Ванкувър за Великден

Днес отново ще поемем към западна (подчертавам: ЗАПАДНА! 😉 ) Канада. Наталия ще ни покаже Ванкувър, този път в навечерието на Великден.

Приятно четене:

 

 

 Ванкувър за Великден

Споменах в предишния си разказ, че природата на British Columbia е невероятно красива и разнообразна. Дори само в “малката” осечка от града ни до Ванкувар – нищожните 730 км., пейзажа се сменя драматично. Редуват се иглолистни гори, хълмисти поляни с множество пасища и ферми. После ландшафа преминава в пустиня, следват скалисти каньони и накрая долина.
Ще се опитам да опиша тази част на западна Канада, така както ние я видяхме при едно пътуване в края на април.
Тогава тръгнахме с цел да се разходим и да разгледаме всичко на около. Отделихме много време за отбивки по пътя си за да се посветим на любимите снимки и видео. Все неща към които сме така силно пристрастени и съставляващи важна част от “нашият скучен канадски живот” – както обичам да се шегувам, говорейки с българските си приятели:):) Защото живота в БГ е къде, къде по-динамичен. Пътувайки по Магистрала 97, подминаваме известното с дължината си

езеро Lac la Hache,

което в по-голямата си част, дори в края на април е все още заледено.

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

 

 

Кратка отбивка от магистралата, спираме в

Казам

Това е дълбока пропаст, много атрактивна за снимки през лятото, но за мен този път се оказа разочарование. Зимата още не беше си отишла, кал и сняг на всякъде. Сиво, пусто…и много студено! …Както вече казах – през лятото това място изглежда величествено. Казам е безводна пропаст, иначе не би било пресилено да се сравни с Ниагара.

Пропаст Казам - Британска Колумбия, Канада

 

 

Подминаваме типично северо американско градче от онези затънтените…с един магазин, една бензиностанция и седем къщи 🙂 🙂
Пътят ни е все на юг, магистралата минава през интересен ландшафт. Появяват се скали с интересни форми и цвят. Отбихме и доста се позабавихме на това място за да направим ето тези снимки.

Скали – Британска Колумбия, Канада

Скали – Британска Колумбия, Канада

 

После следва пустиня, която е от типа полупустиня

Полупустиня – Британска Колумбия, Канада

Преминаваме през

индиански резерват с малка индианска католическа църква

Индиански резерват – Британска Колумбия, Канада

Индианците, които живеят в резервати ползват карта гарантираща им редица привилегии и отстъпки, също когато пазаруват не им се калкулират такси в цената. Освен по-евтини стоки, индинците имат право и на по-евтин бензин, т.е без прибавените данъци. Също им се предоставят държавни жилища (къщи). Но за да ползват всички тези привилегии, индианците трябва да живеят в резервати, които са обикновенно много далеч от цивилизацията. Правата на индианците са гарантирани от подписния през 1876 The Indian Act.

Снимка направена в движение

Индиански резерват – Британска Колумбия, Канада

 

 

Вече разминаваме виещата се железопътна линия. Много погребани тела има по тези каньони, хълмове и скали. Когато са започнали да строят железниците винаги са пращали китайците в най-опасните участаци. Китайците са били и допълнително дискриминирани с данък, останал в историята като Head Tax. През 2006 Отава официално се извини на Китай.
Към днешна дата почти няма пътнически влакове в Канада, превозват се само товари (с много малки изключения). Съществува малка възможност да се придвижиш с влак между някои от градовете тук. И да има някакъв влак, часа за тръгване е само един в определен ден и връщането обратно е да кажем след седмица. Няма нищо общо с добре развития транспорт като Европа например, тук не може да се разчита на обществен транспорт 🙁 Пътува се или със самолет или с личен автомобил. А железницата в миналото е станала точно причината Британска Columbia да се присъедини към Canada.
През 1867 първите провинции сформирали държавата Канада са Онтарио, Квебек, Ню Браунзик и Нова Скотия. През 1870 се присъединява прерийната провинция Манитоба а през следващата 1871 и нашата British Columbia именно поради обещанието че железницата ще дойде и до тук.

Навлизаме в края на долината на реката Фрейзър. Ще пропусна подробности и снимки за тази отсечка от маршрута ни, защото в предишния разказ “Мокра Коледа във Ванкувър” се спрях по-подробно на това място, характерно с мъгли и много дъжд.

