От площад Навона до Дел Пополо (Пътуване из Рим– край)

Завършваме с разходката на Янита из Рим. Досега с нея се рахзодихме край Площада на Републиката, Олимпийския стадион и площад Венеция,  разгледахме Колизеума и базиликата Сан Клементе. Част от тази разходка беше и посещението на Ватикана. За последно се разхождахме край площад Навона в града.

Днес от площад Навона ще прошетаме към площад Дел Пополо 

Приятно четене:

Пътуване из Рим:

от площад „Навона” до площад „Дел Пополо”

Недалеч от площад „Навона” се намира прословутият Пантеон или Мавзолеят на Агрипа. От Рiazza Navona пресичайки оживената улица Corso del Rinascimento и следвайки Via degli Staderari по цялото й протежение, за около 15 минути стигнахме до Piazza della Rotonda и до Пантеона.

Пантеонът, Рим

Пантеонът, Рим

Площадът пред

Пантеона

е винаги оживен, шумен, пренаселен с хора, които предпочитат да организират срещи тук из многобройните кафенета или пицарии, в които пък обслужването е малко по- скъпо от обичайниото. Ето го:

Площадът пред Пантеона


Pantheon

Построен малко преди новата ера, през цялата си история Пантеонът е използван като храм. Цяло чудо е, че конструкцията му през хилядолетията се е запазила напълно във вида, който е имала през древността. (В това ме убеди 3D филм за древен Рим, възстановяващ чрез компютърна програма вида на града по археологическите му останки).

Пантеонът, Рим

Пантеонът, Рим

Във вътрешността на сградата всеки посетител с любопитство поглежда първо към купола, от който струи светлина през единствен около 10 метра в диаметър „прозорец”. Този отвор е и единственото т. нар. вентилационно съоръжение. Не трябва да се остава с впечатление, че Пантеонът не е добре осветен или проветрен, точно обратното, което всъщност е и архитектурна загадка за съвремието. И още нещо любопитно: дори да вали проливен дъжд, през този отвор нито една капка вода не прониква във вътрешността на сградата.

Пантеонът, Рим

Пантеонът, Рим

В Пантеона са погребани италианските крале Виктор Емануил Втори- Padre della Patria (Бащата на Родината) и Умберто Първи. Тук са положени и тленните останки на италианският ренесансов художник и архитект Рафаело.

Пантеонът


Roma, Pantheon

В околностите на Пантеона може да се види Храмът на Адриан. От този храм са останали само няколко колони, които в древността са били представителна лицева част на внушителната постройка, а днес са част от фасадата на друга по-нова сграда.

Храмът на Адриан, Рим

Храмът на Адриан, Рим

В близост до Пантеона на Агрипа може да се види триумфалната колона на Марк Аврелий, издигната на едноименния площад Piazza Colonna.

Колона на Марк Аврелий, Рим

Колона на Марк Аврелий, Рим

Оттук нататък маршрутът ми е само за любители на дългите преходи пеша. И въпреки безпощадното италианско слънце, въпреки жегата и всички рискове от нея, за които отделяха по минута време във всяка новинарска емисия- скитането беше възможно само през август, защото тогава за всички е времето за отпуск. Липсата на сянка от дърво по улиците ми причиняваше чак болка. Странни хора са били древните римляни- да обичат камъка толкова много, че да нямат очи за живината на природата около тях. Ето защо се разтваряхме в хладната прегръдка на всеки парк, през който със Санти минавахме пътьом: пауза за кафе, за оглед качеството на снимките или за избиране на нов маршрут. Разходката по Via del Tritone ни отведе до още едно любимо и емблематично за туристите място в Рим-

Fontana di Trevi

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви е най-големият бароков фонтан в Рим. Бях учудена защо го наричат фонтан. По терасовидното му разположение и каскадите, по които се стича водата, повече прилича на малък водопад. Наистина се открива трудно в лабиринта от малки и тесни павирани улички, макар че звукът от падащата вода се чува отдалеч.

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви, Рим

Скулптурите на фонтана изобразяват митологичният Океан в колесница с впрегнати коне. Тези скулптури са част от пищната фасадна украса на Palazzo Poli, дворецът лицевата част на който всъщност е самият фонтан. Оттук нататък започва всеизвестната и по- важна социална митология за фонтана- романтичната.

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви, Рим

Да, малцина са посетителите, които се интересуват от скулптури или класическа митология. Тук хората прииждат, за да хвърлят гърбом през рамо монета във водите на фонтана и да пълнят хазната на общината. Според градската легенда всеки, който е направил това, отново се връща в Рим, но в друго време. В истинността на поверието вероятно вярват само романтиците, за които мястото е специално и заради намиращата се в близост до фонтана църква „Св. Викентий и Св. Анастасий“, чиято ограда е олтар за т. нар. Ритуал на заключената любов. По подобие на Мостът Милвио и тук застрашително висят заключени катинари, ключовете на които са хвърлени във фонтана, предполагам след изричане на някакво любовно заклинание.

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви, Рим

Площадът пред Fontana di Trevi изобилства и от ентусиасти- актьори, които се опитват да бъдат забавни и се снимат с туристите за дребни пари. Уж с развлекателна цел. И аз се снимах с някакъв, който каза на странен италиански език, че бил от България, ама като го заговорих на български език – изчезна и се сля с тълпата. Май нито дума от “родния” си език не знаеше, което никак не ме учуди, защото приличаше на българин толкова, колкото аз на нигерийка например.

