18/12 […]

 2. 26.03.2012

  […] в Златния храм на сикхите. Започнахме с едно въведение около храма, а днес ще влезем в самия Златен […]

 3. 06.04.2012

  […] посещението му в Златния храм на сикхите. Започнахме с въведение около храма, после се поклонихме в в него, а днес ще видим какво ни […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.