НАЙ-ПОСЛЕ ВАНКУВЪР!!!

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

Винаги когато пътуваме отcядаме по възможност в хотелите от веригата Holiday Inn Express. Препоръчвам ги на всички,запътили се да пътуват насам. Има ги почти на всякде в западната част на Канада. Рядко има град без поне един хотел от тази верига. Чисти и обширни стаи – поживееш ли на този континент постепенно възприемаш идеята навсякъде да ти е широко 🙂 🙂 Започваш да харесваш просторното и да си го изискваш, когато ползваш услугите на хотел, но разбира се, когато както дойде 🙂 🙂
Все пак ще кажа още малко

добри думи за хотелската верига Holiday Inn Express,

защото те го заслужават. В хотелите им, наистина получаваш срещу каквото плащаш! Перосналът е на 99% от азиатци (филипинци, китайци, индийци, тайландци), предополагам, че франчайзингът на тази верига хотели е закупена от някои от въпросните държави…
Освен всичко казано до тук, ще добавя: приятна обстановка, модерни стаи /бани, обслужването, чистотата, приличнитe цени а има още един голям плюс – богата безплатна закуска! Топла и разнообразна храна, плодове, плодови кисели млека и напитки в изобилие. С една толкова богата закуска прескачаш обяда (или хапваш нещо съвсем леко в следобедните часове) и остава да се погрижиш единствено за вечеря..Това уточнение го правя, защото за жалост все по-рядко в North America към хотелската стая влиза безплатна закуска:(

Рано на другата сутрин след закуска излизаме, отправяме се към японското рибарско селище СТИФСАН, точно преди да завием към селището забелязваме румънска пекарна за хляб, всъщност руманският флаг развяващ се на високо грабна вниманието ми..

 

 

Следва СТИФСАН.

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

 

 

 

…Канадса и Япония имат сложни исторически отношения, но лошото е заровено в миналото. Само ще спомена, че на множество японци след 2-рата световна война са им отнети имотите във Ванкувър под предлога, че може би са шпиони. На въпроса: “Защо?” – ще припомня пакта Рим – Берлин – Токио!
Там (в селището) има площадки с възможност за наблюдение на китовете и делфините, много ресторантчета, павилиончета, пейки, парк…Някъде от тук купих картичките, които изпратих на приятели. Едно е да получиш Е-мейл и съвсем друга е тръпката да получиш картичка по пощата или истинско писмо. Също в селището се намира много популярният сред жителите на Ванкувър – рибен пазар. За съжaление в Канада не можеш на много места да си купиш прясна риба. Тук почти няма пазари на открито (заради климата), няма ги и малките магазинчета (като в Европа). Цялата страна е ориентирана към огромни супер-маркети със замразени храни, меса и риба…Няма нищо прясно, но в замяна на това цените са главозамайващи!
Така, че един такъв пазар на открито като този тук си е направо ИЗКЛЮЧЕНИЕ!…И цените на рибата и морските дарове бяха съвсем поносими.
Трагваме си от японското рибарско селище.

Следва Японската градина,

която ми напомня доста на нашата “Морска градина” във Варна. Дърветата тук вече цъфтяха.

Японската градина – Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

 

 

Отрупани с нежен цвят, създаваха настроение. Само ден по-рано, мааалко по-на север от Ванкувър на много места снежните преспи все още не се бяха разтопили. Полузаледените езера в края на април налагаха съвсем друго усещане, различно от пролетната атмосфера тук. Доста време поизгубихме на това място, доста снимки изщракахме:)

Stanley Park, 610 Pipeline Rd, Ванкувър, Британска Колумбия V6G 1Z4, Канада

 

По-късно посетихме

Стенли Парк

Паркирането може да ти скъса нервите а и е скъпо, но след като приключиш с това и тръгнеш из парка се приготви само за положиелни емоции..

 

Стенли парк – Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

От бележките, които съм си водила към снимките ни виждам, че този ден е бил Разпети петък.
Един сух дънер с израстваща от него зелена клонка-начатък на нов живот ми напомниха едно място от Библията от книгата на пророк Исай [11:1] “И ще покара младочка от Иесеевия пън, и клон ще израсне от неговия корен“. Според тези думи християните вярват, че им е дадено обещание за раждането на Cпасител, който ще произлезе от “cухия пън”. Аз също се причислявам към приелите обещанието. Денят беше специален. Разпети петък и всичко наоколо като, че ли беше някак по-особено. Ако се гледа с очите на сърцето разбира се!