Фонтанът ди Треви, Рим

Фонтанът ди Треви, Рим

В близост до фонтана се намира и един от най- популярните ресторанти в Рим- известният „La Rampa”. Според мен, Фонтанът ди Треви е най- красив нощем. Водата с цвят на аквамарин тогава е осветена от призрачна и ефирна светлина, около която пак най- много се роят влюбени двойки. (И кога фонтанът е най- неприветлив, мога да ви подшушна: напролет, когато се източва водата за ежегодното почистване на дъното от наноси, тиня и монети… планини от монети, които замитат в ъглите му и които общината в Рим използва за различни цели).

Fontana di Trevi, панорама

От Fontana di Trevi обратно по Via del Tritone се върнахме до всеизвестната улица Via del Corso.

Piazza del Popolo, 5, 00187 Рим, Италия

Следването на улицата в северна посока отвежда до най- големият площад в италианската столица-

Piazza del Popolo

Разстоянието обаче е голямо за пешеходен преход. И въпреки това е предизвикателство, защото винаги има какво да се разгледа пътьом.

Рим, Италия

Рим

Рим, Италия

Рим

Дори витрините, от които понякога наднича детството, припомняйки любими приказни герои. В този случай- дървената кукла Пинокио, реклама на магазинче за сувенири от дърво.

Рим, Италия

Рим

Piazza del Popolo в древността е бил страховито място. Всички пътници, които са влизали в Рим през северната порта на града са се озовавали на този площад на възмездието, защото тук до преди около 2 века са се извършвали публичните екзекуции на осъдените на смърт. В наши дни няма и следа от тази отколешна страховитост.

Площад

Площад “Дел Пополо”, Рим

В наши дни страховитата слава на площада е забравена и той е важно място за срещи или за организиране на многобройни политически или културни събития.

Площад

Площад “Дел Пополо”, Рим

В средата на площад „Дел Пополо” се издига висок египетски обелиск, който е като събирателна точка на всички посоки.

Площад

Площад “Дел Пополо”, Рим

Източно от площада има стъпала, които отвеждат към прочутите градини на Villa Borghese:

Панорама Вила Боргезе, Рим- 1

Панорама Вила Боргезе, Рим- 2

Villa Borghese Rome

Панорама Вила Боргезе, Рим- 3


Villa Borghese aviary

На север улица Via Flaminia ще ви отведе до еднименният стадион и до Тибър. В античността този път е бил важен, защото е бил свързващ севера през северната римска порта с юга. В южна посока от площада започват няколко от най- големите и оживени улици в италианската столица: Via del Corso, която отвежда към площад „Венеция” и Колизеума, а Via del Babuino – до Испанските стъпала на площад „Испания”.

Панорама Испанските стъпала, Рим


Roma Spanish Steps

В южната част на площад „Дел Пополо” се намират и известните църкви близнаци: две еднакви по архитектура сгради.

Площад

Площад “Дел Пополо”, Рим

Ето и една възможност да се разгледа панорамно Piazza del Popolo:

Площад „Дел Пополо”, Рим, панорама


Piazza del Popolo

Тук избирам да бъде краят на моята приказка за Рим. Всъщност, „краищата на приказките не принадлежат на нас, разказвачите, доколкото изобщо приказките имат край. Често ние, ласкаейки се от мисълта, че имаме власт над приказката, я оприличаваме на себе си. Но това, което поднасяме е просто отрязък от една обща история- само нашата история. Разказах ви своите истории с надеждата, че и в по- късни дни никой, с когото съм ги списвала, няма да бъде забравен. Допишете ме, ако не днес, то непременно скоро. С вашата история и емоция. Защото личната история е най- големият флирт на човека с времето. Защото личната историят е тайната на живота в движение”. Който го преживее- ще види. С благодарност, с обич и с усмивка за всички приятели- скитници, с които споделях своята история тогава: Санти, Мира, Оги и Грета.

italia_rim_5-017

Площад “Дел Пополо”, Рим

Рим, Италия

Рим

Край

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът 

Други разкази свързани с Рим – на картата:

 Рим

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Laska Nenova каза:

  О, Рим! Красота!!!

 2. rumiana каза:

  Чудесни снимки! Благодаря за разходката!

 3. Янита каза:

  Laska, rumiana, радвам се, че сте харесали разходката 🙂

 4. Наталия каза:

  Янита, бяхме в Рим с моя съпруг сега, в началото на февруари. Преди да тръгнем, прочетох серията от Ваши пътеписи, за които много Ви благодаря! Вие бяхте най-добрия ми съветник!

 5. Янита каза:

  Наталия, аз също Ви благодаря и се радвам много, че съм била полезна за Вашето пътуване из Вечния град. Коментари като Вашия, биха насърчили много от пишещите хора тук, за появата на нови разкази. Желая Ви още вълнуващи пътешествия по света. Благодаря!

 1. 14.03.2012

  […] […]

 2. 16.03.2012

  […] Пътуване из Рим: &#108… via Пътуване до… by Янита Николова on 3/13/12 […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.