Стенли парк – Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

Тук се запознах със семейство руснаци…Ами чух руска реч и не се сдържах и ги заговорих…Оказаха се от Хабаровск – ама това е “само” отсреща на Пасифика 🙂 :)…Така де…”само” от другата страна на “Голямата” вода:)

Тихи океан – Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

Решаваме да вземем колата за да стигнем дo противоположния край на Стенли парк. Релефът е стръмен, типичен за бреговете на Тихия океан, докато бреговете по Атлантика са ниски и равни.
Тук подминаваме “нашата” си русалка, доплувала по нашите брегове…Всички сме чували историите как русалките оставят морето и желаят да останат в света на хората. Ама че лошо изкушение!!! Непонятно… 🙁 🙁 🙁

 Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

Една от забележителностите, които решихме да пропуснем в Стенли парк беше известният Аквариум. Причината – нашият син, който е тинейджър и е със странни идеи, взаимствани от тук от там…От телевизионни предавания, от Интернет от къде ли не…Обеснението му: “Китовете и рибите в акварyма са отделени на сила от естествената си среда – океана. За рибите това е мъчително! Не искам да гледам нещастни риби!” Ееее ми…не отидохме. (Същото е и за зоологическите градини, никога не ги посещаваме!)

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН.
Пак мост. Няма как – така е във Ванкувър!! Много често пътни произшествия затварят за много часове мостовете.

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

Много хора не могат да отидат на работа на време, блокирани в трафика често заради подобен род инциденти. Също друга нелицеприятна истина – самоубийци избират тези мостове за да сложат край на живота си.
Тук е язовира от които града пие водата си. В далечината върховете на планината се наричат

Двата лъва

Наистина не е нужно много въображение за да видиш две царствени лъвски осанки.

 

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

 

 

Мястото е в полите на планината Граус.

На лифта не се качихме, беше пълно с хора – макар и края на Април все още ски сезона не беше свършил. Едно заради краткото време с което разполагахме а и навалицата заради неприключилия ски сезон ни отказаха от лифта. Но ще се върнем пак някой ден и ако е слънчев ден непременно ще се качим на този лифт 🙂 Когато времето е ясно – Ванкувър се вижда като на длан! Това трябва да се види!!!

В тази местност е като в парк. Къщите в този район на Ванкувър дори и не толкова големи и престижни стуват милиони. Наистина, че планината тук беше някак опитомена и къщите се вписваха с ландшафта великолепно. Хареса ми 🙂 🙂

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

 

 

Привечер е. Време е да помислим за вечеря.

Ванкувър - Британска Колумбия, Канада

Следващият ден ни предстоеше път. Искаме да хванем ферибота и да отплаваме за остров Ванкувър. Да посетим столицата ни – Виктория, която се явяваше крайна точка от пътешествието ни.
Нощ преди много ранно ставане. Това никак не е по вкуса ми:( За капак като гледахме новините в хотелската стая, съобщиха че трафика за ферибота заради Великденските празниците е супер натоварен. Не бяхме сигурни дали ще успеем да се вредим с места.
Изтеглихме ставането си вместо в 6:00, което си беше лошо за 5:30, което стана още по-лошо 🙁 🙁 За мен това ранно ставане е равносилно на ужас:)…, но със сигурност предстоеше интересен ден!

 

Автор: Наталия Х.

Снимки: авторът

 

 

Още разкази от Канада  – на картата:

Канада
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

23 Отговори

 1. rumi каза:

  Благодаря за разказа!Това са наистина далечни и непознати за мен места и затова много интересни.Обаче имам молба -на мен винаги са ми интересни снимки на малки селца и градчета-къщи ,магазини ,хора,въобще снимки в движение ,дават добра информация за обстановката в страната.Та това е молбата ,ако имате такива ,да пуснете и тях.Едвали скоро ще стигна до Канада!!

 2. Стойчо каза:

  Ако паднат визите – ще стигнем, не бой се 😉 Важното е мерак да има

 3. rumi каза:

  Мерак винаги има!!!Просто списъка е мноооого дълъг и Канада не е в топ 10 !!!

 4. Teodora каза:

  Такъв спокоен и приятен разказ!

 5. Natalia H. каза:

  Имам профил във Фейсбук, най-вече заради снимките от Canada.Aако Румяна (първата коментирала желае да разгледа). А и за всички проявяващи интерес….Много снимки, много природа, също и градски пейзажи.
  Ако има желаещи, моля да се обадят и ми изпратят кратко съобщение на адрес: nat_harizma@abv.bg 🙂

 6. rumiana каза:

  Чудесен пътепис!

 7. SAMOTNIQT_VOIN каза:

  “…нищожните 730 км….”
  Нищожни, нищожни- епа колко да са нищожни…има няма се не събират в България по диагонал…
  А колкото до “безплатната” закуска- не е безплатна, вЕрвай ми
  А снимката в движение и тази на скулптурата с животните много ми харесаха.

 8. михаил михайлов каза:

  Благодаря за това,че ни направи щастливи с теб да обиколим далечна и красива Канада.Надявам се някой ден да се разходя по тези места и да видя истински индианци.Как ли живеят в момента?С какво се занимават,след като са им построили църква?

 9. Стойчо каза:

  730 км са от София до Будапеща 😉 Мдааа…

 10. SAMOTNIQT_VOIN каза:

  Помня, че преди години гледах Петрич- Варна и бяха към 650км някъде…
  Ама на, променят се представите за рзстояние, когато си в голяма страна.
  Навремето Пловдив- Бургас ми се виждаше много път, а тук съм ходил да се вия с познати на 800км от вкъщи, а на работа на 100…

 11. Natalia H. каза:

  Истината Мишо, че няма кой знае какво да им се гледа на индианците…Те са хора не-пригодени към живота на белите. Просто не е в тяхната култура да учат, да просперират в учение и кариера…Това е начин на живот на белия човек. Индианеца разбира живота си – да стане сутрин, да убие заек, да си го сготви за вечеря и т.н….Много мъка и мизерия има в живота на индианците след като белите са се настанили тук и са установили техните си правила!

 12. Стойчо каза:

  Ха! а преди това? Хайде пак белият човек виновен!

 13. SAMOTNIQT_VOIN каза:

  Наталия смятам си в огромна заблуда.
  То така е бил живота и на черният човек, но днес един от тях е президент на щатите…
  То и за японците е било така, но днес те са измежду нй- развитите нации…
  Я орежи всички привилегии на индианците и да видим дали не могат да учат и да се развиват…До две поколения ще е нормално да стане рано, да пие кафе и да си бие шут към бачкането…
  В България имаш свеж пример- по комунистическо, кога циганите нямаха права са си бачкали като стой та гледай…

 14. Стойчо каза:

  Със сигурност е по-сложно отколкото изглежда …

 15. Natalia H. каза:

  Do SAMOTNQT_VOIN
  Може да съм напълно в заблуда Самотен Воин а може би не съм! Знам само, че нищо не знам – както е казал древният мъдрец!
  Привилегиите на индианците всъщност не са чак толкова много ако се погледне от гледна точка на висок стандарт за North Америка. Да, мислейки практично първото и най-правилно решение е: “Я да вкараме тез индианци в правия път по наше си разбиране!” Обаче индианците не са японци…А в правия път се опитваме да вкараме не малко народи, например арабските нации…и нещо май не ни се удава или поне на двете, трите нации изживяващи се да бъдат световен жандарм! А индианците са били хиляди години преди белия човек на този континент, значи идва някои в дома ти и ти казва как да го подредиш и как да живееш?! После, има един Indian Акт подписан от белите с индианците и там се говори за “ПРАВА срещу земя”..Т.е правата индианците да съхранят себе си, начина по които живеят живота си а белия човек си присвоява правото да стъпи на чуждата територия и да си живее неговия живот както той го разбира.
  Ами да вземем фрнските (бели) канадци, след стотици години на опити на асимилация най-после Отава през 2006 призна оfizialno Квебек и френските канадзи за отделна нация в Canada. А все пак да не подминаваме факта, че французите са дошли преди англичаните а по-късно французите са загубили битката, но не и войната за правото си на идентичност. Не случайно на последния Референдум, мисля че беше през 1995 само с 2 гласа вота НЕ мина за отделяне на Квебек от Canada. Занчи нещо някъде ври и кипи и се бунтува и не се подчинява на закона да се живее по чужди правила!!!
  Ако проучим нещата обективно Самотен Воин, ако обхванем казуса в историчска, икономическа, антропологична еволюционна и друга (по твой избор) перспектива може би не izbejno стигаме до едни други изводи…Кои сме ние да даваме определение за животъти да вразумяваме другите как да живеят и променят себе си ? Кой сме ние дори да смеем да твърдим че разбираме животът? Възможно ли е да сме част от нещо по-голямо – (еко)система, и да действат закономерни сили и събития, които чисто и просто не можем да видим и осъзнаем?

 16. Vlaamsbrabander каза:

  Здравей, Наталия! Хайде сега, все белите са виновни… Чели ли сте Джаред Даймънд? Описал си го е човекът.
  Ееех ако имаше и един Гълфстрийм, който да обмива Канада… Безценно… 😉
  Молба. С мефрау сме намислили едно мммм северноамериканско приключение. Може ли да ни адете акъл така, като за първо голямо ходене, дали е по-разумно първо да се отдадем на х’американските прелести – Каньони на антилопи разни, Ейлостоуни, Биг епъли и т.н. или може и Канада да бъде добър представител на континента? Кое е по-добре – да вземем един кемпер под наем и да си джиткаме, или с обикновена кола и по мотели е по добре? /разбирай по-изгодно…. не случайно на фламандците им викат “евреите на Европа” 🙂 / Колко време е необходимо така, за едно хубаво, представително обикаляне на хубавините на Канада? три седмици, месец? повече? Благодарско предварително. Мммм и значи да разбирам, че франкофоните са недолюбвани, заради безумната си лингвистично-културна-консервативност навсякъде…. 😉 Сиромашинките… 😛

 17. Natalia H. каза:

  Аааа не казвам, че “белият” човек е непременно виновен, казвам че занм, че нищо не знам! Но има нещо много порочно де в присвоеното правото да променяме разни държави и нации според нашето разбиране. “Белият мъж” определено е злоупотребил с това си право, това исках да кажа!
  За визитата на континента, определео съседната САЩ е много различна от Canada. Човек просто трябва да си реши къде да отиде първо и да остави да види повече за следващо пътуване! В САЩ например е много вълнуващ южният запад (south west). А колкото за Canada ако предприемете едно пътешествие и обиколите цялата западна част, ако казнете във Ванкувър и после се прехвърлите на остров Ванкувър където е Викторя (следващият ми пътепис е за там), та чак нагоре до Prince Rupert, BC където бях омаяна от спираща дъха природа. Рейн forest, фиорди а после ако се продължи до Yukon където също има мнооого уникални гледки…После Албърта, Calgary, Banff, Jasper…Пиша просто на посоки. Canada дори в своята западна част е толкова необятна и различна!!! Ние сме стигали с автомобил до прерийната провинция Манитоба, което си е 3,4 дни непрекъснато шофиране. Само спираш да спиш в някои мотел. А по въпроса дали с каравана или да се наеме малка икономична кола и да се спи по мотели – като че ли и двете възможности биха стрували еднакво! С каравана не се спестява нищо, само така изглежда. Но това е мое лично мнение, аз понеже не съм фен на този вид пътуване! А и бях проверявала прди време за приятелка от Испания, и се оказа че никак не са евтини караваните, само така изглежда.

 18. Стойчо каза:

  Само да вметна, че Аватар не е абсолютна истина, а ново езичество 😉

 19. Vlaamsbrabander каза:

  Благодаря, Наталия.
  Ето в тази книжка съвсем без емоции и на достъпен език е обяснено, че това право, белият човек го е получил от еволюцията. Вследствие на верига от случайности, той е станал, така да се каже “победител”. А нали знаете – Vae victis!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Guns,_Germs,_and_Steel

  Поздрави!

 20. Natalia H. каза:

  Do Vlaamsbrabander.
  А дали има еволюция?! Теорията на Дарвин за произход на видовете не се приема от голяма част от човечеството. В това число и от мене.
  “следствие от случайности” ??? Хаaхх:):) – няма такова нещо под слънцето като “случайност”!

 21. Vlaamsbrabander каза:

  🙂 Хайде насили се да прочетеш тази книжка и тогава да обсъдим това-онова. Поздрави!

 1. 08.03.2012

  […] Ванкувър за Вели… via Пътуване до… by Стойчо on 3/5/12 […]

 2. 28.03.2012

  […] в един друг мой разказ за Ванкувър споменах, че все по-рядко в North America хотелите предлагат […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.